PDA

Zobacz pełną wersję : Zgrywanie zdjęć z Picture Control

Blacksmith
25-09-2013, 07:28
Witajcie. Mam taki problem. Otóż dążę do sytuacji, w której zdecydowana większość pracy podczas sesji jest wykonywana w aparacie, a reszta sprowadza się do zrzucenia zdjęć na kompa, selekcji + ew. najbardziej podstawowej obróbki. W body (Nikon D600) zdefiniowałem sobie kilka ustawień Picture Control, które dają satysfakcjonujące mnie wyniki pod względem koloru, ostrości czy kontrastu. Niestety, co oczywiste, zgrywając RAW-y muszę się liczyć z tym, że - jak nazwa wskazuje - zgrywam surowy plik, a więc pozbawiony ustawień Picture Control. Czy w jakiś sposób możliwe jest zgranie RAW-ów z tymi ustawieniami? Zgrywam i pracuję w Lightroomie. Wiem, że oprogramowanie nikonowskie (View NX) wyświetla zdjęcia z tymi ustawieniami, ale moim zdaniem to meganieintuicyjne i niefunkcjonalne narzędzie i sam przegląd kilkuset zdjęć w View NX to katorga - o obróbce nie wspominając. W body aparatu można wywołać/skonwertować zdjęcie do jpg, zachowując ustawienia PC, ale nie można zrobić tego seryjnie, więc przy większych sesjach odpada. Alternatywnie mogę robić zdjęcia w opcji "RAW+jpg" i wówczas faktycznie jpg będzie już "obrobiony", a RAW-a będę miał na wszelki. Ale to znów niesie za sobą efekt w postaci szybkiego zapełnienia kart i dysku. Czy jest jakiś inny sposób? Pozdrawiam.

kkokosz
25-09-2013, 07:39
Niestety, chyba nie ma. Tylko soft Nikona (ViewNX2 i Capture NX2) potrafią odczytać ustawienia Picture Control (które oczywiście są zapisywane w RAWie). Lightroom tego - póki co - nie potrafi. Rozwiązanie z JPGami nie jest złę, ale jeśli będziesz musiał wprowadzić poprawki, to i tak trzeba będzie najpierw "ukręcić" w Lightroomie kolory/kontrast tak, aby przypominały te z JPGa.

Ewentualnie możesz w sieci poszukać profilów, które można automatycznie przypisywać do zdjęć w sekcji Camera Calibration. To trochę zmienia kolory/kontrast, jednak nie spotkałem się jeszcze z profilem, który odpowiadałby dokładnie temu, co aplikuje puszka. Możesz też ewentualnie sam porobić kilka testowych, wzorcowych zdjęć i na ich podstawie utworzyć preset, który później możesz aplikować podczas importu zdjęć. Ale to raczej średnie rozwiązanie :(

Obawiam się, że jeśli chcesz mieć RAWy wyglądające dokładnie tak, jak JPGi z puszki, to tylko soft Nikona Ci pozostaje.

pit.
25-09-2013, 07:44
Obawiam się, że jeśli chcesz mieć RAWy wyglądające dokładnie tak, jak JPGi z puszki, to tylko soft Nikona Ci pozostaje.

I warto dodać że ten soft nie jest zły, tylko mniej popularny. Ale warto sprawdzić kolego @Blacksmith - może ci podpasuje.

kkokosz
25-09-2013, 07:45
I warto dodać że ten soft nie jest zły, tylko mniej popularny.
To prawda - używam wprawdzie tylko ViewNX2, ale czasem jest bardzo przydatny :)

Blacksmith
25-09-2013, 07:56
I warto dodać że ten soft nie jest zły, tylko mniej popularny. Ale warto sprawdzić kolego @Blacksmith - może ci podpasuje. Wielokrotnie podchodziłem do zarówno View NX, jak i Capture NX i niestety okazuje się, że chyba jestem dzieckiem Adobe. Dla mnie oba programy są mocno nieintuicyjne, niefunkcjonalne i zamulaste. Prócz tego ja podczas obróbki praktycznie nie korzystam z kursora (myszki, czy - jak w moim przypadku - tabletu) - wszystko na skrótach klawiaturowych, a najczęściej wciskane klawisze to "Tab" i strzałki, o których Nikon trochę zapomniał :) Ale dzięki za rady. Może kiedyś się przekonam. Póki co więc chyba pozostaje mi RAW + jpg na drugą kartę.

