Zobacz pełną wersję : Przymiarki do FX
Witam,
Proszę mnie na początku nie linczować, ale muszę zapytać. Po kilku latach fotografowania, Nikonami i Pentaxami w szczególności przyszedł czas przesiadki na mały obrazek. Nie mam aktualnie sprzętu cyfrowego oprócz ip5 (korpusK-5 + 3 obiektywy zniknęły wraz z całą torbą w Pradze) więc moge budować system od nowa. Budżet na początek to około 2500 EUR. Potrzebny jest korpus + standard zoom plus stałka, z powodów budżetowych pewnie 50/1.8 lub 85/1.8. Budżet na całość to około 2500 EUR.Na tapecie pojawiły się zestawy:
Canon EOS 6D nówka + 24-105L + 50 lub 85 mm
Canon EOS 5D MKII używka + 24-105L + stałka
Nikon D600 + standard (nie wiem co polecicie w tej cenie) + stałki
Nikon D700 używka + standard ze stałką.
W przyszłości (początek przyszłego roku) chciałbym dokupic tele, nikoniecznie 2.8 w pełnym zakresie, no chyba że nerki będą w cenie.
Korpusy do celów portret, Koncert, rajd. Dokładnie w tej kolejności. Odbitki nie będa wielkoformatowe, ale szczegóły na zdjęciach sa mile widziane. Opcja D600 byłaby dobra, ale po wątku na temat afery kurzowej I olejowej, raczej mało prawdopodobna. Zakup miałby nastąpić w październiku, więc nie widzi mi się czekać na D610.
24-105 fajne szkło. dobre optycznie i bdb wykonane (Lka). Za tą cenę, szczegolnie używki chyba nic lepszego nie dostaniesz.
6D nie znam się :)
5DmkII - miałem okazję się pobawić (mój dobry kolega siedzi w Canonie). Puszka ogólnie ok ale AF...ogólnie nastawiasz się na używanie tylko centralnego :P
D600 - z całej grupki pewnie najlepsza matryca ale dobrze znany "problem" wielu odstarszył lub zraził.
D700 - najlepiej wykonany i ogólnie praktycznie bezawaryjny + bdb AF. Jeśli 12Mpix nie jest ograniczeniem to ja mogę polecić ;)
Dzięki. Możesz mi polecić jakiegoś zooma standard do D700? Widzę że masz 85 1.8. Różne opinie o tym szkle słyszałem, wypowiesz się?
Ja mimo afery polecam D600. Matryca rekompensuje kilka drobin kurzu widocznych powyżej f/16 w lewym górnym rogu zdjęcia, zresztą dmuchnięcie gruszką przecież nie jest znowu aż tak wielkim problemem.
Jeśli chodzi o zoom - ja wybierałem pomiędzy 24-120 f/4 a 24-70 f/2.8. Wybrałem tego drugiego, głównie ze względu na światło. Na temat pierwszego nie będę się wypowiadać, bo miałem go w rękach kilka-kilkanaście minut. Warto też się zastanowić nad Tamronem 24-70 f/2.8 VC USD lub poczekać na Sigmę 24-70 f/2 OS HSM :)
Tele w miarę tanie a dobre (wg opinii i testów) to Tamron 70-300 VC USD. Nowy kosztuje tyle co używany Nikkor 70-300 VR.
Odpuściłbym używki. Odpuściłbym D600 z wiadomych względów. Pozostaje 6d z 24-105 i to jest najlepsza opcja.
Odpuściłbym D600 z wiadomych względów. Pozostaje 6d z 24-105 i to jest najlepsza opcja.
Miales D600, czy wyczytales w necie?
Rewelacyjna puszka, 6D bardzo fajny, ale D600 niczego nie brakuje to sa dwa uzupelniajace sie aparaty...plus dla 6D to wifi i gps, bajer, ale ciekawy, dobrze miec niz nie miec.
Miales D600, czy wyczytales w necie?
Po co kupować coś co jest fabrycznie uwalone i bez szans na poprawę, czego najlepszym dowodem jest zapowiedź d610.
Po co kupować coś co jest fabrycznie uwalone i bez szans na poprawę, czego najlepszym dowodem jest zapowiedź d610.
Wstaw jeśli możesz ostatnie swoje zdjęcie zrobione z wartością przysłony f/16 lub więcej z zachowanym exifem z jedynego słusznego wyboru - Canona ;)
De Camtrois
25-09-2013, 17:25
Odpuściłbym używki.
a ja nie wiem, co jest złego w używkach.
Jeśli chodzi o body, to największym problemem wydawała mi się do niedawna weryfikacja jego "historii" i realnego przebiegu. Zacząłem się nad tym zastanawiać samemu szukając używanego body i okazuje się, że sprawdzenie puszki jest banalnie proste - w serwisie robią to od ręki i to za free - sprawdzenie licznika, dotychczasowych napraw, przeglądów itd, więc można łatwo sprawdzić z czym ma się do czynienia. Jak się kupi z rozsądnym przebiegiem i w dobrym stanie, a przy okazji spiszę się dobrze umowę - z prawem odstąpienia w sytuacji niezgodności towaru z opisem lub specyfikacją, to ryzyko kupienia bubla jest prawie zerowe. Jak się znajdzie D700 z przebiegiem 30-50 tys. to ryzyko, że technicznie jest z nim coś nie tak, jest niewiele większe niż w przypadku nówki (a w przypadku d600 i d800 ryzyko felernej puszki jest jak można przeczytać choćby na tym forum znacznie wieksze, niz było w przypadku d700).
Co do obiektywów to już w ogóle nie widzę sensu kupowania nowych, chyba że używanych nie ma na rynku. Obiektywy się rzadko psują, trudno w nich coś zepsuć, co nie byłoby widoczne na wierzchu lub łatwe do sprawdzenia po podpięciu do body. Jak działa, to będzie działać. Różnica jest taka, że używane często można kupić 2 szkła w cenie jednego, a jak się znudzą, albo okażą nietrafione, to można sprzedać, najczęściej za te same a czasem i lepsze pieniądze. Przykład: kupiłem w zeszłym roku dwa zoomy sigmy: 17-50 za 2600zł i 50-150 za 1600 zł. Przechodząc teraz na DX sprzedałem 17-50 za 1400, a 50-150 za 1600 zł. A stan obu był idealny i sprzedając 50-150 nie miałem żadnych wątpliwości czy jest gorszy od 17-50, bo używany - nie jest.
Dla mnie osobiście jest jeszcze jedna korzyść z kupienia używek (ale to indywidualna sprawa). Jak kupuję używkę, to skupiam się tylko i wyłącznie na robieniu zdjęć, a nie na tym, co zrobić, żeby jak najdłużej był "jak nowy". Ilu z znas przechodziło etap obchodzenia się z aparatem jak z jajkiem, tylko dlatego, że był nowy i przecież tyle czasu zbieraliśmy na niego kase. A przeciez aparat to nie jajko, ma służyć do robienia zdjęć- czasem na mrozie, czasem w deszczu, czasem w kurzu. Używanym jakoś mniej serce boli:)
Wstaw jeśli możesz ostatnie swoje zdjęcie zrobione z wartością przysłony f/16 lub więcej z zachowanym exifem z jedynego słusznego wyboru - Canona ;)
Widzisz świat nie jest taki prosty jak myślisz, nie wszyscy używają szkła 35 DX pod FF i nie wszyscy fotografują wyłącznie przy otwartej przysłonie :-)
Od czasu do czasu robię krajobraz lub architekturę na f16, bo czasem potrzebuję dużej głębi ostrości. Czasem robię jakieś produkty w studio, które wymagają dużej GO i też przymykam obiektyw. Ale syfy i olej na matrycy będą widoczne również na niższych przysłonach. Będą widoczne zwłaszcza przy filmowaniu, którego używam intensywnie, a usunięcie tych syfów z materiału filmowego już nie jest takie proste. Z drugiej strony; po co przepłacać? Po pojawieniu się d610, d600 będzie można kupić z niewielkim przebiegiem za połowę dzisiejszej ceny. Jeżeli ktoś się upiera, że bez d600 żyć nie może, to niech poczeka ten miesiąc.
Widzisz świat nie jest taki prosty jak myślisz, nie wszyscy używają szkła 35 DX pod FF i nie wszyscy fotografują wyłącznie przy otwartej przysłonie :-)
Od czasu do czasu robię krajobraz lub architekturę na f16, bo czasem potrzebuję dużej głębi ostrości. Czasem robię jakieś produkty w studio, które wymagają dużej GO i też przymykam obiektyw. Ale syfy i olej na matrycy będą widoczne również na niższych przysłonach. Będą widoczne zwłaszcza przy filmowaniu, którego używam intensywnie, a usunięcie tych syfów z materiału filmowego już nie jest takie proste. Z drugiej strony; po co przepłacać? Po pojawieniu się d610, d600 będzie można kupić z niewielkim przebiegiem za połowę dzisiejszej ceny. Jeżeli ktoś się upiera, że bez d600 żyć nie może, to niech poczeka ten miesiąc.
