Zobacz pełną wersję : Grip Mike D7100 - moje opinie
Fortaigne
25-09-2013, 16:01
Hej.
Zamówiłem grip firmy mike do nikona d7100. Wiem że wielu sie zastanawia wiec opisze swoje odczucia, moze komuś pomoże to w wyborze.
Wykonanie gripa nie budzi zastrzerzeń. Wszystko jest spasowane, material dość dobry, robi bardzo dobre wrażenie. przyciski chodzą delikatntnie i precyzyjnie, chociaz ciutkę z wieksym oporem ( pokretła ) anizeli w aparacie. Wyglad toszkę dziwny. Wydaje mi się ze D90 z gripem było troszke szersze a niższe. Tutaj ma sie wrazenie że komplet jest dosć wąski a wysoki. Grip nie przylega od korpusu cal apowierzchnią gdyż tak jest zaprojektowany. Z boku przylega całkowicie, natomiast jak wiemy w body ekran i caly panel z przyciskami jakby odstaje od body na 0.5 cm, i wystaje to poza grip - dziwne uczucie. Najgorsze jest to iż grip jest tylko na jedna baterie ( do d90 byl na dwie ) owszem jest mozliwosc wlozenia i uzywania bateri w body nawet gdy grip jest przylrecony. Jednak gdybym mial za kazdym razem kiedy wyciagam baterie z body odkrecac i przykrecac grip to wkur..bym się. Uwazam ze jest mniej praktyczny niz grip od d90 ktory dawal dostęp szybki do dwoch baterii.
Grip narazie nie robi zadnych psikusów, pokazuje poziom baterii prawidłowo, wszystkie funkcje dzialaja poprawnie. Trzyma sie go pewnie tu nie ma zastrzerzeń. Jednak dość smukły wygląd i pojemnosc tylko jednej baterii w moim odczuciu daje pewien niedosyt. gdybym wczesniej mial go w reku nie wiem czy zdecydowalbym sie na zakup. No ale jak juz jest to niech jest.
Zakupiony w foto-tip za 195 zł. Przesyłka błyskawiczna.
dzieki za info, tez celuje w taki.
Ale oryginał NIKON MB-D15 też ma taką konstrukcję, że jedna bateria pozostaje w body, a drugą wkładamy do gripa, więc nie wiem czy można to tak porównywać, tym bardziej, że chyba nie istnieją zamienniki do D7100 o konstrukcji typu D90.
Skąd takie rozwiązanie z aku w gripach do bardziej zaawansowanych body? Być może chodzi o to, że można wydłużyć maksymalny czas pracy aparatu poprzez użycie aku dedykowanego w body oraz 6 x AA w gripie.
Fortaigne
26-09-2013, 18:06
Być może, jednak nie za bardzo mi odpowiada jedna bateria w body, szczerze mowiac nie wiedzialem ze jest taka konstrukcja :)
kszysiek2
26-09-2013, 23:01
zawsze moźna oddać i kupić pixella tam jest kieszeń na dwa aku
stachmuszel
28-09-2013, 15:39
Taki trend, wszystkie nowe grypy:-) nikonowskie tak mają. Mnie wystarcza w zupełności bateria w gripie, starcza ok. 1500 fotek. No i bezpieczniej pracowac na jednym aku, tym bardziej w zamienniku.
zyzio666
30-09-2013, 11:13
A możesz zdradzić jaki model? Do d15 wchodzi tylko jeden lub 6 AA.
Jesteś pewien, że ma kieszeń na 2 akumulatory ? Posiadam Pixel Vertax i mam na jeden aku w gripie i nie widziałem innych modeli tej firmy pasujących do D7100.
Pixel ma na jeden aku lub 6 AA. Jak wszystkie inne do D7100, z reszta.
kszysiek2
01-10-2013, 19:22
może się pomyliłem co do dwóch aku, ale niewygodnie się trzyma body z podpiętym gripem z krótkim szkiełkiem
Fortaigne, ładnie opisałeś wrażenia z użytkowania gripa, ale muszę dopytać o jedną rzecz: Czy w gripie Meike do D7100 jest luz na kółku służącym do przykręcenia gripa do body? U mnie wygląda to tak, że po dokręceniu gripa, nadal można delikatnie poruszać kółkiem, bez żadnego oporu i bez wpływu na obrót śruby. Mi to w niczym nie przeszkadza, ale gdyby chcieć filmować z założonym gripem, dostajemy bonusowe stukanie przy dotknięciu kółka. Mam dwa gripy tej firmy (do D7000 i D80) i w obu takie zjawisko występuje. Dla odmiany grip Delta do D200 nie ma takich problemów.
