PDA

Zobacz pełną wersję : D70. Maks. rozmiar odbitki/wydruku

Yanek
19-07-2005, 10:09
Jak to jest z maks. odbitka/wydruk z plikow z D70? Przewaznie robie RAWy i maks. JPG. Ile moge z tego wyciagnac zeby nie stracilo bardzo na jakosci? Zdjecie ma byc do powieszenie na scianie, wiec bedzie ogladane z pewnej odleglosci. Wybrac lab czy wydruk?

stig
19-07-2005, 10:24
Rozdzielczosc z D70tki, jest wystarczajaca do wszelkich zastosowan amatorskich i polprofi*... Z im wiekszej odleglosci ogladasz wydruk/odbitke, tym mniejsza rozdzielczosc (ppi) jest potrzebna... Do ogladania w lapkach, maksymalna rozdzielczosc D70tki jest wystaraczajaca praktycznie do A4+. A wyzej -- wiadomo -- wieksza praca ogladana jest z wiekszej odleglosci, a wtedy mniej szczegolow dostrzegasz, stad -- zapotrzebowanie na gestosc upakowania pikseli -- maleje. Nic odkrywczego.
Co do sposobu reprodukcji, do A4 (i formatu minimalnie wiekszego, jakie potrafi zaswiecic wiekszosc labow) zdecydowanie wlasnie odbitka.
Powyzej -- dobre drukarki foto lub ploter... Chyba, ze duzy naklad -- to wtedy oczywiscie offset. :)
Widzialem ostatnio wydruk z D70tki zrobiony na B1 z jakiegos ploterka... Ogladane z odleglosci powyzej metra (to i tak malo jak na taki format), wyglada... hmmm... **********! :)

* Przy formacie reprodukcji wiekszym niz A4, niewystarczajaca rozdzielczosc zauwaza jedynie zawodowcy: drukarze, co bardziej krytyczni dtpowcy, fotografowie zajmujacy sie stockami i np. fotoedytorzy z branzowych pism

Kenobi
19-07-2005, 11:32
Co do sposobu reprodukcji, do A4 (i formatu minimalnie wiekszego, jakie potrafi zaswiecic wiekszosc labow) zdecydowanie wlasnie odbitka.
Stig, a robiles moze jakies porownania odbitek z labow z wydrukami z maszyn cyfrowych (mam na mysli np. Xeroxa DocuColor czy AGFE Chromapress)? Bo wydaje mi sie, ze takie wydruki powinny byc na dobrym poziomie, a koszty male.

stig
19-07-2005, 11:50
Stig, a robiles moze jakies porownania odbitek z labow z wydrukami z maszyn cyfrowych (mam na mysli np. Xeroxa DocuColor czy AGFE Chromapress)? Bo wydaje mi sie, ze takie wydruki powinny byc na dobrym poziomie, a koszty male.

Eeee... Xerox DocuColor, to wydajne maszyny, ale do duzych nakladow, ktore maja imitowac druk offsetowy. Jakosc ich jednak predysponuje je do zastosowan biznesowych; prosta grafika, rysunki i tekst. Do zdjec to sie kompletnie nie nadaje... To wol roboczy, idealny, kiedy np. na nastepny dzien trzeba wydrukowac 100 egzemplarzy jakiejs dokumentacji, ale nie do wysokiej jakosci fotografii.

krpolak
19-07-2005, 11:59
-->Yanek

> Zdjecie ma byc do powieszenie na scianie, wiec bedzie ogladane z pewnej odleglosci

U mnie na scianie wisza zdjecia z D70, A4 300dpi. Z odleglosci 30cm ostre, jak zyleta. Mysle, ze powiekszajac te zdejcia do formatu A3 i ogladajac z odleglosci okolo 50-60 cm tez bym nie narzekal. Ba, nawet bym nie narzekal podchodza troche blizej.

Pozdrawiam,

K.Polak

BartekIgnasiak
19-07-2005, 12:03
u mnie na scianie wisza odbitki z D70 w formacie 30x45......jakosc bardzo dobra

Piotr_W
19-07-2005, 12:36
u mnie na scianie wisza odbitki z D70 w formacie 30x45......jakosc bardzo dobra
Zgadzam się z Kolegą, dziś taką sobie sprawiłem, żadnych piksli czy strat jakości nie widać.
Piotrek

Yanek
19-07-2005, 12:56
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Jeszcze pytanko: czy ktos drukowal tu: www.skanuj.pl. Ceny raczej przystepne, ale nie wiem jak z jakoscia? Kiedys skanowalem u nich slajdy i bylem zadowolony. Ale wydrukow nigdy nie robilem.

