PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - seria zdjęć w określonych odstępach czasu

fool81
29-09-2013, 15:56
Witam,
Chciałbym zrobić serię zdjęć w określonych odstępach czasu - np 10 sekund między kolejnymi zdjęciami.
W menu znalazłem w opcjach samowyzwalacza serię od 1 do max 9 zdjęć + w ustawieniach trybu CL można ustawić szybkość od 1 do 4 zdjęć na sekundę. Te ustawienia pozwalają na zrobienie z samowyzwalaczem serii 9 zdjęć ale w odstępach minimalnie 1 klatki na sekundę. Czy jest w D90 możliwość wydłużenia tego czasu do np 5- 10 sekund między kolejnymi klatkami? Seria 9 zdjęć w zupełności mi wystarcza ale odstępy 1 sekundy to zbyt mało.

GonzoG
29-09-2013, 16:25
Witam,
Chciałbym zrobić serię zdjęć w określonych odstępach czasu - np 10 sekund między kolejnymi zdjęciami.
W menu znalazłem w opcjach samowyzwalacza serię od 1 do max 9 zdjęć + w ustawieniach trybu CL można ustawić szybkość od 1 do 4 zdjęć na sekundę. Te ustawienia pozwalają na zrobienie z samowyzwalaczem serii 9 zdjęć ale w odstępach minimalnie 1 klatki na sekundę. Czy jest w D90 możliwość wydłużenia tego czasu do np 5- 10 sekund między kolejnymi klatkami? Seria 9 zdjęć w zupełności mi wystarcza ale odstępy 1 sekundy to zbyt mało.

Niestety nie ma takiej opcji w D90.
Interwałometr jest w serii D5x00 od D5100 i D7x00, oraz wszystkich wyższych.

Pozostaje Ci jedynie wyzwalanie za pomocą zewnętrznego interwałometru.

dalu
29-09-2013, 19:22
hmm jestes pewien ze w d5100 jest taka opcja? bawilem sie nim pewien czas i nigdzie nie widzialem.

Niestety nie ma takiej opcji w D90.
Interwałometr jest w serii D5x00 od D5100 i D7x00, oraz wszystkich wyższych.

Pozostaje Ci jedynie wyzwalanie za pomocą zewnętrznego interwałometru.

GonzoG
29-09-2013, 19:26
hmm jestes pewien ze w d5100 jest taka opcja? bawilem sie nim pewien czas i nigdzie nie widzialem.
Nie trzeba się było nim bawić, tylko zajrzeć do menu.

darjo1
29-09-2013, 19:42
Nie trzeba się było nim bawić, tylko zajrzeć do menu.

Popieram.:-D

dalu
29-09-2013, 19:57
Nie zgadzam sie z Wami :-P wolałem robić nim zdjęcia niż zaglądać do menu ;-)

mill
02-10-2013, 20:14
Mówimy o D90, myślę że autora nie interesują inne modele. Możliwość wydłużenia czasu pomiędzy zdjęciami daje tylko wężyk spustowy z wbudowanym interferometrem. Ewentualnie podłączenie aparatu do komputera za pomocą USB i program Camera control Pro ja w ten sposób robiłem Time lapse i wszystko grało. Problem w tym żę najlepszy do tego jest laptop ponieważ dość niewygodne było by przenoszenie zwykłego PC a nie każdy posiada laptopa.

GonzoG
02-10-2013, 20:23
Mówimy o D90, myślę że autora nie interesują inne modele. Możliwość wydłużenia czasu pomiędzy zdjęciami daje tylko wężyk spustowy z wbudowanym interferometrem. Ewentualnie podłączenie aparatu do komputera za pomocą USB i program Camera control Pro ja w ten sposób robiłem Time lapse i wszystko grało. Problem w tym żę najlepszy do tego jest laptop ponieważ dość niewygodne było by przenoszenie zwykłego PC a nie każdy posiada laptopa.

Nie trzeba laptopa, wystarczy telefon lub tablet z Androidem i nawet nie trzeba kabla, można po WiFi.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214565

sabrewulf
04-10-2013, 10:20
Miałem grip do D90 z interwałometrem. Poszukaj, może znajdziesz gdzieś w używce. Miał też długie czasy naświetlania. Jenis był producentem.