PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 3 zdjęcia, mniejsze zło.

CODER_BEST
21-09-2013, 11:46
Cześć

Z tych 3 zdjęć muszę wybrać jedno... Nie chodzi mi tutaj o krytykę tych zdjęć, jeśli nie podoba wam się żadne to po prostu wybierzcie mniejsze zło. Sam mam dylemat i nie wiem, które wybrać. A muszę wiedzieć max za 1h... ehh.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/ff709feb176a664ea14166e4df5eaddd141.101.88.2439445 128469_7f07a59d96_o.jpg )

2.

źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/ff709feb176a664ea14166e4df5eaddd141.101.88.243dzer a%20morze.jpg )

3.

źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/ff709feb176a664ea14166e4df5eaddd141.101.88.243mors kie%20oko.jpg )

zolton
21-09-2013, 11:52
Jeśli można spytać...do czego ma być to zdjęcie?

Ymanuel
21-09-2013, 11:53
trójeczka :) za mimo wszystko najbardziej wg mnie zamkniętą kompozycję kadru.

CODER_BEST
21-09-2013, 11:56
Właśnie się dowiedziałem, że jest konkursik ( u mnie w mieście ) oddanie prac do dzisiaj do 15 a jeszcze muszę wywołać.

Tematyka wakacyjna.

Czekam na inne głosy w sprawie zdjęć.

PS: Muszę wiedzieć za max 1h bo jeszcze muszę jechać wywołać te zdjęcia.

bognik
21-09-2013, 12:00
Skoro tematyka wakacyjna, to dwójka ;)

zolton
21-09-2013, 12:04
W takim wypadku to ja 1. doradzam ;)
Ludziom wakacje bardziej się kojarzą z morzem, z leniuchowaniem na plaży. Góry to temat bardziej dla wypoczynku i zdrowia fizycznego w jednym. Dwójka wg mnie obrazuje bardziej temat relacji człowiek-zwierzę (jego pupil).
Warto też pomyśleć co by się podobało jury (może wiesz gdzie byli na wakacjach i czy im się podobało :D)
Celuj tak aby to doprowadziło do wygranej :P
Powodzenia. W przypadku jakiegoś zaszczytnego miejsca to się pochwal w tym wątku ;)

CODER_BEST
21-09-2013, 12:09
Konkurs między szkolny (liceum/technikum) ... W poprzednim roku były dwa konkursy w jednym miałem 1 miejsce w kolejnym 2 miejsce, więc może i teraz uda się coś ugrać ;D

Jury znam.... hhmm ciężki wybór. Wywołam chyba wszystkie 3 i może uda się oddać 2 chociaż bo w regulaminie konkursu jest on w sumie na 3 zdania nie pisze że max 1 zdjęcie.... hhmmm

Dobra dzięki za pomoc ale czekam jeszcze na jakieś propozycje :)

bodek_1
21-09-2013, 12:22
dla mnie jedyneczka za klimat :D

bognik
21-09-2013, 12:28
W takim wypadku to ja 1. doradzam ;)
Ludziom wakacje bardziej się kojarzą z morzem, z leniuchowaniem na plaży. Góry to temat bardziej dla wypoczynku i zdrowia fizycznego w jednym. Dwójka wg mnie obrazuje bardziej temat relacji człowiek-zwierzę (jego pupil).

Pies też może mieć wakacje ;) Do tego tylko na zdjęciu z psem się coś dzieje. Reszta to oklepane tematy (same widoki), których wszędzie jest pełno.
Inni będą mieć wspomniane widoczki czy biegające dzieci, a Ty masz szczęśliwego psa, który jest na wakacjach nad morzem ze swoją rodziną, która rzuca mu patyczki :D Zawsze to coś innego.

PS Nie oceniam kwestii technicznej zdjęć, bo przeglądam je na telefonie.

josephebeloki
21-09-2013, 12:30
1 jest cudne.
Ale teraz doczytałem, że to temat wakacje==> no to 2 !!!!