c2h5oh
19-07-2005, 12:58
jesli ma byc odbitka bez strat, czyli z pelna rozdzielczoscia labu i bez interpolacji to latwo obliczyc.
przewazajaca ilosc labow ma 300dpi, niektore 400 - prosty rachunek:
z pelnej klatki
dla 300 dpi:
3000p : 300dpi = 10 cali = ok 25,4cm
czyli format odbitki ok 25,4 x 16,9

dla 400 dpi:
3000p : 400dpi = 7,5 cala = ok 21,15cm
czyli rozmiar odbitki ok 21,15 x 14,1

krpolak
19-07-2005, 13:05
-->c2h5oh

Masz racje, to kazdy potrafi policzyc. Tyle, ze Yanek chyba mial na mysli praktyke, nie teorie ;-)

Pozdrawiam,

K.Polak

stig
19-07-2005, 13:13
jesli ma byc odbitka bez strat, czyli z pelna rozdzielczoscia labu i bez interpolacji to latwo obliczyc.

Pewnie ze latwo obliczyc, ale jaki ma to sens...? Efekt koncowy i tak przeciez zalezy od wielu zupelnie innych czynnikow:
-- obiektywu,
-- obrobki,
-- maszyny,
-- papieru,
-- wielkosci odbitki i odleglosci z jakiej bedzie ogladane,
-- motywu na fotografii,
-- oczu i osobistych preferencji ogladajacego...

A "regula" 300 DPI tez ma swoje zastosowanie tylko do okreslonej wielkosci z jakiej odbitka (wydruk) -- jest ogladana. Bo jakim niby sprzetem chcialbys robic bilboardy stojace przy drogach, gdybys chcial sie trzymac "zasady" 300 DPI? :twisted:

Gobi
19-07-2005, 13:15
Ja zrobiłem już w FJ kilkanaście odbitek 30x45 i są doskonałej jakości odlądane nawet z 0.5 metra. Niektóre były nawet lekkimi kadrami z pełnej klatki. FJ zaleca ok 200 dpi ale ze 173 dpi też była bardzo udana odbitka :D
Poza tym trochę pracy w PS to i spokojnie A1 by wyszło do powieszenia w domu.
Pozdrawiam
Gobi

pooley
19-07-2005, 13:32
300 dpi zawiera w obrazie informacje nadmiarowe... aczkolwiek ogolnie przyjeta jako standard, jest to wygodne, bo w przypadku kiedy trzeba troszke zdjecie powiekszyc to nie ma problemu.
Podstawowa zasada w offsecie, to rozdzielczosc plikow 1.5x liniatura, zakladajac ze przy offsecie z liniatura 150 lpi uzyskujemy zadawalajace efekty rozdzielczosc wystarczajaca to 225 dpi. Tak wiec odbitka 34 x 22.5 cm bedzie max. optymalna odbitka w teorii, w praktyce 45x30 tez bedzie wygladac bardzo ladnie jezeli nie jestes maniakiem jakosci, lub nie masz zboczenia zawodowego tak jak np. ja ;) (bo i tak bedzie to ponad 2x wieksza rozdzielczosc niz monitora)

Gelo5
19-07-2005, 13:39

Eeee... Xerox DocuColor, to wydajne maszyny, ale do duzych nakladow, ktore maja imitowac druk offsetowy. Jakosc ich jednak predysponuje je do zastosowan biznesowych; prosta grafika, rysunki i tekst. Do zdjec to sie kompletnie nie nadaje... To wol roboczy, idealny, kiedy np. na nastepny dzien trzeba wydrukowac 100 egzemplarzy jakiejs dokumentacji, ale nie do wysokiej jakosci fotografii.

Wtrącę się i ja.
Myśłę, że na maszynach Xerox Docu (mam taką) odbitki wychodzą bardzo dobrze (robiłem już setki dla profesjonalnych fotografów na wystawy - Niemcy, Austria). Jeśli nie wierzysz proponuję abyś podełał mi plik do wydruku, format A3 i przekonasz się.
Co do większych formatów (drukuję na Rolandzie -190cm szerokości), robiłem ostatnio z D70 zdjęcie psa w formacie 1,50m x 1,30m - też wyszło super.
Wszystko zależy od pliku wyjściowego.
Pozdrawiam
Grzegorz

Karl
19-07-2005, 13:52
A czy ktos posiada informacje na temat MINIMALNEJ rozdzielczosci zdjecia potrzebnej do prawidlowej pracy naswietlarki?

pozdrawiam

Witold

stig
19-07-2005, 14:05
Myśłę, że na maszynach Xerox Docu (mam taką) odbitki wychodzą bardzo dobrze (robiłem już setki dla profesjonalnych fotografów na wystawy - Niemcy, Austria).

Calkiem mozliwe, ze wyglada to w miare dobrze, ale na pewno nie da sie tego porownac z odbitkami z labu. IMO -- technologie prezentowane przez Xerox Docu moga konkurowac co najwyzej z niektorymi wielkoformatowymi drukarkami atramentowymi, a to i tak przy odpowiednim wyzylowaniu parametrow.