Ja nie napisałem niczego złośliwie. Totalnie mnie nie znasz i nie wiesz jakie mam postrzeganie świata, nie wiem po co to dogryzanie. Nawet nie mam 35mm f/1.8G DX. Pokaż mi swoje wczorajsze, przedwczorajsze, sprzed tygodnia zdjęcie w pełnej rozdzielczości prosto z puszki, najlepiej RAWa zrobione na przysłonie minimum f/16
Uważasz, że D610 będzie kosztować 6200zł a D600 używkę będzie można kupić za mniej niż 3000zł?
Ja nie napisałem niczego złośliwie. Totalnie mnie nie znasz i nie wiesz jakie mam postrzeganie świata, nie wiem po co to dogryzanie. Pokaż mi swoje wczorajsze, przedwczorajsze, sprzed tygodnia zdjęcie w pełnej rozdzielczości prosto z puszki, najlepiej RAWa zrobione na przysłonie minimum f/16
Uważasz, że D610 będzie kosztować 6200zł a D600 używkę będzie można kupić za mniej niż 3000zł?
myślę, że roczne d600 będzie do kupienia za 3000 do 3500,- zł, inna sprawa, czy będą chętni...
De Camtrois
25-09-2013, 17:49
myślę, że roczne d600 będzie do kupienia za 3000 do 3500,- zł, inna sprawa, czy będą chętni...
teraz roczne d600 chodzą po 5 tys. i uważasz, że jak wejdzie d610, który generalnie można nazwać lekkim liftingiem co najwyzej, to cena bedzie 3-3,5? No to d700 będzie można niedługo kupić za 2 - 2,5 i powstanie poważny dylemat - używany d700, czy nowy D5200:D
A pięcioletnie D700 dalej za 4500-5000? To ja sobie dokopię jeszcze ze dwa D600. D610 wystartuje z ceną przynajmniej 8000zł.
Autor wątku napisał:
"Korpusy do celów portret, Koncert, rajd." Wiec przymykać, często nie będzie.
teraz roczne d600 chodzą po 5 tys. i uważasz, że jak wejdzie d610, który generalnie można nazwać lekkim liftingiem co najwyzej, to cena bedzie 3-3,5? No to d700 będzie można niedługo kupić za 2 - 2,5 i powstanie poważny dylemat - używany d700, czy nowy D5200:D
Nie wiem czy chodzą po 5k, pewnie po tyle są wystawiane, a czy się sprzedają, to inna sprawa. Cena używek będzie w znacznym stopniu zależała od ceny wejściowej d610. Nie wydaje mi się jednak, żeby nikon mógł tutaj jakoś szczególnie zaszaleć, bo sprzedaż lustrzanek jest jaka jest, a lepiej już było :-)
A co do d700 - to jest zupełnie inne body i dla wielu będzie więcej warte niż używane d600
D610 wystartuje z ceną przynajmniej 8000zł.
A czym nikon uzasadni taką cenę? Przecież to jest to samo body :-) Napiszą w prospekcie reklamowym, że nie chlapie olejem? Pewnie wystartuje po 6999 i w ciągu miesiąca spadnie poniżej 6k. Pytanie jak głęboko poniżej.
Nie wiem czy chodzą po 5k, pewnie po tyle są wystawiane, a czy się sprzedają, to inna sprawa. Cena używek będzie w znacznym stopniu zależała od ceny wejściowej d610. Nie wydaje mi się jednak, żeby nikon mógł tutaj jakoś szczególnie zaszaleć, bo sprzedaż lustrzanek jest jaka jest, a lepiej już było :-)
A co do d700 - to jest zupełnie inne body i dla wielu będzie więcej warte niż używane d600
Nie wiem, wydaje mi się...
5250zł: http://allegro.pl/idealny-nikon-d600-stan-migawki-4200-zdjec-i3564637922.html
5400zł: http://allegro.pl/interfoto-nikon-d600-2690-zdj-gwar-raty-wwa-i3524438378.html
5449zł: http://allegro.pl/nikon-d600-body-i3531835320.html
5500zł: http://allegro.pl/nikon-d600-okazja-8-m-cy-gwarancji-gratis-i3496901617.html
5100zł: http://allegro.pl/nikon-d600-fx-pelna-klatka-stan-bardzo-dobry-i3467791164.html
5370zł: http://allegro.pl/nikon-d600-body-grip-w-koplecie-i3448110664.html
Po wejściu D610 będzie kosztować połowę tego i nie będzie chętnych :shock: Tak samo myślałeś po wejściu SB910? Starsza SB900 w używce kosztuje 450zł? Masz jeszcze jakieś rewelacyjne przepowiednie?
Pokażesz tego RAWa z Canona czy to tajne?
Tu:
http://allegro.pl/nikon-d600-body-gwarancja-idealny-najtaniej-w-wa-i3574931468.html
masz z roczną gwarancją za 4999,- i jakoś nie ma chętnych :-)
nied0bry
25-09-2013, 18:21
1. Nie wiadomo, czy D610 w ogóle się pojawi. Równie dobrze Nikon może pokazać D400 lub cokolwiek innego.
2. Jeśli D610 się pojawi, to znając zapędy księgowych w Nikonie, cena w PL będzie bliska 8k i dopiero stopniowo będzie spadać, vide D7000 i D7100.
pozdr,
kris
Edit: sven: dziwne tylko, że aparat z polskiej dystrybucji ma instrukcję po niemiecku... ;) Karta gw. PL i EU nie podbita. Dostajesz tylko FV, więc może się okazać, że aparat kupiony na firmę i masz tylko 12 msc rękojmi :) Czyli wg daty na FV jeszcze 2 tygodnie...
Tu:
http://allegro.pl/nikon-d600-body-gwarancja-idealny-najtaniej-w-wa-i3574931468.html
No tak, bo każdy aparat znajduje nabywcę w jeden dzień. Fajnie, że pomijasz resztę postu.
Pokażesz tego RAWa z Canona czy to tajne?
Ale moje canony nie kurzą, ani nie chlapią olejem :-)
Ale moje canony nie kurzą, ani nie chlapią olejem :-)
Więc czego się wstydzisz? Pokaż swoje wczorajsze, przedwczorajsze, sprzed tygodnia zdjęcie w pełnej rozdzielczości prosto z puszki, najlepiej RAWa zrobione na przysłonie minimum f/16, może być jakiś produkt w studio, który wymaga dużej GO.
Więc czego się wstydzisz? Pokaż swoje wczorajsze, przedwczorajsze, sprzed tygodnia zdjęcie w pełnej rozdzielczości prosto z puszki, najlepiej RAWa zrobione na przysłonie minimum f/16, może być jakiś produkt w studio, który wymaga dużej GO.
A w jakim celu mam to zrobić? Czy od tego znikną plamy z oleju w Twoim d600?
Tak się składa, że nie mam plam oleju, kiepsko wychodzi Ci dogryzanie. Chciałem tylko zobaczyć tą nieskazitelność w 5Dmk2, którego bardzo cenię, choć widać, że nie ma szczęścia do właścicieli - wystawiasz piękne świadectwo Canonierom.
Chciałem tylko zobaczyć tą nieskazitelność w 5Dmk2, którego bardzo cenię,.
Nie mam 5d mk II, ale miałem długo i też go bardzo cenię :-)
De Camtrois
25-09-2013, 18:44
Tu:
przebieg 60 tys. :D
Nie mam 5d mk II, ale miałem długo i też go bardzo cenię :-)
Skoro miałeś go tak długo, to zapewne ostał Ci się choć jeden RAW ze studio na minimum f/16. Teraz masz 5Dmk3? Też możesz wrzucić choćby takiego sprzed tygodnia czy miesiąca.
Jeszcze raz powtarzam - bez złośliwości.
boobass napisz czy pracujesz dużo posłygując się centalnym punktem AF, D600 i 6D mają AF krzyżowy tylko w centrum, w 6D jest czulszy w kiepskich warunkach oświetleniowych
w 6D masz wiekszy zakres używalnego iso, auto-iso działa bardzo dobrze i jest konfugurowalne
z 24-105L będzie to ciekawy zestaw krajobrazowo - wycieczkowy, a z 85mm 1,8 portrecik jak znalazł
boobass napisz czy pracujesz dużo posłygując się centalnym punktem AF, D600 i 6D mają AF krzyżowy tylko w centrum, w 6D jest czulszy w kiepskich warunkach oświetleniowych
Nikon D600 ma moduł AF Multi-CAM 4800 39 punktowy AF (w tym 9 punktów krzyżowych).
Nikon D600 ma moduł AF Multi-CAM 4800 39 punktowy AF (w tym 9 punktów krzyżowych).
No niby tak, ale te krzyżowe są skupione koło siebie ;)
krzysiek.81
25-09-2013, 22:16
...zresztą nie tylko krzyzowe ;)
Borat1979
25-09-2013, 22:45
Jakie plamy oleju?
Nigdy żadnych plam oleju w D600 nie miałem.
Sprzętu w ręce nie miałeś a wypisujesz takie pierdoły.
Canon EOS 6D nówka + 24-105L + 50 lub 85 mm
Canon EOS 5D MKII używka + 24-105L + stałka
Nikon D600 + standard (nie wiem co polecicie w tej cenie) + stałki
Nikon D700 używka + standard ze stałką.
