PDA

Zobacz pełną wersję : Czy "tulipan" kradnie światło?

dominik77
12-04-2007, 19:21
Tak się zastanawiam... Czy "tulipan" służący za ochronę przed przebłyskami może w jakiś sposób wpłynąć na gorsze doświetlenie sceny? Czy jest sens go zdejmować w ciemniejszych pomieszczeniach, czy (jak sądzę) nic to nie zmieni?

Seeker
12-04-2007, 19:37
"Czy "tulipan" służący za ochronę przed przebłyskami może w jakiś sposób wpłynąć na gorsze doświetlenie sceny?"

Doswietlenie sceny lampa blyskowa, czy swiatlem zastanym?
Doswietlenie sceny, czy naswietlenie klatki?

To w celu uîatwienia zadania, potencjalnym dobrym duszom ;)

bukowy dziad
12-04-2007, 20:05
mysle, ze to jest kwestia wielkosci tulipana. jak jest odpowiednio duzy, a ty stoisz np. przy jedynej lampce w pokoju to mozesz ja zaslonic czy cos. hmm...dosyc karkolomne bo mogbys sobie poparzyc policzek od tej lampki...no ale to w zaleznosci od tego, w ktorej rece bys trzymal aparat;)
tyle, ze to wyczerpuje 2 kwestie podana przez seekera. pierwsza pewnie wyjasni ci druga dobra dusza;)

dominik77
12-04-2007, 21:20
Doswietlenie sceny lampa blyskowa, czy swiatlem zastanym?

Światło zastane. Bez lampy

bukowy dziad
12-04-2007, 21:48
no ale to wystarczy sie chwile zastanowic, ze jedyna opcja zeby mial wplyw jest taka, ze rzuca cien na fotografowany obiekt. czyli np. mogloby to byc macro z oswietleniem na ktorego trasie lezy ow tulipan (w wiekszosci przypadkow i tak trudne do zrealizowania biaroac pod uwage wielkosc typowych tulipanow do szkiel macro)...ale chyba macro nie robi sie w ciemnych pomiesczeniach z zalozonym tulipanem:D

no moze sa i inne opcje a ja mam za malo wyobrazni:)

ovserwator
12-04-2007, 22:15
no ale to wystarczy sie chwile zastanowic, ze jedyna opcja zeby mial wplyw jest taka, ze rzuca cien na fotografowany obiekt. czyli np. mogloby to byc macro z oswietleniem na ktorego trasie lezy ow tulipan (w wiekszosci przypadkow i tak trudne do zrealizowania biaroac pod uwage wielkosc typowych tulipanow do szkiel macro)...ale chyba macro nie robi sie w ciemnych pomiesczeniach z zalozonym tulipanem:D

no moze sa i inne opcje a ja mam za malo wyobrazni:)
Tak to jedyna opcja kiedy przeszkadza - oczywiście IMHO.
Na klatce błony filmowej lub censora cmos/ccd zarejestrowane zostanie to co widzimy w wizjerze, a to co tam widzimy jest efektem tego co przyniosła odbita fala elektromangetyczna od fotografowanego obiektu, a więc tego, który widzimy w wizjerze, a że w uproszczeniu ta fala jest prostolinijna więc suma sumarum, nie interesuje nas to co przysłania nam "tulipan".

Seeker
12-04-2007, 22:23
Nadal nie wiem, czy o to wlasnie chodzi, ale jezeli pytasz, czy tulipan zaszkodzi naswietlanej klatce, to chyba nie powinno byc zadnej afery poza winieta, jesli oslona bedzie zle dobrana. Przeciez w zaden sposob taka oslona na ilosc swiatla w pomieszczeniu wplywac nie moze (poza zalanianiem lampy, ale to juz sam wykluczyles).