PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 3200

Krzychumag
22-09-2013, 14:22
Witam serdecznie mam takie pytanie. Zakupiłem aparat Nikon D3200 i jak spojrzę w wizjer to mam zapis 1/2□ F 3.5. Moje pytanie jest następujące czy te □ (zero) jest poprawnie, czy powinno być inaczej zapisane. Pytam ponieważ mam wrażenie że może być zepsuty wyświetlacz w aparacie (ale mogę się mylić). Proszę osoby które mają ten typ aparatu o wypowiedź - serdecznie dziękuje z góry.

-Krzysztof.

zgera
22-09-2013, 16:21
To zero wyświetla się poprawnie, tak samo mam w D90 i D5100.
Na przyszłość zwracaj uwagę w jakim dziale umieszczasz wątek, kategoria D1, D2 to znacznie wyższa półka.

Krzychumag
22-09-2013, 18:22
Dziękuje za odpowiedź.

- Krzysztof.

Krzychumag
24-09-2013, 19:03
Mam obiekty Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm i proszę o poradę. Jaki kupić za nie wielkie pieniądze obiektyw który by był dobry fotografowania imprez sportowych np. żużel - skoki narciarskie.

MstrG
24-09-2013, 19:26
Mam obiekty Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm i proszę o poradę. Jaki kupić za nie wielkie pieniądze obiektyw który by był dobry fotografowania imprez sportowych np. żużel - skoki narciarskie.

Jaki masz budżet na ten obiektyw?

Krzychumag
24-09-2013, 19:34
Dziękuje za odpowiedź MstrG. Jakieś od 1000 do 1500 złotych. Wiem że to nie wiele, ale więcej nie mogę poświęcić na ten cel pieniędzy.

MstrG
24-09-2013, 19:38
Dziękuje za odpowiedź MstrG. Jakieś od 1000 do 1500 złotych. Wiem że to nie wiele, ale więcej nie mogę poświęcić na ten cel pieniędzy.

W tej kwocie to tylko Tamron 70-300 VC USD.

Robson_zg
24-09-2013, 20:43
ewentualnie używka Nikkor 70-300 VR

Krzychumag
30-09-2013, 22:14
Serdecznie dziękuje za propozycje. Mam taka prośbę, czy ktoś może mi wyjaśnić cztery opcje w aparacie Nikon D3200. Pierwsza opcja Tryb P (automatyka programowa), druga opcja Tryb S (automatyka z preselekcją czasu), trzecia opcja Tryb A (automatyka z preselekcją przesłony) oraz Tryb M (tryb manualny). Proszę napisać w jakich okolicznościach podczas robienia zdjęć używać tych trybów.

Rafał_Sz
01-10-2013, 06:20
Serdecznie dziękuje za propozycje. Mam taka prośbę, czy ktoś może mi wyjaśnić cztery opcje w aparacie Nikon D3200. Pierwsza opcja Tryb P (automatyka programowa), druga opcja Tryb S (automatyka z preselekcją czasu), trzecia opcja Tryb A (automatyka z preselekcją przesłony) oraz Tryb M (tryb manualny). Proszę napisać w jakich okolicznościach podczas robienia zdjęć używać tych trybów.
To są absolutne podstawy fotografowania jako takiego. Akurat Twój aparat nie ma tu znaczenia, ma te tryby, bo powinien je mieć.

Tu masz to dokładnie wyjasnione. (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac)

zgera
01-10-2013, 07:23

Tryb P to takie Auto z możliwością większej ingerencji w ustawienia aparatu, sam ustawiasz ISO, pomiar światła itp.
Tryb P ma funkcję fleksji programu, kręcąc kółkiem zmieniamy czas i przysłonę ciągle zachowując poprawną ekspozycje.
Tryb S, sam wybierasz potrzebny czas naświetlania, przysłonę dobiera aparat.
Tryb A, sam wybierasz przysłonę, czas dobiera aparat.
W trybie M wszystkie parametry ekspozycji czyli czas, przysłonę, iso dobiera użytkownik.

Mazzi
01-10-2013, 09:20
klick (http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D3200/D3200RM_Pl_02.pdf)

Wszystko jest tutaj super wyjaśnione ;) Nie musisz dziękować :)

Krzychumag
06-10-2013, 18:10
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Mam taką prośbę i pytanie. Jak robię zdjęcia w trybie M, to zdjęcia wychodzą całe białe i nic na nich nie widać - może coś robię źle. Proszę o napisanie jak można sprawdzić czy poprawnie działa tryb M w aparacie Nikon D3200.

