Zobacz pełną wersję : Internet na kartę, który wybrać?
charlie_kr
27-09-2013, 19:46
Potrzebuję internet do laptopa w terenie. Modem - standardowy patyczek usb z kartą w środku.
Polećcie któregoś operatora - interesuje mnie internet na kartę, nie żadne abonamenty i inne dodatki.
Internet ma służyć tylko do przesyłania zdjęć (50 sztuk dziennie) i sprawdzenia poczty. Transfer więc nie musi być zabójczy, ale zależy m ina dobrym zasięgu.
Pytanie: Play, plus, orange, t-mobile - gdzie kupić starter?
Grzesiek_G
27-09-2013, 21:47
AERO.
Dla leniwych: http://aero2.pl/
Coitus Interraptus
27-09-2013, 21:59
Zasięg ma niewiele wspólnego z działaniem. Używam czasem Orange i bywa tak, że sygnał jest świetny, a nie da się przeczytać gazety, bo się wlecze. Generalnie nie polecam - słaby transfer, drogo, limit danych i czas działania. Im większe miasto, tym gorsze działanie.
Aero to w ogóle jakaś kpina.
charlie_kr
27-09-2013, 22:13
czytalem o aero, fakt, szit.
rychu_cmg
27-09-2013, 22:22
W zeszłym roku brałem T-mobile przy abonamencie na 4 lata płace 6.90 zł za 1GB i dostałem jeszcze do tego modem. Z zasięgiem nie ma problemu, chyba że w trakcie jazdy.
charlie_kr
27-09-2013, 22:29
no wlasnie, internet w trasę..
rychu_cmg
27-09-2013, 22:37
no wlasnie, internet w trasę..
To z każdym będziesz miał problemy. W większych miastach działa bardzo szybko. Ale za miastem musisz się przygotować na 2G. LTE to super sprawa, ale na duże miasta. W reklamach każdy internet mobilny jest super, ale w trasie będzie rozczarowaniem i męczarnią Wydaje mi się, że wynika to z przełączaniem pomiędzy nadajnikami.
robak_wroc
27-09-2013, 22:57
Nie tyle chodzi o przelaczanie sie miedzy BTS'ami, a różnymi technologiami. Jeśli cały czas będziesz zapiety w 3G to będzie ok, ale przechodzenie 3G, lte, 2G będzie papralo sprawę.
rychu_cmg
27-09-2013, 23:01
Nie tyle chodzi o przelaczanie sie miedzy BTS'ami, a różnymi technologiami. Jeśli cały czas będziesz zapiety w 3G to będzie ok, ale przechodzenie 3G, lte, 2G będzie papralo sprawę.
Zauważyłem, że poza miastem lepiej przełączyć modem w tryb 2G. Może chodzi jak żółw, ale jednak chodzi czego nie można powiedzieć o szybszych technologiach.
Ja korzystam od ponad miesiąca na tablecie z tego -> http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-karte/taryfy-na-karte/ taryfa redbull mobile na kartę 5zł. Na tą chwilę nie mam na co narzekać. Z nawigacją też się dobrze sprawuje. Fakt, że czasem gubi zasięg. Ale internet cały czas za free. Proponowałbym kupić kartę bo nie kosztuje wielkie pieniądze i sprawdzić samemu czy wystarcza tyle ile jest.
krolewicz
27-09-2013, 23:54
ja używam t-mobile'a, generalnie nie sprawia problemów, wiele zależy też jednak od modemu
kumpel też ma tmobile, ale inny modem, u mnie fotki lecą np okolice 100 kb/s, a u niego 200 coś (siedzimy obok siebie)
charlie_kr
28-09-2013, 00:01
a jaki maasz modem?
Borat1979
28-09-2013, 00:02
ja używam t-mobile'a, generalnie nie sprawia problemów, wiele zależy też jednak od modemu
kumpel też ma tmobile, ale inny modem, u mnie fotki lecą np okolice 100 kb/s, a u niego 200 coś (siedzimy obok siebie)
Bo najlepszym modemem jest po prostu telefon.
