PDA

Zobacz pełną wersję : D800 + nikkor f 2.8-4 D

zimnosek
25-09-2013, 22:09
Witam,

posiadam D800 + nikkor f 2.8-4 D. Podczas nagrywania filmów AF nie działa w trybie ciągłym- czyli kiedy filmuje obiekt A, który znajduje się blisko mnie i następnie chcę filmować obiekt B, który znajduje się daleko ode mnie nie zmienia ostrości. Wcześniej zmieniał ostrość, nie wiem w czym może być problem...
Próbowałem różne opcje AF-[F,S], wybierałem wszystkie dostępne tryby pola ostrości i nic nie pomaga.

GonzoG
26-09-2013, 02:26
Zapomnij o używaniu AF przy kręceniu filmów.
Przy detekcji kontrastu aparat nie wie kiedy obraz jest ostry, a kiedy nie, więc nie dziw się, jeśli nie potrafi sam ostrzyć.

Ciągły AF polega na tym, że jak znajdzie sobie jakiś ostry obszar to stara się utrzymać. Jak zmiana będzie większa lub obraz zmieni się znacznie, to AF nie wie co ma robić i albo zaczyna szukać ostrości jeżdżąc po całym zakresie, albo nie robi nic uznając, że tak ma być.

zimnosek
26-09-2013, 07:39
Sprzęt jest dopiero 2 miesięczny powinno to działać. Czytałem wcześniej, że przy kręceniu nie ma co używać AF, ale tak czy inaczej powinno to działać. Wcześniej, chociaż rezultaty nie były zadowalające, jednak mimo iż AF głupiał, ale chociaż próbował, teraz nawet nie chce spróbować ustawić AF.

Myślicie, że można taki przypadek zgłosić na gwarancję ?