Zobacz pełną wersję : D70. Maks. rozmiar odbitki/wydruku
Jak to jest z maks. odbitka/wydruk z plikow z D70? Przewaznie robie RAWy i maks. JPG. Ile moge z tego wyciagnac zeby nie stracilo bardzo na jakosci? Zdjecie ma byc do powieszenie na scianie, wiec bedzie ogladane z pewnej odleglosci. Wybrac lab czy wydruk?
Rozdzielczosc z D70tki, jest wystarczajaca do wszelkich zastosowan amatorskich i polprofi*... Z im wiekszej odleglosci ogladasz wydruk/odbitke, tym mniejsza rozdzielczosc (ppi) jest potrzebna... Do ogladania w lapkach, maksymalna rozdzielczosc D70tki jest wystaraczajaca praktycznie do A4+. A wyzej -- wiadomo -- wieksza praca ogladana jest z wiekszej odleglosci, a wtedy mniej szczegolow dostrzegasz, stad -- zapotrzebowanie na gestosc upakowania pikseli -- maleje. Nic odkrywczego.
Co do sposobu reprodukcji, do A4 (i formatu minimalnie wiekszego, jakie potrafi zaswiecic wiekszosc labow) zdecydowanie wlasnie odbitka.
Powyzej -- dobre drukarki foto lub ploter... Chyba, ze duzy naklad -- to wtedy oczywiscie offset. :)
Widzialem ostatnio wydruk z D70tki zrobiony na B1 z jakiegos ploterka... Ogladane z odleglosci powyzej metra (to i tak malo jak na taki format), wyglada... hmmm... **********! :)
* Przy formacie reprodukcji wiekszym niz A4, niewystarczajaca rozdzielczosc zauwaza jedynie zawodowcy: drukarze, co bardziej krytyczni dtpowcy, fotografowie zajmujacy sie stockami i np. fotoedytorzy z branzowych pism
Co do sposobu reprodukcji, do A4 (i formatu minimalnie wiekszego, jakie potrafi zaswiecic wiekszosc labow) zdecydowanie wlasnie odbitka.
Stig, a robiles moze jakies porownania odbitek z labow z wydrukami z maszyn cyfrowych (mam na mysli np. Xeroxa DocuColor czy AGFE Chromapress)? Bo wydaje mi sie, ze takie wydruki powinny byc na dobrym poziomie, a koszty male.
Stig, a robiles moze jakies porownania odbitek z labow z wydrukami z maszyn cyfrowych (mam na mysli np. Xeroxa DocuColor czy AGFE Chromapress)? Bo wydaje mi sie, ze takie wydruki powinny byc na dobrym poziomie, a koszty male.
Eeee... Xerox DocuColor, to wydajne maszyny, ale do duzych nakladow, ktore maja imitowac druk offsetowy. Jakosc ich jednak predysponuje je do zastosowan biznesowych; prosta grafika, rysunki i tekst. Do zdjec to sie kompletnie nie nadaje... To wol roboczy, idealny, kiedy np. na nastepny dzien trzeba wydrukowac 100 egzemplarzy jakiejs dokumentacji, ale nie do wysokiej jakosci fotografii.
-->Yanek
> Zdjecie ma byc do powieszenie na scianie, wiec bedzie ogladane z pewnej odleglosci
U mnie na scianie wisza zdjecia z D70, A4 300dpi. Z odleglosci 30cm ostre, jak zyleta. Mysle, ze powiekszajac te zdejcia do formatu A3 i ogladajac z odleglosci okolo 50-60 cm tez bym nie narzekal. Ba, nawet bym nie narzekal podchodza troche blizej.
Pozdrawiam,
K.Polak
BartekIgnasiak
19-07-2005, 12:03
u mnie na scianie wisza odbitki z D70 w formacie 30x45......jakosc bardzo dobra
u mnie na scianie wisza odbitki z D70 w formacie 30x45......jakosc bardzo dobra
Zgadzam się z Kolegą, dziś taką sobie sprawiłem, żadnych piksli czy strat jakości nie widać.
