Zobacz pełną wersję : Prośba o poradę. Zestaw dla początkującej. Ja się pogubiłem :(
Krótka piłka. Znajoma idzie na jakiś kurs fotografii. Ot, taką ma fantazję. Wypadałoby żeby miała jakiś aparat a nawet szkiełko i lampę.
Co do lampy to myślę że jakiś prosty Metz z TTL w zupełności załatwi sprawę. Chyba że macie jakieś inne, w miarę budżetowe typy.
Co do szkła to myślę żeby Jej zorganizować jakieś 18-105VR albo 18-200 jako szkła do wszystkiego.
Natomiast nie wiem czy 5100 czy może jednak seria z siódemką na początku. Jedna seria się wiesza inna nie śpiewa i nie tańczy... Ja niestety za bardzo się obecnie w tym levelu nie odnajduję więc gdyby ktoś mógł zasugerować to będę zobowiązany.
Generalnie chodzi o to że owa znajoma ma słomiany zapał i nie wiadomo jak się kurs skończy. Albo się zainteresuje albo sprzęt posłuży robieniu zdjęć 2 letniej córce.
Najtańsze co uda jej się kupić (D40, 50, 60, 70) + 18-70. Jak hobby się spodoba to sobie wymieni sprzęt na lepszy bez straty finansowej. O lampie niech pomyśli dopiero jak będzie wiedziała gdzie przód, a gdzie tył aparatu :)
Myślę, że jak ma zacięcie i jakąś już wiedzę to D90 + 18-105VR. Faktycznie przyda się jakaś lampa, ale ja bym jeszcze dołożył nawet używaną 50mm f/1.8D
D5100 plus 18-105 to na początku i będzie git :) cena za zestaw około 2300 PLN
Kolega z takim stażem i nie wie co wybrać, każdy zasugeruje co innego a wyboru musisz dokonać sam.
D5100 wystarczy na początek, jak w każdym modelu zdarzają się usterki, matryca ta sama co w D7000 tylko ergonomia znacznie gorsza.
D7000 obecnie korzystna cena, podobno choroba wieku dziecięcego została uleczona, mój znajomy kupił i narazie nie narzeka.
D7100 najdroższy i podobno najlepszy DX, jednym się wiesza, innym nie, podobno z Sigmą są takie problemy.
Trzy modele w dużej rozbieżności cenowej, może cena będzie kryterium wyboru.
D5100 około 1500 body
D7000 około 2700 body
D7100 około 4000 body
Ja w tamtym tygodniu za 1100 sobie sprawiłem taki zestaw co mam w opisie + do tego 3. dyfuzory na lampę. Na początek myślę, że wystarczy.
Znajomi mówili, że w 100% na początek jest to bardzo dobry zestaw.
sabrewulf
24-09-2013, 23:16
A ja zaproponuje D90 + 18-105. Dlaczego taki stary aparat? Bo ma 2 pokrętła nastaw, ekran na górze i pozwala na zmianę ustawień ważniejszych rzeczy naprawdę szybko. Poza tym jak już się czegoś na tym kursie nauczy to będzie mogła podpinać szkła AF-D.
Orrszarvu
24-09-2013, 23:49
Też myślę, że D70/80/90 będzie niezłym wyborem. Używane w niezłym stanie są na wiadomym portalu dość tanie, można używać szkieł AF-D, a jakość obrazka zupełnie wystarcza. Do nauki jak znalazł, bo jak się coś stanie albo słomiany zapał się ostudzi, to nie będzie szkoda kilku tysięcy wydanych na sprzęt.
Słyszałem kiedyś od znajomego, że D60 i D80 się nie opłaca kupować. Lepiej D 50-70-90 jak coś. Ktoś wie może dlaczego?
Słyszałem kiedyś od znajomego, że D60 i D80 się nie opłaca kupować. Lepiej D 50-70-90 jak coś. Ktoś wie może dlaczego?
Naprawdę nie wiesz o co kaman?
Chyba nie chodziło o D80. Ten jest OK.
D40, D60 nie mają napędu AF i nie wszystkie szkła będą miały autofokus.
D50, D70, D70s, D80 mają silnik. Mają również matrycę CCD, co nie wszystkim odpowiada ze względu na wyższy poziom szumów. Od modelu D90 są już montowane matryce CMOS.
Ale to wszystko co napisałem jest w googlarce.
D80 jest be bo przepala na matrycowym :mrgreen: :mrgreen:
Panowie, dzieki za uwagi.
Lampa jest niezbedna i tu nie ma co dyskutowac.
Szkla - czy w zakresie 18-105 jest jakas duza roznica pomiedzy VR a 18-200?
