Zobacz pełną wersję : masowe podpisywanie zdjęć,sposób albo program
Witam
Zanim rozpęta się kolejna wojna pod tytułem "idź do googla, poszukaj sam itd itp" , nadmienię iż mój problem jest taki że mam dość sprecyzowane wymagania, dlatego szukałem, próbowałem, może z tydzień, po googlu, oraz tutaj, a co ważniejsze, oprócz zwykłych informacji liczy się dla mnie wasze zdanie (przynajmniej tych którzy zechcą dołożyć coś od siebie co mi pomoże), po prostu dokładnie wiem czego chce i jak na tak błahy z pozoru problem chyba nie udało mi się jeszcze znaleźć dobrego programu , stąd przychodzę do was po pomoc, bo pewnie ktoś korzysta z dokładnie tego co mi potrzeba
więc tak, szukam sposobu, nie musi być koniecznie program, ale może być, do podpisywania zdjęć
1. masowego, wielu zdjęć na raz
2. o RÓŻNYCH wielkościach (chodzi mi o rozdzielczość oraz ratio szerokość:wysokość)
3. żeby NIE ROBIŁ resizingu, NIE ZMIENIAŁ zdjęć w JPG o jakichś dziwnych parametrach, zmieniając mi dpi przy okazji
4. w zasadzie może być prosty napis(mój podpis) tekstowy
5. najważniejsze, napis ma mieć stały stosunek do wielkości zdjęcia, nie wiem jak to napisać, ale wiadomo o co chodzi i w stałym miejscu
teraz ważna sprawa która wynika z powyższych punktów , ponieważ mam różne wielkości zdjęć, program powinien mieć możliwość ustawienia w % odległości od krawędzi, oraz % wielkości czcionki w stosunku do rozmiarów zdjęcia
w praktyce ustawia się np 2% od prawej krawędzi, 2% od spodu, i tekst ma mieć 3% wysokości zdjęcia
Co do PS ' od razu piszę, akcje/operacje to za mało, gdyby zdjęcia miały stały rozmiar to dało by się, jest taki skrypt co nazywa się Adobe Watermark, niestety robi on wszystko oprócz skalowania napisu do rozmiaru zdjęcia, (to znaczy i tak zapisuje w jakimś dziwnym jpg który to z niewiadomych mi powodów jest mniejszy niż mój oryginalny jpg) , w każdym razie umieszcza podpis gdzie trzeba jednak o stałym rozmiarze (działa, ale jak zmienie zdjęcie na małe to napis jest ZA DUŻY , co jest oczywiste) , musiałbym dopasowywać do każdego rozmiaru zdjęcia wielkość czionki...
- Lightrooma nie chce kupować bo mam PS.
- Mogę kupić jakiś prosty program który będzie kosztował w granicach rozsądku jak za taką "pierdołę" ,
- Nie może to być demo które mi się wyłączy po miesiącu
teraz są takie programy, proste, podaje się katalog, podaje się % odległości od krawędzi, % wielkości zdjęcia jaki ma być napis, problem taki że znalazłem dwa, jeden to było demo, korzystałem z niego z rok temu , przestało działać, wywaliłem i teraz tydzień szukałem i nie znalazłem, może był mało znany i znikł, drugi Mark It! działa mi RAZ na komputerze na windows 7 i potem wyświetla komunikat że "program z niewiadomych powodów przestał działać"
poszukuje sposobu pewnego, NIE RĘCZNEGO, obrabiam dość dużo zdjęć i nie mam zamiaru tracić dodatkowej ilości czasu na ich podpisywanie,
jeśli ktoś korzysta z czegoś co odpowiada moim wymaganiom, bardzo proszę o informację
Sebastian
Borat1979
23-09-2013, 17:21
Adobe Lightroom
RobertMiernik
23-09-2013, 17:23
IrfanView?
Witam- Lightrooma nie chce kupować bo mam PS.
Adobe Lightroom
...