Z wymienionych przez ciebie aparatów używałem dwóch:
D600 - używam od stycznia i jestem zadowolony, kurz na który tak wszyscy narzekają nie jest problemem. Przez pierwsze 2-3 tyś klatek było sporo ale po wyczyszczeniu nie kurzy jakoś mocniej niż inne body, których używałem. Przy fotografii takiej jak portret koncert czy rajdy gdzie przysłona powyżej f8 jest rzadkością w ogóle go nie zobaczysz.
A plamy oleju to jakiś wymysł bo niczego takiego nie miałem.
5DmkII - fotografowałem pożyczonym od kumpla przez kilka miesięcy. Świetny obrazek, ogólnie sprzęt solidny i niezawodny ale AF to straszna nędza. Jak chcesz fotografować rajdy to AF -em zachwycony nie będziesz.
Mam kumpla Canoniera, który ma 5D mkII i 5D mkIII oraz 6D.
6D pod względem jakości obrazu jest porównywalny z D600 i Markiem III. Jak jest z AF-em to nie wiem bo kolega fotografuje architekturę więc AF jest mu właściwie zbędny. Zaletą 6D jest wbudowane GPS i wi-fi, które testowaliśmy w plenerze w połączaniu z ze smartfonem i 6-cio metrowy masztem i działa to wyśmienicie.
Ale akurat canon 6D nie jest w tej konkurencji jakoś specjalnie lepszy ;)
Ps. Coś szwankuje wstawianie obrazków z Imaga :)
Nikon D600
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/320/ce29.jpg)
Canon 6D
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/807/w318.jpg)
Też to miał na myśli tmk_t pisząc, że tylko są w centrum. Choć troszkę zabawnie brzmi w obecnych czasach, że Canon specjalnie dla 6D zaprojektował nowy, 11-polowy moduł AF, w tym jeden krzyżowy - w sumie nieważne, ważne, że działa i jest celny.
[B]... D600 i 6D mają AF krzyżowy tylko w centrum...
Domyślam się, że chodziło mu o rozmieszczenie krzyżowych, ale użycie liczby pojedynczej sugeruje, iż oba modele mają po jednym krzyżowym. Wtrąciłem info o 9 krzyżowych w D600 tylko dla uzupełnienia ;)
Widzę, ze rozgorzała dyskusja. Cieszę się, chociaż nie chciałem wywoływać wojen systemowych. Za wszystkie rady bardzo dziękuję
Gwoli wyjaśnienia, będę przymykał przysłonę. Czasem zdarza mi się popełnić landszaft, tudzież architekturę. Nawet w nocy. Problem D600 z brudzeniem matrycy występuje, nie ma co zaprzeczać. Ale nie jest powiedziane ze trafi na mnie. Poza tym od czego są serwisy.
Koncerty dopiero zacznę robić. Głownie portret ślub, rodzina i czasem rajd. Używanego sprzętu się nie boję, przerobionej już nowe i używane wiec tu nie ma problemu. Kieruje się rownież ceną właśnie używanych szkieł oraz ich dostepnoscią. Moją pierwszą cyfrową lustrzanką byl "przepalający na matrycowym (przynajmniej Zbigniewowi)" D80.
Canona jeszcze nie miałem, lecz zdarzyło mi się używać 7D. Bardzo solidny kawał sprzętu.
Co mnie powstrzymuje przed Canonem. Nauczyć się na nowo ergonomii, a po Pentaxie nic nie zrobi tak dobrego wrażenia ;)
Przed Nikonem w zasadzie ten rozrzut jakościowych o którym tak głośno oraz wyższa cena jasnych zoomów.
Najchętniej kupiłbym chyba okazyjnie D700 z 24-70 albo właśnie 6D z 24-105. Nowkę oczywiście. Taki zestaw widzę na ebayu za około 1600 GBP.
Ech żebym miał tylko takie problemy ;)
Borat1979
25-09-2013, 23:26
Co mnie powstrzymuje przed Canonem. Nauczyć się na nowo ergonomii, a po Pentaxie nic nie zrobi tak dobrego wrażenia ;)
Bez przesady przyzwyczajenie się do Canona zajęło mi dosłownie kilka dni. Gorzej jak używa się dwóch systemów na przemian to czasem się przełączy nie to co trzeba:)
Ale za to ma używalne AF-C, a 6D ponoć nie.
Ale za to ma używalne AF-C, a 6D ponoć nie.
Nie ponoć. Na serio.
Do tego boczne jak w mk2, czyli brak.
Tu:
Jeden koleś przez parę miesięcy próbował sprzedać D3 za 6000. Ale nie wiem czy mu się udało czy się poddał.:)
To używane czy nie w Canonie to AF-C, bo się gubię...
To używane czy nie w Canonie to AF-C, bo się gubię...
W Canonie nazywa się to AI Servo, niestety nie działa, przynajmniej w 6D.
Kurcze. To niedobrze. Czyli mecze piłkarskie drużyny syna i rajdy samochodowe odpadają na C?
..Przed Nikonem ... wyższa cena jasnych zoomów.??? Jesteś pewien? ceneo, najtańsza oferta:
canon 70-200/2.8 II - 8360 zł
nikon 70-200/2.8 II - 7550 zł
(wersje I tych szkieł są praktycznie równo, po 4500 zł)
canon 24-70/2.8 - 8000 zł (stary 4600)
nikkor 24-70/2.8 - 6300 zł
przy czym cena to nie jedyna cecha. Canonowski 70-200 v II jest lepszy od nikkora (minimalnie - jak różnica w cenie :))
Nikon D600
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/320/ce29.jpg)
Canon 6D
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/807/w318.jpg)
Tu sie usmialem po pachy, bo mam dobrego znajomego canoniarza (zreszta dla zartu wyzywamy swoje systemy przy kazdej okazji), mialem okazje spotkac sie z nim ostatnio na zdjeciach i bylo to nasze pierwsze spotkanie od kiedy on ma 6D a ja D600, zrobil zdjecie moja puszka i nie skomentowal rozmieszczenia punktow AF - teraz wiem dlaczego :D:D:D
Jak napisalem w 6D podoba mi sie wifi i gps a reszta dla mnie to zaden powod do zmiany systemu.
Poczatkowo jak po 500 klatkach pokazal sie kurz, przemyslenie - dlaczego zmieniajac cala szklarnie i puszke nie przeszedlem na "ciemna strone mocy"...po 1k klatek i przedmuchaniu matrycy grucha odetchnalem z ulga, bo sprawa kurzu jest znikoma i jezeli po 3k klatek problem sie skonczy to nie zaluje wcale, bo puszka znakomita a szkla sa tansze. Jako wieloletni nikoniarz meczyl bym sie z canonem przez pierwsze tygodnie to pewne.
Jakie plamy oleju?
Nigdy żadnych plam oleju w D600 nie miałem.
Sprzętu w ręce nie miałeś a wypisujesz takie pierdoły.
Oooo to to!
Odpuściłbym używki. Odpuściłbym D600 z wiadomych względów. Pozostaje 6d z 24-105 i to jest najlepsza opcja.
1. Też nie wiem czemu odpuścić używki...
2. A czytałeś do czego ma służyć aparat ??
(...) Korpusy do celów portret, Koncert, rajd. Dokładnie w tej kolejności. (...)
Przecież AI Servo w 6D to coś co nigdy nie działało i działać nie będzie.... no może za ślimakiem nadąży...
Przecież AI Servo w 6D to coś co nigdy nie działało i działać nie będzie.... no może za ślimakiem nadąży...
Pewnie spędziłeś długie godziny na testach Ai-servo w 6d :-)
Sam nie testowałem tego modelu, ale chyba mam więcej zaufania do tego testu, niż do Twojego:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-6D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx
Jak widzisz, AI-serwo radzi sobie z koniem w galopie
Pewnie spędziłeś długie godziny na testach Ai-servo w 6d :-)
Sam nie testowałem tego modelu, ale chyba mam więcej zaufania do tego testu, niż do Twojego:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-6D-Digital-SLR-Camera-Review.aspx
Jak widzisz, AI-serwo radzi sobie z koniem w galopie
Spędziłem z 6D kilka godzin i ani razu nie udało mu się trafić porządnie, nawet przy szybszym kroku... nie mówiąc już o bieganiu, czy rajdach samochodowych.
Jakoś nie wierzę w ten test co podałeś, bo to jedyny, w którym twierdzą, że AI Servo w 6D działa.
ps. Chyba nigdy nie widziałeś konia w galopie... bo to co tam jest to najwyżej kłus.
krolewicz
26-09-2013, 11:32
ale przecież te pkt af w obu puszkach są właściwie w tych samych miejscach, ja w moim 1d mam chyba 50 czy więcej pkt a i tak mam włączone bodaj 11
tak serio, co Wam dają pkt af przesunięte względem siebie o pare mm?
Spędziłem z 6D kilka godzin i ani razu nie udało mu się trafić porządnie, nawet przy szybszym kroku... nie mówiąc już o bieganiu, czy rajdach samochodowych.
