Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : prośba o pomoc w wyborze laptopa

Jacek B.
29-09-2013, 21:53
Witam, mam prośbę o pomoc w wyborze komputera. Nie znam się na tym co aktualnie jest w sprzedaży.
Chodzi o laptopa dla żony, wiadomo lekki, dobrze jak trochę mniejszy niż 15 cali, dobry wyświetlacz tak żeby sie dało obrabiać zdjecia i paramatry takie żeby programy do obróbki zdjęć działały np ligt room. Inne zastosowanie to takie zwykłe użytkowanie, czyli pakiet office i internet.

Co sądzicie o obrotowych monitorch w laptopach, tak żeby można było obwrócić monitor o 180 stopni i zamknąc tak żeby laptop wyglądał jak tablet. W takiej sytuacji oczywiście monitor musi być dotyowy, czy to jest praktyczna opcja i czy warto dopłacać?

Na koniec, jaką markę brać pod uwagę.
cena max do 4000 zł.

stock
29-09-2013, 21:54
dział komputery - tam znajdziesz pomoc, rozwiązania i propozycje. Tak chyba najszybciej :)

Rafał_Sz
01-10-2013, 06:06
(...)dobrze jak trochę mniejszy niż 15 cali, dobry wyświetlacz tak żeby sie dało obrabiać zdjeciaTo się wyklucza.

shaolin
01-10-2013, 07:19
To się wyklucza.

http://store.apple.com/us/configure/MD212LL/A?
A teraz przepros ;)

Jedyny problem to cena :twisted: ;) I ja tez zapraszam do dzialu Komputery, nie takie problemy tam rozgryzali ;)

Johanan
01-10-2013, 13:36
A teraz przepros ;)
...

Od kiedy to retina jest dobra do obróbki fotek?
Chyba, że jotpegów, albo do przeglądania obrazków w sieci.

Do wołania negatywów cyfrowych potrzeba panela działającego w przestrzeni zbliżonej do aRGB.

Johanan
01-10-2013, 16:13
Witam, mam prośbę o pomoc w wyborze komputera.
...

Obejrzyj sobie ten egzemplarz: http://www.x-kom.pl/p/150326-notebook-laptop-17-3-msi-gx70-3be-a10-5750m-8gb-750-dvd-rw-fhd-hd8970m.html .

Andre
01-10-2013, 18:04
Ten MSI to niezła maszyna, ale Jacek b. napisał że ma być w miarę lekki a ten laptop na pewno nie spełnia tego wymagania. Wręcz jest ciężki, to tego ogromny i ciężki zasilacz.

JAP
01-10-2013, 18:20
A teraz przepros ;)

Jedyny problem to cena :twisted: ;) I ja tez zapraszam do dzialu Komputery, nie takie problemy tam rozgryzali ;)

Może chodziło mu o rozmiary?

Bo jak chodzi o małe matryce to chyba najlepsze są tam:
http://www.kuzniewski.pl/k1004,lenovo-ibm-thinkpad-thinkpad-x-thinkpad-x230.html
sam mam zagwozdkę czy brać tego lapka czy tablet..

Johanan
01-10-2013, 19:58
Może chodziło mu o rozmiary?

Bo jak chodzi o małe matryce to chyba najlepsze są tam:
http://www.kuzniewski.pl/k1004,lenovo-ibm-thinkpad-thinkpad-x-thinkpad-x230.html
sam mam zagwozdkę czy brać tego lapka czy tablet..

Lenovo bazuje niestety na 6. bitowych TN-kach, również w najdroższych maszynach (W530).

Jacek B.
12-10-2013, 07:28
Dziękuję wszystkim za pomoc, jeszcze nie kupiłem, ale wracam do tematu. Nie przeniosłem postu do innego działu bo nie chcę zaśmiecać forum.
Ciężar laptopa nie jest najważniejszy i chodzi o system windows. Może w weekend podjadę do jakiegoś MM i zobaczę coś na żywo, tylko że tam nikt pewnie mi nie doradzi, więc wszelkie komentarze będą mile widziane.

Jacek B.
12-10-2013, 07:30
Lenovo bazuje niestety na 6. bitowych TN-kach, również w najdroższych maszynach (W530).

6. bitowe nie są dobre?

Johanan
12-10-2013, 09:14
6. bitowe nie są dobre?

No nie są.

W listopadzie br. będzie miała miejsce premiera ThinkPada W540, wyposażonego w Haswella i matrycę IPS i to dopiero zapowiada się maszynka dla grafików, ale co tam wsadzą za panel, to nawet w Tartarze nie wiedzą.

