PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie różnice? PS ligthroom a PS elements

chabrowa2
24-09-2013, 17:07
Witam serdecznie.
Zbieram się z zamiarem kupienia któregoś z tych programów do obróbki zdjęć. Czy możecie mi powiedzieć jakie są różnice w tych programach? Który byście bardziej polecili ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

morzon
24-09-2013, 17:10
Nie wiem jak z PS Elements, ale Lightrooma możesz spokojnie sobie ściągnąć w wersji trialowej i przez 30dni potestować, sprawdzić czy Ci odpowiada.

kkokosz
24-09-2013, 18:06
Lightroom to przede wszystkim program do ogólnego zarządzania fotografiami. Możesz spojrzeć na niego jak na dwa moduły: katalogujący (możliwość opisywania zdjęć, oceniania, flagowania, grupowania w kolekcjach itp.) oraz służący do obróbki (przede wszystkim RAWów za pomocą rozbudowanego, zintegrowanego CameraRAW, ale oczywiście także JPGów, TIFFów itp.). Obie te części są naprawdę niezłe i dobrze już rozwinięte, do tego stopnia, że zazwyczaj nie ma potrzeby korzystania z dodatkowych programów (w tym Photoshopa).
Z Elements miałem do czynienia chyba z wersją 6 czy 7, więc tylko o takiej się wypowiem. Jest to taki "mały Lightroom" i "mały Photoshop" w jednym. Ma moduł importująco-katalogujący (dużo mniej rozbudowany niż w Lightroomie) i może otwierać pliki w Photoshop Elements, czyli takim mniejszym Photoshopie. Do RAWów używa okrojonej wersji CameraRAW. Nie wiem, jakie jest Twoje podejście do obróbki wykonanych fotografii - jeśli chcesz je mocno obrabiać, stosując warstwy + warstwy dopasowania, to wtedy raczej doradziłbym Elements. Jeśli zaś tylko katalogujesz, do obrazów wprowadzając niewiele modyfikacji, na pewno lepszym rozwiązaniem będzie Lightroom (mimo że jego operacje edycyjne, zwłaszcza w wersji 5, są naprawdę niezłe).

chabrowa2
24-09-2013, 18:56
Super bardzo dziękuję za odpowiedź. Chyba jednak wybiorę Eulemnts wolę wersję rozbudowana niż okrojoną :)

hostman22
24-09-2013, 20:22
akurat to jest na odwrót ;), elements ma okrojonego Camera Raw w porównaniu do cs5/6 (indywidualną sprawą jest interface ktory jak dla mnie jest jak dla 5 latka bez możliwości zmiany). Pościągaj i sprawdź co ci leży. Chociaż ja bym zainwestował w LR + gimp, photoplus, czy psp ;)

Jacek z Nikonem też
24-09-2013, 21:33
To są zupełnie różne programy i raczej się dopełniają niż zastępują.
Oba możesz testować 30 dni. Płacisz dopiero gdy się po 30 dniach na któryś zdecydujesz.