Piotrek
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Jeszcze pytanko: czy ktos drukowal tu: www.skanuj.pl. Ceny raczej przystepne, ale nie wiem jak z jakoscia? Kiedys skanowalem u nich slajdy i bylem zadowolony. Ale wydrukow nigdy nie robilem.
jesli ma byc odbitka bez strat, czyli z pelna rozdzielczoscia labu i bez interpolacji to latwo obliczyc.
przewazajaca ilosc labow ma 300dpi, niektore 400 - prosty rachunek:
z pelnej klatki
dla 300 dpi:
3000p : 300dpi = 10 cali = ok 25,4cm
czyli format odbitki ok 25,4 x 16,9
dla 400 dpi:
3000p : 400dpi = 7,5 cala = ok 21,15cm
czyli rozmiar odbitki ok 21,15 x 14,1
-->c2h5oh
Masz racje, to kazdy potrafi policzyc. Tyle, ze Yanek chyba mial na mysli praktyke, nie teorie ;-)
Pozdrawiam,
K.Polak
jesli ma byc odbitka bez strat, czyli z pelna rozdzielczoscia labu i bez interpolacji to latwo obliczyc.
Pewnie ze latwo obliczyc, ale jaki ma to sens...? Efekt koncowy i tak przeciez zalezy od wielu zupelnie innych czynnikow:
-- obiektywu,
-- obrobki,
-- maszyny,
-- papieru,
-- wielkosci odbitki i odleglosci z jakiej bedzie ogladane,
-- motywu na fotografii,
-- oczu i osobistych preferencji ogladajacego...
A "regula" 300 DPI tez ma swoje zastosowanie tylko do okreslonej wielkosci z jakiej odbitka (wydruk) -- jest ogladana. Bo jakim niby sprzetem chcialbys robic bilboardy stojace przy drogach, gdybys chcial sie trzymac "zasady" 300 DPI? :twisted:
Ja zrobiłem już w FJ kilkanaście odbitek 30x45 i są doskonałej jakości odlądane nawet z 0.5 metra. Niektóre były nawet lekkimi kadrami z pełnej klatki. FJ zaleca ok 200 dpi ale ze 173 dpi też była bardzo udana odbitka :D
Poza tym trochę pracy w PS to i spokojnie A1 by wyszło do powieszenia w domu.
Pozdrawiam
Gobi
300 dpi zawiera w obrazie informacje nadmiarowe... aczkolwiek ogolnie przyjeta jako standard, jest to wygodne, bo w przypadku kiedy trzeba troszke zdjecie powiekszyc to nie ma problemu.
Podstawowa zasada w offsecie, to rozdzielczosc plikow 1.5x liniatura, zakladajac ze przy offsecie z liniatura 150 lpi uzyskujemy zadawalajace efekty rozdzielczosc wystarczajaca to 225 dpi. Tak wiec odbitka 34 x 22.5 cm bedzie max. optymalna odbitka w teorii, w praktyce 45x30 tez bedzie wygladac bardzo ladnie jezeli nie jestes maniakiem jakosci, lub nie masz zboczenia zawodowego tak jak np. ja ;) (bo i tak bedzie to ponad 2x wieksza rozdzielczosc niz monitora)
Eeee... Xerox DocuColor, to wydajne maszyny, ale do duzych nakladow, ktore maja imitowac druk offsetowy. Jakosc ich jednak predysponuje je do zastosowan biznesowych; prosta grafika, rysunki i tekst. Do zdjec to sie kompletnie nie nadaje... To wol roboczy, idealny, kiedy np. na nastepny dzien trzeba wydrukowac 100 egzemplarzy jakiejs dokumentacji, ale nie do wysokiej jakosci fotografii.
Wtrącę się i ja.
Myśłę, że na maszynach Xerox Docu (mam taką) odbitki wychodzą bardzo dobrze (robiłem już setki dla profesjonalnych fotografów na wystawy - Niemcy, Austria). Jeśli nie wierzysz proponuję abyś podełał mi plik do wydruku, format A3 i przekonasz się.
Co do większych formatów (drukuję na Rolandzie -190cm szerokości), robiłem ostatnio z D70 zdjęcie psa w formacie 1,50m x 1,30m - też wyszło super.
Wszystko zależy od pliku wyjściowego.
Pozdrawiam
Grzegorz
A czy ktos posiada informacje na temat MINIMALNEJ rozdzielczosci zdjecia potrzebnej do prawidlowej pracy naswietlarki?
pozdrawiam
Witold
Myśłę, że na maszynach Xerox Docu (mam taką) odbitki wychodzą bardzo dobrze (robiłem już setki dla profesjonalnych fotografów na wystawy - Niemcy, Austria).