Ten komputer powinien być OK: http://www.kuzniewski.pl/p14353,lenovo-thinkpad-x230-nza52gb-core-i5-3230m-12-5-hd-8192-500-intel-hd-4000-windows-8-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html .
Solidny, nieduży z panelem IPS.

Johanan
12-10-2013, 11:26
6. bitowe nie są dobre?

Muszę dodać, bo jak widzę to ciągle nie jest jasne, jaka jest różnica między 6. i 8. bitowymi ekranami, co wyraża prosty rachunek:
2^6 x 2^6 x 2^6 = 64 x 64 x 64 = 262,144
2^8 x 2^8 x 2^8 = 256 x 256 x 256 = 16,777,216 .

Proponuję też zapoznać się z tym tekstem, który powinno się wklejać wszędzie, gdzie tylko się da:
http://www.eizo.pl/baza-wiedzy/maksymalna-ilosc-kolorow-i-tabele-look-up/ .

Moda proszę o sklejenie.

Mandrok
24-10-2013, 15:55
Asus.

sokolnik
25-10-2013, 23:52
co myślicie o tym? 0 dostępnych, ale email z pytaniem o dostępność już poleciał

http://www.x-kom.pl/p/159472-notebook-laptop-15-6-msi-cx61-2od-i7-4702mq-16gb-120750-7hp64x-gt740m.html#

Johanan
26-10-2013, 00:10
Klocki zachęcające, no może poza GPU, ale znak firmy nie obiecuje temu pudełku długiego życia.

Nie wiem, czy warto ryzykować 4k (?).

Nie lepiej zaczekać, kiedy pojawią się podobne konfiguracje sygnowane znakami bardziej wiarygodnymi?

sokolnik
26-10-2013, 00:28
http://sklep.chip.pl/product/205174/Komputery/Laptopy/HP_ProBook_450_H6P53EA_128GB_SSD_16GB.html

a ten? wydaję się ciekawy

Johanan
26-10-2013, 10:49
Z pewnością będzie lepiej złożony, niż seria CX firmy MSI, ale np. ja nie mam zaufania do HP, nawet do ich ProBooków i znacznie wolę ThinkPady, które w tej cenie są gorzej wyposażone, niż ten HP, ale za to z 13" ekranem IPS i dwu rdzeniowym Ivy Bridge.

http://www.kuzniewski.pl/p14353,lenovo-thinkpad-x230-nza52gb-core-i5-3230m-12-5-hd-8192-500-intel-hd-4000-windows-8-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html

Aeon88
26-10-2013, 11:26
Miałem budżetowe marketowe HP i za 1500 i za 2500, miałem też odłam HP w postaci compaq, to wszystko to był szajs który się grzał od zwykłych filmików na YT, z tragicznymi matrycami które nawet to okazjonalnego przeglądania zdjęć się nie nadawały, bo albo były piekielnie blade albo kolory miały z kosmosu. Obecnie mam HP klasy WorkStation, i muszę powiedzieć że to kawał solidnej, ciężkiej, szybkiej i dopracowanej na ostatni guzik maszyny. Po przejściu na WorkStation bajką jest dla mnie możliwość edycji praktycznie wszystkiego w kompie, mogę zmienić nie tylko dysk i ram, ale również klawiaturę (bez rozkręcania laptopa! to ważne, bo kupiłem wersję GER, wymienia się ją 5min), procesor (!!!) gdzie mam wybór od słabych i5 po i7 quad extreme, można je kupić bez problemu na allegro, również chłodzenie banalnie się wymienia (jest pod klawiaturą, dostęp jest świetny). Mało tego, to laptop biznesowy, po jego zakupie zadzwoniłem do HP i dostałem za friko oryginalne płyty z systemem konkretnie do mojego modelu (model lapka mam napisany na płycie z Windą). Za friko wartość lapka wzrosła 200-300zł.

Szczotkowane aluminium to nie piano plastik, ostatnio obrobiłem śrubkę (miałem za mały śrubokręt), musiałem ją rozwiercać, dzięki masywnej i twardej obudowie nie musiałem się martwić że laptop połamie się pod ciężarem docisku wiertarki. Do szczytu marzeń brakuje mi tylko w nim matrycy IPS, ale tylko poczekam na kolejną zaliczkę za zlecenie na wyjeździe, gdzie mi się taka matryca przyda, i wymieniam 8540w na 8560/8570w już z IPS własnie.

