PDA

Zobacz pełną wersję : Koncert a prawa do zdjęcia.

d90
21-09-2013, 08:51
Krótkie pytanie do "koncertowcow" :0)

Zdjęcia robione na koncercie bez akredytacji.
Czy mam do nich takie same prawa jak do zdjęć np ze streeta ?
Jak to wyglada prawnie ? Będę starał się łapać w kadr tylko jedna osobę. Coś jak portret sceniczny.
Dodam ze wiele razy focilem koncerty (kiedyś dawno) np na witryny www szły zdjęcia, ale zawsze miałem umowę i nigdy nie robiłem nic sam tylko dla siebie. Dziś się wybieram na koncert. Pozwolenie od organizatorów na focenie mam. Wokalista wyglada super, muza tez jest super, ja mam wolne, więc postanowiłem się wybrać. Przy okazji sprawdze jak smiga w ciemnicy moje nowe 180mm :0)

Czy będę miał pełne prawa do wszystkich zrobionych tam zdjęć ?
Czy może powinienem mieć umowę (standard) z osoba na której się skupie i będę ja focil ?

Kacper82
29-09-2013, 14:30
Rozumiem, że ta pojedyncza osoba to występujący na danym koncercie?
Jeśli tak, masz pełnię praw do tych zdjęć (zakładając też że jest to impreza publiczna).

GonzoG
29-09-2013, 16:00
Co do robienia zdjęć, to obowiązują takie same prawa jak przy streecie (teren prywaty - trzeba zgody, teren publiczny ogólnodostęny - możesz robić do woli), co do publikacji - inne, bo artysta na scenie jest osobą publiczną wykonującą swój zawód - nie trzeba żadnej zgody na publikację wizerunku, która to przy streecie jest absolutnie wymagana przez prawo.
Jeśli natomiast robisz pojedyncze osoby z publiki - tak samo jak przy streecie - do publikacji wymagana zgoda.

Black Knight
30-09-2013, 16:03
Rozumiem, że ta pojedyncza osoba to występujący na danym koncercie?
Jeśli tak, masz pełnię praw do tych zdjęć (zakładając też że jest to impreza publiczna).

Jeszcze w tym temacie - czy pełnia praw oznacza, że mogę wykorzystać zdjęcia do celów komercyjnych? A dokładniej rzecz ujmując: mam zdjęcia z koncertu, które chciałabym umieścić na swojej wizytówce. Jest na nim osoba publiczna, a ja miałam akredytację.

FullMaverick
30-09-2013, 17:48
Posiadanie akredytacji nie oznacza automatycznie uzyskanie wszystkich praw (w tym praw do wykorzystania wizerunku). W umowie, wedle której przyznawana jest akredytacja na koncert, powinny być wyszczególnione obszary wykorzystania zdjęć, jeśli chodzi o prasę często jest to ograniczone do ilustrowania konkretnego artykułu opisującego fotografowane wydarzenie. Jeśli masz wątpliwości lub nie podpisałaś umowy to powinnaś się skonsultować z osobą lub organizacją, która wydała akredytację.