Fortaigne
04-10-2013, 12:34
wielkosc szkla na sam uchwyt nie wpływa bo trzyma sie za grip ktory dokladnie tak sami uklada sie w dloniach niezaleznie od tego czy 70-300 zapiete czy 35 1.8. Przynajmniej dla mnie. Owszem może cięzar przez szkło inaczej sie ukladac ale uchwyt jest dla mnie ten sam.Sama ergonomia body i gripa w stosunku do d90 jest troszke gorsza. mam wrażenie że body jak i grip w d90 były głebsze.
kszysiek2
04-10-2013, 18:45
ale mi chodzi o podpieranie drugą ręką jest niewygodne bo chcąc złapać za szkło przeszkadza grip takie jest moje wraźenie
kszysiek2
15-10-2013, 23:09
fortaigne i jak tam grip meike ,jesteś zadowolony bo nie wiem na który się zdecydować ?
Czy w gripie Meike do D7100 jest luz na kółku służącym do przykręcenia gripa do body? U mnie wygląda to tak, że po dokręceniu gripa, nadal można delikatnie poruszać kółkiem, bez żadnego oporu i bez wpływu na obrót śruby.
Niestety tak jest, jak piszesz. Troche to dziwne, bo do innych spraw trudno sie przyczepic.
kszysiek2
26-10-2013, 08:51
w końcu zdecydowałem się na meike , ale mam wraźenie ,źe przy robieniu zdjęć w pionie AF dłuźej łapie ostrość
a co powiecie o gripach z allegro cena waha sie od 209 do 300pare zl co warto kupic z zamiennikow?
Krzych179
12-11-2013, 23:47
Wszystko czego bym chciał od gripa Meike do D7100 to aby dzoisticzek działał z większym oporem a poza tym to wszystko ok. Pracowałem majac wrzycone do owego gripa 6 enelopów 1, 900 mAh i włożony aku do body. W D7100 baterie w gripie wystarczyły na coś powyżej 2000 zdjęć potem aparat przełączyl się na aku w body. Problemów z łapaniem ostrości w pionie nie zauważyłem. Meike jest tanie i sprawdzone a po rozebraniu okazuje się proste jak..... tak więc mi kółko już luźno nie goni ;)
Ktos mial doczynienia z gripami ale innnej firmy?
koledzy, powiecie mi gdzie nabędę Meike do d7100? wszędzie tylko Newell, z którym mam średnie doświadczenie (fatalna jakość wykonania przy gripie do d5100) i Pixel Vertax. ale nie wiem czy jest sens dopłacać 100 do tego Pixela?
koledzy, powiecie mi gdzie nabędę Meike do d7100? wszędzie tylko Newell, z którym mam średnie doświadczenie (fatalna jakość wykonania przy gripie do d5100) i Pixel Vertax. ale nie wiem czy jest sens dopłacać 100 do tego Pixela?
Na przykład tutaj (http://www.ebay.pl/itm/Meike-Batteriegriff-fur-Nikon-D7100-DSLR-Kamera-wie-MB-D15-/310668810027?pt=DE_Foto_Camcorder_Akkugriffe&hash=item48554dd72b&_uhb=1) nabędziesz. Tyle, że od Niemca. Można też z Hongkongu (http://www.ebay.pl/itm/Meike-Vertical-Multi-Power-Camera-Battery-Grip-for-Nikon-DSLR-D7100-MB-D15-MBD15-/350780481640?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item51ac256068&_uhb=1), wychodzi mniej niż połowa w/w ceny, ale idzie za tym niepewność i długi czas oczekiwania...
Zaletą ebaya - jeśłi płacisz paypalem - jest pełna ochrona kupującego. Często tam kupuję i nigdy nie miałem problemów.