Czy D90 prZewaza jedynie ergonomia nad powiedzmy 5100?
Naprawdę nie wiesz o co kaman?
Noo ja nie za bardzo się znam na aparatach jak na razie dlatego pytałem. Dzięki za uświadomienie ;)
Czy D90 prZewaza jedynie ergonomia nad powiedzmy 5100?
Już ktoś tu napisał. Skoro fotografujesz od dłuższego czasu, Twoje dotychczasowe posty nie tylko zawierają pytania, posiadasz długi staż na forum, to skąd takie lamerskie pytania?
Albo masz bana na Google, albo trolujesz?
O ja, wybacz że pytam o półkę z którą nigdy w życiu nie miałem do czynienia. To że mam długi staż na forum nie znaczy że znam się na konkretnych aparatach i konkretnych szkłach. To że jeżdżę Volvo nie znaczy że muszę znać dane wszystkich modeli, prawda ?
D90/D5100/D3100 (ergonomia/matryca/cena) + N35 1.8 (do małej GO) + N18-55 (do szerszych kadrów), wszystko najlepiej używane
Z N35 da się i strzelić całą sylwetkę jak i portret (raczej nie będzie bzikować na długość ogniskowej i dystorsje). Jak będzie potrzeba szerzej to N18-55 wystarczy.
D90 od d5100 różni sie tak na prawdę matryca. Moim zdaniem jak dzien do nocy...
D90 od D5100 różni się przede wszystkim śrubokrętem i drugim kółkiem...
Zależy komu i do czego - jak ma zamiar pstrykać na AUTO i to jednym ciemnym szkłem to faktycznie - D5100
Jak ma zamiar zostawić sobie furtkę do rozwoju bez wymiany korpusu - D90
Ja bym jednak dał sobie spokój z aparatami typu D70, D70s, D80, a tym bardziej z D40, D60. Postep w jakości matryc i oprogramowania na przestrzeni ostatnich lat jest na prawdę duży i jakość zdjęć na nowszych modelach jest wyraźnie wyższa i zauważalna dla każdego. Oczywiście nie mówię o kadrach w dobrych warunkach oświetleniowych, bo tam nawet kompakt spisze się dobrze.
Dobrą opcją może być używany model D90, który jest już wyposażony w bardziej nowoczesną matryce typu CMOS, poza tym charakteryzuje go dobra egronomia, przyciski funkcyjne na korpusie, górny wyświetlacz, współpraca ze starszymi obiektywami bez AF, ale o tym juz było pisane. Zresztą jest to chyba najbardziej udana, doceniana, przełomowa i popularna lustrzanka tej półki cenowej w okresie ostatnich lat, jak nie dekady. Poniżej test aparatu z 2008 roku:
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=264
Alternatywą może być D5100. Co prawda tracimy na ergonomi i innych atutach bardziej profesjonalnej D90-tki, ale mamy w zamian mniejsze szumy na wyższych czułościach ISO w porównaniu do D90, dobrej jakości filmy w jakości Full HD (D90 kreci słabe filmy HD) i uchylany ekran LCD.
Co do obiektywu nie ma chyba wątpliwości, 18-105 VR w każdym przypadku będze najbardziej optymalnym wyborem. Nosi cechy uniwersalnego, a mimo to jakość optyczna jest na wysokim poziomie. Dodatkowo wyposażony jest w stabilizację VR oraz szybki i cichy AF typu SWM.
Co do lamp błyskowych tańszą alternatywą dla METZA (np. METZ 44 AF-1) będzie SUNPAK PZ42X lub NISSIN Di622 Mark II ze wskazaniem na ten drugi model. Modele te są około 100 zł tańsze od METZA a podobnej jakości.
Miałem podobny dylemat - wybrałem bardziej rozwojowy D90. :)
Musze wiec popatrzec po cenach bo budzet jak sie okazuje bedzie okolo 2500zl.
Dzieki za uwagi
Migdzinski
26-09-2013, 14:24
ja kupiłem nowy D90 za ~1850 zł (body) czyli masz powiedzmy 650 na obiektyw lub po postu kupić zestaw
Ostatnio widziałem (noo dobre 2-3 tygodnie) tutaj w dziale "sprzedaż", że ktoś D90 sprzedawał za 1050 więc może faktycznie się uda raz jeszcze tanio kupić.
