Zobacz pełną wersję : pytanie
KittKatt
30-09-2013, 10:25
czy jestescie w stanie okreslic jakim obiektywem posluguje sie Pani fotograf? jestem zafascynowana jej zdjeciami
http://kondraciuk.blogspot.com/
odp: Rybie Oko ;) , Ta pani fotograf przede wszystkim ma wiedzę której Tobie najwyraźniej brakuje a potem jest obiektyw i wiele innych takich tam rzeczy
josephebeloki
30-09-2013, 13:24
Na Boga... co oni cudują z tymi dziećmi :) A obiektywy, to sobie możesz ściągać fotki i sprawdzać EXIF. Ogólnie tak jak kolega wyżej napisał: doświadczenie !!!
KittKatt- czemu po prostu do pani Ani nie napiszesz? To jest całkiem sympatyczna kobieta i lubi o swojej pracy opowiadać. A nawet jak jej się coś odmieniło ostatnio, to ryzyko jest żadne, najwyżej nie odpowie.
KittKatt
30-09-2013, 18:51
juz wszystko wiem:)
Maro a Ty nie oceiaj tak szybko ludzi...
adriansocho
30-09-2013, 21:22
Przede wszystkim - to są fotki w studio, z odpowiednim oświetleniem (zdaje się przy niemowlaczkach unika się światła błyskowego). Co do obiektywu - powinno to dać się uzyskać za pomocą stałki 50 mm.
Nie macie innego działu żeby zadawać pytania o sprzęt tylko tutaj?
pastrana
01-10-2013, 08:35
Chłopaki maro i jose... Samopoczucie poprawione?? Wiecie więcej niż inni? Wow. jose.... na pytanie o rodzaj obiektywu odpowiadasz z pogardą doświadczenie:)) heehe pomocne. Trochę pokory bo sami kiedyś zadawalismy takie pytania.
pastrana to nie chodzi o samopoczucie, jeżeli już tak bardzo komuś zależy żeby wiedzieć jak to zdjęcie było zrobione to niech zapyta autora, a nie podlinkuje zdjęcia jego autorstwa i pyta innych, albo sam spróbuje takie zrobić ,jeżeli nie ma takiej możliwość , to jest coś takiego jak Google a tam można napisać fotografia dziecięca, lub kupić książkę podstawy fotografii, coś dać od siebie choć troszkę a nie czekać na gotowa receptę. Bo nie którzy z nas włożyli w fotografie troszkę wysiłku ,pokończyli szkoły , jeździli na kursy, czytali książki interesowali się, a nie tylko zadawali takie pytania. tu nie chodzi oto ze ktoś wie więcej lub mniej tylko ze komuś się chciało a komuś nie i Tyle, a czemu Ty Sam nie odpowiesz na pytanie autora ,tylko karcisz nas że nie jesteśmy pomocni? skoro jesteś taki w porządku?
pastrana
01-10-2013, 13:34
Jak autor już wszystko wie to na co mam odpowiadać? :) pozdrawiam
No to ok wszystko jasne pozdrawiam i ja ;-)
josephebeloki
01-10-2013, 23:49
Chłopaki maro i jose... Samopoczucie poprawione?? Wiecie więcej niż inni? Wow. jose.... na pytanie o rodzaj obiektywu odpowiadasz z pogardą doświadczenie:)) heehe pomocne. Trochę pokory bo sami kiedyś zadawalismy takie pytania.
Naucz się czytać i nie oczerniaj ludzi !!!
Napisałem co innego i NIE KŁAM => odnośnie szkieł => "A obiektywy, to sobie możesz ściągać fotki i sprawdzać EXIF." CZY TY W TYM ZDANIU WIDZISZ => "odpowiadasz z pogardą doświadczenie:))" ?
Mamy otwierać EXIF i przepisywać i Ci wysyłać? Chłopie... ogarnij się, najlepiej to się nie wypowiadaj jak masz tak KŁAMAĆ !!!
czy jestescie w stanie okreslic jakim obiektywem posluguje sie Pani fotograf?
Z tego, co widzę (po pobieżnym wglądzie w exif kilku zdjęć z bloga Pani fotograf), to obiektywy są co najmniej dwa :)
Coś o ogniskowej 50mm i f1.4 oraz coś z zakresu 70-200mm i f2.8.
Urok podlinkowanych zdjęć, to z pewnością składowa kilku czynników: płytkiej głębi ostrości, która z kolei jest tutaj kombinacją pełnoklatkowej matrycy, szeroko otwartej przysłony oraz ogniskowej, sprawnej obróbki zdjęć, bez wątpienia doświadczenia fotografa - o czym koledzy nie omieszkali Cię już w dosadny sposób poinformować ;) oraz przede wszystkim urokliwych modelek i modeli pozujących do zdjęć :)
A Wy Panowie dwaj (wiecie którzy), wstydźcie się, bo miast poświęcić 10 sek. na odpowiedź jakieś banalne morały prawicie, a nie każdy musi od razu wiedzieć, co to EXIF i gdzie go szukać, tym bardziej, że strona po pierwszej próbie prawokliku wyświetla informację o prawach autorskich, a nie menu kontekstowe. Zresztą autorka pytała tylko o obiektyw, a nie jak wykonać takie zdjęcia.