Jakoś nie wierzę w ten test co podałeś, bo to jedyny, w którym twierdzą, że AI Servo w 6D działa.
ps. Chyba nigdy nie widziałeś konia w galopie... bo to co tam jest to najwyżej kłus.
Zobacz sobie zdjęcie 3 w serii i zwróć uwagę, że wszystkie cztery nogi są w powietrzu. To jest wg Ciebie kłus?
To, że Tobie się nie udało trafić tylko potwierdza słuszną tezę, że sam aparat zdjęć nie robi.
Borat1979
26-09-2013, 11:42
??? Jesteś pewien? ceneo, najtańsza oferta:
canon 70-200/2.8 II - 8360 zł
nikon 70-200/2.8 II - 7550 zł
(wersje I tych szkieł są praktycznie równo, po 4500 zł)
canon 24-70/2.8 - 8000 zł (stary 4600)
nikkor 24-70/2.8 - 6300 zł
przy czym cena to nie jedyna cecha. Canonowski 70-200 v II jest lepszy od nikkora (minimalnie - jak różnica w cenie :))
Ale już w przypadku 70-200/4 jest inaczej bo wersja bez IS jest naprawdę tania. A porównywalny z Nikonem 70-200/4 VR Canon 70-200/4 IS jest lepszy zarówno optycznie jak i mechanicznie a do tego tańszy.
W Canonie nazywa się to AI Servo, niestety nie działa, przynajmniej w 6D.
W 5Dmk II też nie bardzo.
Czyżby ten tryb działał dobrze tylko w jedynkach?
To, że Tobie się nie udało trafić tylko potwierdza słuszną tezę, że sam aparat zdjęć nie robi.
To, że komuś się udało nie oznacza, że będzie to działać równie dobrze zawsze.
Jak się kupi z rozsądnym przebiegiem i w dobrym stanie, a przy okazji spiszę się dobrze umowę - z prawem odstąpienia w sytuacji niezgodności towaru z opisem lub specyfikacją, to ryzyko kupienia bubla jest prawie zerowe.
Podpowiedzcie proszę, co ma być zawarte w takiej umowie, w sensie gdyby okazało się, że aparat jednak nie taki jak powinien być :)
Mam na oku d700 z bardzo małym przebiegiem, aparat wrócił właśnie z serwisu. Ostatnio, słyszałam, że liczniki w aparatach mogą być cofane. Czy to prawda, spotkaliście się z czymś takim?
Tak wycieklo oprogramowanie serwisowe i mozna "cofnac" licznik.
No dobra, może 24-70 2.8 Nikkor jest tańszy niż 24-70 2.8L Canona, ale tutaj jest mowa o 24-105L Canona, nie bardzo widzę odpowiednik Nikkorowski, możecie coś w tym zakresie polecić? Ewentualnie 24-70 Tamron. Lub 24-85 2.8-4 nikkor.
Zostawmy na chwile kwestie Ai servo. Dzieła , nie działa... Opinie są różne. Trzeba zapytać może użytkowników tych korpusów co na ten temat mają do powiedzenia. Z punktu widzenia cena korpus + zoom standardowy w zakresie 24-105/24-85 sytuacja wygląda następująco:
Canon 6D - 24-105L F:4 1983 EUR
Nikon 600D + 24-85 F:2.8-4 1954 EUR
Musze poczytać troche opinii na temat tego szkła nikona. Cena kurpusów z tamronem 24 - 70 2.8 to 2361 za D600 vs 2254 za 6D. różnica może niewielka, ale za nią można zakupić 50 1.8 :)
ale za nią można zakupić 50 1.8 :)
Proponuje teraz porownac nikkora 50 1.8 z konionem 50 1.8
Odpowiednikiem w N jest 24-120 vr. Tylko cenowo jakoś tak nie bardzo sobie odpowiadają ;)
24-105 to naprawdę dobre szkło i praktycznie od zawsze zazdroszczę go Canonierom. Tani, dobry, pancerny - czego chcieć więcej?
z C6 pewnie działa fajnie i byłbyś/bedziesz zadowolony.
Canon nie ma dobrych 50tek jeśli szukasz.
1,8 jest może i dobry optycznie ale badziewiasto zrobiony i podobno po jakimś czasie się trochę rozjeżdza optycznie O_O.
1,4 są raczej słabsze optycznie. No mają Lkę 1,2 ale stosunek cena vs możliwości/osiągi podobno jedna z gorszych.
Pytałeś wcześniej o 85kę.
Mam wersję D czyli starszą. Nie jest to idealne szkło ale z pewnością bardzo dobre. Wersja G podobno lepsza.
Proponuje teraz porownac nikkora 50 1.8 z konionem 50 1.8
Oba są marne. Canon ma znakomitego naleśnika 40/2,8 za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Nasnik im sie udal przyznaje, ale mowimy o taniej stalce 50mm 1.8 a tutaj wykonanie canona jest tragiczne.
Fakt, ta 50 "koniona" nie jest mechanicznie ideałem, ale można ja podobno kupić w Lidlu :) myslę, że opcja z 24-105 na początek jest niezłym wyborem, aczkolwiek D600 kusi afem. Nie jest lekko. Jak żyć?
boobass jak chcesz pomacac aparat to mozemy sie jakos spotkac, mamy do siebie 100km;)
Tyle, ze w niedziele wyjezdzam na tydzien.
aczkolwiek D600 kusi afem. Nie jest lekko. Jak żyć?
Wpisz sobie w wyszukiwarkę "problemy z AF d600" i przestanie kusić :-)
Borat1979
26-09-2013, 13:07
Fakt, ta 50 "koniona" nie jest mechanicznie ideałem, ale można ja podobno kupić w Lidlu :)
50-tka Canona to potworna plastikowa tandeta zwana popularnie puszkiem bo nie jeden dekiel jest cięższy i solidniejszy niż to szkło :)
Zawsze pozostają świetne stałki sigmy.
Wpisz sobie w wyszukiwarkę "problemy z AF d600" i przestanie kusić :-)
Nie przesadzamy bo to samo można przeczytać wpisując zamiast D600 5D Mark III i jeszcze wiele innych. To, że kilka osób miało problem z AF nie oznacza, że wszystkie aparaty z automatu mają problem z AF.
O tak S50mm 1.4 rewelacja!
50-tka Canona to potworna plastikowa tandeta zwana popularnie puszkiem bo nie jeden dekiel jest cięższy i solidniejszy niż to szkło :)
Nie przesadzamy bo to samo można przeczytać wpisując zamiast D600 5D Mark III i jeszcze wiele innych. To, że kilka osób miało problem z AF nie oznacza, że wszystkie aparaty z automatu mają problem z AF.
Żeby nie szukać daleko:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=545
Borat1979
26-09-2013, 13:20
Żeby nie szukać daleko:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=545
I jak byś poczytała ten wątek to by się okazało, że naliczyłbyś raptem kilka 10 takich przypadków więc nie ma się czym podniecać. Zawsze jedna niezadowolona osoba zrobi więcej szumu niż 20, które nie mają problemów.
I jak byś poczytała ten wątek to by się okazało, że naliczyłbyś raptem kilka 10 takich przypadków więc nie ma się czym podniecać..
Jasne, obawiam się tylko, że byłby problem ze znalezieniem 10 w pełni zadowolonych użytkowników d600 :-)
Greg, dzięki za propozycję, na pewno skorzystam jak już będę bliżej zakupu. Z jakim szkłem użytkujesz ten korpus?
Greg, dzięki za propozycję, na pewno skorzystam jak już będę bliżej zakupu. Z jakim szkłem użytkujesz ten korpus?
50 1.8G, 16-35VR i 70-300VR w planach 70-200 VRII
To zacnie. Interesowałoby mnie 50 1.8 I 70-300 oczywiście. Na razie nie ruszam się z |Corku z powodu braku automobile, ale to również zmienimy.
Jasne, obawiam się tylko, że byłby problem ze znalezieniem 10 w pełni zadowolonych użytkowników d600 :-)
Dokładnie.:)
Bo polscy użytkownicy zadowoleni wstrzymują się od komentarzy, a niezadowoleni strasznie hałasują. Zresztą być niezadowolonym to nasza narodowa cecha. Prawda, Sven?
Ja jestem bardzo zadowolony z D600, chociaż kropki mi przeszkadzają. W D90 też występowały ale problem nie istniał, bo nie było hałaśników netowych.
W sobotę podejdę pomacać oba korpusy. Na podjęcie decyzji mam jeszcze troche czasu - zwłaszcza że aura mnie zniechęca do pośpiechu. Budżet górny założony, jednak wiadomo - im więcej zaoszczędzę tym lepiej. Zawsze trzeba będzie zaraz myśleć o lampie, statywie, etc...
no trzeba będzie :)
To prawie jak z tatuażem - zrobisz jeden, będą następne - przerobione na własnej skórze (foto i tattoo) - hehehe
no trzeba będzie :)
To prawie jak z tatuażem - zrobisz jeden, będą następne - przerobione na własnej skórze (foto i tattoo) - hehehe
Muszę potwierdzić :)
Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)
Pojawiła się nowa opcja. Jest D800 używka w dobrych pieniądzach zasadniczo. To chyba zaburza mój mały świat... Tylko jakie szkło z tym kortpusem na starcie nie polegnie i nie trzeba sprzedawać nerki, żeby je kupić? Czy 24-70 jest jedynym słusznym wyborem, jeśli chodzi o zoom? Stałki 50 1.8 i 85 1.8 wciąz będą dawały radę mam nadzieję...
zakonnica
16-10-2013, 15:08
Mówiąc szczerze - ja też jestem zadowolona z D600.
