Zobacz pełną wersję : Porównanie dwóch ultrabooków
Michaelg
27-09-2013, 23:19
Witam,
chciałbym poznać opinię osób znających się na tym bardzije niż ja. Który z tych dwóch ultrabooków będzie lepszym wyborem? Ucinam odpowiedzi ŻADEN, WEŹ TEN XYZ. Cjodzi o wybór między tymi dwoma. Cena to 30 zł różnicy.
ASUS
http://www.x-kom.pl/p/152773-ultrabook-14-asus-s46ca-wx074h-i3-3217u-4gb-500-win8.html
lub
LENOVO
http://www.x-kom.pl/p/116580-ultrabook-13-3-lenovo-ibm-u310-i3-2377m-4gb-50024-win8-rozowy.html
Jeśli się okaże,że Lenovo tylko w wersji różowej no to odpada automatycznie :)
krolewicz
27-09-2013, 23:52
asus ma lepszy procesor, większą baterie, ale oba są nieco badziewiaste ;)
Znam ten model Lenovo, nie będziesz zadowolony. Raczej w ciemno powiedziałbym, że nieco większy ekran, grafika, procek i bateria przemawiają za Asusem. Lenovo ma 1 więcej USB 3.0, mi to nie robi, ale Tobie może. No i, jeżeli masz TV obsługujący WiDi, to możesz się obejść bez kabla, co jest wygodne.
Nie chcesz tego wiedzieć, ale za poprzednikiem - oba są badziewne ;) W tej cenie można coś lepszego znaleźć.
Zdecydowanie ASUS.
1 - grafika
2 - ma 2 gniazda pamięci i jedno wolne
3 - bateria i procesor ULP.
4 - bluetooth
Co do mocy procesora, to obawiam się, że ASUS może być minimalnie słabszy, bo jest to ULP, a nie standardowy mobilny procesor, jak w Lenovo, ale przy mało wymagających zadaniach będzie działał znacznie dłużej na baterii.
Władca Pixeli
28-09-2013, 02:14
asus ma lepszy procesor, większą baterie, ale oba są nieco badziewiaste ;)
Dlatego przy kupnie trzeba też brać pod uwagę jak jest serwis. Miałem ostatnio przejścia z serwisem Asus i Toshiba i tak tragicznych serwisów dawno już nie spotkałem.
A laptopie ASUS przestał pracować system. Instalacja nowego systemu z dysku nie poszła.
Zaproponowano wysłanie instalacyjnego DVD tyle, że za sporą kasę (komputer był cały czas na gwarancji).
Kupiony dysk instalacyjny nie pracował poprawnie więc serwis zaproponował... kupienie nowego zestawu instalacyjnego :shock:
Za asusem przemawia też gniazdo D-SUB, które warto mieć.
Michaelg
28-09-2013, 14:01
Zaznaczyłem, że nie chę innych propozycji ponieważ w 99% procentach kończy się na tym, że ktoś poleca sprzęt np dwa razy droższy bo : ten ma super pro i jest droższy ale nie pożałujesz itd...
Rozglądam się za czym co nie przekroczy ceny 1879 zł i będzie:
- ultrabookiem - nieduży, lekki, możliwie cienki
- przekątna ekranu 14 cali
- będzie ultrabookiem mającym klawiaturę wyspową i wygodnego touchpada
- procesor Intela oraz min 4 GB Ramu
- będzie sprawnie działał w rzeczach podstawowych
W tym zakresie cenowym, jeżeli chodzi o Lenovo, polecałbym raczej S400. "Papierowo" słabszy, ale w praktyce bardziej uniwersalny. Porównanie znajdziesz bez problemu w necie, tylko nie sugeruj się ratingami na stronach. Trzeba jednak zwrócić uwagę na 2 rzeczy - S400 ma 4GB RAM max, tzn. nie da się mieć więcej, a RAM ten jest 1333, a nie 1600 jak w U310. Poza tym krócej trzyma na bateriach. Wszystkie pozostałe elementy (w praktyce), oraz cena, przemawiają za S400.
Moja opinia nie musi być miarodajna, bo pracuję prawie wyłącznie na obrazach (VMWare), ale nie zauważyłem różnicy w szybkości działania pomiędzy tymi modelami.
Michaelg, nie chcę być jakoś szczególnie uszczypliwy, ale jeśli jak przysłowiowy osiołek* nie umiesz wybrać między dwoma modelami urządzeń, znając ich parametry, to po prostu rzuć monetą.
-----------------
*- http://fredro.kulturalna.com/a-3078.html
Michaelg
28-09-2013, 14:53
Nie wyszło Ci. Rzuciłem. Przegrałeś.
Arutr_A w tym wypadku ten Asus wypada moim zdaniem lepiej niż ten Lenovo S400.
Nie wyszło Ci. Rzuciłem. Przegrałeś.
...
Ja? :D
Gdy ktoś nosi portki nie od parady, to zwykle wie czego chce.
Zaznaczyłem, że nie chę innych propozycji ponieważ w 99% procentach kończy się na tym, że ktoś poleca sprzęt np dwa razy droższy bo : ten ma super pro i jest droższy ale nie pożałujesz itd...
Rozglądam się za czym co nie przekroczy ceny 1879 zł i będzie:
- ultrabookiem - nieduży, lekki, możliwie cienki
- przekątna ekranu 14 cali
- będzie ultrabookiem mającym klawiaturę wyspową i wygodnego touchpada
- procesor Intela oraz min 4 GB Ramu
- będzie sprawnie działał w rzeczach podstawowych
rzuc okiem na: Lenovo m490s
za okolo 1800 mozna wyrwac z ssd (bynajmniej niedawno mozna bylo)