PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja sukcesu...

seler
26-09-2013, 10:21
... w fotoreporterce to rozmazane zdjęcia, przynajmniej wg IX WKF NG:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,14671561,Zwycieskie_zdjecia_9__Wielkiego_ Konkursu_Fotograficznego.html?i=10

i pomyśleć że ja takie zdjęcia do kosza wywalam...

elanek
26-09-2013, 10:43
Po tym jak Obama dostał Nobla to mnie nic na tym świecie nie zdziwi.

Dorian
26-09-2013, 10:51
Eeee nie, to niemożliwe. Przecież nie ma opcji, by wygrały takie zdjęcia. :roll:

MstrG
26-09-2013, 11:08
:shock:
słów brakuje. Może to jakiś absolwent Dyplomy Studium Fotografii ZPAF w Warszawie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236373) ;)

stock
26-09-2013, 11:14
no powiem że jestem wstrząśnięty. Czyżby w tym roku szanowne juru oceniało zdjęćia bez okularów ?

shaolin
26-09-2013, 11:16
Zazdroscicie i tyle :twisted: ;) Widzicie, sprawa wyglada tak - jak jest konkurs, to trzeba wyslac zdjecia zamiast siedziec na tylku i pierdziec w stolek, bo jak pokaza zwyciezcow to mozna tylko marudzic, ze wygraly jakies dziwne obrazki... ;)

Lepiej opisy poczytajcie ;)

Greg77
26-09-2013, 11:18
no powiem że jestem wstrząśnięty. Czyżby w tym roku szanowne juru oceniało zdjęćia bez okularów ?

W tym roku oceniano efekt 3D :D

sailor
26-09-2013, 11:29
fajne zdjecie zaby i srokosza .. niezle zdjecia sportowe.. ladny widok przez peryskop .. dobry pomysl z naturalnym jacuzi. reszta to totalna masakra ktora nei powinna ujrzec swiatla dziennego.
ale jak nie wiadomo jakie zdjecia wyslac na konkurs to trzeba wysylac takie nieostre i bez sensu i najelpiej czarnobiale - zawsze jest olbrzymia szansa ze ktos z jury dopatrzy sie tam wielkiej sztuki o ktorej nawet sam autor nie mial pojecia.

seler
26-09-2013, 12:41
oj tam, zazdroście ot co! Ja od tej pory zbieram wszystkie najgorsze swoje zdjęcia i będę wysyłał, bo po obejrzeniu laureatów mnie wychodzi że jak zdjęcie będzie niedoświetlone, zaszumione, rozmazane, przekrzywione i nie będzie absolutnie nic pokazywało to ma 80% szansy na nagrodę, pozostałe 20% to chwytający za serce opis bo wiadomo że zdjęcia się czyta a nie ogląda :)

Greg77
26-09-2013, 14:38
Nie obrazajac autora zdjec, ale tutaj (http://www.swiatobrazu.pl/deszczowe_szosy_tomka_sikory.html) jest przyklad tego co pisze kolega powyzej...nazwac to projektem i mamy sukces.
No w tym przypadku do sukcesu doklada sie nazwisko...

krzychun
26-09-2013, 14:46
Może w tym roku jury solidaryzowało się z właścicielami D800 z rąbniętym AFem.

Greg77
26-09-2013, 14:48
hehe a szumy to kurz z D600 :P

MstrG
26-09-2013, 14:54
To (http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,14671561,Zwycieskie_zdjecia_9__Wielkiego_ Konkursu_Fotograficznego.html?i=2) było z Canona 6D w trybie AI Servo ;)

shaolin
26-09-2013, 15:15
Greg akurat Tomek Sikora to jest przeherbatnik i on moze sobie robic takie rzeczy bedac traktowanym powaznie :D

Greg77
26-09-2013, 15:20
Wiem mialo byc malarsko, ale nie jest wyjatkowo i wybitnie jak w innych jego pracach.

freefly
26-09-2013, 17:34
Zdjęcie, które zajmuje pierwsze miejsce w konkursie musi czymś wyróżniać się na tle innych.
I to właśnie takie jest. Jest inne.

Greg77
26-09-2013, 17:35
Mam nadzieje, ze zartujesz, bo albo zdjec nie robisz, albo nigdy nie strzeliles z biodra przez przypadek...

sailor
26-09-2013, 17:47
Zdjęcie, które zajmuje pierwsze miejsce w konkursie musi czymś wyróżniać się na tle innych.
I to właśnie takie jest. Jest inne.