P.S. Widzę, że 18-105 poszedł pod młotek, czyżby zmiany w szklarni w środkowym zakresie ogniskowych i przymiarki do Sigmy 17-50/2.8 ?
Pisząc już teraz jako użytkownik gripu Meike kupionego na ebay mam jedynie żal do siebie, że nie kupiłem go wcześniej.
Bardzo poprawia ergonomię. Kilka uwag:
- Z aparatu robi się konkretny klocek, co dla użytkowników z dużymi dłońmi jest bardzo istotne.
- Przyrostu ciężaru bym nie demonizował.
- Wreszcie mam gdzie podziać piąty palec przy ujęciach w poziomie, w pionie jest jeszcze więcej miejsca na uchwyt.
- Cała guzikologia w porządku, można zablokować pokrętła i przyciski gripa, jeśli nie chcemy ich używać.
- Odrobinkę zbyt swobodnie działa joystick na gripie.
- Jakość gumy wydaje się nieco gorsza ( jak widać jest to możliwe :twisted: ) niż na korpusie D7100, jest ona nieco ciemniejszego koloru i bardziej miękka od oryginalnej , ale akceptowalna.
- Poprawna współpraca z Eneloopami, chociaż sprzęt szybciej je "zjada" niż EN-EL 15 i naturalnie nie pokazuje zużycia akumulatorków w procentach, tylko graficznie, szacunkowo a ubytek naładowania pokazuje skokowo w trzech etapach: pełny-częściowo zużyty-rozładowany.
- Tandem grip+body+obiektyw jest też trochę mniej stabilny w pozycji stojącej i trochę za duży na statywie.
Ogólnie - jestem na duże TAK 8)
Na przykład tutaj (http://www.ebay.pl/itm/Meike-Batteriegriff-fur-Nikon-D7100-DSLR-Kamera-wie-MB-D15-/310668810027?pt=DE_Foto_Camcorder_Akkugriffe&hash=item48554dd72b&_uhb=1) nabędziesz. Tyle, że od Niemca. Można też z Hongkongu (http://www.ebay.pl/itm/Meike-Vertical-Multi-Power-Camera-Battery-Grip-for-Nikon-DSLR-D7100-MB-D15-MBD15-/350780481640?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item51ac256068&_uhb=1), wychodzi mniej niż połowa w/w ceny, ale idzie za tym niepewność i długi czas oczekiwania...
Zaletą ebaya - jeśłi płacisz paypalem - jest pełna ochrona kupującego. Często tam kupuję i nigdy nie miałem problemów.
P.S. Widzę, że 18-105 poszedł pod młotek, czyżby zmiany w szklarni w środkowym zakresie ogniskowych i przymiarki do Sigmy 17-50/2.8 ?
17-50 2.8 kiedys na pewno tak, póki co S 10-20. ;)
ja zamówiłam w końcu Newella, mam nadzieję, że gumy będą się trzymać na swoim miejscu, jak nie - pójdzie na wymianę.
konrado_d
24-12-2013, 12:57
Ma ktoś jeszcze jakieś komentarze, bądź doświadczenie z owymi gripami? Jestem na etapie wyboru, stąd też mój powrót do tematu.
No jak z tym Newellem? Wszystko OK? Może ktoś ma jeszcze?
kszysiek2
26-12-2013, 22:58
podczas uźywania meika zauwaźyłem ,źe jak przemieniam aparat z poziomu do pionu to aparat traci zasilanie i nie mam pojęcia od czego to zaleźy.
podczas uźywania meika zauwaźyłem ,źe jak przemieniam aparat z poziomu do pionu to aparat traci zasilanie i nie mam pojęcia od czego to zaleźy.
1. Sprawdź, czy masz dobrze zamkniętą "szufladkę"z bateriami (przekręcony do końca zamek).
2. Jeżeli zjawisko ma miejsce z baterią EN-EL15, sprawdź czy jest prawidłowo zamocowana w szufladce - trzeba wywrzeć lekki ucisk przy wkładaniu baterii (albo zapakuj 6xNiMH i zobacz, czy problem nadal występuje - jeśli nie, to będzie wina mocowania baterii EN-EL15 w szufladce).
kszysiek2
27-12-2013, 18:24
przy baterii EL nic się nie dzieje ,jedynie po załadowaniu akumulatorków AA.
