PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon p500 problem z robieniem zdjęć

olijacek
21-09-2013, 13:41
Witam

Proszę o pomoc usterka aparatu polega na tym że po naciśnięciu przycisku aparat normalnie ostrzy zdjęcie i nie robi zdjęcia, czasem robi od razu, czasem po kilku sekundach nawet kilkunastu a czasem trzymam przycisk i nie robi zdjęcia.

Pomocy co robić !?!

nied0bry
21-09-2013, 14:02
Pewnie styk w spuście się kończy, ew. połączenie między spustem a płytą... Zapytaj najbliższym serwisie sprzętu foto, albo pojedź do Wawy i zostaw w serwisie na Łopuszańskiej. Tylko spytaj najpierw o koszt, żeby Cię z butów nie wyrwało jak krzykną 200plnów... :)

pozdr,
kris

olijacek
21-09-2013, 14:08
To nie przycisk, bo reakcja na przycisk jest za każdym razem czyli naciskam przycisk aparat zawsze ostrzy obraz itd. i na tym koniec. Chociaż w sumie to tem przycisk jest dwustopniowy do połowy jeden styk dalej drugi może to ten drugi ... ma ktoś instrukcje jak się do niego dobrać ??

olijacek
18-03-2015, 15:01
Dla podobnych. Jednak to był przycisk spustu drugi jego stopień był zużyty, niestety rozkręcając jedno naprawiłem inne zepsułem. Zrobiłem zwarcie na płycie od kondensatora flesz, aparat działa lampa błyskowa nie :( to smutne ktos pomoże czy to układ jakiś czy kondensator ?

Studio5s
18-03-2015, 16:28
To nie przycisk, bo reakcja na przycisk jest za każdym razem czyli naciskam przycisk aparat zawsze ostrzy obraz itd. i na tym koniec. Chociaż w sumie to tem przycisk jest dwustopniowy do połowy jeden styk dalej drugi może to ten drugi ... ma ktoś instrukcje jak się do niego dobrać ??
Najprawdopodobniej masz uszkodzony microswitch spustu.
Pierwsza pozycja - pomiar działa lecz wyzwolenie czyli drugi stopień nie działa.
Ale widzę że już poradziłeś sobie z tym.
Dokonałeś zwarcia na module lampy błyskowej i co się teraz dzieje?
Pozdrawiam

Obelix
18-03-2015, 17:32
Dla podobnych. Jednak to był przycisk spustu drugi jego stopień był zużyty, niestety rozkręcając jedno naprawiłem inne zepsułem. Zrobiłem zwarcie na płycie od kondensatora flesz, aparat działa lampa błyskowa nie :( to smutne ktos pomoże czy to układ jakiś czy kondensator ?

Przede wszystkim w praktycznie każdym aparacie moduł flesza jest zabezpieczony bezpiecznikiem - i od jego sprawdzenia bym zaczął.

puciek
18-03-2015, 18:24
Dziwne. Moduł flesza i bezpiecznik? Przed zwarciem ma on chronić? Może w lampach błyskowych także coś takiego montują?

Obelix
18-03-2015, 19:16
Dziwne. Moduł flesza i bezpiecznik? Przed zwarciem ma on chronić? Może w lampach błyskowych także coś takiego montują?

Bezpiecznik w module flesza jest instalowany zaraz za doprowadzeniem zasilania z przetwornicy dc-dc. W przypadku zwarcia w module flesza ma on zabezpieczyć główny układ zasilania aparatu przed ewentualnym uszkodzeniem.
Co do lamp błyskowych -w takiej SB-800 jest co najmniej jedno zabezpieczenie - 0,5A na wejściu zasilania. Tyle że nie jest to stricte bezpiecznik jak ten stosowany w aparatach, tylko wyłącznik nadprądowy, który samoistnie wraca do stanu przewodzenia po wyeliminowaniu zwarcia.
I jeszcze jedno - wszystkie bezpieczniki/wyłączniki stosowane w takich urządzeniach jak aparaty czy lampy błyskowe są to zabezpieczenia bezzwłoczne superszybkie, nie licząc termistorów.

TOP67
18-03-2015, 19:17
W aparatach jest dużo bezpieczników. Nie są to oczywiście szklane rurki, tylko małe elementy SMD.
A w lampach są zarówno zabezpieczenia prądowe, jak i termiczne.