TOP67
25-09-2013, 08:50
Do przeglądania ViewNX jest doskonały. Doceniam zwłaszcza powiększenie 100% w klikniętym punkcie. Przeglądam fotki i nadaję im gwiazdki (albo punkty). Potem filtruję wg nich i obrabiam lub kasuję. Ty możesz po prostu zapisać je jako JPG.

hostman22
26-09-2013, 20:27
Skoro jesteś dzieciem adobe, to po co sobie głowę zawracasz Picture Controlem? Czemu nie sięgniesz po główna opcję Lr dzięki której możesz wykorzystać moc colorcheker passport ?

Borat1979
26-09-2013, 23:38
Niestety, chyba nie ma. Tylko soft Nikona (ViewNX2 i Capture NX2) potrafią odczytać ustawienia Picture Control (które oczywiście są zapisywane w RAWie). Lightroom tego - póki co - nie potrafi.
Tu bym dyskutował bo LR czyta profile Picture Control

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2p4wJmLaKK-pRfYdaqPhJ2Au_ePFn740cM7Y-0GQyJPjrKywNSahe2A6sgP-G3UWmhIs0wpXUdvweSUACWmN2Fjw/Clipboard01.jpg?psid=1)

GonzoG
27-09-2013, 00:55
Tu bym dyskutował bo LR czyta profile Picture Control

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://public.dm1.livefilestore.com/y2p4wJmLaKK-pRfYdaqPhJ2Au_ePFn740cM7Y-0GQyJPjrKywNSahe2A6sgP-G3UWmhIs0wpXUdvweSUACWmN2Fjw/Clipboard01.jpg?psid=1)

To nie są profile Nikona, a próba Adobe w ich podrobieniu... z resztą nie bardzo udana próba.

Blacksmith
27-09-2013, 08:15
Skoro jesteś dzieciem adobe, to po co sobie głowę zawracasz Picture Controlem? Czemu nie sięgniesz po główna opcję Lr dzięki której możesz wykorzystać moc colorcheker passport ?
Ponieważ, jak napisałem na początku, dążę do sytuacji, w której w miarę finalne zdjęcie wychodzi bezpośrednio z puchy - również pod względem koloru czy kontrastu

Borat1979
27-09-2013, 11:35
To nie są profile Nikona, a próba Adobe w ich podrobieniu... z resztą nie bardzo udana próba.
Z ciekawości wywołałam zdjęcie w obu programach i uzyskałem dokładnie takie same kolory.

kkokosz
27-09-2013, 11:53
Z ciekawości wywołałam zdjęcie w obu programach i uzyskałem dokładnie takie same kolory.
Mnie się to chyba jeszcze nigdy nie udało - zawsze mniejsze lub większe różnice są... :( Testowałem na RAWach z Nikon D50, D200 i D700. Jak wrócę z pracy i nie zapomnę, to wrzucę może jakiś przykładowy obrazek.

GonzoG
27-09-2013, 12:20

Wiele razy próbowałem i nawet odrobinę się to nie zbliżało do tego co wychodziło prosto z puchy, a jedyną zmianą jaką mam w profilach, to zwiększone wyostrzanie...
Im bardziej kolorowe światło, to bardziej rozjeżdżają się wyniki.

Zacznijmy od tego, że LR/ACR nawet nie potrafią dokładnie odczytać ustawionego w aparacie WB.

hostman22
29-09-2013, 21:14
Ponieważ, jak napisałem na początku, dążę do sytuacji, w której w miarę finalne zdjęcie wychodzi bezpośrednio z puchy - również pod względem koloru czy kontrastu

to poco w to chcesz wmieszać LR ?