To może z akumulatorkami coś nie halo? Próbowałeś na innym komplecie?
Fortaigne
28-12-2013, 01:21
Mój "majkel" działa już jakiś czas. Żadnych zużyć, cały czas działa idealnie. Za tę cenę kupiłbym go drugi raz.
A co z tym Newellem? Nikt nie posiada?
A co z tym Newellem? Nikt nie posiada?
Olsono ma Newella.
tak owszem, posiadam i polecam. wszystko styka, nie ma żadnego problemy. wykonanie bardzo dobre.
transporter
06-01-2014, 21:23
Meike działa rewelacyjnie - używam i z Nikonem i z Sony, jestem bardzo zadowolony, dobra jakość wykonania, szczególnie jak za tą cenę. Gripa do D7100 kupisz tutaj (http://www.multifoto.pl/meike-grip-nikon-mb-d15,150,9695.html), sam tam kupowałem.
Kupiłem Meike'a na aledrogo i był problem ze stykami. Tzn przy łapaniu za grip zapalała się na chwilę dioda zapisu na kartę i migała kontrolka na wyświetlaczu. Zwróciłem i kupiłem Newella, ten działa bez problemu - luzów brak. :)
kszysiek2
08-01-2014, 11:13
u siebie to samo zauważyłem ,podczas łapania za grip zapala się zielona dioda
Po trzech miesiącach eksploatacji z d7100 nie mam żadnych uwag negatywnych co do pracy i funkcjonalności Meike.
Ani razu nie odpinałem go od body, jedynie przy używaniu aparatu na statywie - z powodów bezpieczeństwa, gdyż mój statyw za 50 PLN dostarcza dodatkowych emocji po podpięciu kompletu d7100 z gripem ;)
nikkor83
09-01-2014, 16:58
Miałem podobny problem o którym forumowicze pisali wcześniej odnośnie zapalającej się diody przez brak styku, ale poradziłem sobie z nim sam :-)
Jeżeli ktoś ma trochę zręczności i odwagi to polecam wziąć szpilkę, która zmieści się w otwór prowadzący każdy styk i stanowczo ale delkatnie poodginać je tak aby bardziej przylegał do styków w aparacie. Dodatkowo psiknąłem troszkę WD-40 we wszystkie styki gripa i problem już nie występuje.
Wiem, że powinno być tak od początku ale co zrobić....
mamil_km
15-01-2014, 18:17
Chętnie poznam opinię użytkowników gripa Pixel.
Mam pixela.Grip wykonany bardzo dobrze.Pokrętła i przyciski bez uwag.Brak wspominanych wcześniej luzów.
Vertax posiada gniazdo usb-ponoć do aktualizacji softu.Faktura oklein zbliżona do body.Polecam aczkolwiek nie
miałem porównania z gripami innych producentów.
kszysiek2
19-01-2014, 08:41
właśnie wymieniam Meika z powodu słabego styku z body i mam do wyboru inny egzemplarz albo Pixela z dopłatą .I teraz co wybrać ?
bartosz.stanczak
26-01-2014, 17:42
Witam, czytając wasze wpowiedzi dochodzę do wniosku, że najlepiej kupić gripa PIXEL Vertax. Czy mam rację? Do gripa oryginalny akumulator dokupić czy zamiennik?
kszysiek2
01-02-2014, 10:19
czy ktoś pomoże w podjęciu decyzji?????????????
nikkor83
01-02-2014, 13:25
Ja wypowiedziałem się wcześniej odnośnie tuningu Meike. Po tym zbiegu jest super. Faktura tworzywa jest podobna do aparatu. Jezeli miałbym kupić jeszcze raz to bym go kupił i cieszył się zaoszczędzoną kasą ;)
kszysiek2
01-02-2014, 14:13
a jak w nowym meiku będzie sie zaświecała dioda od słabego styku?
nikkor83
01-02-2014, 14:26
a jak w nowym meiku będzie sie zaświecała dioda od słabego styku?