MstrG
06-10-2013, 18:19
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Mam taką prośbę i pytanie. Jak robię zdjęcia w trybie M, to zdjęcia wychodzą całe białe i nic na nich nie widać - może coś robię źle. Proszę o napisanie jak można sprawdzić czy poprawnie działa tryb M w aparacie Nikon D3200.

Ustawiając poprawnie ekspozycję?

fkdc
06-10-2013, 19:35
Poczytaj sobie http://www.fotoporadnik.pl/tryby-pasm.html

woit
06-10-2013, 19:59

To jest masakra jakaś....

Krzychumag
06-10-2013, 21:58
Dziękuje za wszelką pomoc. Teraz działa wszystko poprawnie. Na samym początku myślałem że zepsuty jest aparat, a przecież nie tak dawno go kupiłem. Jeszcze raz dziękuje.

Krzychumag
07-10-2013, 18:48
Mam takie pytanie, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć w instrukcji. Proszę napisać co znaczy funkcja Job nr.

mikemek
07-10-2013, 19:35
http://lmgtfy.com/?q=%22job+nr%22+nikon+d3200

zgera
07-10-2013, 19:43
Mam takie pytanie, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć w instrukcji. Proszę napisać co znaczy funkcja Job nr.

Tutaj znajdziesz odpowiedź:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=65060

Lub instrukcja obsługi, str. 131, dział redukcja szumów.

Krzychumag
13-10-2013, 08:37
Dziękuje za odpowiedź zgera. Mam takie troszkę pytanie przyszłościowe - proszę o poradę jaki sprzęt muszę dokupić aby fotografować w trybie Macro. Za porady i rady dziękuje z góry.

mikemek
13-10-2013, 10:51
Dziękuje za odpowiedź zgera. Mam takie troszkę pytanie przyszłościowe - proszę o poradę jaki sprzęt muszę dokupić aby fotografować w trybie Macro. Za porady i rady dziękuje z góry.

W sieci jest tona porad na ten temat. Np. to:
http://www.waskiel.pl/makro-kilka-porad-na-dobry-i-tani-poczatek.html

bolojang
01-11-2013, 15:25
Witam, czy warto zakupić d3200 z obiektywem kitowym 18-105 mm. Jest obecnie w bardzo dobrej cenie w sklepie stacjonarnym lecz mam zagadkę- gdyż nikt go nie poleca zbytnio. Chciałbym kupić pierwszą lustrzankę na dłuższy okres i nie mam zamiaru już jej szybko zmieniać. Jedynie dokupić dodatkowy obiektyw portretowy.
Główny cel to robienie szybkich zdjęć zwierzętom w słabych warunkach oświetleniowych jak i portretowych w warunkach domowych. Mam do wydania obecnie 2-2,5 tyś.
Czy może lepiej kupić samo body d5100 za 1450zł i dokupić sam obiektyw np.Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor za 700zł, który chyba wg waszych opinii spisuje się z nim bardzo dobrze.
Proszę o pomoc w wyborze, coś czuję że ta druga opcja jest lepsza ale dodam, że pierwsza jest dostępna od ręki w sklepie.

GonzoG
01-11-2013, 15:49
D3200 i zdjęcia zwierząt w słabych warunkach - wątpię. To nie ta klasa aparatu. Szczególnie chodzi tu o skuteczność i dokładność działania AF w takich warunkach i to już mowa o dobrych jasnych obiektywach, a z 18-105 może w ogóle nie trafiać z ostrością.
Szybkie zdjęcia - 18-105 to nie obiektyw do szybkich zdjęć. Ustawianie ostrości w nim jest powolne. Z resztą sam aparat do szybkich nie należy.

Portrety - nie będzie żadnych problemów.

Porównanie D3200 i D5100 -> D5100. Różnic wypisywać nie będę, bo były one już wielokrotnie tu na forum wymieniane.
Jedyny plus D3200 to rozdzielczość, ale to jest również minus, bo zdjęcia zajmują znacznie więcej i wolniej są zapisywane na kartę.