Mam co prawda na razie tylko 5 tys. fotek, ale kurzu niet jak do tej pory.
A jakby się pojawił, trudno - D90-tka też potrafiła kurzyć.
Pozdr.
A mi D90 nie kurzył, tylko podczas wymiany szkieł. Wiec co użytkownik to opinia inna. A tak generalnie to zauważyłem, że każdy chwali swoje, a użytkownicy D600 to już przechodzą samych siebie. Czy aż tak trudno przyznać się do błędu?
weller, jaki błąd masz na myśli?
A mi D90 nie kurzył, tylko podczas wymiany szkieł. Wiec co użytkownik to opinia inna. A tak generalnie to zauważyłem, że każdy chwali swoje, a użytkownicy D600 to już przechodzą samych siebie. Czy aż tak trudno przyznać się do błędu?
:lol:
Uwierz, gdybym nie był zadowolony to z pewnością bym to opisał na forum, a body szybko sprzedał. Nie mam zwyczaju trzymania rzeczy, które mnie irytują lub nie spełniają moich oczekiwań. Zresztą - dlaczego mam go nie chwalić?
weller, jaki błąd masz na myśli?
Taki, że się kupiło D600.
Nie no już nie ważne.
Wracając do głównego tematu, też chciałbym pełną klatkę lecz nie mam pojęcia co wybrać. D600 odpada ze względu, że nie mam czasu bawić się w czyszczenie (duże ryzyko że trafie na wadliwy egzemplarz). Myślę nad przesiadką na Canona 6D albo Marka III, tylko na tego 2 to mi szkoda trochę kasy. Co mam zrobić? Najlepiej jak ktoś pożyczy mi 6D na tydzień, to mi ułatwi zadanie. Chciałbym kupić aparat na minimum 6lat.
Nie no już nie ważne.
Wracając do głównego tematu, też chciałbym pełną klatkę lecz nie mam pojęcia co wybrać. D600 odpada ze względu, że nie mam czasu bawić się w czyszczenie (duże ryzyko że trafie na wadliwy egzemplarz). Myślę nad przesiadką na Canona 6D albo Marka III, tylko na tego 2 to mi szkoda trochę kasy. Co mam zrobić? Najlepiej jak ktoś pożyczy mi 6D na tydzień, to mi ułatwi zadanie. Chciałbym kupić aparat na minimum 6lat.
Skoro na 5Dmk3 szkoda Ci kasy, to zostaje wspomniany 6D.
No właśnie, kiedy ja nie wiem czy będę w 100% zadowolony z 6D. D800 też nie jest taki zły, tylko te 36Mpx mnie trochę przeraża, tak tak ja wiem że teraz tel. komórkowe mają więcej :P
No właśnie, kiedy ja nie wiem czy będę w 100% zadowolony z 6D. [...]
Przykro mi, ale ja tym bardziej nie wiem, czy będziesz w 100% zadowolony. Napisałeś
[...]też chciałbym pełną klatkę[...]
oraz
[...]D800 też nie jest taki zły, tylko te 36Mpx mnie trochę przeraża, tak tak ja wiem że teraz tel. komórkowe mają więcej :P
Przy takich wymogach stwierdzam, że powinieneś być jednak w 100% zadowolony z 6D.
Witam,
Panowie zastanawiam się nad zakupem d600, generalnie dużo o nim czytałem ale nadal zastanawia mnie jedna rzecz... jak jest z tymi kolorami skóry ? Generalnie jest mało zdjęć z d600. I dlatego głównie interesuje mnie też C5dm2 ze względu na świetne kolory i plastykę.
Z góry dzięki za sugestie.
JA to się chyba nie znam ale kolory w erze aparatów cyfrowych to kwestia do ustawienia w postprocesie (w najgorszym przypadku)...
zakonnica
17-10-2013, 23:07
JA to się chyba nie znam ale kolory w erze aparatów cyfrowych to kwestia do ustawienia w postprocesie (w najgorszym przypadku)...
Zgadzam się, choc wg mnie skóra z puszki wygląda całkiem przyzwoicie,nie ma co narzekać.
Pozdr.
No, stanęło na Canonie 6D z 24-70 F4. Czekać na przesyłkę wypada jedynie :) Dziękuję za wypowiedź w wątku.
Powinieneś być zadowolony. Ja jestem.
boobass masz juz to cudo, pochwal sie jak wrazenia. Sam jestem ciekaw bo nikonow juz mam dosyc. Za dużo kurza heheh
gibber, ty masz Canon 6D, a wczesniej co miales?
Moge zapytac, dlaczego:
1. kupiles 6D, a nie np. D800.
2. Czy jesteś zadowolony z Canona, dlamnie D300 i D700 to ideały pod względem af i ergonomi, oraz pancerności.
3. Jak sie pracuje z jednym punktem ostrości, wiem może to głupie pytanie.
4. Jakie szkiełko masz z 6D.
Moge zapytac, dlaczego:
1. kupiles 6D, a nie np. D800.
2. Czy jesteś zadowolony z Canona, dlamnie D300 i D700 to ideały pod względem af i ergonomi, oraz pancerności.
3. Jak sie pracuje z jednym punktem ostrości, wiem może to głupie pytanie.
4. Jakie szkiełko masz z 6D.
Ad...
1. Cena i brak zaufania w obecne produkty Nikona. Matryca 36mpix też dołożyła swoje, stałki, które miałem z D700 nie zachwycają na D800.
2. Na dzień dzisiejszy jestem, szczególnie z wysokiego iso, DR, kolorów, trybu cichej migawki, wizjera.
3. Normalnie i komfortowo, na D700 też 99% czasu jechałem na centralnym.
4. 17-40, 50/1.4 i 70-200/2.8.
Z wizjera? mozesz rozwinąć.
Jakie szkiełko polecasz na początek, zastosowanie, turystyka, górskie wycieczki, zdjecia w domu z rodzinka.
P.S. co to jest DR.
Wizjer jest porównywalny jeśli nie taki sam jak w D700, mi to wystarcza i to dobry poziom jak na bieda-FX.
Na wycieczki w góry osobiście wybrałbym 17-40/4L i 70-200/4L IS, ale jak jedno szkło to raczej 24-70/4L albo używkę 24-70/2.8L wersja I.
Gdybym miał mieć jedno szkło to byłoby to własnie 24-70/2.8L. Chociaż kiedyś podczas 5 dni Tatry Zachodnie opitoliłem Canonem A-1 z FD 50/1.4 i 135/3.5, inne to czasy były.
(...) to dobry poziom jak na bieda-FX. (...)
No nie żartuj hehe. To na pewno dobry sprzęt.
No właśnie myślałem o 17-40. Potem może jakaś stałka, może naleśnik 40mm.
A co do 6D, czy jest solidny, miałem go w rękach i byłem zachwycony, po tym jak oglądałem D600. Czy można wyciągnąć aparat w trakcie deszczu zrobić zdjęcie i go schować. Czy 6D to przetrwa. Jak wygląda robienie zdjęć w zimie, mróz i śnieg go nie zabiją?
Jeszcze nie mam sprzętu niestety. Mam otwarty spór ze sprzedającym na paypal, po tym jak 5 dni nie było z nim kontaktu. Na szczęście paczka jest juz nadana i mogę ją śledzić. Czy w środku jest sprzęt, to sie okaże jak paczka przyjdzie na miejsce. Co do szkieł to będzie używany z 24-70 f4 oraz 50 f1.8. Na otarcie łez podobno dostałem kartę pamięci od sprzedawcy. Sporu nie zamykam, bo może sie okazać, ze sprawilem sobie dość drogą cegłówkę. Będę informować.
No właśnie sam sie zastanawiałem dzisiaj nad uszczelnieniami. Przyzwyczajony do pentaxa K-5 raczej nie będę sie zastanawiał w trakcie mżawki czy nie uszkodze aparatu, tylko bede po prostu go wyjmował i robił zdjęcia. Mam nadzieje nie zrobić korpusowi dużej krzywdy.
Trzymam kciuki. Powinno być wszystko ok, w końcu Polska już bliżej Europy jest niż Azji :). Informuj jak sprawy się mają.
Dzisiaj przyszła przesyłka. Sprawy maja sie tak, ze dostałem najdroższą prenumeratę kolorowych pism na świecie. Przyszła koperta z kilkoma gazetami. Jak żyć? :/
Współczuje ;-(
Kupiłeś przez eBay?
Mam nadzieję, że dostaniesz zwrot pieniędzy. Trochę się z nimi nawalczyłem, jak gość USandA wysłał mi złom zamiast miętowej Broniki ETRS.