Przeczytaj mój wcześniejszy post. Tam opisałem jak można tą usterke naprawić.
kszysiek2
01-02-2014, 18:25
robiłem tak i lipa
kszysiek2
13-02-2014, 19:17
no i teraz po wymianie posiadam grip pixel ,w porównaniu z meikem nic się nie dzieje
adrianek32
15-02-2014, 02:10
ja kupiłem Pixel Vertax w cenie 254zł z wysyłką i jest bardzo zadowolony
Dionizy2000
03-02-2015, 14:08
Witam, kupiłem grip Pixel Vertax, doskonale przylega do aparatu, mechanicznie jest super, tylko z elektryką chyba jest coś nie tak, gdy włożę świeżutko naładowane baterie AA to po kilkunastu minutach pokazuje błędnie że są rozładowane. Bo dalej można robić zdjęcia. Byłem w sklepie reklamowałem i zwrócono mi kasę. Od tego czasu chyba byłem we wszystkich Krakowskich sklepach, 7 albo 8 gripów przykręcałem do aparatu i żaden nie pasował jak Pixel, luzy, szpara na milimetr między aparatem a gripem, strach trzymać za gripa z obiektywem 18-105. Natomiast w większości gripów elektryka działała prawidłowi i na LCD czy też wyświetlaczu prawidłowo wyświetlane było stan baterii. Mam pytanie czy posiadacze gripa Pixel Vertax mają podobnie, czy tylko mnie się trafił taki egzemplarz i powinienem szukać gripa bez takich wad jak wyżej.
POzdrawiam
Cześć. Mojego Pixela wyposażyłem w 6 akumulatorów Panasonic eneloop BK-3MCCE (zwykłe białe). Wszystko działa prawidłowo. Jedynie tak jak już pisali koledzy - przy kręceniu pokrętłem świeci się zielona dioda. Przy wyłączonym gripie tego efektu nie ma. Jedyny mankament jaki zauważyłem to lekkie luzy przy klapce z bateriami.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Dionizy2000
03-02-2015, 18:41
Cześć. Mojego Pixela wyposażyłem w 6 akumulatorów Panasonic eneloop BK-3MCCE (zwykłe białe). Wszystko działa prawidłowo. Jedynie tak jak już pisali koledzy - przy kręceniu pokrętłem świeci się zielona dioda. Przy wyłączonym gripie tego efektu nie ma. Jedyny mankament jaki zauważyłem to lekkie luzy przy klapce z bateriami.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Mnie głównie chodzi o wskazania jakie pokazuje grip na LCD i wyświetlaczu.
Czy są prawidłowe ?
U mnie jak pisałem błędnie wyświetlał stan naładowania baterii i akumulatora.
Pozdrawiam
Informacje na wyświetlaczu są prawidłowe. Aku w gripie od 2 tygodni, w tym czasie zrobiłem jakieś 20 zdjęć. Sprawdziłem i aparat pokazuje pełne. Jak chcesz mogę je wrzucić na ladowarke i zobaczę o ile się doładują.
Pozdrawiam
Kliknięte z telefonu...
Dionizy2000
03-02-2015, 19:54
Informacje na wyświetlaczu są prawidłowe. Aku w gripie od 2 tygodni, w tym czasie zrobiłem jakieś 20 zdjęć. Sprawdziłem i aparat pokazuje pełne. Jak chcesz mogę je wrzucić na ladowarke i zobaczę o ile się doładują.
Pozdrawiam
Kliknięte z telefonu...
Dzięki, to dobra wiadomość, a jak się to ma przy 6xAA, czy też wskazania są prawidłowe ?.
Jeżeli tak to znaczyło by że ja trafiłem na niesprawnego gripa.
Pozdrawiam
Gdzieś czytałem na forum, że powinno się używać tylko akumulatorów, w przypadku baterii występują dziwne efekty.
Kliknięte z telefonu...
Dionizy2000
03-02-2015, 20:32
Gdzieś czytałem na forum, że powinno się używać tylko akumulatorów, w przypadku baterii występują dziwne efekty.
Kliknięte z telefonu...
Tego się nie doczytałem, przykro mi.
