Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 zgłupiał?

Larson
29-09-2013, 14:35
Hej. Kilka dni temu kupiłem od znajomego D300 z niewielkim przebiegiem. Taki prezent dla żony :) Kliknąłem kilka fot - wszystko wydawało się ok. Dzisiaj wybraliśmy się na wycieczkę i chcieliśmy coś popstrykać. 20 fot i puszka zgłupiała. Nie pokazuje ilości pozostałych zdjęć, nie wchodzi do menu, nie pokazuje podglądu po wykonaniu foty. Włącza się z opóźnieniem, czasem nie chce się wyłączyć, albo wyłącza się tylko dalej wyświetla wszystkie informacje na górnym LCD. Czasem wejdzie do menu ale przyciski góra dół nie działają. Ogólnie wariat. Cóż to mogło mu się stać. To już moja czwarta puszka ze stajni Nikona a po raz pierwszy takie jaja....

Filonxxxl
29-09-2013, 16:21
Zakładam, że próbowałeś wyjąć akumulator? Może pomoże...

Rafał_Sz
29-09-2013, 16:27
Zacznij od zmiany zasilania (aku), ew. odpięcia gripa oraz od zmiany karty.

Larson
29-09-2013, 17:16
Tak, zmieniałem karty, aku, (d300 zakupiłem z nieoryginalnym), podpiąłem gripa z en-el4a z mojej d700 zero poprawy - cały czas głupieje

Filonxxxl
29-09-2013, 17:27
No to jak tak, to tak. Chyba serwis się kłania, niestety...

Seś@
29-09-2013, 17:29
A reset ustawień ?

stachmuszel
29-09-2013, 17:58
Sprawdź, czy żaden z przycisków się nie zaciął.

Larson
29-09-2013, 18:03
A reset ustawień ? QUAL i ekspozycja? Kilka razy. I wygląda jak by mu coraz gorzej było... jakby coraz mniej rzeczy działało....
,

bogdi64
29-09-2013, 18:09
ze strony producenta spróbuj pobrać soft i zainstalować od początku, może ktoś coś namieszał?

Larson
29-09-2013, 18:16
tylko jak zainstalować soft nie wchodząc w menu i jak nie widzi karty?

stachmuszel
29-09-2013, 18:17
Myślę, że żaden reset, upgrade firmware etc nie pomoże. To problem raczej sprzętowy.

dalu
29-09-2013, 19:28
A jak podepniesz pod kompa i wrzucisz program od nikona? wykrywa go?

Larson
29-09-2013, 19:47
no i teraz kolejny zonk. Wyjąłem baterię na dłużej przy okazji naładowałem ją do pełna - wkładam i puszka w ogóle nie wstaje w wizjerze ciemno i jaśniej się nie robi - jedyna reakcja na włożenie baterii to lekkie podjaśnienie punktów ostrości linii kadrowania i ikonki baterii w wizjerze. Robią się takie jakby bardziej przejrzyste nisz reszta matówki. Jaja - jakby go coś dopadło i stopniowo padał.....

FilipeG
29-09-2013, 22:17
a aparat nie był zalany??

KaarooL
30-09-2013, 02:12
Podpisuję się pod FilipeG - to była moja pierwsza myśl po przeczytaniu Twojego pytania. Jak dobry to znajomy i czy przypadkiem aparat nie był przez chwilę płetwonurkiem? Zanim zaczniesz tam grzebać pogadaj z gościem i ustal historię aparatu. Jeśli będzie się zapierał, niech sprawdzą w jakimś serwisie, czy nie ma korozji na mobo.