Jeśli HP ProBook to w prostej linii następcy EliteBooków, to na ślepo polecam ten sprzęt.

sokolnik
26-10-2013, 14:41
ten HP co zaproponowałem ma dobre podzespoły, takie szukam. Cena chyba nie najgorsza.
Mój laptop to maszyna stacjonarna, okazjonalnie gdzieś go zabieram.
Dbam o sprzęt. Myślicie że może się ten HP rozlecieć, tak po prostu?

ku6i
26-10-2013, 15:05
Mało tego, to laptop biznesowy, po jego zakupie zadzwoniłem do HP i dostałem za friko oryginalne płyty z systemem konkretnie do mojego modelu (model lapka mam napisany na płycie z Windą). Za friko wartość lapka wzrosła 200-300zł.

Pardon, że się wtrącę, ale czy można wiedzieć z powodu czego wzrosła wartość laptopa, bo nie za bardzo rozumiem?

Johanan
26-10-2013, 17:07
...
Myślicie że może się ten HP rozlecieć, tak po prostu?
A dlaczego by nie?
Zanim kupisz cokolwiek, to przeszukaj sieć pod kątem opinii o sprzęcie, o serwisie, żeby później nie pluć sobie w brodę.

Mam osobiście kontakt z mobilnym sprzętem od dość dawna, ale u mnie wybór padł na IBM/Lenovo i powiem, że nie żałuję.

X230 z mojego linka, to de facto jest tytan przy zlinkowanym HP-ku, mimo, że sprzętowo wypada mniej bogato.
Niby paradoks, a jednak ...

Aeon88
27-10-2013, 01:07
Pardon, że się wtrącę, ale czy można wiedzieć z powodu czego wzrosła wartość laptopa, bo nie za bardzo rozumiem?

Kupiłem bez systemu, gołego laptopa. Sprzedaję z oryginalnym systemem na oryginalnych płytkach od HP do konkretnie tego laptopa. Jak by nie patrzeć sytem W7 pro kosztuje ponad 500zł jak byś chciał go sobie dokupić, przy odsprzedaży laptopa sprzedam spokojnie 200-300 zł drożej niż go zakupiłem.

Może ty jedziesz na piracie i Cię to wali, ja nie mogę jechać na piracie, więc kupno tego sprzętu oznaczało dla mnie wydatek minimum 350zł na W7 HP OEM. Mam W7 Pro za friko. To robi różnicę, może nie Tobie, ale mi ogromną. Pozdro!

ku6i
27-10-2013, 02:24
Spokojnie, nic mnie "nie wali", pytałem, bo nie rozumiałem, a z tego co wiem to to miejsce nazywa się "forum dyskusyjne". Jeśli wysłali Ci te płyty świadomie, jako gratis od firmy, to faktycznie miło z ich strony, że zechcieli Ci dać taki cenny prezent.

Tak się jakoś dziwnie złożyło, że wszystkie prywatne komputery jakich używałem/-am mają oryginalny system, a pierwszym z nich był Windows 98, kupiony za czasów, gdy legalny system kupiony przez prywatną osobę był ewenementem. Dziękuję za odpowiedź i również pozdrawiam!

Aeon88
27-10-2013, 10:25
Z tego co wiem to normalne w HP że dosyłają płyty. Wystarczy zadzwonić, podać numer seryjny i adres do wysyłki.

Kurtz
27-10-2013, 11:22
A klucz licencyjny to skąd wziąłeś? Może do Twoje laptopy są sprzedawane tylko i wyłącznie z systemem, więc i tak za niego zapłaciłeś, ale sprzedawca dawał bez systemu, bo zmieniał w nich samodzielnie dyski i nie przegrywał preinstalowanego OS?
Ja nie wiem, wszystkie laptopy które kupuje mają już OEMowego Windowsa, więć się tym nie przejmuję ( wszystkie "droższe" czyli sensowne laptopy mają systemy )

Aeon88
27-10-2013, 14:02
Wsadziłem płytę do napędu, zainstalowałem OS, nigdzie kluczu wpisywać nie musiałem, system odrazu jest aktywny. Na płycie z windą mam napisane że system jest dla HP8540w (jest to wydrukowane na etykiecie płyty DVD, a nie w jakimś pliku na płycie). Widocznie klucz jest w biosie, bo naklejki z kluczem na lapku nigdzie nie ma, jedyna naklejna to ta niebieska z W7 koło klawiatury. Nie ma też śladów jakoby ta naklejka kiedyś się tam znajdowała, zero pozostałości po kleju czy czymkolwiek innym.

somrozen
27-10-2013, 14:32
klucz w tym przypadku jest korporacyjny, zaimplementowany w płycie instalacyjnej, do uwierzytelnienia oryginalności systemu, należny spełnić 2 z 3 warunków:
- płyta instalacyjna,
- dowód potwierdzenia legalnego nabycia oprogramowania(np. paragon, FV, lub inny dokument),
- sticker pod spodem lapka.