Wszystkie te gówna na USB w formie pena to potworna padaczka.
robak_wroc
28-09-2013, 10:48
Nie do końca padaczka, ale fakt faktem nie polecialem na 'penie' wiecej niż 3,5Mbps, a na srajfonie 5 ssam nawet 28Mbps, tyle ze jeden i drugi w innych technologiach. Zależy tez od sieci i jej ustawień dla danej karty sim. Trafia sie tak, ze te tzw data card są przecięte żeby za dużo pasma nie utylizowac. Do tego dochodzą technologie kompresji danych w locie i skuteczności ich kompresji-dekompresji.
charlie_kr
28-09-2013, 11:04
nie interesuje mnie telefon, ajfon, ajpad. jak pisalem - modem plus internet na karte
krolewicz
28-09-2013, 18:51
z telefonu można zrobić hot spota, działa, ale baterie drenuje, aczkolwiek modem usb w lapku też baterie drenuje dosc mocno
robak_wroc
28-09-2013, 21:14
Używanlem jakiegoś zte w netbooku i jakoś spokojnie 8h jechał. Bez netu niewiele dłużej, więc tragedii nie ma. Ledwie zauważalne.
A Play? Szukam jakiegoś Internetu bez umowy. Aero odpada, jako główny Internet za słaby.
Koleżanka korzysta tu w Katowicach z Play i jest zadowolona. Jestem ciekawa opinii innych na temat Internetu z Play.
charlie_kr
29-09-2013, 13:28
Play ma najtańszy starter z modemem - 109 zł. Plus 119 zł. Ja jednak wybrałem plusa, bo ojciec ma i nie narzeka. Jutro idę do punktu po starter :)
gejfon, gejpad.
jakis problem ? :D
W każdym miejscu może być inne działanie danego operatora. Ja swego czasu miałem na kartę Orange, Play i Plus i używałem różnych w różnych lokalizacjach.
charlie_kr
29-09-2013, 14:39
a który działał najlepiej w dużym mieście i w trasie?
Borat1979
29-09-2013, 15:27
A Play? Szukam jakiegoś Internetu bez umowy. Aero odpada, jako główny Internet za słaby.
Koleżanka korzysta tu w Katowicach z Play i jest zadowolona. Jestem ciekawa opinii innych na temat Internetu z Play.
Korzystałem z mobilnego netu Play i za dobrze tego nie wspominam. Często były problemy z zasięgiem i to w Warszawie blisko centrum. Jak przeprowadziłem się na Wolę do kamienicy to w ogóle nie miałem zasięgu w domu. Z działaniem netu było różnie, raz działał szybko a były dni, że zamulało potwornie. Poza tym modem USB Huawei to była jakaś tragedia. Często po włączeniu kompa komputer go w ogóle nie wykrywał trzeba było po kilka razy odłączać i podłączać. W końcu po paru piwach rozbiłem go o podłogę i darowałem sobie internet mobliny :)
a który działał najlepiej w dużym mieście i w trasie?
W metrze tylko Play, w budynku mojej pracy Orange działał aczkolwiek tylko pe EDGE, Plus działał w LTE więc było najszybciej. Ale już w domu lepiej Orange niż Plus. Play ogólnie nie był zły. Internet na kartę ma tą zaletę, że możesz sobie kupić 3 karty lub więcej po 20 zł i sam przetestować. Warto mieć modem obsługujący LTE. Najlepszy jest taki przenośny, bo można go położyć przy samym oknie co ma decydujące znaczenie.
dawidkowo
30-09-2013, 00:52
Aero2 jest ok
Korzystałem z mobilnego netu Play i za dobrze tego nie wspominam. Często były problemy z zasięgiem i to w Warszawie blisko centrum. Jak przeprowadziłem się na Wolę do kamienicy to w ogóle nie miałem zasięgu w domu. Z działaniem netu było różnie, raz działał szybko a były dni, że zamulało potwornie. Poza tym modem USB Huawei to była jakaś tragedia. Często po włączeniu kompa komputer go w ogóle nie wykrywał trzeba było po kilka razy odłączać i podłączać. W końcu po paru piwach rozbiłem go o podłogę i darowałem sobie internet mobliny :)
Dzięki. Mnie jest potrzebny stały Internet, w podróży będzie używany sporadycznie.