kamkob
30-09-2013, 06:54
Witam,

ja mam podobny problem z D300.
Jakiś czas temu zaciął się w trakcie robienia zdjęć. Wszystkie opcje w aparacie działały, migawka zamykała się, aparat robił zdjęcia ale nie zapisywał ich na karcie. Nie można było go wyłączyć, nie można było również podejrzeć zdjęć zapisanych na karcie. Pomogło wyjęcie i ponowne włożenie baterii.
Niestety ta sama sytuacja pojawiła się 2 tygodnie temu. Tylko tym razem już na stałe. Gdy aparat włączam wszystko wydaje się, że jest ok. Jednak gdy robię jedno zdjęcie, aparat zawiesza się. Nie można go normalnie wyłączyć, zdjęcie nie zapisuje się na karcie pamięci (jest w pamięci podręcznej aparatu). Wyjęcie i włożenie baterii przywraca aparat do normalnego stanu ale próba zrobienia zdjęcia znowu go zawiesza. Próbowałem wkładać inne karty pamięci, inną baterię, podłączać inne obiektywy. Zostawiłem aparat bez baterii i karty na ponad 24h i nic.
Jak dla mnie wygląda to na problem z oprogramowaniem. Próbowałem więc wgrać nowe ale aparat na to mi nie pozwala.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Rafał_Sz
30-09-2013, 07:38
no i teraz kolejny zonk. Wyjąłem baterię na dłużej przy okazji naładowałem ją do pełna - wkładam i puszka w ogóle nie wstaje w wizjerze ciemno i jaśniej się nie robi - jedyna reakcja na włożenie baterii to lekkie podjaśnienie punktów ostrości linii kadrowania i ikonki baterii w wizjerze. Robią się takie jakby bardziej przejrzyste nisz reszta matówki. Jaja - jakby go coś dopadło i stopniowo padał.....

Witam,

ja mam podobny problem z D300.
Jakiś czas temu zaciął się w trakcie robienia zdjęć. Wszystkie opcje w aparacie działały, migawka zamykała się, aparat robił zdjęcia ale nie zapisywał ich na karcie. Nie można było go wyłączyć, nie można było również podejrzeć zdjęć zapisanych na karcie. Pomogło wyjęcie i ponowne włożenie baterii.
Niestety ta sama sytuacja pojawiła się 2 tygodnie temu. Tylko tym razem już na stałe. Gdy aparat włączam wszystko wydaje się, że jest ok. Jednak gdy robię jedno zdjęcie, aparat zawiesza się. Nie można go normalnie wyłączyć, zdjęcie nie zapisuje się na karcie pamięci (jest w pamięci podręcznej aparatu). Wyjęcie i włożenie baterii przywraca aparat do normalnego stanu ale próba zrobienia zdjęcia znowu go zawiesza. Próbowałem wkładać inne karty pamięci, inną baterię, podłączać inne obiektywy. Zostawiłem aparat bez baterii i karty na ponad 24h i nic.
Jak dla mnie wygląda to na problem z oprogramowaniem. Próbowałem więc wgrać nowe ale aparat na to mi nie pozwala.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozostaje Wam wysłać aparaty do serwisu Nikona na ekspertyzę, bo co można było zrobić samemu, zostało zrobione. Objawy nie wskazują na jakiś błahy problem, a uszkodzenie elektroniki.

zeromag
30-09-2013, 08:51
Witam u mnie podobne problemy były przy uszkodzeniu gniazda karty CF, w taki przypadku ostrożnie z kartą bo ja kartą która załatwiłem D300 załatwiłem potem czytnik kart.

Koszt naprawy w NikonSerwisPatałach to koszt około 1200 zł z gumami

Pozdrawiam

kamkob
18-10-2013, 14:00
Witam,

w moim przypadku ostatecznie okazało się, że jest to awaria mechanizmu podnoszenia lustra. Oddałem aparat do fotojockera. Naprawa 600 zł...ale przynajmniej teraz wszystko śmiga jak trzeba.

Kadziu55
10-11-2013, 16:07
Mój aparat wrócił tydzień temu z naprawy, miał wymienianą płytę główną. Dopiero dziś zauważyłem że gdy przeglądam zdjęcia na aparacie pod każdym zdjęciem pokazuje F/0, czas migawki pokazuje dobrze, a ogniskowej nie mogę wyczaić robiłem na 200mm to pokazało 240mm, robiłem na 24mm to pokazało 90mm, robiłem na 70mm to pokazało 86mm. W serwisie powiedzieli że przy wymianie płyty głównej jest dużo roboty z ustawieniami aparatu, mieli je ustawić, a o tym najwidoczniej zapomnieli. Nie chce mi się jechać 70km w jedną stronę do serwisu, da się to jakoś ustawić bez pomocy serwisu?