Może coś takiego? Nie używałem, ale wygląda na coś, co spełnia Twoje wymagania: http://www.uconomix.com/Products/uMark/Blog/using-proportional-watermarks-umark
MariuszJ
23-09-2013, 18:16
Faststone Photo Resizer
ok. dzięki za odpowiedzi
Lightroom - nie chce kupować, bo mam PS, pisałem
Irfan View - można wrzucać tekst, można go nawet wyskalować, można go RĘCZNIE wrzucić gdzie się chce , ale nie znalazłem opcji żeby umieścić go we wszystkich obrazkach w idealnie takiej samej odległości , tak samo nie znalazłem możliwości dodawania tekstu do wszystkich obrazków na raz
Faststone Photo Resizer - nie znalazłem możliwości skalowania wielkości napisu (można wybrać czcionkę o danym rozmiarze i tyle) można ją umieścić w dowolnym miejscu i zrobić automatycznie wiele plików ale nie różnej wielkości
uMark - w zasadzie program byłby najbliższy temu co chciałem, to znaczy da się robić nim wiele zdjęć na raz, ma skalowanie % wielkości tekstu, ma ustawianie go od krawędzi,tylko generalnie robi coś z kompresją, niestety przerabia po swojemu obraz... to znaczy nie ważne jakie DPI było, daje 96 na sztywno, z Tiffa co miał 300 robi 96, z JPG który miał 72 robi też 96... nie jest tragicznie, do www dało by radę, ale idealnie nie jest, kolejny minus że program pisze że full pro wersja trwa 15 dni a potem przełącza się na free w której są podobno obcięte funkcje...
jakie , nie wiem, ale już się boję...
gdyby nie zmieniał mi DPI i miał magiczną cudowną opcje "ZOSTAW K** MOJ PLIK W SPOKOJU TAKI JAKI JEST" to
pewnie kupiłbym pełną wersję... a tak... szukam dalej
Prosze o kolejne propozycje
A czy ten uMark ma możliwość numerowania zdjęć znakiem wodnym tak jak w nazwie zdjęcia?
robi coś z kompresją, niestety przerabia po swojemu obraz... to znaczy nie ważne jakie DPI było, daje 96 na sztywno, z Tiffa co miał 300 robi 96, z JPG który miał 72 robi też 96... nie jest tragicznie, do www dało by radę, ale idealnie nie jest
A do czego potrzebne Ci dpi? Zmienia wielkość zdjęcia w pikselach?
Jako że podałem link do uMarka, a pojawiły się pytania, zadałem sobie trud, zainstalowałem go i wypróbowałem. Wnioski są takie, że to proste i wygodne narzędzie do dodawania znaków wodnych (tekstowych, graficznych) na całe serie plików. Co do zmiany DPI - rzeczywiście program wpisuje swoje wartości, ale jednocześnie nie zmienia (jeśli mu się nie każe osobną opcją) rozmiarów plików (czyli w praktyce nie ma to znaczenia). Można w tekstowym znaku wodnym umieszczać takie dane, jak automatyczny numer, nazwa pliku (ze ścieżką lub bez, z rozszerzeniem lub bez), copyright brane z EXIFa i parę jeszcze innych.
Po 15 dniach wersja Pro zmienia się we Free (czyli nie jest to trial, którego trzeba po dwóch tygodniach odinstalować). Różnice między wersją Pro a Free są opisane tutaj: http://www.uconomix.com/Products/uMark/Comparison.aspx. Ograniczeniem najbardziej dotkliwym chyba jest liczba obrabianych na raz plików (w wersji Free - 50), ale z drugiej strony, jeśli ktoś często musi nakładać znaki wodne na większą liczbę plików, pewnie wysupła tych niespełna 30$ ;) Zawsze to mniej niż pełny Lightroom, którego autor wątku nie chce kupować ;)
re manfred: tak
re top67: no jak to po co mi dpi, strata jakości, poza tym nie lubię jak coś grzebie w moich zdjęciach, zwłaszcza bez mojej wiedzy, potem nagle masz kuku bo Ci się wydaje że miałeś takie zdjęcie a masz inne , albo 15 wersji jednego zdjęcia i każde inne
re kkokosz: dzięki, ps. fajny blog w stopce masz
proszę jeszcze o jakieś propozycje (na razie uMark jest najbliższy temu o co mi chodzi, ale to dalej nie jest to)
Sebastian
re top67: no jak to po co mi dpi, strata jakości, poza tym nie lubię jak coś grzebie w moich zdjęciach, zwłaszcza bez mojej wiedzy, potem nagle masz kuku bo Ci się wydaje że miałeś takie zdjęcie a masz inne , albo 15 wersji jednego zdjęcia i każde inne
A co ma dpi do jakości?
Jak chcesz dodać podpis bez ingerencji w zdjęcie?
Jedyna na co należy zwrócić uwagę, to jakość kompresji.