Jest na zdjęciu i KLIMAT i RADOŚĆ => pies + kij => wolny czas. Poza tym, szczęśliwe zwierze na zdjęciu to szczęśliwa rodzina, dobra atmosfera i miłość do zwierzęcia (czyli jesteś człowiekiem z sercem ) . Widać, że poświęcasz czas swoim przyjaciołom, co da Ci przewagę :)

Piękny pies, fale, morze, cudny zachód i pewno sielanka + cudowna atmosfera.

Technicznie:
Zdjęcie jest bardzo dobre. Pies w mocnym punkcie... biegnie do kolejnego mocnego punktu słońca, do którego prowadzi kij => IDEALNIE. Mało tego, wzrok zawsze prowadzony jest z ciemnego do jasnego punktu => Kolejna zaleta, z ciemniejszego obszaru (psa), przez coraz bardziej jasny (kij) do najbardziej jasnego (słońce). Jeszcze bym dodał, owczarek ma kolory wpasowujące się w klimat pomarańczowo czarno żółte.... CAŁOŚĆ JEST IDEALNA => BRAWO

BIERZ 2 na konkurs i potem powiedz jak Ci poszło. Tylko wydrukuj na SUPER POŁYSK, nie na MAT, bo nie będzie klimatu tego pięknego słońca, muszą być te odblaski od wody widoczne.

darjo1
21-09-2013, 12:35
W tm temacie wybieram 2.

pitbul60
21-09-2013, 12:36
Wolaj 1 ,jest naprawde dobra .

CODER_BEST
21-09-2013, 12:39
Tak dla ścisłości to na nr1 jest zachód słońca

A na nr2 jest wschód słońca :D Piesek oczywiście mój Owczarek Niemiecki (suczka)

Też chciałem wybrać nr2 bo coś się dzieje i chyba właśnie tak zrobię ;D Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze :)

bognik
21-09-2013, 12:43
Jest na zdjęciu i KLIMAT i RADOŚĆ => pies + kij => wolny czas. Poza tym, szczęśliwe zwierze na zdjęciu to szczęśliwa rodzina, dobra atmosfera i miłość do zwierzęcia (czyli jesteś człowiekiem z sercem ) . Widać, że poświęcasz czas swoim przyjaciołom, co da Ci przewagę :)

Piękny pies, fale, morze, cudny zachód i pewno sielanka + cudowna atmosfera.

Ładnie to napisałeś, to samo miałam na myśli ;)

zolton
21-09-2013, 13:07
Jak widzicie każdy inaczej widzi jakieś zdjęcie. Jako iż to konkurs międzyszkolny to wątpię aby jury się zastanawiało nad techniką i przekazem zdjęcia. Zapewne będzie tak: "fajne, podoba mi się, przechodzi dalej", "nie podoba mi się, odrzucam"...i tak pójdzie aż zostaną 2-3 zdjęcia z czego wybiorą jakieś.

Coś czuję, że będą to Panie z polskiego i z biblioteki. Powtórzę się, nie będą patrzeć na technikę i przekaz a na widok.

To są tylko moje przeczucia. Znam to na własnym przykładzie tylko nie odnośnie fotografii a konkursie na prezentację multimedialną.

plan3s
21-09-2013, 13:21
Dwójka jest spoko, bo to nie tylko widoczek, a zabawa. Trójka jest najładniejsza ale nie pasuje na tematykę wakacyjną. Jedynka jest sztampowa i w dodatku wysoko położony horyzont zaburza poczucie stabilności u widza.

creep
21-09-2013, 14:41
Wybierz dwójkę, josephbeloki pięknie opisał dlaczego:)

mozable
21-09-2013, 15:07
dwójka :) ale wyprostuj wszystkie dla ogólnego efektu :) Jeśeli mogę zapytać o metode ostrzenia, rozdzielczość i ewentualnie mechanizm interpolacji , bo bardzo ładnie sie prezentują od strony technicznej .