Aeon88
27-10-2013, 17:37
Warunki które wypiałeś tyczą się zwykłego posiadania zwykłej windy, zawsze wymagana była płyta + klucz (COA) + paragon/faktura. Może jednak chodzi Ci o inne warunki? Nic nie wskazuje na to żeby kiedykolwiek był sticker pod laptopem, za to laptop z fabryki wyszedł z windą.

Johanan
27-10-2013, 17:50
Z fabryki, czy nie, sticker powinien być i nie ma co gadać.

Chyba, że coś radykalnie się ostatnimi czasy zmieniło na linii MS - producenci laptopów.

somrozen
27-10-2013, 18:11
wymagane są 2 z 3, sticker nie musi być zawsze, chociażby w przypadku jak powyżej, płyta plus info od producenta wystarczą.

tomajk
03-11-2013, 17:07
Czy któryś z nowo nabytych lapciaków podłączacie do TV przed WiDi?

remos
06-11-2013, 14:33
Wsadziłem płytę do napędu, zainstalowałem OS, nigdzie kluczu wpisywać nie musiałem, system odrazu jest aktywny. Na płycie z windą mam napisane że system jest dla HP8540w (jest to wydrukowane na etykiecie płyty DVD, a nie w jakimś pliku na płycie). Widocznie klucz jest w biosie, bo naklejki z kluczem na lapku nigdzie nie ma, jedyna naklejna to ta niebieska z W7 koło klawiatury. Nie ma też śladów jakoby ta naklejka kiedyś się tam znajdowała, zero pozostałości po kleju czy czymkolwiek innym.

Może być tak jak mówisz, natomiast naklejka może być jeszcze pod baterią (tj. wyciągnij baterię i naklejka na laptopie).

Zolty
08-11-2013, 00:32
Oryginalnie w 8540p naklejke mam pod spodem (tzn na dnie kompa), ale przy reinstalce nic nie musialem wklepywac. O ile mnie pamiec nie myli to nawet raz wrzucalem z oryginalnej plyty (a nie z dolaczonej do HP) i tez poszlo. Z usterek to mialem trzy, z czego dwie z mojej winy:
1. padl HDD po jakims pol roku - HP przyslal nowy do Francji, instalacja we wlasnym zakresie.
2. Odpadly gumowe nozki (efekt wkladania i wyciagania z ciasnej torby - zamowilem przez serwis w Gdyni, od ponad roku nie dotarly
3. Luzy w gniezdzie zasilania - czasem wtyczka nie kontaktuje (tez efekt targania HP z podpieta wtyczka zasilania)
4. Bateria nadal oryginalna (4.5 albo 5.5 roku)

Gdyby nie waga i dosc g-niana matryca to zmienilbym na 14" Elitebooka, na razie czekam na pojawienie sie Lenovo X240 - tylko ta rozdzialka mi nie lezy.

Kurtz
08-11-2013, 09:13
Gdyby nie waga i dosc g-niana matryca to zmienilbym na 14" Elitebooka, na razie czekam na pojawienie sie Lenovo X240 - tylko ta rozdzialka mi nie lezy.

To najpierw zdecyduj jaki rozmiar chcesz. Przy Rozmiarze matrycy z X220, jakakolwiek większa rozdzielczość to byłaby masakra dla oczu.

Marcin Jakubowski
08-11-2013, 11:36
Nie wiem, czy pół cala robi taką różnicę, ale mi np. retina nie masakruje oczu :)

Nie znam się na windowsach ale wydaje mi się, że taki sposób wyświetlania obrazu w laptopach z retiną skutkowałby równie pozytywnymi rezultatami dla oczu ;)

Johanan
08-11-2013, 12:01
Nie wiem, czy pół cala robi taką różnicę, ale mi np. retina nie masakruje oczu :)

Nie znam się na windowsach ale wydaje mi się, że taki sposób wyświetlania obrazu w laptopach z retiną skutkowałby równie pozytywnymi rezultatami dla oczu ;)

To albo masz jakiś sokoli wzrok, albo nie wypada Ci powiedzieć inaczej w kontekście utopienia w tą inwestycję ok. 6k.
Pipek wielkości 13,3" i w rozdzielczości 2560 x 1600 px nie ma prawa nie sprawiać kłopotu normalnym ludziom.

ps.
Wytłumaczysz mi, co to jest za maniera zamiany "mnie" na "mi"? Nie szkoda Ci polszczyzny, którą dziś każdy kopie jak śmieć jakiś?