Rzecz w tym, że wpis o DPI w exifie niczego nie zmienia, jeśli chodzi o parametry zdjęcia (nie przeskalowuje go, nie pogarsza jakości itd.). Od tego są funkcję zmiany rozmiaru oraz jakości zapisu, a te w uMarku masz ustawiane wg uznania. Poza tym, i tak tworzysz nowe wersje zdjęć z podpisem - jeśli nie włączysz przeskalowania i nie zmienisz jakości (a tak jest to ustawione domyślnie), będziesz miał to samo, ale z napisem. Oczywiście, bierz pod uwagę, że to modyfikacja i ponowny zapis JPGa, więc jakaś tam strata będzie, ale przy oscylowaniu wokół jakości 85-90 raczej nie do zauważenia. Niemniej oryginały (bez podpisu) przecież i tak zachowasz?
re kkokosz: dzięki, ps. fajny blog w stopce masz
A dziękuję :)
czekajcie bo chyba was nie rozumiem, uważacie że zmiana DPI z 300 na 96 , przy zachowaniu rozdzielczości zdjęcia i jakości kompresji jpg nic nie zmienia? naprawdę? kilka razy drukowałem różne rzeczy i wiem że wtedy dpi jest ważne ,
nie dyskutuje tutaj o tym co będę robił z moimi zdjęciami po podpisaniu ich, ani czy zachowam oryginał, tylko mówię o fakcie że ten program POGARSZA w znaczącym stopniu WSZYSTKIE zdjęcia które przez niego przejdą, w takim że w zasadzie nie nadają się potem do druku ... co z tego że nie potrzebuje akurat ferrari, skoro go mam, nie widzę powodu żeby przesiadać się do małego fiata... nigdy nie wiadomo kiedy będę potrzebował tego ferrari
Sebastian
Ale zdjęcie ma po prostu wymiary w pikselach. Jeśli nie zmieniasz wymiarów, nic się nie zmienia. To, że w danych EXIF wpisane jest 300DPI lub 96DPI, lub 100000DPI nie ma ŻADNEGO znaczenia. DPI nabiera znaczenie dopiero w momencie drukowania (ale też nie to, co jest wpisane w zdjęciu, tylko jako pojęcie). Decyduje o tym, jakiej wielkości wydruk można uzyskać ze zdjęcia o podanych wymiarach (czyli np. zdjęcia z Nikona D50 o wymiarach ok. 3000x2000 pikseli (6MPx) dają wydruk ok. 25x19 cm przy 300DPI). Można to sprawdzić np. na takiej stronie: http://lab.fotodabrowski.pl/index.php?page=wymiary-zdjec - widać, że im więcej pikseli mamy do dyspozycji, tym większe zdjecie otrzymamy przy stałym DPI. Poszukaj też na forum, było co najmniej kilka tematów dotyczących DPI i wydruków.
nie no chłopaki , moment, umówmy się , mówienie "to nie ma żadnego znaczenia, chyba że zaczynasz drukować" to już jest raczej bez sensu, ja tam drukuje moje zdjęcia, dla siebie i dla innych, drukowaliście coś w większym formacie? jak pójdziecie do dobrej drukarni, i dacie coś w 72 dpi to was po prostu wyśmieją... i z całym szacunkiem nie przyjmuje tutaj tłumaczenia dla 10 latków że zdjęcie ma rozmiary w pixelach itd, to są dwie zupełnie różne rzeczy , ale koniec dyskusji, nie mam zamiaru nikogo przekonywać , jeden z punktów moich założeń jasno stwierdzał że program ma NIE ZMIENIAĆ nic w parametrach zdjęcia, zmianę DPI uznaje za niechcianą ingerencję
Sebastian
i z całym szacunkiem nie przyjmuje tutaj tłumaczenia dla 10 latków że zdjęcie ma rozmiary w pixelach itd, to są dwie zupełnie różne rzeczy , ale koniec dyskusji, nie mam zamiaru nikogo przekonywać , jeden z punktów moich założeń jasno stwierdzał że program ma NIE ZMIENIAĆ nic w parametrach zdjęcia, zmianę DPI uznaje za niechcianą ingerencję
Ok, przecież nikt Cię nie zmusza do używania uMarka - a na pewno nie ja, bo do dzisiaj nie wiedziałem nawet, że taki program istnieje. Natomiast obawiam się, że jeśli zrobisz zdjęcie np. D700 o rozmiarach 4256x2832 pikseli, to niezależnie od tego, co wpiszesz do EXIF jako DPI, fizycznie zawsze masz do dyspozycji tyle samo pikseli (chyba że przeskalujesz zdjęcie). Też Cię nie będę przekonywał, polecam tylko lekturę wątków:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=234363
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=218427
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147756
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177127
http://fotofaq.pl/68/co-oznacza-rozdzielczo%C5%9B%C4%87-dpi-zdj%C4%99cia-czy-ma-wp%C5%82yw-na-jako%C5%9B%C4%87
Temat wraca jak bumerang. Naprawdę warto zajrzeć.
