PDA

Zobacz pełną wersję : Amatorskie sesje low/hi key

Daimon
29-09-2013, 10:28
O fotografii nie-błyskowej "co nieco" wiem ale o błyskaniu zdalnym nie mam kompletnie pojęcia.

Chciałem (amatorsko) porobić zdjęcia typu "low key" i "high key". W związku z tym chciałem się zaopatrzyć w 2 lampy YN-560 i do tego softbox 60x60 z gridem.

Tutaj pojawia się pytanie czy takie lampy z softboxem reporterskim w amatorskich lokalizacjach dadzą radę? Przykładowo do "hi key" w miare jasne ściana, jedna lampa duża moc na ścianę, druga z softboxem dla lepszego oświetlenia modelki? Do "low key" softbox z gridem, w bliskiej odległości + ekspozycja aparatu wycinająca światło zastane?

dominicus
02-10-2013, 19:22
Czemu maja nie dać rady? YN-560 to mocna i solidna lampa. Będziesz musiał tylko wszystko ustawiać ręcznie bo to lampa manualna. Pisząc o amatorskich lokalizacjach co masz na myśli? Wszystko co nie jest profesjonalnym studiem foto jest amatorska lokalizacja, przynajmniej ja to tak pojmuje ;-)

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)

Daimon
02-10-2013, 19:33
Oczywiście wiem, że to lampy manualne.

Amatorskie lokalizacje = nie studio. Czyli jak będę chciał zrobić zdjęcie hi key to zamiast profesjonalnego tła będzie jasna ściana ;). Jak będzie low key to zwykłe pomieszczenie w którym światło będę chciał wyciąć odpowiednimi ustawieniami ekspozycji.

Szukam odpowiedzi od osób, które miały okazje się bawić w taki sposób

RobertMiernik
03-10-2013, 00:49
Wysoki klucz bez problemu, kłopoty mogą być z niskim.
Chociaż z drugiej strony to tylko kwestia znalezienia odpowiednio ciemnego miejsca, bo w tym przypadku wycinanie światła zastanego może być problematyczne bo czasu nie skrócisz bo lampy się nie wyzwolą a przysłony nie przymkniesz za bardzo bo lampy nie dadzą rady tak błysnąć mocno.

Przy założeniu, że hi i low będą w odpowiednio dobranych lokalizacjach nie ma żadnych powodów dla których nie miałoby się udać.

Aha, jeszcze jedno softbox reporterski nadaje się _co najwyżej_ do oświetlania popiersia, więc całych postaci w ten sposób nie sfotografujesz.

Daimon
03-10-2013, 06:45
Dzięki wielkie, takiej odpowiedzi szukałem. W takim razie jeszcze pytanie czy da rade użyć większego softboxa pakując do niego 2 lampy (widziałem jak ktoś robił takie rozwiązania)? Czy jak cała sylwetka to już tylko lampy studyjne?

dominicus
03-10-2013, 07:01
Zawsze możesz użyć dodatkowego oświetlenia. W zasadzie kolejnego softboksa by doswietlic resztę postaci. Ograniczać może Cię jedynie budżet lub wyobraźnia ;-)

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)

Daimon
03-10-2013, 19:00
Dzięki za pomysł :) w wyniku mojego niedoświadczenia w tym temacie jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby ustawić 2 softboxy w tym samym miejscu pod tym samym kątem :)

gdariusz
03-10-2013, 19:32
Wydaje mi się (testowane) że Low Key nie zależy tak od światła zastanego jak od głębi pomieszczenia (żeby nie było odbicia światła ) czy od odpowiedniego konta padania światła oczywiście ukierunkowanego.
Ją robiłem takowe po południu na zewnątrz przy zachmurzonym niebie z dwoma nikonowskimi lampami I pocket wizardami.

Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e using Tapatalk 2

Daimon
06-10-2013, 22:58
Dzięki za kolejne wartościowe info. Akurat potrzeby odległości od powierzchni odbijających światło się domyśliłem :)

Odnośnie ukierunkowywania światła. Softbox z gridem czy jakieś inne rozwiązanie?