PDA

Zobacz pełną wersję : czytnik kart hama

mw1962
28-09-2013, 08:44
jeszcze raz prośba,jak zrzucać zdjęcia z karty przy pomocy czytnika ?
bo ja robię tak :
1,wyjmuję kartę z aparatu
2, wkładam kartę do czytnika
3,łączę czytnik z komputerem ( zapala mi się zielona i czerwona dioda na czytniku )
4, DUPA - nic się nie dzieje
5, wchodzę w meni "komputer "
6, pojawią mi się dyski od E do H
7, klikam wszystkie po kolei ale na wszystkich pojawia się ten sam komunikat " że potrzebuję sformatować dysk i czy ma to zrobić ? " z tego co się znam na medycynie to gdybym mu wydał zgodę na formatowanie to szlag by trafił wszystkie zdjęcia !!!
CZY KTOŚ WIE CO ROBIĘ ŹLE ALBO CZEGO NIE ROBIĘ ? bez czytnika po kabelku zrzucałem dziesiątki tysięcy zdjęć a teraz na stare lata zachciało mi się czytnika !!!!
za wszelką okazaną pomoc zapłacę staropolskim " Bóg zapłać dobry człowieku !!! "

adriansocho
28-09-2013, 09:25
Czytnik ma gniazda na kilka kart (tyle ile nowych liter) i jeżeli do danego slotu nie jest włożona karta, to dana literka dysku będzie właśnie sugerowała formatowanie. Może nie sprawdziłeś wszystkich literek? Pod którąś z nich powinna być Twoja karta. Jeżeli jednak nie, to znaczy, że czytnik jest niekompatybilny z danym rodzajem kart (np. obsługuje karty SD a Ty masz SD HC). Tak czy inaczej sugestie o formatowaniu należy zignorować.

mw1962
28-09-2013, 09:34
tzn.mogę kliknąć na formatuj i nie skasuje mi zdjęć ?

GonzoG
28-09-2013, 11:38
tzn.mogę kliknąć na formatuj i nie skasuje mi zdjęć ?

Jak klikniesz formatuj, to skasuje zdjęcia, nawet jeśli czytnik jest niekompatybilny z kartami. Dodatkowo nie sformatuje poprawnie kart, a nawet może je uszkodzić.

RomanZWrocławia
29-09-2013, 10:43
mw1962 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=43004) proponuję zmienić kabelek, za pomocą którego podłączasz czytnik do komputera, zmienić gniazdo USB w komputerze do którego wpinasz czytnik, kombinację obu rozwiązań. Miałem podobne problemy z czytnikiem HAMA i nawet kupiłem dwa nowe innych firm. A winien był uszkodzony kabelek.
Kart NIE FORMATUJ

mw1962
29-09-2013, 15:37
A o zamianie kabelka nie pomyślałem !!!! zamieniłem na Nikonowski i DZIAŁA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzięki
najłatwiejsze rozwiązania są jednak najskuteczniejsze !!!

mw1962
29-09-2013, 15:38
Jwszcze raz Dzięki Gadula

RomanZWrocławia
29-09-2013, 19:06
Cieszę się że mogłem pomóc :)