Hamarama
02-11-2013, 00:20
Dzisiaj przyszła przesyłka. Sprawy maja sie tak, ze dostałem najdroższą prenumeratę kolorowych pism na świecie. Przyszła koperta z kilkoma gazetami. Jak żyć? :/
Ale chyba nie odebrałes paczki co? Otwierałes w obecności kuriera czy jak?
Odebrałem. W zasadzie nawet nie ja, bo była nadana pocztą i została położona na recepcji w pracy. Otworzyłem w obecności pracownicy. Zrobiłem zdjęcia i eskalowalem spór na paypal. Po 10 dniach, jeśli sprzedający nie wytłumaczy o co chodzi- kasa do mnie wróci. Przynajmniej tak piszą na paypalu.
Jeśli można wiedzieć, to ile chciałeś przyoszczędzić kupując z niepewnego źródła?
Ebay w kombinacji z paypalem to dla ciebie niepewne zródło?
Archibald6803
02-11-2013, 13:40
boobass ; Musiałeś być świadom ,że kupujesz z NIEPEWNEGO ŹRÓDŁA bo inaczej nie sygnalizowałbyś braku pewności co do przyszłej zawartości przesyłki - patrz swoje wcześniejsze posty.
Naciągaczy jest wszędzie pełno ale można się przed nimi zabezpieczać właśnie tak jak Ty (prawie dobrze) to zrobiłeś.
Nie wiem jednak czy będzie taki luzik z odzyskaniem kasy..... ; popełniłeś mały błąd ;
100% pewność odzyskania kasy byłby wówczas gdyby przesyłka była kurierska, otwarta przez Ciebie przy kurierze (koniecznie) i na tą okoliczność byłby spisany protokół , PODPISANY PRZEZ KURIERA .
Jak widać na twoim przykładzie, jednak pewne nie jest. Ja nowy sprzęt kupowałem zawsze w jednym w sklepie internetowym, który ma też siedzibę stacjonarną. Towar zawsze na następny dzień( dopłacenie 2-5% w stosunku do najniższej w ceneo warte spokoju). Zastanawianie się przez tydzień, dwa czy paczka w ogóle została wysłana, albo czy w niej cegła jest nie dla mnie. Kupowałeś nówkę czy używanego? To była jakaś firma czy anonim z hongkongu? Zawsze może powiedzieć, że rozpakowałeś paczkę wyjąłeś zawartość i znów zapakowałeś. A pracownica jest zależna służbowo i finansowo i jest niewiarygodnym świadkiem. A on pokarze zdjęcia jak pakował 6D do kartonu z twoim adresem. Było sporo osób, które kupowało słuchawki sennheiser'a za 15 zł na allegro( gdzie średnia cena rynkowa była 130 zł), Potem pluli jadem, że taka firma się tak zepsuła i takie buble produkuje.
boobass ; Musiałeś być świadom ,że kupujesz z NIEPEWNEGO ŹRÓDŁA bo inaczej nie sygnalizowałbyś braku pewności co do przyszłej zawartości przesyłki - patrz swoje wcześniejsze posty.
Naciągaczy jest wszędzie pełno ale można się przed nimi zabezpieczać właśnie tak jak Ty (prawie dobrze) to zrobiłeś.
Nie wiem jednak czy będzie taki luzik z odzyskaniem kasy..... ; popełniłeś mały błąd ;
100% pewność odzyskania kasy byłby wówczas gdyby przesyłka była kurierska, otwarta przez Ciebie przy kurierze (koniecznie) i na tą okoliczność byłby spisany protokół , PODPISANY PRZEZ KURIERA .
Panowie, sygnalizowałem, ponieważ sprzedający wykazywał sie dużą opieszaloscią przy wysyłce, co wzbudziło moją niepewność. Nie mógłbym przepakowac tej przesyłki, ponieważ otrzymałem KOPERTĘ. w tym momencie kontaktu ze sprzedającym nie ma w ogóle. Jeśli przez 10 dni, nie udowodni on, ze wysłał do mnie aparat, kasa do mnie wraca. Chętnie otworzyłbym paczkę w obecności kuriera i spisał protokół, jednak koperta przyszła pocztą zwykłą, (ubezpieczona) podczas mojej nieobecności. Czytałem bardzo wiele opinii, które mówią, ze paypal w takich wypadkach rozstrzyga spór na korzyść kupującego, co rownież może doprowadzać do oszustw po drugiej stronie ale to juz osobny temat.
Co do "przyoszczędzania" - zakup nastąpił na drodze licytacji, produkt licytowalo 53 kupujących. Licytowalem ze względu na obecność 24-70, wylądowałem na poziomie zadowalajacyn, nie była to jednak okazja życia. Panowie, nie narzekam, nie płaczę i nie potrzebuje pouczania jaki to jestem nierozważny. Liczę po prostu na zwrot kasy i szybki zakup sprzętu.
fotomarek_k
02-11-2013, 21:10
Trzymam kciuki za szybkie załatwienie sprawy...
Taki rynek, takie zasady, takie zabezpieczenia... Zdaje się, że dołożyłeś wszelkiej staranności...A że wkoło pełno wszelkiego śmiecia szukającego możliwości "trafienia jelenia", to już inna sprawa.
Przykre, że takie "realia"...
No mam nadzieje, ze sprawa zakończy sie pozytywnie. To sie aż nie chce wierzyć, ze jeszcze są tacy ludzie.
Przykra sprawa.
Ja pierwsze d90 kupiłem w jakimś sklepie.
Stronka wyglądała bardzo wiarygodnie i kupa.
Jakieś wykrety że sprzętu nie ma itp.
Na szczęście miałem maila z potwierdzeniem zakupu i sprawa poszła do Visa.
Kasę oddali.
Następnym razem kupiłem na Amazonie.
A ja Wam powiem że kupowanie wysyłkowe w PL to loteria, nawet jeśli wybieramy duże sklepy foto lub te mniejsze z tradycjami. Po pewnych atrakcjach jakich się naoglądałem (trzykrotne jazdy ze sklepami foto, z ich winy), przestałem kupować wysyłkowo.
Sprzęt kupuję już tylko w lokalnym sklepie i testuję przy zakupie. Nawet jeśli drożej, w efekcie wychodzi taniej bo nie wożę się z tym zdalnie i nikt nie próbuje mi wciskać używki.
Jeden ziom lekko nie dowierzał moim opowieściom, do dnia kiedy zamówił niezły monitorek EIZO za 2,5 tysia i przytulił używkę z przelatanymi 4xx godzinami. Oddał i dostał nowy przy drugim podejściu. Inny gość miał wałki przy zakupie D700 - wciśnięto mu śmigany aparat z lewym kartonem (inny s/n). Jak powrócił z "wrzaskiem", dali mu właściwy aparat (dopasowany do "jego" kartonu...).
Idąc dalej, więcej zaufania miałbym do prywatnych importerów niż do wysyłkowych sklepów foto. Jednoosobowe "mrówki" starają się bardziej, bo zależy im na lojalności klienta oraz na komentach.
kurczeblade
06-11-2013, 08:10
Masakryczna sprawa. Ale trzymam kciuki za odebranie pieniążków...
W niedziele upływa termin dla sprzedającego na wyjaśnienie sprawy. Jak na razie nie odezwał sie. Dzwoniłem do paypal w tej sprawie aby sie upewnić ze z mojej strony dopelnilem formalności. Uspokoili mnie. Będę informować. Ale fakt, ze są obawy. Poza tym ani kasy ani sprzętu. A kolejny długi weekend leci. Mozna byłoby polatac po lasach z aparatem... :/
Ebay i Paypol to nie allegro i ichnie życzeniowo-obietnicowe centrum sporów.
Powodzenia w załatwieniu sprawy.
Sam niedawno kupowałem aparat i obiektyw i przyznam, że nieco obaw związanych z tym było. Znalazłem u nas sklep z bardzo korzystnymi cenami. Najpierw sprawdziłem czy rzeczywiście mają też punkty stacjonarne. Później zadzwoniłem żeby porozmawiać ze sprzedawcą. Zamówiłem towar , ale przed wysyłką poprosiłem o podanie numerów seryjnych aparatu i obiektywu. Gdy je dostałem , zadzwoniłem do nikona żeby je potwierdzić. Gdy już wszystko się zgadzało poprosiłem o wysłanie sprzętu kurierem z możliwością otworzenia przy nim paczek i dokładnego sprawdzenia zawartości. Miałem szczęście bo wszystko okazało się być w porządku. Może i byłem nieco upierdliwy, ale , do cholery, płacę za coś ciężkie pieniądze i nie mam ochoty czuć się jakby mnie ktoś w.... i to na sucho. Poza tym sądzę, że żadnemu uczciwemu sprzedawcy takie sprawdzenie nie będzie przeszkadzało. A gdyby miał jakieś opory , od razu odpuszczam zakupy u niego.
O numerach seryjnych nie pomyślałem, przyznam się szczerze. Natomiast ze sprzedawcą kontakt telefoniczny był, mailowy również. Odpowiadał na smsy przed płatnością jak również po otworzeniu sporu. Ale na przyszłość pomyślę o numerach seryjnych. Dzięki.
Benny_Bennasi
07-11-2013, 21:08
Wyjaśniło sie coś ????
