Zobacz pełną wersję : sigma 10-20 d7100
mocarzowiator
27-09-2013, 22:35
Witam
Dzisiaj zakupiłem obiektyw sigma 10-20 do aparatu d7100
Postąpiłem trochę pochopnie, nie poczytałem za dużo. Do sklepu mam w 2 strony 200km. Podnieciłem się, kupiłem i chciałbym jutro go sprawdzić. Czytałem, że obiektyw spisuje się znośnie i nie ma sensu kupować czegoś ze stajni nikona. Znam sie bardzo średnio ;) Czy obiektyw jest trafiony do mojego aparatu?
pytanie 2 przy okazji. Szkło micro nikona 105 - mam problem z głębią ostrości - naturalna sprawa, czy jestem noobem az takim. Korzystam z trybu a i właściwie nie widzę różnicy między załóżmy f8 a f22
przykładowa fota - ogon jest rozmazany :(
http://imageshack.us/photo/my-images/194/cnun.jpg/
będę wdzięczny za pomoc
jeśli wszystko jest ok, to dx czy fx?
pozdrawiam
Gootchio
27-09-2013, 23:01
Zacznę od końca - nie kumam o co pytasz: jakie fx/dx?
Z 30 cm (od płaszczyzny sensora) "105-ka" ma niecałe 3 mm GO na f/8 i ponad 7 mm na f/22. Wg. mnie te 4 mm to za mało na ogon, zwłaszcza że to jest łącznie przed- i za płaszczyzną ostrości. Pytanie oczywiście, z jakiej odległości fociłeś?
A propos Sigmy, to miałem na dwóch plenerach wersję ze stałym światłem, a później kupiłem Nikkora 12-24 - dla mnie S daje radę jakością optyczną, ale zdjęcia bardziej mi się podobają z N. Wszystkie Sigmy, z jakimi miałem do czynienia, robiły jakieś takie, nijakie zdjęcia.
Czy obiektyw jest trafiony do mojego aparatu?
a co to jest "obiektyw trafiony" i "obiektyw nietrafiony" ??
Ja wiem tylko, że są takie pasujące i niepasujące...
mocarzowiator
27-09-2013, 23:22
O fx i dx zapomnijmy. Dokształce się :)
Z mm 7 i 8 zabiles mnie :( pisałem o kolorze zaawansowania - ciemny zielony ; )
Zdjęcie pewnie bylo robione z bliska, żeby całego owada w kadrze zmieścić.
Tzn mam zwiększać odległości żeby głębia była lepsza?
Nie kwestionuje Twojego doświadczenia, jednak mam nadzieję, że troche przesadzasz z jakością obtlrazu sigmy :) jeśli nie, to znowu popełniłem błąd. Chytry 2 razy traci. Tymbardziej, ze do tej pory gustowalem tylko w nikorrach :( zapłaciłem za zdrade ;) ?
Ja wiem tylko, że są takie pasujące i niepasujące...
Juz wiem ze obiektyw pasuje bez problemu do mojego aparatu.
Wybaczcie za 2 posty. Korzystam z telefonu
Przeczytaj co do głębia ostrości i na ma nią wpływ. Tak będzie najlepiej i nie będziesz później zadawał tak banalnych pytań.
mocarzowiator
28-09-2013, 07:32
Czytalem o glebi ostrosci. Przeczytalem tez ze ciezko ja uzyskac przy makro, bo fotografowany obiekt jest blisko.
przeciez skoro pytanie jest meczace, banalne i denerwujace to wystarczy na nie nieodpowiadac?
Od kogos chcialem sie uczyc. Wybralem forum zamiast kolejny sztywny artykul.
adriansocho
28-09-2013, 09:29
Ja myślę, że 300/2.8 byłby z deczka nietrafiony do D40, tak samo kitowy 18-55 do D4:)
O fx i dx zapomnijmy. Dokształce się :)
Z mm 7 i 8 zabiles mnie :( pisałem o kolorze zaawansowania - ciemny zielony ; )
Można sobie ściągnąć na telefon tzw. kalkulator głębi ostrości i wtedy tym się pobawić. Tak czy inaczej, wydaje mi się, że nie można przekroczyć pewnych wartości, np. zbliżanie się do f/22 może spowodować pogorszenie jakości ze względu na dyfrakcje.
Tak naprawdę to taka mała głębia ostrości jest faktycznie problemem trudnym do przeskoczenia. Dlatego często takie zdjęcia mają ostrą jedną część np. głowę owada. Albo stosuje się coś. co jeśli dobrze pamiętam nazywa się bracketingiem głębi ostrości - kilka zdjęć, na jednym ostra głowa, na drugim skrzydełka, na trzecim ogon i potem się łączy w odpowiednim programie graficznym (chociaż ludzie robią to głównie z kwiatami).
mocarzowiator
29-09-2013, 09:05
Dziekuje za normalna odpowiedz
wracajac do sigmy, to pobawilem sie wczoraj troche. Fakt, ze nie mialem w reku innego obiektywu szerokarnego, ale ten jest ciemny, jakosc
obrazu jest faktycznie marna. Jedynie kat jest zacny. Jak ktos nie ma kasy i nie jest maniakiem soczystego obrazu to polecam. Ja jednak zawiodlem sie strasznie. Zdjecia beda pewnie lepsze przy sloncu. Obiektyw sprawdzalem w deszczowy dzien okolo 16.
Pytanie czy to obiektyw jest marny czy Twoja technika? Domknąłeś odpowiednio obiektyw, ustawiłeś najniższe możliwe ISO i robiłeś zdjęcie ze statywu?
Archibald6803
29-09-2013, 09:45
.........wracajac do sigmy, to pobawilem sie wczoraj troche. Fakt, ze nie mialem w reku innego obiektywu szerokarnego, ale ten jest ciemny, jakosc obrazu jest faktycznie marna. Jedynie kat jest zacny. Jak ktos nie ma kasy i nie jest maniakiem soczystego obrazu to polecam. Ja jednak zawiodlem sie strasznie..............
wstaw przykładową fotę (z zachowanym exifem) - obadamy przyczynę problemów
Jaka to sigma ? ze stałym czy zmiennym światłem ?
darek6902
29-09-2013, 10:02
Dziekuje za normalna odpowiedz
wracajac do sigmy, to pobawilem sie wczoraj troche. Fakt, ze nie mialem w reku innego obiektywu szerokarnego, ale ten jest ciemny, jakosc
obrazu jest faktycznie marna. Jedynie kat jest zacny. Jak ktos nie ma kasy i nie jest maniakiem soczystego obrazu to polecam. Ja jednak zawiodlem sie strasznie. Zdjecia beda pewnie lepsze przy sloncu. Obiektyw sprawdzalem w deszczowy dzien okolo 16.
Mam Sigmę 10-20 ze zmiennym światłem. Nie uważam, że jakość obrazu jest marna nawet w deszczowy dzień.
No ale ja mam być może mało wygórowane wymagania :D
darek6902
29-09-2013, 10:06
Kolega pytał chyba w związku z używaniem kalkulatora głębi ostrości. Dla twojego aparatu wybierasz DX (rozmiar matrycy, dokładniej wzory do kalkulacji GO używają tzw. krążka rozproszenia).
To w związku pytaniem czy FX czy DX.
mocarzowiator
29-09-2013, 10:33
Techniki nie mam zapewne dobrej jeszcze, dlatego wiadomo ze wiecej zdjec z roznymi ustawieniami musze robic zeby sie uczyc. rozumiem tez co oznacza statyw-mam nawet kozaka :) to chyba podstawa
na swiatobrazu.pl napisali ze jakosc obrazu jest marna
na optyczne, ze lepiej kupic sigme niz nikona
4-5,6 ex dc
nie na mnie w domu. Krajobrazy i reszte chyba skasowalem, moze pies mi zostal to wkleje pizniej
tak darek - wyczytalem gdzies, ze dx - thx