Ale skoro jest to prawdą w przypadku Pixel'a to grip ten jest felerny. Bo po to się inwestuje w grip'a żeby mieć większe pole manewru zasilania. Natomiast jak pisałem wcześniej miałem przy moim D7100 kilka różnej marki grip'ów i wszystkie, zaznaczam wszystkie prawidłowo pokazywały stan 6xAA. Niestety ich mocowanie do aparatu miało wiele do życzenia i dlatego dalej szukam właściwego zamiennika, bo nie stać mnie na oryginał który sporo kosztuje.
Sprawdziłem w instrukcji do Pixela.
Nie ma informacji o tym jakich baterii/akumulatorów używać. Jedyna informacja - aby było to ogniwa alkaliczne.
Czy miałeś ustawione w body, że korzystasz z baterii AA.
Pozdrawiam
Dionizy2000
03-02-2015, 22:47
Sprawdziłem w instrukcji do Pixela.
Nie ma informacji o tym jakich baterii/akumulatorów używać. Jedyna informacja - aby było to ogniwa alkaliczne.
Czy miałeś ustawione w body, że korzystasz z baterii AA.
Pozdrawiam
Tak. Pierwsze co zrobiłem to właśnie to ustawienie.
Pamiętając o moim poprzednim E30, gdzie sporo się nagimnastykowałem nim aparat zaczął widzieć baterie.
Pozdrawiam
Tego się nie doczytałem, przykro mi.
Ale skoro jest to prawdą w przypadku Pixel'a to grip ten jest felerny. Bo po to się inwestuje w grip'a żeby mieć większe pole manewru zasilania. Natomiast jak pisałem wcześniej miałem przy moim D7100 kilka różnej marki grip'ów i wszystkie, zaznaczam wszystkie prawidłowo pokazywały stan 6xAA. Niestety ich mocowanie do aparatu miało wiele do życzenia i dlatego dalej szukam właściwego zamiennika, bo nie stać mnie na oryginał który sporo kosztuje.
Pamietam jak jakiś czas temu kolega posiadający D300 z oryginalnym gripem Mb-d10 denerwował się na nie działący prawidłowo grip z akumulatorami AA. Co ciekawe problem pojawił się po aktualizacji firmware w body. Wysłał nawet zapytanie do Nikon Polska ...niestety nigdy nie doczekał się odpowiedzi.
Jak widać oryginał może również nie gwarantować bezproblemowej współpracy z akumulatorkami AA
Dionizy2000
04-02-2015, 08:44
Kilkanaście lat, albo więcej bawiłem się Olympusem, do każdego aparatu miałem grip'a zamiennika, nigdy nie było żadnych problemów z przyleganiem, trzeszczeniem czy też nieprawidłowymi wskazaniami.
Obraziłem się na Olympusa bo kolejny raz zmienił mocowanie obiektywów, tak jak kiedyś Canon.
Zastanawiam się co jest z Nikonem, bo w każdym zamienniku coś nie gra, a może Nikon celowo montuje jakiś czip lub inne oprogramowanie które powoduje wadliwe działanie zamienników !!!.
....Zastanawiam się co jest z Nikonem, bo w każdym zamienniku coś nie gra...
Tu nie z nikonem coś nie tak ale z zamiennikami. Chyba nie oczekujesz, że nikon będzie dostosowywał swoje produkty pod konkurencję. Producenci zamienników powinni bardziej przyłożyć się do roboty. Zwyczajnie nie potrafią wykonać produktu tak dobrego jak oryginał.
Dionizy2000
04-02-2015, 09:33
Tu nie z nikonem coś nie tak ale z zamiennikami. Chyba nie oczekujesz, że nikon będzie dostosowywał swoje produkty pod konkurencję. Producenci zamienników powinni bardziej przyłożyć się do roboty. Zwyczajnie nie potrafią wykonać produktu tak dobrego jak oryginał.
Mnie chodziło o to że Nikon coś miesza w oprogramowaniu, a producenci zamienników nie mogą sobie z tym poradzić.
Mnie chodziło o to że Nikon coś miesza w oprogramowaniu, a producenci zamienników nie mogą sobie z tym poradzić.
Nawet jeżeli Nikon "utrudnia" pracę firmom trzecim to, takie jego prawo.
