PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Pan Cogito i Wyobraznia

ArtX
12-04-2007, 06:52
Witam,

Jestem bardzo ciekawy Waszej opinii na temat tego oto zdjecia:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Pozdrawiam
Art.

puchbeary
12-04-2007, 07:23
MZ byłoby rewelacyjne gdyby nie tak wypalone postacie osób na końcu przecznicy. Kadr i pomysł do mni ebardzo trafia .

stig
12-04-2007, 07:31
puchbeary, gdyby kolega ArtX tak naswietlil to zdjecie, ze ulica w tle nie byla by wypalona, to rowniez koles na koncu tego zaulka bylby slabo dostrzegalny -- a co za tym idzie, zdjecie nie mialo by takiego efektu jak teraz. Poza tym miej na wzgledzie rozpietosc matrycy... :) Mimo, ze teraz szczegoly w tym zaulku sa mocno wyciagniete, to przy poprawnym naswietleniu ulicy -- boki zdjecia byly by kompletnie czarne. :)

swiatlo
12-04-2007, 07:35
puchbeary, gdyby kolega ArtX tak naswietlil to zdjecie, ze ulica w tle nie byla by wypalona, to rowniez koles na koncu tego zaulka bylby slabo dostrzegalny -- a co za tym idzie, zdjecie nie mialo by takiego efektu jak teraz. Poza tym miej na wzgledzie rozpietosc matrycy... :) Mimo, ze teraz szczegoly w tym zaulku sa mocno wyciagniete, to przy poprawnym naswietleniu ulicy -- boki zdjecia byly by kompletnie czarne. :)

I na dodatek moim skromnym zdaniem wypalenie końca ulicy stwarza właśnie ciekawy efekt...

ozzy
12-04-2007, 08:16
I na dodatek moim skromnym zdaniem wypalenie końca ulicy stwarza właśnie ciekawy efekt...

dokladnie tak!
bardzo mi sie podoba:)

puchbeary
12-04-2007, 08:28
Stig
Ja wiem że się pewnych rzeczy nie przeskoczy. Puściłem po prostu wodze wyobraźni. Widze że pierwszy plan jest wyciagniety do granic przyzwoitości. Pomysł na zdjęcie uważam za wspaniały i tu wielki uklon. W przeciwieństwie do kolegów mnie ten przepał przeszkadza. Może dlatego że w tym przepale tkwią ludzkie sylwetki. Ale to moje zdanie i czepiam się właściewie dlatego że jedynie do tego przyczepic się mogę przy okazji tego zdjęcia.

Sebastiann
12-04-2007, 09:05
ArtX świetne zdjęcie, bardzo mi się podoba - ma klimat:)

mad_mark
12-04-2007, 21:14
ja bym to widzial w pionowym kadrze - wiecej gory, wtedy postac bylaby z pozoru mala ale dzialal jako silny ciemny punkt na jasnym tle.

swiatlo
12-04-2007, 22:31
W przeciwieństwie do kolegów mnie ten przepał przeszkadza. Może dlatego że w tym przepale tkwią ludzkie sylwetki.

Rzecz jest w tym że te ludzkie sylwetki nie powinny być dobrze widoczne. One właśnie powinny się zlewać ze światłem..

lukaszMM
12-04-2007, 22:34
dla mnie zdjecie doskonałe - przepalenia na koncu jak najbardziej słuszne, widać przez to bardzo dobrze sylwetke mezczyzny.

ArtX
12-04-2007, 23:01
ja bym to widzial w pionowym kadrze - wiecej gory, wtedy postac bylaby z pozoru mala ale dzialal jako silny ciemny punkt na jasnym tle.

tak, wiem, nie lubisz kwadratowych kadrow ;)

..ale taki byl zamysl i tak tez pozostanie. Odpowiedz na pytanie dlaczego znalezc mozna w tytule (http://www.literatura.zapis.net.pl/okresy/wspolczesnosc/herbert/pan_cogito_i_wyobraznia.htm) (jezeli ktos nie zna).

Jak slusznie koledzy zauwazyli, cien jest wyciagany, przepal przygaszony, zeby nie razil az tak bardzo (niestety, moja matryca nie rejestruje w rozpietosci 12EV, jak slusznie zauwazyl Stig).
Jedyne nad czym sie zastanawiam, to wysteplowanie (albo dopalenie dla zmniejszenia kontrastu, ale nie pozbawienia tekstury na amen) postaci w tle.

Milo, ze sie podoba, dziekuje za opinie
pozdrawiam wszystkich
Art.

jchyra
13-04-2007, 08:35
jest super a faceci w czerni najlepiej wypadają na jasnym,
szczególnie gdy atakują z ciemnego zaułka ;-)