Marcin Jakubowski
08-11-2013, 13:12
To albo masz jakiś sokoli wzrok, albo nie wypada Ci powiedzieć inaczej w kontekście utopienia w tą inwestycję ok. 6k.
Pipek wielkości 13,3" i w rozdzielczości 2560 x 1600 px nie ma prawa nie sprawiać kłopotu normalnym ludziom.

ps.
Wytłumaczysz mi, co to jest za maniera zamiany "mnie" na "mi"? Nie szkoda Ci polszczyzny, którą dziś każdy kopie jak śmieć jakiś?

Szanowny Kolego,

zacznę od drugiej kwestii. Niestety nie mogę Ci jej wyjaśnić. Dodam, że szkoda mi polszczyzny, którą jak to ująłeś, "dziś każdy kopie jak śmieć jakiś".

Jeżeli Twoje pytanie zadałeś z powodu zastosowanie przeze mnie zwrotu "wydaje mi się", to w tym konkretnym przypadku pomoże, znana Ci jak sądzę, paremia "medice, cura te ipsum".

Odnośnie pierwszej kwestii. Myślę, że jestem normalnym człowiekiem ;) , z normalnym wzrokiem. Na "pipku wielkości 13,3" i w rozdzielczości 2560 x 1600 px" nie wyświetlam obrazu tej samej rozdzielczości. Obszar roboczy odpowiada ekranom niższej rozdzielczości stosowanym MBP przedniej generacji. Jest to 1280 x 800 px.

Efekt końcowy jest zaskakująco przyjemny dla oczu :)

Johanan
08-11-2013, 14:10
Szanowny Kolego,

zacznę od drugiej kwestii. Niestety nie mogę Ci jej wyjaśnić. Dodam, że szkoda mi polszczyzny, którą jak to ująłeś, "dziś każdy kopie jak śmieć jakiś".

Jeżeli Twoje pytanie zadałeś z powodu zastosowanie przeze mnie zwrotu "wydaje mi się", to w tym konkretnym przypadku pomoże, znana Ci jak sądzę, paremia "medice, cura te ipsum".

Odnośnie pierwszej kwestii. Myślę, że jestem normalnym człowiekiem ;) , z normalnym wzrokiem. Na "pipku wielkości 13,3" i w rozdzielczości 2560 x 1600 px" nie wyświetlam obrazu tej samej rozdzielczości. Obszar roboczy odpowiada ekranom niższej rozdzielczości stosowanym MBP przedniej generacji. Jest to 1280 x 800 px.

Efekt końcowy jest zaskakująco przyjemny dla oczu :)

To może zaczniemy od polszczyzny, gdzie ubódł mnie zwrot "... ale mi ..." w pierwszym zdaniu.
Co smutne, wcale Cię to nie razi, mimo deklarowanego przez Ciebie nie najgorszego wzroku. ;)

Kupowanie "ogryzka" z retiną i używanie tejże w rozdzielczości poniżej nominalnej, to dla mnie trudna do rozwikłania zagadka.
... ale człowiek jest zagadką. :D

Marcin Jakubowski
08-11-2013, 14:22
To może zaczniemy od polszczyzny, gdzie ubódł mnie zwrot "... ale mi ..." w pierwszym zdaniu.
Co smutne, wcale Cię to nie razi, mimo deklarowanego przez Ciebie nie najgorszego wzroku. ;)

Kupowanie "ogryzka" z retiną i używanie tejże w rozdzielczości poniżej nominalnej, to dla mnie trudna do rozwikłania zagadka.
... ale człowiek jest zagadką. :D

deklarowałem wzrok normalny :) a nie sokoli ;)

Natomiast na mojej retinie wyświetlam obraz w sposób domyślny dla systemu. Oznacza to, że obszar roboczy który oglądam odpowiada obszarowi roboczemu ekranu o rozdzielczości 1280 x 800.

Z pewnością oglądałeś ekran rMBP w wersji 13 cali. U mnie jest tak samo ;)

ps.

Mnie się wydaje, że zwrotu "ale mi" użyłem prawidłowo. Być może jednak wydaje mi się ;)