a gdzie jest granica tej innosci? bo jak innosc staje sie maniera to juz nie jest innosc tylko schemat

bardzo ciekawa jest reakcja zarowno "specjalisty" z wyborczej D.Tomaszczuka jak i szefa jury - jakby nie patrzec jednego z najlepszych polskich fotografikow - T.Tomaszewskiego
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14677607,Burza_po_wynikach_konkursu_fotog raficznego_National.html

pisza o docenionym potencjale fotografki, o tym ze kiedys nauczy sie techniki i ze w calym reportazu dostrzegli przeslanie.
szczerze mowiac bardzo chcialbym to przeslanie poznac - bo na 6 fatalnych technicznie zdjeciach widac pijace laski siedzace laski malujace paznokcie laske na lozku i sale z prezentacja. oczywiscie na upartego mozna dorobic ideologie. pytanie tylko po co ..
same wywiady pelne sa sprzecznosci bo skoro wg pana Tomaszczuka technika jest banalna do nacuczenia sie i kazdy potrafi siejej szybko nauczyc to czemu sie nagrodzona laureatka jej jeszcze nie nauczyla. jazda samochodem tez jest banalna do nauczenia sie ajednak nie daja nikomu prawa jazdy bez znajomosci podstawowego manewrowania autem.
nie tak dawno pan Tomaszewski udzielil wywiadu ze odebrano mu zawod. ze teraz kazdy jest fotografem. jakby nie patrzec powinien stac na strazy wartosciowej fotografii jako jeden z jej mentorow. a moze po prostu skoro jego zawod przestal byc jego zawodem to zemscil sie w ten jakze przesmiewczy sposob? mzoe to sposob by sprawdzic czy istnieje jescze jakas wrazliwosc artystyczna spoleczenstwa czy tez lykaja wszystko co im sie opublikuje

ot takie przemyslenia przy obrobce zbyt dobrych technicznie zdjec by wygraly jakis konkurs :)

k_sko
26-09-2013, 18:05
Tak w ogóle to były robione komórkami.

sailor
26-09-2013, 18:28
Tak w ogóle to były robione komórkami.

to akurat nie ma znaczenia. moga byc robione nawet skanerem kodow kreskowych. ale niech ten konkretny srodek wyrazu ma jakeis uzasadneinie. komorka tez mozna zrobic doskonale foto - trzeba tylko chciec.

GonzoG
26-09-2013, 19:08
To ani nie chodzi o to czym zrobione, ani przez kogo... Chodzi o to, żeby taki fotoreportaż miał coś do przekazania lub pokazania...
A ten w zupełności nic nie pokazuje... tu rozmyte zdjęcie z lampkami szampana, tam gdzieś jakieś nogi pod stołem, jakieś zdjęcie z zajęć...

Przyznam szczerze, że jak mi się nudziło na kursie w UP to też bawiłem się aparatem w telefonie... ale zdjęcia były jakoś lepsze i na 100% bym z nich mógł złożyć jakąś historię... a nie parę zamazanych kadrów bez ładu i składu...

JK
26-09-2013, 19:27
A może wybrali właśnie te najlepsze, bo inne były jeszcze gorsze. ;)

J1
26-09-2013, 21:40
http://www.iczek.pl/2013/09/26/czy-ng-polska-rozumie-fotografie/

sailor
27-09-2013, 10:26
dzieki uprzejmosci jednego z forumowiczow chyba znalazlem najprostsze z mozliwych wytluamaczenie wyboru zdjec:
Chyba znalazlem bardzo proste wytlumaczenie wczorajszego kuriozum ze zdjeciami z konkursu NG

GRAND PRIX I PIERWSZE MIEJSCE W KATEGORII FOTOREPORTAŻ
ARKADIUSZ KUBISIAK „MIJAJĄC CIENIE”
cytat ze strony domowej autora:
"Arkadiusz Kubisiak – CV EDUCATION 2012 – 2013 Tomasz Tomaszewski’s Private Academy of Photography in Konstancin Jeziorna"

WYRÓŻNIENIE: MIKOŁAJ NOWACKI „GRY WOJENNE BAŁTYK”
WYRÓŻNIENIE: MIKOŁAJ NOWACKI „MANHATTAN, NEW YORK”

i znow strona internetowa:
"Nowacki participated in several workshops with National Geographic photographer Tomasz Tomaszewski since 2006."
"Nowacki's photographs have been published in Polish editions of National Geographic, National Geographic Traveler""

wnioski chyba mozna wyciagnac samemu :)

pil74
27-09-2013, 10:42
dzieki uprzejmosci jednego z forumowiczow chyba znalazlem najprostsze z mozliwych wytluamaczenie wyboru zdjec:
Chyba znalazlem bardzo proste wytlumaczenie wczorajszego kuriozum ze zdjeciami z konkursu NG

"Arkadiusz Kubisiak – CV EDUCATION 2012 – 2013 Tomasz Tomaszewski’s Private Academy of Photography in Konstancin Jeziorna"

"Nowacki participated in several workshops with National Geographic photographer Tomasz Tomaszewski since 2006."
"Nowacki's photographs have been published in Polish editions of National Geographic, National Geographic Traveler""

Ot i Polska właśnie.