Krzychumag
08-11-2013, 11:49
Witam, czy warto zakupić d3200 z obiektywem kitowym 18-105 mm. Jest obecnie w bardzo dobrej cenie w sklepie stacjonarnym lecz mam zagadkę- gdyż nikt go nie poleca zbytnio. Chciałbym kupić pierwszą lustrzankę na dłuższy okres i nie mam zamiaru już jej szybko zmieniać. Jedynie dokupić dodatkowy obiektyw portretowy.
Główny cel to robienie szybkich zdjęć zwierzętom w słabych warunkach oświetleniowych jak i portretowych w warunkach domowych. Mam do wydania obecnie 2-2,5 tyś.
Czy może lepiej kupić samo body d5100 za 1450zł i dokupić sam obiektyw np.Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor za 700zł, który chyba wg waszych opinii spisuje się z nim bardzo dobrze.
Proszę o pomoc w wyborze, coś czuję że ta druga opcja jest lepsza ale dodam, że pierwsza jest dostępna od ręki w sklepie.

Ja mam aparat D3200 i jakoś nie narzekam. Oczywiście są i lepsze aparaty Nikona. Do moich potrzeb wystarczy. Mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie mogę kupić osłonę LCD do aparatu Nikon D3200. Za informacje, dziękuje z góry.

zgera
08-11-2013, 13:22
Ja mam aparat D3200 i jakoś nie narzekam. Oczywiście są i lepsze aparaty Nikona. Do moich potrzeb wystarczy. Mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie mogę kupić osłonę LCD do aparatu Nikon D3200. Za informacje, dziękuje z góry.

Choćby tu: osłona D3200 (http://allegro.pl/listing/listing.php?string=os%C5%82ona+lcd+nikon+d3200)

Andrzej1974
09-11-2013, 08:36
Mam takie pytanie, czy ktoś wie gdzie mogę kupić osłonę LCD do aparatu Nikon D3200.

W zupełności wystarczy zwykła naklejana folia jak na wyświetlacz telefonu.

Krzychumag
30-03-2014, 16:03
Mam takie pytanie co do Nikona d3200 i obiektywu 18-105. Mam sąsiada który mam taki sam aparat i prosił mnie o poradę. Sąsiad mój chciałby kupił pierścieni pokrętne firmy Delta i pyta mi się jak będą wychodzić zdjęcia makro przy obiektywie 18-105 czy dobrze by było kupić jakiś nowy obiektyw. Niestety nie znam odpowiedzi na te pytanie bo się makro fotografią nie zajmuję. Jeżeli się ktoś zna to proszę napisać, będę bardzo wdzięczny.

MstrG
31-03-2014, 08:39
Mam takie pytanie co do Nikona d3200 i obiektywu 18-105. Mam sąsiada który mam taki sam aparat i prosił mnie o poradę. Sąsiad mój chciałby kupił pierścieni pokrętne firmy Delta i pyta mi się jak będą wychodzić zdjęcia makro przy obiektywie 18-105 czy dobrze by było kupić jakiś nowy obiektyw. Niestety nie znam odpowiedzi na te pytanie bo się makro fotografią nie zajmuję. Jeżeli się ktoś zna to proszę napisać, będę bardzo wdzięczny.

18-105 + pierścienie czy soczewki makro? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241081)

Krzychumag
31-03-2014, 10:57
18-105 + pierścienie czy soczewki makro? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=241081) Dziękuje MstrG. Jednak polecę mu aby dał sobie spokój z tym obiektywem i żeby kupił sobie Nikon Nikkor MF 55 mm f/2.8 Micro - o ile go gdzieś kupi. Zauważyłem że do fotografii makro bardzo go polecają. Przeglądałem trochę internet i natrafiłem na NIKKOR AF-S DX MICRO 40MM F2.8 G, tak się zastanawiam jaka jest różnica pomiędzy obydwoma obiektywami.

zyzio666
31-03-2014, 11:14

Ja rozumiem, że prawdziwi twardziele instrukcji nie czytają.... Ale że ludzie nie mają wstydu zadawać takie pytania????

Krzychumag
31-03-2014, 11:18
Ja rozumiem, że prawdziwi twardziele instrukcji nie czytają.... Ale że ludzie nie mają wstydu zadawać takie pytania???? Wstyd jest wtedy gdy człowiek zrobi coś niegodziwego.

kkokosz
31-03-2014, 11:36
Wstyd jest wtedy gdy człowiek zrobi coś niegodziwego.

Nie tylko. Własnego lenistwa też się człowiek powinien wstydzić.