Kupiłam dzisiaj Play Online i póki co działa bardzo dobrze. Mam świetny zasięg (mieszkam na 5 piętrze w centrum miasta) ;)
charlie_kr
30-09-2013, 18:14
Też dziś kupiłem, ale plusa. Mieszkam na 4 piętrze w miescie około 30 000 mieszkańców i internet hula az miło :)
Aero2 jest ok
od 2014 będą wprowadzone ograniczenia: http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,14669650,Beda_ograniczenia_w_Aero2____bo_ za_duzo_pobieraja.html
Miałem Aero2 i ....... i na tym zakończyłem.
Tak się składa, że od kilku dni sam szukam karty do swojego tabletoida i już rozważałem wiele opcji...
Na chwilę obecną najkorzystniejsza wydała mi się oferta Orange (Orange Free Na kartę).
Mam taką taryfę w swoim smartphonie.
Za doładowanie powiedzmy 50 zł dostajesz 2,27 GB + środki z konta, a ważność po włączeniu kodem wynosi rok, czyli nie jest źle.
I wszystko by było fajnie, gdyby nie fakt, że co jakiś czas sieć mnie "skubie".
Może myślą, że ich klient nie wie co to internet mobilny i jak się korzysta ze smartphone'a...
Ostatnio, w ciągu ok. 1 godziny zeżarło mi prawie 1 GB danych + 12 zł z konta, choć tel nie używałem, a "Transfer danych" miałem wyłączony, ale pomijam ten fakt.
Szkoda, że dzieje się tak średnio 1 na 6 miesięcy :D
Nie wspomnę już o zasięgu, który w centrum Warszawy potrafi spadać do jednej kreski, a czasem wręcz się gubić...
Po długich oględzinach wybrałem więc ofertę Virgin Mobile.
Net z lejkiem za free, pakiety może nie są najtańsze, ale za to ma naprawdę niezły zasięg (działa rzekomo na paśmie Play + Orange).
Pakiety można oczywiście dokupić wedle potrzeby.
Dodatkowo, za darmo po doładowaniu nawet za 5 zł jest roczna ważność konta.
Na razie testuje 1 dzień, żeby zobaczyć jak to działa.
Rozważałem jeszcze ofertę T-Mobile - jakaś nowa taryfa, w której za free dostajemy 50 MB/dobę a później włącza się lejek.
Szkoda tylko, że po włączeniu pakietu lejek przestaje działać i póki pakiet się nie skończy, wszystko naliczane jest z niego właśnie.
Fajną ofertą byłby może też Plus, tyle, że za 50 zł ważność konta to tylko 60 dni, a ja na pewno nie wykorzystam całego transferu w tym czasie (łącznie 5,5 GB) więc robiłaby mi się taka skarbonka.
Paradiso Perduto
02-10-2013, 06:47
korzystam z Play'a w ofercie pre-paid
jestem zadowolony, jadąc pociągiem przez pola i lasy bywają problemy z zasięgiem, ale chyba w innych sieciach jest podobnie
skarcity
02-10-2013, 08:51
Wybierz Plus-a
- największy zasięg (obok orange)
- najlepsze pakiety w stosunku do ceny
- najszybszy (w miastach i jak masz modem LTE)
Play
- zasięg tylko w miastach, poza miastami korzysta z roamingu np plus-a (jeśli jest tłok na BTSie to wywalają najpiewr play-a, bo plus musi działać)
- bardzo wolny - do 1Mbs na kartę do 2Mbs w abonamencie (taką informację dostałem w salonie, oczywiście jest możliwość że np w wawie jest trochę szybciej)
Orange
- dobry cenowo
- kompresuje grafiki i co dziwne nie można tej "usługi" wyłączyć. Tłumaczą to "dobrem użytkownika" :-)
Najważniejsze - żadna sieć nie będzie dobrze działać w trasie, zwłaszcza podczas jazdy. Moje testy wykazują, że w zasadzie wcale nie działają. Będąc daleko poza miastem, trzeba szukać knajpy z wifi :-(. Nie testowałem anten zewnętrznych na samochód, ale podejrzewam, że wiele to nie zmieni.