Pamiętacie "kolorowego" kolegę U-Boota?? :)
Jego prace były mocno "kontrowersyjne" i krytykowane powszechnie, mimo, że kolega dorabiał do nich "interesujące i zawiłe" ideologię.
Teraz patrząc na te gnity z NG stwierdzam, że prace U-Boota ocierały się wręcz o ideał :)

Greg77
27-09-2013, 11:34
Wlasnie U-Boot by tu sporo zwojowal, pod jednym warunkiem - kurs u Tomaszewskiego.
A to co seilor wygrzebal w czelusciach internetu wyjasnia wszystko, zaplacili za kursy to trzeba docenic i pokazac jak dobry nauczyciel to jest a Tomaszewski jest chyba u nich na etacie :D

Rok temu bralem udzial w konkursie National Geographic Traveler UK - Photographer of the year 2011, udalo mi sie zajac drugie miejsce w krajobrazie, fajne uczucie a jeszcze fajniejsze jak widzialem z jakimi zdjeciami przyszlo mi konkurowac, to co tutaj widze jest trudne do zaakceptowania moim malym mozgiem.

eagis
27-09-2013, 11:53

Mocne. Przydało by się to rozpropagować szerszej publiczności.

J1
27-09-2013, 13:39
http://fotoblogia.pl/2013/09/26/gala-9-wielkiego-konkursu-national-geopgraphic-relacja

!AGresT
27-09-2013, 14:14
to co tutaj widze jest trudne do zaakceptowania moim malym mozgiem.

Bo Tobie się na wyspie w d***e poprzewracało od tego dobrobytu.

Greg77
27-09-2013, 14:22
Bo Tobie się na wyspie w d***e poprzewracało od tego dobrobytu.

A konkretniej, bo chyba nie rozumiem sarkazmu?
Chodzi mi o to, ze w tamtym "malym" konkursie zdjecia byly na wysokim poziomie, tutaj jest kilka fajnych,a le te ktore sa glownym tematem watku sa tragiczne.

Kajak, zaba, facet w deszczu sa bardzo dobre i mi sie podobaja, ale na ten przyklad zdjecie drogi mlecznej to papka jakas i to wygrywa konkurs?

!AGresT
27-09-2013, 14:29
Bo sztuki nie rozumiesz. Tylko robisz jakieś prawidłowe, dobrze naświetlone i wykadrowane obrazki ludziom wciskasz. Jeszcze do tego nie brzydkie. A głupie Brytole sztuki nie rozumiejom, i jeszcze jakieś nagrody wciskajom.
To tylko w zgniłym od dawna kapitalizmie. TU jest sztuka prawdziwa, brzydka, nieostra, krzywa i z szumem/ziarnem.

Oczywiście, ze sarkazm.

seler
27-09-2013, 15:10
Swoją drogą ciekawe tłumaczenie żyri... nagroda nie za dobre zdjęcia tylko za to że jest nadzieja że autorka kiedyś dobre zdjęcia będzie robić...
To ja chcę dostać Miss Nastolatek bo się staram i kiedyś mi się uda...

ocean
27-09-2013, 15:41
Dajcie spokój. National Geographic Polska od kilku lat obniża poziom. Kiedyś to był szanowany magazyn, dużo stron, świetne reportaże i zdjęcia. Sam miałem przez kilka lat prenumeratę. Od czasu gdy odszedł? Darek Raczko a redaktorem naczelnym została Wojciechowska czytać i oglądać się tego nie da. Objętościowo mniejszy o połowę z tego 50% to reklamy. Spokojnie mogliby zrobić z tego tygodnik. Drukują jakieś Travlery za grube pieniądze i płacisz dwa razy za to co było kiedyś w jednym magazynie. Poza tym słuchy chodzą że Martyna nie jest skłonna do kompromisów i ciężko się z nią współpracuje. Dlatego odeszło kilku zdolnych ludzi. Szkoda, bo start ekipa miała świetny.

Boryszuk
27-09-2013, 15:49
To ja chcę dostać Miss Nastolatek bo się staram i kiedyś mi się uda...

Chyba kurde jak w Tajlandii w barze zaśniesz!

:mrgreen:

JAP
27-09-2013, 16:13
Mi podoba się komentarz Michała Góreckiego: "... I ja nie wiem, czy one są celowo stylizowane na prostotę, czy prostackie"

Może jesteśmy ograniczeni i nie dostrzegamy sztuki tam gdzie może (?) być, ale często widuję lepsze zdjęcia robione reportersko, ale o nieporównywalnie większej estetyce.
Poza tym fakt, że takich zdjęć codziennie powstają miliony mocno osłabia argument, że są "szczere" i "świeże".
Dla mnie to za mało.

seler
27-09-2013, 16:17
Chyba kurde jak w Tajlandii w barze zaśniesz!

:mrgreen:

Ale potencjał mam! :)

amirez
27-09-2013, 18:58
"Stare wapniaki" jesteśta i się na "śtuce" nie znacie ;)
W przyszłym roku startuje osobiście. Tylko muszę na pawlaczu stareńką nokijkę odnaleźć.
Takie zdjęcia robiła jako standard.