Zobacz pełną wersję : D200 super obraz - koniec mitów!
Osoby które wypisują teksty typu "mydełko D200", "szumki", "mierne przejscia tonalne na RAW" sorki ale może zdjęć nie potrafią robić a potem ich wywoływać? Bo jeśli przez pół roku męczą się psychicznie a tu tylko pończoszka???? Panie
i panowie D200 też mam od pół roku i jak NEF obrabiam w NC to mam żyletę. A jak chcę mieć z D200 " super negatyw" to róbię HDR. Wcześniej F80 i negatyw i to są super foty. Z D200 uzyskuję normalnie format 50 na 70 - fota ostra, dynamiczne przejścia tonalne a plastyka zależy tylko od obiektywu . Jestem studentem sztuki operatorskiej i po 11 godzin dziennie analizuję obraz z autorami zdjęć filmowych, fotografikami reżyserami a wierzcie mi że to "negatywowi wyjadacze". Więc jak czytam te bzdury na temat tragicznego obrazu i trudnej obsługi a ostatnio FATALNEGO WYKONANIA to "powieki opadają"! No ale może się nie znam... ;)
D200 tanieje więc i obraz robi się gówniany.Teraz na topie jest zmienianie D200 na 5D.Ale jak 5D stanieje gdzieś tak do 4 tysięcy to też zaczną się masowe wyprzedaże z powodu że obraz choć nie zaszumiony to jakiś bez dynamiki i popadający w czerwienie.....a obraz.... i tak jest najfajniejszy z bylejakiego negatywu, zeskanowany w podrzędnym labie, zrobiony obiektywem za 150 zeta bez użycia HDR....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img122.imageshack.us/img122/1734/22qu4.jpg)
MzMarcin
12-04-2007, 03:12
D200 tanieje więc i obraz robi się gówniany.Teraz na topie jest zmienianie D200 na 5D.Ale jak 5D stanieje gdzieś tak do 4 tysięcy to też zaczną się masowe wyprzedaże z powodu że obraz choć nie zaszumiony to jakiś bez dynamiki i popadający w czerwienie.....a obraz.... i tak jest najfajniejszy z bylejakiego negatywu, zeskanowany w podrzędnym labie, zrobiony obiektywem za 150 zeta bez użycia HDR....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img122.imageshack.us/img122/1734/22qu4.jpg)
Mógł bym iść o zakład że konica vx200? Bo że konica jestem pewny ;)
Mógł bym iść o zakład że konica vx200? Bo że konica jestem pewny ;)
Skąd ta pewność, Marcin?
Pozdrawiam
Jak decyzja w podświadomości zapadła co do zmiany puszki, może systemu to zaczyna się świadomie szukać wad, przestałem analizować jak narysowane są szczegóły w narożnikach, centrum kadru, „namiętnie fotografuję”. Nie ma tygodnia bez „plenerku” , może tego nie widać na forum ale to inna kwestia. Mam za sobą okres ślęczenia przy magnetofonach, wzmacniaczach, zestawach głośnikowych i wsłuchiwania się w wysokie, niskie jaki jest środek, przepraszam za słowo i inne popierdółki, które zaczynały zajmować tyle czasu że brakowało na słuchanie MUZYKI i normalne życie, to było w latach 80-tych. Pewnie z fotografią mogło być podobnie i pewnie dla części z nas tak jest, nie poddawajmy się bezsensownemu wyścigowi za jakością techniczną sprzętu w pierwotnym znaczeniu tego słowa, już to zrozumiałem, moje 53 letnie „doświadczenie tzw. życiowe” i o naście lat krótszy kontakt z fotografią uprawianą amatorsko, upoważnia mnie do napisania tych kilku zdań. Fotografujmy, fotografujmy, dla siebie, dla bliskich, kto może i umie więcej również dla innych tym co ma. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
[QUOTE=anwas;270210]D200 tanieje więc i obraz robi się gówniany.Teraz na topie jest zmienianie D200 na 5D.Ale jak 5D stanieje gdzieś tak do 4 tysięcy to też zaczną się masowe wyprzedaże z powodu że obraz choć nie zaszumiony to jakiś bez dynamiki i popadający w czerwienie.....a obraz.... i tak jest najfajniejszy z bylejakiego negatywu, zeskanowany w podrzędnym labie, zrobiony obiektywem za 150 zeta bez użycia HDR....
