PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d60 - pierwsze kroki

tulla
29-09-2013, 21:07
cześć!
zaczynam swoją przygodę z fotografią i zaopatrzyłam się w nikona d60 z kitowym obiektywem. szczególnie zależy mi na zdjęciach z jak najmniejszą głębią ostrości przy zdjęciach całej sylwetki (coś w tym stylu: http://angelicablick.se/wp-content/uploads/2013/09/image80.jpg). czy mogę prosić o rady i wskazówki?

puciek
29-09-2013, 21:09
http://www.optyczne.pl/15.1-poradnik-Wykorzystanie_tryb%C3%B3w_tematycznych_w_lustrzanc e.html

picia78
29-09-2013, 21:10
Witaj .
Dokup sobie N 35 f1,8 i będziesz się cieszył małą GO :)

GonzoG
29-09-2013, 21:13
cześć!
zaczynam swoją przygodę z fotografią i zaopatrzyłam się w nikona d60 z kitowym obiektywem. szczególnie zależy mi na zdjęciach z jak najmniejszą głębią ostrości przy zdjęciach całej sylwetki (coś w tym stylu: http://angelicablick.se/wp-content/uploads/2013/09/image80.jpg). czy mogę prosić o rady i wskazówki?

1. Na przedstawionym zdjęciu GO wcale nie jest taka mała.
2. Kup książkę o podstawach fotografii, albo poczytaj parę internetowych kursów, dowiesz się nie tylko nazw, ale też zrozumiesz co jest co i za co odpowiada.

Aktualnie zadajesz pytanie, na które odpowiedź jest w każdym najprostszym poradniku/kursie/książce o najbardziej podstawowych rzeczach związanych z fotografią.

tulla
29-09-2013, 21:21
jak napisałam, dopiero zaczynam. więc raczej logiczne, że będę pytać o dosyć podstawowe rzeczy.

sebastan
29-09-2013, 21:32
W ten sposób nie otrzymasz sensownych rad, a jedynie uwagi, żeby skorzystać z tego, co już milion razy zostało napisane.
Na zachętę podrzucę Ci, że jak najmniejsza głębia ostrości zależy od :
- czym bardziej otwarta przysłona, tym mniejsza głębia ostrości,
- czym większa ogniskowa, tym mniejsza głębia ostrości,
- czym bliżej fotografowanego obiektu, tym mniejsza głębia ostrości
- czym większa matryca aparatu, tym mniejsza głębia ostrości.

Są kalkulatory głębi ostrości, gdzie podając parametry uzyskasz odpowiedź, odnośnie głębi ostrości.

tulla
29-09-2013, 21:50
dziękuję.

adriansocho
30-09-2013, 00:53
jak napisałam, dopiero zaczynam. więc raczej logiczne, że będę pytać o dosyć podstawowe rzeczy.

Ja akurat mam ochotę trochę popisać.

1. Obiektyw, który dostałaś z aparatem został zaprojektowany, aby umożliwić robienie fotek (czyli dokumentowanie otoczenia) w możliwie wielu warunkach, a uzyskanie tzw. efektu rozmytego tła (małej głębi ostrości, GO) było na drugim miejscu. Wspomniany kalkulator może Ci coś powie, ale w wielkim skrócie - najmniejsza GO (najwięcej rozmycia tła itp.) jest przy ogniskowej 55 mm i możliwie szeroko otwartej przysłonie. Aby z tego skorzystać, musisz użyć trybu A. W tym trybie Ty ustawiasz przysłonę, spróbuj f/5.6 bo to najszerszy otwór.

2. Lepsze efekty będą z "jaśniejszym" obiektywem, czyli np. (z tych tańszych) Nikkorem 50/1.8, jednocześnie w wielu sytuacjach ten obiektyw będzie dawał ostrzejszy obraz niż kitowy 18-55. Na takim obiektywie ustawiasz przysłonę np. f/2.2 (obraz jest ostrzejszy niż przy pełnym otworze f/1.8) i wtedy masz w zasadzie to, czego potrzebujesz.

3. Możesz zrobić tak, że fotografowany obiekt (przedmiot lub osoba) nie jest w środku "głębi ostrości", ale bliżej krawędzi - czyli ustawiasz ostrzenie na daną osobę, przełączasz na ostrzenie ręczne i leciutko przesuwasz punkt ostrości bliżej aparatu - to chyba po opanowaniu poprzedniego, ale pomyślałem, że warto o tym wspomnieć.

moira
30-09-2013, 01:31
Pamiętaj że kupując obiektywy muszą one mieć wbudowany silnik autofocus inaczej będziesz skazany na ręczne ostrzenie a to w d60 wcale nie jest łatwe. Dlatego kupując obiektywy zwróć uwagę aby były to wersję oznaczone literka G. Od siebie polecam 35mm 1.8G.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4

darek6902
30-09-2013, 02:15
Pamiętaj że kupując obiektywy muszą one mieć wbudowany silnik autofocus inaczej będziesz skazany na ręczne ostrzenie a to w d60 wcale nie jest łatwe. Dlatego kupując obiektywy zwróć uwagę aby były to wersję oznaczone literka G. Od siebie polecam 35mm 1.8G.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 4

Co wyście się uparli na to G. Wiem, że męska rzecz znaleźć :D

Nikkory z silnikiem mają oznaczenie AF-S, w odróżnieniu od bezsilnikowych AF "bez es" ;)

Pozdrawiam