Awaiting other party's response. :/
Borat1979
07-11-2013, 22:45
Ebay w kombinacji z paypalem to dla ciebie niepewne zródło?
No litości. Jak koleś nie wiadomo skąd sprzedający na ebayu może być pewnym źródłem? Pewnym źródłem to jest Fotojoker czy Cyfrowe.pl gdzie dostaniesz to co zamówiłeś na nie stos gazet.
W tej chwili rozważania nad pewnością czy niepewnością źródła nie mają już żadnego sensu bo doskonale wiadomo kim okazał się sprzedawca. Zaletą kupowania u nas jest to, że jak już nawet dostanie się cegłę czy czasopisma zamiast wymarzonego sprzętu, zawsze jest duża szansa delikwenta namierzyć i udać się do niego by osobiście wyklepać mu z kieszeni skradzione pieniądze a z pustego łba podobne pomysły na przyszłość. Nie ukrywam - mnie również ciekawi, ile można było teoretycznie zaoszczędzić na tych zakupach w stosunku do krajowych cen ?
Nie ukrywam - mnie również ciekawi, ile można było teoretycznie zaoszczędzić na tych zakupach w stosunku do krajowych cen ?
Ba, żeby krajowych. Autor ma wpisane jako pobyt miasto Cork, Irlandia. Ma w okolicy sprzet taniej niz my tutaj.
Ba, żeby krajowych. Autor ma wpisane jako pobyt miasto Cork, Irlandia. Ma w okolicy sprzet taniej niz my tutaj.
Nie zwróciłem uwagi. Choć i tak sądziłbym, że ceny są tam identyczne jak u nas. Ostatnio sprzedawałem swojego D7100 z N17-55 i o mało nie kupił go Polak mieszkający w Irlandii. Nawet zastanawiałem się czy dla niego to opłacalne? Ostatecznie po aparat przyjechał facet zza Krakowa, obejrzał, pocmokał z zachwytu , zapłacił i wrócił z nim do siebie. Wolał przejechać w obie strony ponad 600 kilometrów niż ryzykować , że straci pieniądze.
Do tego, albo własną firmę albo dobre stanowisko, bo świadkiem była pracownica a paczka przyszła do recepcji.
Czy mi sie wydaje czy pastwicie sie nade mną?
Tak patrzę na to co wypisujemy i niestety jakbyśmy zaczęli w tym właśnie kierunku zmierzać, plus rozliczanie z dochodów i zaglądanie do kieszeni. Zatem lepiej zmienić ton, zanim wpadniemy w takie niezdrowe klimaty.
Bez pastwienia się: moim zdaniem oszczędzanie powinno mieć jakieś rozsądne granice. Parę miesięcy temu kupiłem używany, drogi obiektyw za 40 % ceny nowego i w tym przypadku uznałem, że warto zaryzykować. Udało się. Teraz jednak, szukając nowego sprzętu raczej nie polegałem na okazjach - kupno używanego D800 za 8 tys. czy N24-70 za 4,5. tys jakoś nie wydawało się mi rozsądne. Gdybym nie mógł wyłożyć więcej, kupiłbym nowego D610 z Tamronem 24-70 2.8 i też był po ich otrzymaniu najszczęśliwszym nikoniarzem na świecie.
[...] Teraz jednak, szukając nowego sprzętu raczej nie polegałem na okazjach - kupno używanego D800 za 8 tys. czy N24-70 za 4,5. tys jakoś nie wydawało się mi rozsądne.[...]
Używany D800 za 8000zł to okazja?
Używany D800 za 8000zł to okazja?
Taaaaaa, i to wyjątkowa - dla tego kto chce go sprzedać. Pisałem to ironicznie , ale moja wina - powinno być "okazjach". Pełno ich na Allego.
Przy okazji - na forum ustalono, że właściwie wszystkie D600 brudzą matrycę a jedynie użytkownicy różnie do tego podchodzą. Nie jest to do końca prawda - znalazłem miejsce gdzie można kupić D600 wolne od tej usterki. Będzie to właśnie Allego - tam każdy sprzedający zapewnia, że jego aparat nie brudzi. Jeśli więc komuś nie przeszkadza towar z drugiej ręki to powinien skorzystać. Fakt - ceny niemal jak za nowe, ale trzeba wziąć pod uwagę, że w tej cenie mieści się dokładne sprawdzenie aparatu i ryzyko jakie podjął właściciel kupując go i poddając testom po to by za chwilę móc , już bezpiecznym i doskonałym egzemplarzem uszczęśliwić jakiegoś fana Nikona. Żaden strach bo w przypadku kupna towaru przez osobę fizyczną od osoby fizycznej, można w razie czego skorzystać z rękojmi i wadliwy towar oddać. Jeśli w ogłoszeniu zapewnia, że nie brudzi matrycy, to jest to informacja wiążąca. Pełno tam też obiektywów za ciężkie pieniądze z solennymi zapewnieniami, że były podpięte kilka razy i zrobiły przez lata kilkaset zdjęć albo wręcz przeleżały ten czas w szafie. Same okazje .
Przy okazji - na forum ustalono, że właściwie wszystkie D600 brudzą matrycę a jedynie użytkownicy różnie do tego podchodzą. Nie jest to do końca prawda - znalazłem miejsce gdzie można kupić D600 wolne od tej usterki. Będzie to właśnie Allego - tam każdy sprzedający zapewnia, że jego aparat nie brudzi. Jeśli więc komuś nie przeszkadza towar z drugiej ręki to powinien skorzystać. Fakt - ceny niemal jak za nowe, ale trzeba wziąć pod uwagę, że w tej cenie mieści się dokładne sprawdzenie aparatu i ryzyko jakie podjął właściciel kupując go i poddając testom po to by za chwilę móc , już bezpiecznym i doskonałym egzemplarzem uszczęśliwić jakiegoś fana Nikona. Żaden strach bo w przypadku kupna towaru przez osobę fizyczną od osoby fizycznej, można w razie czego skorzystać z rękojmi i wadliwy towar oddać. Jeśli w ogłoszeniu zapewnia, że nie brudzi matrycy, to jest to informacja wiążąca. Pełno tam też obiektywów za ciężkie pieniądze z solennymi zapewnieniami, że były podpięte kilka razy i zrobiły przez lata kilkaset zdjęć albo wręcz przeleżały ten czas w szafie. Same okazje .
Spokojnie :) Swoje przemyślenia najlepiej dopisz do wątku Zakup używanego obiektywu - sens i opłacalność (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232406), który sam założyłeś :) Nie róbmy offtopu.
Nie wiem ile tam można przyoszczędzić kupując wysyłkowo z zagranicy, ale ja wszystko kupuję u jednego gościa, który od lat ma "wejścia" w hurtowni w Niemczech. Jeździ co kilka dni, nie ma problemu z dostarczeniem sprzętu do Poznania. Gwarancji nawet w PL mi nie podbija (choć może), bo jak coś to zabiera i oddaje tam do naprawy (nie musiałem korzystać). Jeśli jest ktoś zainteresowany, to polecam. Nie robię nikomu celowej reklamy, piszę to w ramach pomocy innym, jeśli chcą coś przyciąć na wydatkach. Ogólnie w moim przypadku było tak, że płaciłem zawsze cenę najniższą jaką za dany sprzęt proponowano na allegro. Gość handluje też sprzętem używanym (bierze w rozliczeniu stary) ale nie wiem co tam ma w ofercie. Trzeba pytać.
Star Dust
08-11-2013, 13:36
paypal jest naprawde dobry w raozwiazywaniu sporow na rzecz kupujacego. nic sie nie martw dostaniesz zwrot kasy. dobrze, ze zrobiles zdjecia a jeszcze lepiej, ze z sprzedajacym nie ma konktatku. mnie nie raz oszukano na ebay i zawsze zwrot kasy dostalam :)
glowa do gory i czekaj na zwrot
Przy okazji - na forum ustalono, że właściwie wszystkie D600 brudzą matrycę a jedynie użytkownicy różnie do tego podchodzą. Nie jest to do końca prawda - znalazłem miejsce gdzie można kupić D600 wolne od tej usterki. Będzie to właśnie Allego - tam każdy sprzedający zapewnia, że jego aparat nie brudzi. I należy to traktowć w kategorii żartu, oczywiście.
"nowi" panowie - proszę zaprzestać przepychanek. Ten temat jest w dziale technicznym. Sprawy zakupowe omawiamy w dziale "Giełda - rynek".
poczyściłem
paypal jest naprawde dobry w raozwiazywaniu sporow na rzecz kupujacego...
Tak tak. Na tyle dobry, że pieniądze odzyskałem przez bank (ubezpieczenie transakcji z karty zarejestrowanej w paypal), bo eBay i Paypal się wypiął.
W tym wypadku, żaden z czarnych scenariuszy się nie potwierdził. Otrzymałem zwrot kasy dzisiaj.
Paypal dziala bardzo sprawnie na korzysc kupujacego. Mialem juz otwarte 3 spory i zawsze dostawalem zwrot. Innym razem to mi zabrano kase bo niby sprzedalem niedzialajaca plyte glowna do PC. Pewnie gosc ktory ja kupil nie umial jej podlaczyc no ale to byly grosze wiec nie ma co gadac. Trzeba tylko pamietac zeby zglosic sprawe do 48 dni od kupna bo potem to juz pozamiatane i nic sie nie da zrobic.