dobra, zrozumiałem to co tam pisze, muszę to trochę przetrawić, brzmi logicznie
jednym słowem DPI nie ma znaczenia , bo owszem mogę sobie zmienić DPI na dowolne, ale moje zdjęcie fizycznie się i tak zmniejszy albo zwiększy, im większe DPI tym się zmniejszy, a im mniejsze tym się zwiększy, a skoro wybieram fizyczny rozmiar zdjęcia jakie ma być drukowane to i tak zdjęcie musi być powiększone albo powiększone (przeskalowane) a to że ludzie w drukarniach chcą mieć takie a nie inne DPI wynika z faktu że albo nie chcą ingerować w pliki (nie mogą) albo nie chce im się skalować, albo w niektórych przypadkach przy zadanej fizycznej wielkości DPI mówi o rozdzielczości (tylko od dupy strony) uff chyba załapałem , dzięki
ale nie odbiegajmy od wątku głównego - Photoscape - bardzo fajny program oferujący dużo możliwości ale nie znalazłem skalowania napisu w zależności od wielkości zdjęcia... (także odpada) ale robi mniej więcej to co poprzednie programy tylko ma przyjazniejszy interfejs
po małym wykładzie przeprowadzonym przez kolegę kkokosza dotyczącego DPI i tego że nie należy się martwić jego zmianą, stwierdzam że uMark mi pasuje, jest wystarczająco prosty do tego celu (nie potrzebuje niczego innego niż podpisywania, resztę mam w PS) i daje radę
za kilka dni napiszę czy w praktyce się sprawdza i dziękuję
robak_wroc
24-09-2013, 23:58
Xnview, jest do tego darmowy i na wiele platform
Xnview nie umożliwia wybrania wielkości czcionki podpisu w % w zależności od wielkości zdjęcia. (chyba że się nie doszukałem ale chwilę szukalem) poza tym to całkiem fajny program
Póki co nadal wygrywa dla mnie uMark
ale dziękuję za odpowiedzi
dobra, zrozumiałem to co tam pisze, muszę to trochę przetrawić, brzmi logicznie
jednym słowem DPI nie ma znaczenia , bo owszem mogę sobie zmienić DPI na dowolne, ale moje zdjęcie fizycznie się i tak zmniejszy albo zwiększy, im większe DPI tym się zmniejszy, a im mniejsze tym się zwiększy, a skoro wybieram fizyczny rozmiar zdjęcia jakie ma być drukowane to i tak zdjęcie musi być powiększone albo powiększone (przeskalowane) a to że ludzie w drukarniach chcą mieć takie a nie inne DPI wynika z faktu że albo nie chcą ingerować w pliki (nie mogą) albo nie chce im się skalować, albo w niektórych przypadkach przy zadanej fizycznej wielkości DPI mówi o rozdzielczości (tylko od dupy strony) uff chyba załapałem , dzięki
ale nie odbiegajmy od wątku głównego - Photoscape - bardzo fajny program oferujący dużo możliwości ale nie znalazłem skalowania napisu w zależności od wielkości zdjęcia... (także odpada) ale robi mniej więcej to co poprzednie programy tylko ma przyjazniejszy interfejs
po małym wykładzie przeprowadzonym przez kolegę kkokosza dotyczącego DPI i tego że nie należy się martwić jego zmianą, stwierdzam że uMark mi pasuje, jest wystarczająco prosty do tego celu (nie potrzebuje niczego innego niż podpisywania, resztę mam w PS) i daje radę
za kilka dni napiszę czy w praktyce się sprawdza i dziękuję
Gdzie w tym programie zmienić wielkość pliku w pikselach?
mały update, uMark po wygaśnięciu licencji freeware (czyli po jakichś 2 tygodniach) odmówił współpracy prawie na całej linii... znaczy połowę użytecznych opcji została zablokowana... wracam do poszukiwań dobrego programu do podpisu zdjęć
???
Znalazłeś program który ci pasuje - 29$ nie jest astronomiczną kwotą...
cezary-k
20-03-2014, 20:38
http://www.nac.gov.pl/node/348 - tu masz całkowicie bezpłatny, polski program. Filozofia pracy jest że tak powiem dość zawiła, czy raczej mało intuicyjna, ale może obrabiać zdjęcia masowo, łącznie z podkatalogami.