Zobacz pełną wersję : Jaki statyw lub monopod w góry ?
Lubię chodzić po górach, przy okazji robić panoramy. Do tej pory robiłem je z ręki i przeważnie musiałem je przycinać, co mi nie odpowiada. Potrzebuję czegoś co utrzyma DX + Tokina 12-24,70-300. Przede wszystkim musi być lekkie, szybkie przygotowanie do użycia jest mile widziane.
Możecie mi doradzić co będzie lepsze i jakie konkretne modele statywu lub monopodu polecacie ?
Jakie są wasz doświadczenia ?
Więcej niż 600 będzie mi ciężko wydać, wszystko zależy o rozwiązania.
Borat1979
23-09-2013, 13:34
Zależy o jakich porach chcesz fotografować. Bo wieczorem czy nad ranem monopod będzie bezużyteczny.
Jeśli chodzi tylko o ustalenie kadru, a robisz na krótkich czasach, to może być cokolwiek.
Ja używam Sirui T-005 z głowicą C10. Głowica ma osobą blokadę obrotu ze skalą kątową, która przydaje się przy panoramach.
Zależy o jakich porach chcesz fotografować. Bo wieczorem czy nad ranem monopod będzie bezużyteczny.
Słuszna uwaga.
Cały czas się zastanawiam czy nie kupić takiego 2w1 (np Triopo GE-3230X8C) i brać to co będzie mi potrzebne w danym dniu. Statyw zawsze się przyda a w góry pewnie brał bym monopod, bo jak znam siebie to będę zbyt zmęczony żeby cokolwiek rozkładać u celu wędrówki.
Zresztą jeszcze nie widziałem żeby ktoś rozkładał statyw na szczycie, z reguły nie ma tam zbyt wiele miejsca i może to być niebezpieczne dla innych.
Ktoś z was używa statywu w wyższych regionach Tatr ?
Polecam statywy SIRUI, są bardzo dobrej jakości. To ścisła czołówka na rynku, potwierdzona 6-letnią, polską gwarancją.
Wydaje się, że do wycieczek w góry odpowiedni będzie lekki i mały po żłożeniu, a jednoczesnie wysoki na ponad 130 cm, statyw karbonowy SIRUI T-1205X (0,8 kg) - wydatek rzędu 700 zł + głowica, np Sirui G-10 (250 zł, 0,35 kg). Warto tutaj dodać, że do maksymalnej wysokości roboczej statywu, 130 cm, należy doliczyć jeszcze wysokość głowicy, około 11 cm oraz wysokość do wizjera, również ponad 10 cm, zależnie od aparatu.
Jeżeli zastaw miałby być tańszy, to polecałbym nieznacznie cięższy (1 kg), ale identyczny pod względem pozostałych parametrów model aluminiowy SIRUI T-1005X w cenie niewiele ponad 300 zł, również z głowicą G-10.
Obydwa statywy posiadają funkcje 'traveller', dzięki której nogi po odwróceniu ku górze chowają między sobą głowicę, co znacząco zmniejsza długość statywu po złożeniu - w obydwu przypadkach jest to tylko 34 cm.
Obydwa wymienione wyżej modele nie posiadają jednak funkcji "monpod". Istanieją co prawda wersje SIRUI podobne do powyższych, ale z funkcją przekształcenia jednej z nóg w monpod, jednak rożnica w cenie jest na tyle duża, że bardziej opłaca sie dokupić oddzielny monopod z głowicą (np. VELBON RUP L43 II - około 130 zł), tym bradziej, że przekształcenie nogi w monopod zajmuje trochę czasu i potrzebny do tego jest klucz imbusowy. Dodatkowo, monopod taki z racji parametrów technicznych statywu jest bardzo niski.
D_Z_I_A_D_E_K
25-09-2013, 13:16
Fotopro MGA-684 (http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_mga-684_z_glowica_kulowa_fph-62q.html) bardzo fajny i porządnie wykonany statyw z funkcją monopodu.
6 lat gwarancji
sarensen
27-09-2013, 15:50
Fotopro MGA-684 (http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_mga-684_z_glowica_kulowa_fph-62q.html) bardzo fajny i porządnie wykonany statyw z funkcją monopodu.
6 lat gwarancji
Używałeś tego statywu jest rzeczywiście stabilny? Jak głowica czy chodzi płynnie. Cena jest kusząco niska
Też mi sie podoba ta propozycja. Nie jest za ciężki a przy tym wysoki.
Propozycja TOP67 ( T-005 z głowicą C10) też wypada nieźle. Bardzo lekki i wszędzie się zmieści, tylko nie widzę tam poziomic a szkoda.
obiektywnywkuchni
29-09-2013, 11:29
Ja w swoim mini studio kulinarnym używam statywu fotopro mga-684 :) muszę przyznać, że za takie pieniądze nie dostanie się chyba lepszego. Jest stabilny, ma świetne funkcje, dzieloną kolumnę centralną. Głowica kulowa chodzi naprawdę wyśmienicie - nie ma żadnych luzów, co bardzo cieszy. Jestem z niego naprawdę zadowolony.
