Zobacz pełną wersję : zaklejanie pinów na stopce - aby bezpieczne to???
zaklejanie pinów na stopce - aby bezpieczne to??? teraz ludziska taaaakie eksperymenta robią z tymi lampami że hej - czy to aby nie grozi czym takie zaklejanie - któś kiedyś napisał na forum że stosowanie nieodpowiedniej lampy powoduje zjaranie elektroniki w nikosiu - jak to jest???
Podłączam się pod pytanie i jako świeżo upieczony posiadacz SB800 pytam jeszcze, które to piny trzeba zakleić - ma ktoś jakiś rysunek czy coś takiego :?: Oczywiście chodzi o uzyskanie efektu synchronizacji z wszystkimi czsami
To moze jeszcze z grubsza napiszcie -- po wala to zaklejanie? Lepsze zdjecia wtedy robi, czy jak? :o
stig - w normalny sposób z lampami SB800, SB600 i z D70 najkrótszy czas synchronizacji błysku wynosi 1/500 s. Po zaklejeniu pewnych pinów lampy synchronizują na wszystkich czasach czyli np. można pstrykać przy 1/3000.
Ooooo... Bardzo ciekawe... To ja rowniez czekam na opinie co do ryzyka takiego zaklejania. :)
któś kiedyś napisał na forum że stosowanie nieodpowiedniej lampy powoduje zjaranie elektroniki w nikosiu - jak to jest???
Nieodpowiedniej to znaczy z wysokim napięciem na goracym styku. A za wyskokie w przypadku nikona to 250V.
A teraz co do zaklejania styków, czy podłączając np. lampy studyjne to je też wykorzystujesz czy nie. I co jest to niebezpieczne? Zakleić trzeba dwa małe od strony wizjera.
TX znaczy jak podłączę metza 44 to nie zjaram 70?
TX znaczy jak podłączę metza 44 to nie zjaram 70?
Ja podłączałem Metza 45 CT 1 (przeszło 150v na stykach) do "FG" "F90" i dwóch "D70", wszystkie żyją i działają cacy.
Ja to też robiłem z frimową d70 ale nie działało :( może jak te styki zakleję ???
Ja to też robiłem z frimową d70 ale nie działało :( może jak te styki zakleję ???
Ale co nie działało :?:
krzysiekk
20-07-2005, 09:31
Zrobilem doswiadczenie - zakleilem dwa tylne styki na stopce D70 a potem zalozylem na nią SB20 (stara lampa z automatyką własną, manualem i TTL).
Bez zaklejania aparat przestawial sie w tryb flash, pokazywal sie odpowiedni graf na gornym LCD, ograniczal sie czas do 1/500, przestawwala dzialac automatyka ISO i sam nie wiem co jeszcze.
Po zaklejeniu tych stykow aparat nie wie ze ma lampe. Zadnych znaczkow na g. LCD, czasy moge ustawic jakie chce, nawet skrajnie wysokie (co ciekawe blysnelo i naswietlilo prawidlowo), dziala automatyka ISO etc etc
Tyle doswiadczen.
No jakby lampy nie było, nie błysnął :(
No jakby lampy nie było, nie błysnął :(
To duże na środku nie może być zaklejone :mrgreen:
A poważnie to sprawdź dokładnie połączenie. Być może zaklejając piny błyskograt nie ma masy(bierze ją z sanek). Korpus nie widzi lampy i to jest normalna w tym przypadku sprawa, właśnie się o to rozchodziło by oszukać to głupie bydle :mrgreen:
A tego metza to masz dedykowanego, czy unwersalny z wymiennymi stopkami SCA. Jeżeli to drugie, to o wiele lepszym i bardziej profi :mrgreen: rozwiązaniem jest założenie zwykłej stopki SCA (tylko gorący styk = 1pin i masa).
Win Iks Pe
22-07-2005, 18:19
hi,
[do szymony]
jezeli masz 45ct1 i masz 150V to znak ze masz starszy typ,
w/g serwisowki do tegoz metza powinien byc tam jeszcze uklad na takiej specjalnej diodzie,
sam sobie kiedys w ramach relaxu zlozylem taki ukladzik i teraz mam cos okolo 1V
w razie pytan i zainteresowania odpowiem na pytania...
co do jarania sprzetu to 401x wylsalem w powietrze 45ct1 :D
ale dalo sie zreperowac :)
pozdrawiam,
win iks pe z zawodu wujek
hi,
[do szymony]
jezeli masz 45ct1 i masz 150V to znak ze masz starszy typ,
Pewnikiem tak. Lata 80-te ubiegłego milenum i to raczej pierwsze, a nie ostatnie :wink:
w/g serwisowki do tegoz metza powinien byc tam jeszcze uklad na takiej specjalnej diodzie,
sam sobie kiedys w ramach relaxu zlozylem taki ukladzik i teraz mam cos okolo 1V
w razie pytan i zainteresowania odpowiem na pytania...
Ja kombinowałem z układem na fototriaku, ale niestety nie działało to tak jak bym sobie tego życzył. Inna sprawa że elektronik ze mnie jak z koziej du.......
co do jarania sprzetu to 401x wylsalem w powietrze 45ct1 :D
ale dalo sie zreperowac :)
Pechozol chodzi po ludziach, niestety :mrgreen: