Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] w oczekiwaniu na pociąg

slawexsdz
22-09-2013, 21:03
Witam.
Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tego zdjęcia.
Szczególnie, jeśli chodzi o propozycje odnośnie obróbki.

Z rzeczy, które na początek chcę poprawić:
1. na palcu jest czarna plama,
2. cera wymaga lekkiego wygładzenia,
3. muszę poprawić niedoskonałości skóry,

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://gruparho.pl/foty/Pati01.jpg)

erro
22-09-2013, 21:16
Mnie trochę przeszkadza brak jakichkolwiek nawiązań do tego pociągu i zupełnie niepodróżna torebka/torba. Jakby zmienić tytuł mogłoby być w oczekiwaniu na cokolwiek.

(ale jestem laikiem, proszę mnie nie bić)

slawexsdz
22-09-2013, 22:29
bardziej interesują mnie sugestie związane z samym zdjęciem :)

zbyszekD7000
22-09-2013, 22:53
Trochę za dużo niebieskiego dookoła, jakby WB był do poprawy

dominikpl72
22-09-2013, 23:16
Jeżeli chcesz poznać propozycje co do obróbki - to mamy tu taki dział "W trakcie obróbki" - i tam powinieneś wrzucić tą fotkę.

elbarto
23-09-2013, 00:56
Odbicie fotografa i asystenta z blendą też psują efekt.

slawexsdz
23-09-2013, 01:10
ok, ociepliłem trochę to zdjęcie i zniwelowałem niebieską poświatę. Postaram się jakoś rozmyć sylwetkę fotografa, nie będzie się tak rzucała w oczy.

Marek
23-09-2013, 01:21
Wg mnie zdjęcie nie do pokazania. Przypadkowy kadr. Dużo bałaganu, zarówno na pierwszym jak i drugim planie - bok ławki, torba, buty a za butami jeszcze coś czarnego a w szybie wszystko co tylko mogło się odbić. Jakiś bałagan w prawym górnym rogu. Dużo przypadkowych linii, które tworzą ramy okien i ławka. Poucinane nogi i z tego co widzę przy tak małym zdjęciu niekorzystnie zmarszczona skóra na lewej nodze (celulit?) Nie widzę nic ciekawego w tym kadrze. Do tego tytuł z czapy. Jaki związek z oczekiwaniem na pociąg?

Z rzeczy, które na początek chcę poprawić:
1. na palcu jest czarna plama,
2. cera wymaga lekkiego wygładzenia,
3. muszę poprawić niedoskonałości skóry,
To dlaczego tego nie zrobiłeś tylko o tym piszesz?!

A z ciekawości spytam, dlaczego pokazałeś to zdjęcie?

josephebeloki
23-09-2013, 10:33
Fotka wygląda faktycznie jakby było zrobiona "od tak o", gdy ktoś czeka na pociąg/autobus/taxi.
Teraz pytania:
1. Czy to było ustawiane i była to część sesji
2. Czy było to zdjęcie zrobione np. po powrocie z sesji (po za czasem sesji).

Chodzi tu o to, czy to było stylizowane? Nie wygląda mi to na obszerną stylizację czy spore przygotowanie. Nie żeby było coś w tym złego, tylko to wygląda, jakby piosenkarka zaczęła śpiewać tak z buta bez sceny i przygotowania :).
Emocje jakby na to nie patrzęć są :), troszkę usunąć to o czym napisałeś, rzucić winietę i będzie fajny portret. Spróbuj zrobić różowe buty, może to coś pomoże, a torbę na szaro, może się jakoś zleje z ławką.

Mi to bardziej, reportaż uliczny/albo backstage modelki przypomina niż portret no ale.... :) Nie ma tragedii.

slawexsdz
23-09-2013, 12:55
Fotka nie była ustawiana, dlatego nie wiem, dlaczego torba i buty miałyby zostać ustawione w jakimś porządku :)
Była zrobiona ot tak, chciałem uchwycić moment zniecierpliwienia, oczekiwania itp. Tytuł faktycznie może być mylący, chociaż na upartego w tle widać tory.
Pokazałem zdjęcie, bo uważam za bez sens obrabianie go po kilka razy. Muszę mieć całościowy koncept i dopiero potem przysiądę i poprawię...
Dzięki za opinie, czekam na kolejne sugestie! :)

Coitus Interraptus
23-09-2013, 12:58
Dobry przykład dlaczego nie należy nadużywać blendy ;)

Marek
23-09-2013, 18:29
...Pokazałem zdjęcie, bo uważam za bez sens obrabianie go po kilka razy. Muszę mieć całościowy koncept i dopiero potem przysiądę i poprawię...

Uważam, za bezsens obrabianie tego zdjęcia. Nie ma czego poprawiać. Przysiadanie to strata czasu.

Jacenty Z.
01-10-2013, 02:14
Niestety, ale trudno mi się nie zgodzić:( Nieszczęśliwie obcięte zarówno z dołu jak i z góry, co optycznie pogrubia modelkę (a ona się nawet bidulka lekko garbi, jakby się bała że górna krawędź kadru zwali jej się na głowę). Za ciasny kadr (modelka nie ma "oddechu"). Mocno naciągany tytuł (nie koresponduje z tym co odbiorca widziałby na zdjęciu, parą szyn niknących w oddali itp).

IMHO do poprawy. Widziałbym to np. tak, że kadr byłby pionowy i modelka wyciąga w nim swoje dłuugie nogi zakończone bucikiem a w dali widać już światła pociągu... - a tak, wszystko co mogłoby być najciekawsze i dodać wymowy zdjęciu (nogi, sukienka, romantyczny podróżniczy kontekst) zostało zminimalizowane lub obcięte...