__
Mobilnie
Mam pytanie czy posiadacze gripa Pixel Vertax mają podobnie, czy tylko mnie się trafił taki egzemplarz i powinienem szukać gripa bez takich wad jak wyżej.
POzdrawiam
Mam taki sam objaw na NiMh. Pisałem o tym w innym wątku. :(
Mam pytanie do posiadaczy gripów, czy aparat będzie działał tylko na samej baterii w gripie, bez baterii w aparacie ???
Miałem gripa Pixel przez dwa lata i zawsze jedną baterie w body drugą w gripie. Bywało że mój D7100 zawieszał się i żeby zresetować aparat musiałem odkręcać gripa i wyciągać baterię. Zresztą do ładowania też trzeba gripa odkręcać co jest wkurzające.
Tydzień temu zawiesił się ponownie aparat, niestety zacięło się kółko od odkręcania na tyle skutecznie że nie szło już go odkręcić. Musiałem użyć ciężkich narzędzi żeby dostać się do środka i uwolnić śrubę mocującą z aparatem. Okazało się że wyłamał się jeden ząbek w przekładni (taki pech)
Chętnie ponownie kupiłbym grip tylko i wyłącznie dla wygody trzymania aparatu ale na pewno już nie trzymałbym baterii w aparacie, tylko zapasową w torbie. Uniknąłbym odkręcania i przykręcania gripa i tu właśnie pytanie, czy na samym gripie będzie działać.
Gdyby ktoś mógł to sprawdzić byłbym wdzięczny.
kwiatek88
06-08-2015, 16:47
Spoko, będzie działać.
Mam takie małe pytanko. Czy tytuł tego wątku nie ma błędu? Firma przypadkiem nie nazywa się MEIKE? Tak na marginesie zacząłem właśnie użytkowanie.
Buldoggg
27-11-2015, 06:15
Nazywa się MEIKE ;)
wszystkie zamienniki to złomy :)
wszystkie zamienniki to złomy :)
Bo? Coś więcej? W sumie to raczej plastiki bo metalu tam skromnie [emoji14]
Pewnie "bo tak...." ;-)
Ja mam zamiennik w D90 i jest OK. Zastanawiam się teraz nad gripem do D7100. Zakup oryginału bez szans. Wolę kasę dołożyć do jakiegoś szkła...
Po 2 miesiącach użytkowania Meike wydaje się, że zużywanie energii jest szybsze, niż w przypadku bez gripa. Na gripie (bateria tylko w gripie) wykorzystując sigmę 17-50 i nikkora 70-300 VR przemiennie mogę zrobić około 200-300 zdjęć. Bez gripa liczba zdjęć, w podobnych warunkach, wzrasta do 400-500. Czy ktoś zauważył podobne zależności? Dodatkowo wydaje mi się, że ilość energii ubywa mimo nieużywania aparatu. Czy grip pobiera prąd przy wyłączonym aparacie?
No i padł? Bardzo szybko wyczerpuje akumulator - prawie 100% w 24 godziny bez uruchamiania aparatu. A minął jakiś rok od zakupu. Czy u kogoś było podobnie?
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
ck_dezerter
14-02-2017, 16:10
Witam,
Miałem Meike do d7200 z aku Eneloop i nie zauważyłem efektu szybszego zużycia energii. Sprzedałem bo wydawał mi się za licho wykonany i słabo spasowany w stosunku do oryginału (mam oryginał dla porównania). Ale działał bez różnicy w stosunku do oryginału. Szybszego zużycia źródła energii nie zauważyłem - leżał nie używany chyba z miesiąc i potem wszystko było tak, jak trzeba.
W sumie jednak wolę oryginalne gripy, choć mam świadomość, że są niestety niesprzedawalne...
pozdrowienia!
Wysłałem grip do serwisu. Wymienili od ręki. Nowy działa jak na razie zarówno z eneloopami jak i akumulatorem. Trzyma.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Skąd takie rozwiązanie z aku w gripach do bardziej zaawansowanych body? Być może chodzi o to, że można wydłużyć maksymalny czas pracy aparatu poprzez użycie aku dedykowanego w body oraz 6 x AA w gripie.