Calkiem mozliwe, ze wyglada to w miare dobrze, ale na pewno nie da sie tego porownac z odbitkami z labu. IMO -- technologie prezentowane przez Xerox Docu moga konkurowac co najwyzej z niektorymi wielkoformatowymi drukarkami atramentowymi, a to i tak przy odpowiednim wyzylowaniu parametrow.
Zadna technika drukarska nie dorowna odbitkom, bo to dwa odmienne systemy powstawania koloru. W przypadku zdjec strata na jakosci reprodukcji, w ktorej kolor nie powstaje poprzez nakladanie swiatla tylko poprzez mieszanie farb czy innych pigmentow, jest ogromna. Sprzeczne stwierdzenia, to klotnia z prawami fizyki...
Pewne natomiast jest takze to, ze kazdy z nas ma inaczej ustawiony wewnetrzny prog okreslajacy "rewelacyjnie", "dobrze", "srednio", "kiepsko"... :)
[ Dodano: Wto Lip 19, 2005 2:06 pm ]
A czy ktos posiada informacje na temat MINIMALNEJ rozdzielczosci zdjecia potrzebnej do prawidlowej pracy naswietlarki?
Witoldzie... A co rozumiesz, przez okreslenie "prawidlowa praca naswietlarki"?
Karl, minimalnej... do prawidlowej pracy naswietlarki? naswietlarka raczej bedzie zawsze poprawnie funkcjonowac... bez wzgledu na to co i jakiej jakosci bedzie naswietlane...
Pooley >
nie sadzisz chyba ze mozna uszkodzic naswietlarke plikiem o zbyt malej rozdzielczosci :)
Stig >
o ile wiem, we wspolczesnych naswietlarkach foto jest cos w rodzaju rzutnika LCD (mocno upraszczajac) ktory naswietla zeskanowany z negatywu obraz i jest jakas graniczna liniatura takiego urzadzenia. Inaczej mowiac jezeli plik bedzie mial zbyt mala rozdzielczosc to soft obslugujacy taka glowice zinterpoluje posiadane dane i wyjdzie z tego piekna pixeloza. Moje pytanie brzmialo od jakiej rozdzielczosci zdjecia wszystkie informacje potzrebne do maswietlenia sa czerpane z pliku a nie interpolowane przez soft urzadzenia
pozdrawiam
Witold
Karl, o ile ja wiem, we wspolczesnych naswietlarkach uzywa sie lasera... a to czy plik bedzie interpolowany czy nie zalezy od indywidualnych ustawien RIPa, badz innego oprogramowania zarzadajacego (np. przy impozycji) - w kazdym razie jest to bardzo indywidualne, ale wg mnie nie interpoluje sie zadych plikow domyslnie, to co zostalo przygotowane zostanie identycznie zinterpretowane... czyli jak przygotujesz plik ktory bedzie mial 5dpi i bedzie to totalna pixeloza to tak samo to zostanie naswietlone...
W naswietlarkach do klisz, owszem uzywa sie lasera, a rozmawiamy tutaj o naswietlaniu odbitek foto a nie diapozytywow...
pozdrawiam
Witold
Tego "rzutnika LCD" używa sie w tanich, polskich minilabach cyfrowych np. LAFOT - w drogich labach z prawdziwego zdarzenia używa sie lasera (co jest rozwiązaniem droższym, lecz dającym lepsze efekty).
A jak jest tworzony kolorowy obraz na papierze?
Moze jakis link... chetnie sobie poczytam...
A pytanie nadal pozostaje otwarte
pozdrawiam
Witold
aaa... nie zalapalem :) bo nie sprecyzowales ;) a raczej zalezy to bardzo indywidualnie od maszyny, kazda moze miec inne parametry... KIS'y beda mialy inaczej, Fuji Frontier inaczej... w dodoatku kazdy model moze miec inne matryce, systemy i sposoby naswietlania, wg mnie nie ma jednoznaczej odpowiedzi na Twoje pytanie :|
A jak jest tworzony kolorowy obraz na papierze? Trzy laserki - czerwony, zielony, niebieski, kierowane systemem luster, pryzmatów i soczewek, kierowane są na papier foto. Na stronach producentów mini-labów dostepne są broszury ilustrujące temat, np. na www.fujifilm.com
dzieki Czornyj... :)
pozdrawiam
Witold
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2005 ]
Odpowiadajac na swoje wlasne pytanie :)
ponizej tabelka znaleziona w dokumentach ProfiLabu, rozwiewajaca chyba i pytanie z tematu tego watku :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.imageshack.us)
pozdrawiam
Witold