PDA

Zobacz pełną wersję : Bracket i osprzęt

charlie_kr
20-09-2013, 19:43
Potrzebuję kupić bracket i osprzęt do niego.
Mam Puszkę D3, sabine 900 i 8 akumulatorów sanyo eneloop.
Potrzebuję pod to kupić bracket, coś polecacie?
Co do tego od razu dokupić? Widziałem u profesjonalnych fotoreporterów jeszcze jakieś kabelki sprężynkowate, które szły do torby. Czy przez ten kabelek lleci zasilanie z jakiegoś zewnętrznego aku, czy do czego to jest?
Jak z ttl-em? Bracket ma fotocelę na kostce, czy jak?

milk
20-09-2013, 20:01
Też kiedyś "studiowałem" ten temat... proste i tanie konstrukcje zalewające rynek są ... do bani. Najlepszy z możliwych to chyba ten :

http://www.youtube.com/watch?v=7MjqWuxedug

Trochę kosztuje ale sprawia wrażenie dopracowanej i solidnej konstrukcji. Można ze Stanów lub Ebaya ściągnąć ... wszystko zależy czy potrzebujesz "byle czegoś" na chwilę czy jakiegoś solidnego sprzęta do zarabiania dudków.

charlie_kr
20-09-2013, 20:03
potrzebuję do robienia reporterki.
To na czym robią pro?

milk
20-09-2013, 20:10
potrzebuję do robienia reporterki.
To na czym robią pro?

fotocela odpada bo inni Ci będą wyzwalać ... musisz mieć kabelek ... wystarczy poszperać, tu masz świeże ogłoszenie u nas :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=236361

a tzw pro robią na wszystkim ... ja chciałem mieć solidnie i wygodnie :)

charlie_kr
20-09-2013, 20:26
ten bracket mi nie pasuje.. chcę jakiś w miarę mały, bo puszkę mam ciężką. D3+24-70 + sb900 już wazy.. a ten kabelek to wymóg, czy są jakieś zamienniki?
I jak pociągnąć zasilanie do lampy?

RobertMiernik
20-09-2013, 20:32
ten bracket mi nie pasuje.. chcę jakiś w miarę mały, bo puszkę mam ciężką. D3+24-70 + sb900 już wazy.. a ten kabelek to wymóg, czy są jakieś zamienniki?
I jak pociągnąć zasilanie do lampy?

Kabelek jak chcesz TTLa to wymóg, jak chcesz inaczej lampą sterować?

A zasilanie masz w sabinie przecież, baterypack to dodatek absolutnie nieobowiązkowy.

milk
20-09-2013, 20:46
zamień 900 na 800 tam masz 5 x AA to jedyna lampa z takim packiem. Zasilanie zewnętrzne kiedyś miałem ale to nieporozumienie jakieś było i dałem sobie spokój.
O kabelku już napisał Robert ...

JustRita pasowałem do d700+Grip więc ważyło to i było większe niż d3 :)

charlie_kr
20-09-2013, 20:55
Ok, już jaśniej.
Jeszcze w sprawie braclketu - czy jest on obowiązkowy? Lampa na stopce źle świeci w pionie i poziomie?

RobertMiernik
20-09-2013, 21:00
Ok, już jaśniej.
Jeszcze w sprawie braclketu - czy jest on obowiązkowy? Lampa na stopce źle świeci w pionie i poziomie?

Mam dziwne wrażenie, że jak go kupisz będzie Ci bardziej przeszkadzał niż pomagał...
Nie jest obowiązkowy, lampa świeci dobrze, proponuję, żebyś najpierw robił zdjęcia bez niego, jak dojdziesz do tego, że rzeczywiście Ci go brakuje, to będziesz o tym wiedział.

charlie_kr
20-09-2013, 21:12
Jak mogę wiedzieć, że mi go brakuje skoro nie będę wiedział jakie daje efekt?

czarq
23-09-2013, 07:54
Kolega kupił do D3s-ki braket w firmie fripers za 135zł...model 800-tka i sprawia się jemu bardzo dobrze. Kabel synchro też kupisz w tym samym miejscu. Pozdrawiam