Krzychumag
31-03-2014, 11:53
Nie tylko. Własnego lenistwa też się człowiek powinien wstydzić.Poniekąd wszyscy powinniśmy się wstydzi ponieważ wszyscy jesteśmy leniwi.

bolth
31-03-2014, 11:58

zakupiłem lustrzankę D90 do czego ona tak właściwie służy?hę

jak ktoś pisał nie ma głupich pytań,są głupie odpowiedzi,nawiązując do kolegi który zadał to pytanie a miałem ten problem jak wszyscy początkujący kiedyś, odpowiedzi szukam sam zawsze w instrukcji obsługi przecież:-)

Krzychumag
31-03-2014, 12:15
zakupiłem lustrzankę D90 do czego ona tak właściwie służy?hę

jak ktoś pisał nie ma głupich pytań,są głupie odpowiedzi,nawiązując do kolegi który zadał to pytanie a miałem ten problem jak wszyscy początkujący kiedyś, odpowiedzi szukam sam zawsze w instrukcji obsługi przecież:-)

Mam prośbę do wszystkich. Proszę zakończmy tę dyskusję bo ona do niczego nie prowadzi. Co do zadanego przez zemnie pytania to napiszę szczerze że jeszcze na te pytanie nikt do końca prawidłowo nie odpowiedział, a odpowiedz sam znalazłem. A i instrukcja nie pomorze.

kkokosz
31-03-2014, 12:20
Dobra, szkoda gadać :)

kelo83
13-04-2014, 12:39
Witam wszystkich.
Mam pytanko, czy za pomocą D3200 i filtra IR, da się robić zdjęcia w podczerwieni??
Trochę pokopałem "w sieci" i w zasadzie znalazłem sprzeczne informacje :(

Krzychumag
29-04-2014, 15:53
Mam takie pytanie co do wskaźnika ostrości w Nikonie d3200. Jeżeli robię zdjęcia w trybie manualnym i mam wyłączony autofokus to ten wskaźnik ostrości ma jakiś wpływ na wykonane zdjęcie. Chodzi mi o to że jak wykonuję zdjęcie w trybie manualnym i mam wyłączony autofokus, to ten wskaźnik pojawia się w wizjerze i raz miga a raz znika w ogóle. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak i czy ten wskaźnik ostrości jest potrzebny i jak ten wskaźnik zrozumieć podczas wykonywania zdjęcia w trybie manualnym z wyłączony autofokusem.

knopers1
29-04-2014, 16:05
http://www.instrukcjapolska.pl/index.php/nikon/191-nikon-aparat/8113-instrukcja-obslugi

Krzychumag
29-04-2014, 16:45
http://www.instrukcjapolska.pl/index.php/nikon/191-nikon-aparat/8113-instrukcja-obslugi

Dziękuje już wszystko wiem.

nikoniarz
29-04-2014, 17:58
ten wskaźnik pojawia się w wizjerze i raz miga a raz znika w ogóle

Świecąca "kropka" to potwierdzenie ostrości. Ale dobrze zasugerowano lekturę instrukcji obsługi- gdybyś się z nią zapoznał, nie zadał byś pytania.

MackEstrite
30-04-2014, 10:15
Ten odkopany wątek poprawia humor od samego rana :) podziwiam cierpliwość wszystkich udzielających odpowiedzi. Idealny przykład na to co się dzieje, gdy kupimy coś, czego chyba nie potrzebujemy, potem nie czytamy instrukcji bo już wszystko wiemy, a jeśli jednak nie wiemy, to pytamy na forum, bo google, czy szukajka nie znają odpowiedzi na takie zagadnienia.

Krzychumag
25-05-2014, 15:37
Witam serdecznie, mam takie pytanie dotyczące funkcji VR w obiektywie. Jeżeli robię zdjęcia z pomocą statywu to ta funkcja w obiektywie powinna być wyłączona czy włączona. Bo dużo ludzi pisze na tym forum aby funkcję tą wyłączyć podczas fotografowania za pomocą statywu.

MstrG
25-05-2014, 15:37
Witam serdecznie, mam takie pytanie dotyczące funkcji VR w obiektywie. Jeżeli robię zdjęcia z pomocą statywu to ta funkcja w obiektywie powinna być wyłączona czy włączona. Bo dużo ludzi pisze na tym forum aby funkcję tą wyłączyć podczas fotografowania za pomocą statywu.

Wyłączona.