Migdzinski
26-09-2013, 15:30
Ja jednak wolę mieć pewność że nikt przy moim aparacie nie grzebal i ma prawdziwy przebieg
Wysłane z Xperii T
Ależ to żaden problem - prosisz sprzedającego o dwa zdjęcia - jedno z dziś i jedno sprzed przecieku - czyli jakoś z maja :-)
Pieniądze jak widzę np po Alledrogo są podobne. Także może faktycznie D90 zasugeruję
Nie ma sensu kupować nowego D90 jeżeli ktoś zaczyna zabawę - jak się wkręci to i tak zmieni na lepsze, jak nie to mniej pieniążków wyda. Na allegro można kupić D90 + 18-55 używane za 1400zł. D5100 + 18-55 za 1600zł. N35 1.8 są po 600zł.
Migdzinski
26-09-2013, 18:49
No ja tam robie zdjęcia od kilku lat ( www.migdzinski.pl) i zmieniłem na coś bardziej profesjonalnego ze tak to ujme, kupiłem D90 z myślą aby puszki nie zmieniać przez najbliższe lata, wiadomo że najważniejsze są obiektywy, a ten wybór wydaje mi się najlepszy z tego co jest teraz na rynku w przedziale cenowym, ale to moje zdanie.
Wysłane z Xperii T
D90 to świetny aparat, ale (moim zdaniem):
1. Nie ma luksusu mikrokalibracji
2. Nie ma luksusu kadru obsianego punktami AF
3. Nie ma luksusu pewnego AF w słabym świetle
4. Nie ma luksusu używalnego ISO powyżej 3200
5. Nie ma luksusu wysokiego FPS
6. Nie ma luksusu dużego bufora
D5100 tych luksusów także nie ma (poza ISO).
W zależności od własnych zapotrzebowań i preferencji te "luksusy" mogą być pomijalne lub mogą być czymś bez czego pucha jest dyskwalifikowana ;). Dlatego napisałem, że moim zdaniem zanim ktoś nie wyrobi sobie własnej opinii lepiej zainwestować w tanią używaną puszkę typu D90/D5100 czy nawet D3100 co może w zupełności wystarczyć albo naprowadzić na późniejsze preferencje.
Andrzej1974
26-09-2013, 20:15
[...] Jak ma zamiar zostawić sobie furtkę do rozwoju bez wymiany korpusu - D90
Raczej ta część Twojej wypowiedzi powinna brzmieć:
Jak ma zamiar zostawić sobie furtkę do rozwoju bez wymiany korpusu - D7000/7100.
Musze wiec popatrzec po cenach bo budzet jak sie okazuje bedzie okolo 2500zl.
W tej cenie można kupić D5100 + 18-55 + 35 1.8, czyli bardzo dobry zestaw jak na początek.
Szkło będzie na pewno 18-105. Musze zdecydować o puszce pomiędzy D5100 a D90 i o lampie
Szkło będzie na pewno 18-105. Musze zdecydować o puszce pomiędzy D5100 a D90 i o lampie
Szkoda, to bardzo nudne szkło. 35 1.8 + 18-55 da dużo więcej możliwości, szczególnie jak ktoś chce się uczyć a nie strzelać wszystko co popadnie na wycieczkach :). A jak już zachodzi potrzeba tele, to 105mm jest zdecydowanie za mało do czegokolwiek
sabrewulf
26-09-2013, 21:52
Ja znowu powtórzę:D90. ewentualnie D80 jeśli CCD. Niżej się nie opłaca, dużo nie zaoszczędzi a dużo straci. A jakość obrazka jest niezła, długo zejdzie zanim nowy użytkownik poczuje dzień do nocy między matrycą D90 do D5100.
D90 i 18-105 już prawie kupione.
Co do 35 1.8 to sam bym tego szkła nigdy nie kupił więc tym bardziej nie będę go polecał znajomej. I nie ma co drążyć.
Zostaje lampa. Jako że ja od czasu jak kupiłem swoje to rynku nie śledzę to może podpowiecie - wymogi są 3 - TTL, Manual i banalna obsługa (tak jak w Metzu 50AF-1). Reszta wodotrysków jest zbędna.
Jest coś takiego za mniej niż wspomniany Metz ?
A Metz 44 AF-1, sam go mam, mam manuala, co prawda okrojonego, ttl i jest banalnie prosty, prostszej lampy chyba nie ma, coć z perspektywy czasu zakupiłbym ciut bardziej zaawansowaną, może nawet systemówkę.
Zostaje lampa. Jako że ja od czasu jak kupiłem swoje to rynku nie śledzę to może podpowiecie - wymogi są 3 - TTL, Manual i banalna obsługa (tak jak w Metzu 50AF-1). Reszta wodotrysków jest zbędna.
Jest coś takiego za mniej niż wspomniany Metz ?
Nissin Di622 Mark II