Dobrze, ze sprawa skonczyla sie pozytywnie bo roznie to bywa.
Uffff ,Boobass trzymałem kciuki za ciebie ;)
To teraz szybciutko do MM (tam promocja) i kupuj 6D, czekam na pierwsze wrażenia z użytkowania.
Uffff ,Boobass trzymałem kciuki za ciebie ;)
To teraz szybciutko do MM (tam promocja) i kupuj 6D, czekam na pierwsze wrażenia z użytkowania.
Dzięki :). Niestety w tym kraju nie ma MM. Zamówione wraz ze szkłem i karta. Będzie środa czwartek. Juz nie ebay. Ale sklep UK. Oczywiście wrażeniami sie podziele. Mam następną rozterkę. Statyw. Ale to juz inna historia.
jesli można: z której sieci brałeś?
siemka
panowie ja kupuje na ebay z calego swiata od 2005 roku lacznie z towarami za 7000 tys $ i jeszcze nigdy ale to nigdy
nie mialem walka
podstawowa sprawa nie kupuje sie od uzytkownikow z malym przebiegiem aukcji minimum 30 pozytywow ale nie odleglych w duzym czasie
i zawsze platnosc paypal chociaz za motocykle ebay.com placi sie zaliczke 500$ a reszta przelew w ciemno na konto
na amazonie pojawiaja sie oszusci 7100 za 500 euro uzywka lub nowka za 650 euro
a wysylka z Anglii
na buzka miala byc na dole
jesli można: z której sieci brałeś?
Brałem z digivire.com. Sprzedają tez na ebay. Czekam na przesyłkę. Na stronie maja trochę wyższe ceny niż na ebay, trzeba tylko ich poprosić o kod rabatowy. Jeszcze tylko w kwestii przyoszczędzania: sam korpus w sklepie w irl kosztuje 2100 EUR. Do tego szkło 900. Tak wiec za wszystko 3k. Bez żadnej filozofii na ebayu mozna kupić w uk korpus za 1300 a szkło za 600. Myśle ze warto jednak ponieść odrobine ryzyka aby "przyoszczedzic" 1000 euro. Ale to tak mi sie przypomniało w kwestii pastwienia sie.
:D
czekamy na wrażenia jak przyjdzie
pozdro
Ale na amazonie to trzeba od amazona kupować a nie od jakichś oszołomów.
http://www.youtube.com/watch?v=09WWx7PR3HE&feature=c4-overview&list=UUL5Hf6_JIzb3HpiJQGqs8cQ
Jest! Przyszedł. Mogę z czystym sumieniem polecić sklep digivire.com. Przesyłka TNT express naprawdę jest ekspresowa. Wrażenia potem. Nadmienię tylko, ze aparat nie chciał sie na początku włączyć. Ale wybaczyłem mu. W końcu to tylko canon ;)
Wystarczy naladowac baterie ;)
Witku, nie do końca. Lądowałem ją chwilę. Ale trzeba było odpisać i jeszcze raz. Zaskoczyło.
Z zasady, pierwsze co robie, to ladowanie baterii do pelna. Tyle czasu i cierpliwosci powinno sie miec dla sprzetu za taka kase. :)
Dobra. Może inaczej. Pierwsze co zrobiłem to ładowanie baterii. Problem w tym, ze ładowarka ma taki błąd, o którym nie wiedziałem, ze po prostu nie ładuje baterii czasami i trzeba ją podpiąć ponownie. Za pierwszym razem "ladowala" sie ponad godzinę. Zbieralem sie z biura do domu, wiec włożyłem baterie do korpusu myśląc, ze jakiś prąd juz w baterii jest. I zonk. Dopiero pózniej podpialem ja ponownie i wyjąłem kilka razy baterie z ładowarki. Za drugim razem zaskoczyła i bateria sie naladowala. Byłem cierpliwy :)
P.S. Przepraszam za brak czasami polskich znaków. To ułomność sprzętu.
Dobra. Może inaczej. Pierwsze co zrobiłem to ładowanie baterii. Problem w tym, ze ładowarka ma taki błąd, o którym nie wiedziałem, ze po prostu nie ładuje baterii czasami i trzeba ją podpiąć ponownie. Za pierwszym razem "ladowala" sie ponad godzinę. Zbieralem sie z biura do domu, wiec włożyłem baterie do korpusu myśląc, ze jakiś prąd juz w baterii jest. I zonk. Dopiero pózniej podpialem ja ponownie i wyjąłem kilka razy baterie z ładowarki. Za drugim razem zaskoczyła i bateria sie naladowala. Byłem cierpliwy :)
P.S. Przepraszam za brak czasami polskich znaków. To ułomność sprzętu.
A ja tego zupełnie nie rozumiem...
A ja tego zupełnie nie rozumiem...
Ja też. Ładowarka ma błąd, trzeba ją czasami podpiąć ponownie?
Ja też tego nie czaje, na moje to ładowarka jest zje.. ;) znaczy zepsuta.
No taki błąd wystąpił. Jeśli sie powtórzy, znaczy ze jest zje... zepsuta znaczy.
No to może byś napisał co nieco o nowym nabytku, jakieś ogólne wrażenia. Jest super czy nie ?
Boobass Co jest z Tobą, Ile można czekać!!! Napisz słów kilka o nowej zabawce ;)
Heheh. Jest super. Mało mam czasu na focenie, tylko weekendy, ale ogólnie wrażenia pozytywne. Dobrze leży w dłoni, af bardzo szybki i dokładny. Obrazowanie, bajka. Szumów nie stwierdzono. U mnie na stronie w folderze ireland jest kilka zdjec. Bardzo pozytywnie rozpoczęta przygoda z canonem. Podejrzewam ze z nikonem byłoby równie pięknie ;). Podoba mi sie jakość obrazka z 24-105. Trochę trzeba sie przyzwyczajać do menu, no ale nie może być zbyt pięknie. Teraz mam inny problem. Gdzie tu pojechać i kiedy poświęci słońce bo ostatnio jest cokolwiek buro. To takie pierwsze wrażenia.
No to genialnie. Tez chyba kupie ze startowym obiektywem 24-105. Zdjęcia robisz w jpg czy raw?
Ja kupowalem sprzet w PL, ceny w IE sa chore i to bardzo, ostatnio ceny w PL sa identyczne a nawet lepsze niz na zachodzie europy. Tutaj D600 kosztowal €2k a 16-35 €1300 a kupilem z PL za €1600 body i €1k szklo i do tegpo wszystko z niemieckimi papierami ze sklepu cyfrowe.pl, ale to jak porobili nam kolege to dla mnie masakra jakas.
Myślałem, że w IE sa podobne ceny co w UK. Zresztą będąc w IE nie ma problemu by kupować w UK.
Ceny wysokie, lekko przesadzone, ale faktycznie mozemy zakupy w UK robic, czesto wysylka jest darmowa, jednak tutaj pojawia sioe kolejny problem, ceny sa identyczne jak obecnie w PL.
No to genialnie. Tez chyba kupie ze startowym obiektywem 24-105. Zdjęcia robisz w jpg czy raw?
rawy panie kolego :) ostatnio zguba trochę z balansem bieli nastąpiła. Syn miał jasełka i w kościele żarowe światło pomieszanie z energooszczędnymi zarowkami, do tego żółte ściany...wiec rawy :)
Myślałem, że w IE sa podobne ceny co w UK. Zresztą będąc w IE nie ma problemu by kupować w UK.
W IE ceny są chore, w UK podobne do tych w PL tyle, że w UK można znaleźć czasem naprawdę dobre promocje ... szczególnie po Świętach.
rawy panie kolego :) ostatnio zguba trochę z balansem bieli nastąpiła. Syn miał jasełka i w kościele żarowe światło pomieszanie z energooszczędnymi zarowkami, do tego żółte ściany...wiec rawy :)
Pytam dlatego bo będę robił więcej w jpg przy naturalnym świetle, a z tego co wiem nowe puszki wypadają przy tym o niebo lepiej niż kilka lat temu. Staram się wyeliminować jakąkolwiek obróbkę w komputerze. No ale wiadomo, gdy w grę wchodzą rożne środowiska to nie ma opcji żeby jpg w auto WB były ok, tak jak w przypadku Twoich zdjęć na jasełkach.
Jak wypada auto WB w twojej nowej maszynie ;).
Pytam dlatego bo będę robił więcej w jpg przy naturalnym świetle, a z tego co wiem nowe puszki wypadają przy tym o niebo lepiej niż kilka lat temu. Staram się wyeliminować jakąkolwiek obróbkę w komputerze. No ale wiadomo, gdy w grę wchodzą rożne środowiska to nie ma opcji żeby jpg w auto WB były ok, tak jak w przypadku Twoich zdjęć na jasełkach.
Jak wypada auto WB w twojej nowej maszynie ;).
Oprócz tego nieszczęsnego kościoła to muszę powiedzieć ze AWB nieomylne.