pozdrawiam
charlie_kr
02-10-2013, 08:52
czym jest lejek?
robak_wroc
02-10-2013, 14:56
Ostatnio testuje dosyć mocno sieć w której mam tel i maniacznie oglądam YouTube w trasie. Działa bez problemów w większości miejsc, tyle ze ja w małym kraju żyje. Widać jednak, ze sie da, więc i na PL przyjdzie czas.
czym jest lejek?
Lejek polega na tym, że gdy np.: skończy ci się pakiet internetowy, to internet dalej działa i nie zżera Ci środków z konta, a jedynie "prędkość" spada do (bardzo) niskich wartości 8-32kb (zależy od sieci).
Ma to głownie na celu zapobieganie sytuacjom, w których nieświadomie , podczas korzystania z netu kończy się pakiet i pobiera z konta.
charlie_kr
02-10-2013, 15:38
no tak, ale z tego co mi wiadomo, wóczas strasznie muli.
Ja kupiłem plusa, dostałem GB na start. Nie wykorzystałem jeszcze, ale od razu doładowałem stówką. W sumie mam 15 GB na 4 miesiące, czyli wychodzi 25 zł za miesiąc. Tragedii nie ma, a internet naprawdę hula :)
Ja w iPadzie mam Tmobile. narzekam tylko gdy jade przez las, a tak nie zauwazylem problemow z zasiegiem.
P.s. Tmobile tez chyba kompresuje grafiki, wiecie czy to sie da wylaczyc?
Tak, z tego co wiem da się, wchodząc na odpowiednią stronę internetową. google it.
Ja w iPadzie mam Tmobile. narzekam tylko gdy jade przez las, a tak nie zauwazylem problemow z zasiegiem.
A jaką taryfę w TM posiadasz?
Myślę czy nie skorzystać z tej nowej taryfy na kartę gdzie dają chyba 50mb na dobę bo jednak lejek w Virgin to trochę za wolno :)
Też dziś kupiłem, ale plusa. Mieszkam na 4 piętrze w miescie około 30 000 mieszkańców i internet hula az miło :)
Coś przegapiłem? Warszawa ma teraz 30000 mieszkańców?
Boryszuk
03-10-2013, 12:39
Coś przegapiłem? Warszawa ma teraz 30000 mieszkańców?
Przeklęci imigranci...
pchelcok
03-10-2013, 12:39
Play
- zasięg tylko w miastach, poza miastami korzysta z roamingu np plus-a (jeśli jest tłok na BTSie to wywalają najpiewr play-a, bo plus musi działać)
- bardzo wolny - do 1Mbs na kartę do 2Mbs w abonamencie (taką informację dostałem w salonie, oczywiście jest możliwość że np w wawie jest trochę szybciej)
Bzdura. Play korzysta z zasięgu Plusa oraz Orange ale tylko w przypadku zasięgu dla telefonów komórkowych, karty sim do internetu mobilnego łączą się tylko z stacjami BTS Playa.
Z tego co mi wiadomo to aktualnie Play w miastach może mieć do 4Mbit/s
Najważniejsze - żadna sieć nie będzie dobrze działać w trasie, zwłaszcza podczas jazdy. Moje testy wykazują, że w zasadzie wcale nie działają. Będąc daleko poza miastem, trzeba szukać knajpy z wifi :-(. Nie testowałem anten zewnętrznych na samochód, ale podejrzewam, że wiele to nie zmieni.