Zadna technika drukarska nie dorowna odbitkom, bo to dwa odmienne systemy powstawania koloru. W przypadku zdjec strata na jakosci reprodukcji, w ktorej kolor nie powstaje poprzez nakladanie swiatla tylko poprzez mieszanie farb czy innych pigmentow, jest ogromna. Sprzeczne stwierdzenia, to klotnia z prawami fizyki...

Pewne natomiast jest takze to, ze kazdy z nas ma inaczej ustawiony wewnetrzny prog okreslajacy "rewelacyjnie", "dobrze", "srednio", "kiepsko"... :)

[ Dodano: Wto Lip 19, 2005 2:06 pm ]

A czy ktos posiada informacje na temat MINIMALNEJ rozdzielczosci zdjecia potrzebnej do prawidlowej pracy naswietlarki?

Witoldzie... A co rozumiesz, przez okreslenie "prawidlowa praca naswietlarki"?

pooley
19-07-2005, 14:06
Karl, minimalnej... do prawidlowej pracy naswietlarki? naswietlarka raczej bedzie zawsze poprawnie funkcjonowac... bez wzgledu na to co i jakiej jakosci bedzie naswietlane...

Karl
19-07-2005, 14:35
Pooley >
nie sadzisz chyba ze mozna uszkodzic naswietlarke plikiem o zbyt malej rozdzielczosci :)

Stig >
o ile wiem, we wspolczesnych naswietlarkach foto jest cos w rodzaju rzutnika LCD (mocno upraszczajac) ktory naswietla zeskanowany z negatywu obraz i jest jakas graniczna liniatura takiego urzadzenia. Inaczej mowiac jezeli plik bedzie mial zbyt mala rozdzielczosc to soft obslugujacy taka glowice zinterpoluje posiadane dane i wyjdzie z tego piekna pixeloza. Moje pytanie brzmialo od jakiej rozdzielczosci zdjecia wszystkie informacje potzrebne do maswietlenia sa czerpane z pliku a nie interpolowane przez soft urzadzenia

pozdrawiam

Witold

pooley
19-07-2005, 14:41
Karl, o ile ja wiem, we wspolczesnych naswietlarkach uzywa sie lasera... a to czy plik bedzie interpolowany czy nie zalezy od indywidualnych ustawien RIPa, badz innego oprogramowania zarzadajacego (np. przy impozycji) - w kazdym razie jest to bardzo indywidualne, ale wg mnie nie interpoluje sie zadych plikow domyslnie, to co zostalo przygotowane zostanie identycznie zinterpretowane... czyli jak przygotujesz plik ktory bedzie mial 5dpi i bedzie to totalna pixeloza to tak samo to zostanie naswietlone...

Karl
19-07-2005, 14:44
W naswietlarkach do klisz, owszem uzywa sie lasera, a rozmawiamy tutaj o naswietlaniu odbitek foto a nie diapozytywow...

pozdrawiam

Witold

Czornyj
19-07-2005, 14:45
Tego "rzutnika LCD" używa sie w tanich, polskich minilabach cyfrowych np. LAFOT - w drogich labach z prawdziwego zdarzenia używa sie lasera (co jest rozwiązaniem droższym, lecz dającym lepsze efekty).

Karl
19-07-2005, 14:50
A jak jest tworzony kolorowy obraz na papierze?

Moze jakis link... chetnie sobie poczytam...
A pytanie nadal pozostaje otwarte

pozdrawiam

Witold

pooley
19-07-2005, 14:59
aaa... nie zalapalem :) bo nie sprecyzowales ;) a raczej zalezy to bardzo indywidualnie od maszyny, kazda moze miec inne parametry... KIS'y beda mialy inaczej, Fuji Frontier inaczej... w dodoatku kazdy model moze miec inne matryce, systemy i sposoby naswietlania, wg mnie nie ma jednoznaczej odpowiedzi na Twoje pytanie :|

Czornyj
19-07-2005, 15:13
A jak jest tworzony kolorowy obraz na papierze? Trzy laserki - czerwony, zielony, niebieski, kierowane systemem luster, pryzmatów i soczewek, kierowane są na papier foto. Na stronach producentów mini-labów dostepne są broszury ilustrujące temat, np. na www.fujifilm.com

Karl
19-07-2005, 15:30
dzieki Czornyj... :)

pozdrawiam

Witold

[ Dodano: Wto 19 Lip, 2005 ]
Odpowiadajac na swoje wlasne pytanie :)

ponizej tabelka znaleziona w dokumentach ProfiLabu, rozwiewajaca chyba i pytanie z tematu tego watku :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.imageshack.us)

pozdrawiam

Witold