Jeśli ktoś jest zainteresowany dłuższą recenzją tego statywu, zapraszam na: obiektywniwkuchni.pl - recenzja statywu-fotopro MGA-684 (http://www.obiektywniwkuchni.pl/recenzja-statywu-fotopro-mga-684/)
Pozdrawiam
Sławek
D_Z_I_A_D_E_K
29-09-2013, 12:58
Używałeś tego statywu jest rzeczywiście stabilny? Jak głowica czy chodzi płynnie. Cena jest kusząco niska
tak, mam go i używam. Nic złego nie mogę powiedzieć. Głowica chodzi wyśmienicie. 3 poziomice. Tak jak już ktoś napisał w tej cenie nic ciekawszego nie dostaniesz.
6 lat gwarancji
dzieki za linka, sprzet na prawde wyglada solidnie i funkcjonalnie, zabieram sie za czytanie recenzji.
wishiwere
01-10-2013, 20:48
Witam
Podepnę się pod temat. Również szukam statywu głównie pod kątem wypadów w teren. W zasadzie to nawet zdecydowałem się już na Velbon SHERPA 600 R, z tym, że ciężko go teraz dostać, bo nie jest już podobno produkowany. Czy moglibyście polecić coś podobnego cenowo/jakościowo? Jestem w stanie wydać na statyw 300-400 zł i liczę się z tym, że wagowo nie będzie cudownie i nie znajdę w tej cenie nic bardzo lekkiego, a zarazem solidnego. Z góry dzięki za pomoc.
FOTOPRO jest bardzo fajny, ale jednak stosunkowo duży po złożeniu i nie wiem czy spełni kryterium długich wycieczek po górach. Lepszy do tego celu mógłby być model niższy, mniejszy i tańszy FOTOPRO MGA-584 + FPH52Q (http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_mga-584_z_glowica_kulowa_fph-52q_58.html). Ale podtrzymuje, moim zdaniem najlepsze (ale tylko pod kątem turystycznym) byłyby np. wspomniane wcześniej zestawy SIRUI.
Co do VELBONA Sherpa 600R to jest to jeden z większych statywów (po złożeniu) z dostepnych na rynku, jest też stosunkowo cieżki i posiada słabą pod względem funkcji głowicę. Jest to solidny produkt, jednak moim zdaniem nieodpowiedni do długich pieszych wycieczek. Ponownie więc polecam zestaw SIRUI T-1005X (http://www.siruicanada.com/tripods/t1005x.htm) + głowica G-10 (http://www.siruicanada.com/ballhead/g10.htm) (szczegóły parę postow wyżej).
Też mi sie podoba ta propozycja. Nie jest za ciężki a przy tym wysoki.
Propozycja TOP67 ( T-005 z głowicą C10) też wypada nieźle. Bardzo lekki i wszędzie się zmieści, tylko nie widzę tam poziomic a szkoda.
Statyw SIRUI T-005 + C10 jest modelem odpowiednim tylko do lekkich lustrzanek i kompaktów. Jeśli zestaw miałby być bardziej masywny albo rozwojowy, statyw ten nie poradzi sobie. Jest zbyt delikatny i ma zbyt mały udźwig, a największym problemem konstrukcyjnym jest podwójnnie wydłużana przy rozkładaniu kolumna centralna, która sprawia, że srodek ciężkości przesuwa się w taki spób, że lekkie trącenie nogi statywu lub silniejszy wiatr w terenie może z łatwością przewrócić całość (chyba, że podwiesimy dodatkowe obciążenie na haku).
Kolejnym kontrargumentem jest malutka, w całości gładka płytka mocująca przy głowicy. Wiekszy korpus z cięższym obiektywem byłby zdecydowanie nieadekwatny do takiej głowicy.
Reasumująć T-005 + C10 to rzeczywiście zestaw solidny, mały, lekki, godny polecenia i niedrogi, ale z przeznaczeniem do lekkich aparatów, czyli kompaktów, bezlusterkowców i najmniejszych lustrzanek.
Potwierdzam, że to lekki statyw i bezwzględnie wymaga wstępnego podnoszenia lustra. Używam go tylko z szerokim kątem i D7100. Ale kolega podpinał też D800 i robił zdjęcia nocne z czasami powyżej 20s. Najgorzej jest z dłuższymi ogniskowymi i czasami rzędu 1/10s. Za to jest niesamowicie mobilny.
Głowica nie ma poziomic, ale wpinam sobie w sanki zewnętrzną. Akurat głowicę uważam za najlepszy element zestawu. Ma udźwig 15kg, skalę obrotu i bardzo płynne działanie.
Ale to jest statyw do samolotu. Normalnie używam Vanguarda.