Z tym się zgadzam, żadna sieć nie da płynności korzystania w trasie.
Jeśli masz jakieś miejsca gdzie najczęściej korzystasz to wchodzisz na strony operatorów i patrzysz na zasięg.
Dodatkowo tu masz mapkę z stacjami BTS (nadajnikami sieci) ---> http://mapa.btsearch.pl/
Ważne że patrzysz tylko na nadajniki UMTS i LTE , ew. CDMA głównie w przypadku Orange.
Co dodatkowo ważne, Orange na urządzenia zakłada Sim-Locki więc albo kupić na wolnym rynku albo od innego operatora. Internet mobilny nawet przy małym użytkowaniu rzadko się opłaca.
Trochę znam temat bo pracuję w branży telekomunikacyjnej.
charlie_kr
03-10-2013, 12:52
Warszawa-Piaseczno :)
skarcity
03-10-2013, 13:21
Bzdura. Play korzysta z zasięgu Plusa oraz Orange ale tylko w przypadku zasięgu dla telefonów komórkowych, karty sim do internetu mobilnego łączą się tylko z stacjami BTS Playa.
Używam play-a i czasami korzystam z roamingu na transfer danych. Fakt że w telefonie ale nie na połączenia głosowe, tylko na transfer danych. Ale niech Ci będzie że bzdura.
Z tego co mi wiadomo to aktualnie Play w miastach może mieć do 4Mbit/s
"Z tego co mi wiadomo:, "w miastach może być", "za siedmioma górami..." - ja podałem rzeczywiste dane od operatora w moim mieście oraz napisałem, że w dużych miastach może być inaczej.
Trochę znam temat bo pracuję w branży telekomunikacyjnej.
Czapki z głów!
pozdrawiam
pchelcok
03-10-2013, 13:26
Na takiej "trasie" nie powinno być większych różnic między operatorami. Ja bym się kierował w 80% ofertą.
Możesz ewentualnie sprawdzić który nadajnik w Piasecznie masz najbliżej. Ale z tego co widzę to każdy operator powinien mieć 3G.
Testem może być również sprawdzenie jak działa internet w komórce. Bardzo dużo znajomych ma smartfony i pakiet danych sprawdzasz zasięg, albo nawet jakiś speedtest i porównujesz, najlepiej sprawdzić w budynku rzecz jasna.
Dobry modem do laptopa poprawi zasięg o jakieś 10-20%
Używam play-a i czasami korzystam z roamingu na transfer danych. Fakt że w telefonie ale nie na połączenia głosowe, tylko na transfer danych. Ale niech Ci będzie że bzdura.
Kolejny znawca widzę. "Roaming krajowy jest dostępny dla wszystkich klientów Play korzystających z ofert głosowych i telemetrycznych. Jedynie Klienci Play Online mogą korzystać tylko z zasięgu sieci Play." -z strony Play
"Z tego co mi wiadomo:, "w miastach może być", "za siedmioma górami..." - ja podałem rzeczywiste dane od operatora w moim mieście oraz napisałem, że w dużych miastach może być inaczej.
Jak mieszkasz w mieścinie co ma 10k mieszkańców to nie mamy o czym rozmawiać.
Reszty komentować nie będę.
skarcity
03-10-2013, 15:54
Jak mieszkasz w mieścinie co ma 10k mieszkańców to nie mamy o czym rozmawiać.
kolejny młody, wykształcony, z dużego miasta
Odkurzam ten jakże dla mnie ważny post. Na dzień dzisiejszy gdzie najwięcej GB w ofercie na kartę w jak najniższej cenie? Mam tu na myśli powyżej 50 GB na miesiąc w cenie nie większej niż 20 zł.
czomolungma
30-06-2018, 10:18
Nie ma chyba takiej oferty (nie widziałem nigdzie) . 35GB dawał Orange ale już ta promocja się zakończyła.
Tu masz w miarę świeże zestawienie:
https://mobirank.pl/jaki-wybrac-internet-mobilny-na-karte/