Sorrki ale "gówniane" to jest Twoje podejście do tematu... Czy trolowanie wyssałeś może z mlekiem matki? Jeśli nie masz gruntowej wiedzy w temacie to lepiej nie zabieraj głosu, bo "powieki opadają"...:neutral:
D200 tanieje
bzdura...własnie drożeje :( w Krakowie skoczył z 4500 na 4690...zobaczycie ceny za kilka dni...
bzdura...własnie drożeje :( w Krakowie skoczył z 4500 na 4690...zobaczycie ceny za kilka dni...
Właśnie sprawdzałem na skąpcu. Niestety masz rację ALFie :(
No. Czyli znów zacznie robić lepsze zdjęcia. :wink: :mrgreen:
Bez udzialu fotografa, to wciaz nie bedzie mozliwe ;)
Przepraszam za wtret ale to kolejny post bez sensu. Za co ja place? ;)
Pewnie za swoją zapchaną strzynkę PM. :wink:
Temu akurat sa winni userzy. Jeden dzien, 10 stron PW :(
nie chcę być złym prorokiem, ale w ten sposób to się zajedziesz, zanim cała ta impreza zacznie przynosić zysk proporcjonalny do zaangażowania
Pewnych rzeczy nie da sie przeliczyc na pieniadze :)
na szczęście :)
jeśli tak uważasz na poważnie, to miło
Sorrki ale "gówniane" to jest Twoje podejście do tematu... Czy trolowanie wyssałeś może z mlekiem matki? Jeśli nie masz gruntowej wiedzy w temacie to lepiej nie zabieraj głosu, bo "powieki opadają"...:neutral:
Kolega coś jakby ironii nie wychwycił...?
Osoby które wypisują teksty typu "mydełko D200",
Jako autor topic-a "mydełko D200" sugerowałbym najpierw zapoznanie się z w/w.
Kolega coś jakby ironii nie wychwycił...?
moze to przez te 11godz z negatywami ;) :D
Jako autor topic-a "mydełko D200" sugerowałbym najpierw zapoznanie się z w/w.
Nie chodziło mi o ten topic, tylko o konkretne wypowiedzi "znawców tematu".
Zresztą sam wiesz jakie foty uzyskujesz z omawianego sprzętu.
Osoby które wypisują teksty typu "mydełko D200", "szumki", "mierne przejscia tonalne na RAW" sorki ale może zdjęć nie potrafią robić a potem ich wywoływać? Bo jeśli przez pół roku męczą się psychicznie a tu tylko pończoszka???? Panie
i panowie D200 też mam od pół roku i jak NEF obrabiam w NC to mam żyletę. A jak chcę mieć z D200 " super negatyw" to róbię HDR. Wcześniej F80 i negatyw i to są super foty. Z D200 uzyskuję normalnie format 50 na 70 - fota ostra, dynamiczne przejścia tonalne a plastyka zależy tylko od obiektywu . Jestem studentem sztuki operatorskiej i po 11 godzin dziennie analizuję obraz z autorami zdjęć filmowych, fotografikami reżyserami a wierzcie mi że to "negatywowi wyjadacze". Więc jak czytam te bzdury na temat tragicznego obrazu i trudnej obsługi a ostatnio FATALNEGO WYKONANIA to "powieki opadają"! No ale może się nie znam...
UWAŻAM TEMAT ZA ZAMKNIĘTY. NIKON D200 ROBI OSTRE FOTY, A RESZTA TO NASZE UMIEJĘTNOŚCI LUB ICH BRAK. AMEN.