Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki efekt?
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak uzyskać ów efekt:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/2836841214325382s2-2.jpg
źródło (http://fotogalerie.pl/fotki/upload/28/36/84/2836841214325382s2.jpg)
To się rysuje w photoshopie takie linie a później filtr "neon" czy da radę zrobić to z aparatem?
Raz widziałem jak moi znajomi z klasy się bawili telefonem i jakimś canonem. Jeden trzymał aparat a drugi wymachiwał telefonem. Później na zdjęciu było widać zarys światła z ekranu.
Do tego trzeba jakiś specjalistyczny sprzęt?
Posiadam D70 (od dzisiaj :D).
Aparat ustawiony na długi czas naświetlania (konieczny jest stabilny statyw; autor tego zdjęcia zastosował czas 30s), wyzwalasz migawkę, chwytasz w dłoń latarkę / komórkę / inne jaskrawe źródło światła i rysujesz dowolne kształty w powietrzu. W tym przypadku światłem została też obrysowana krawędź stołu i linia przez środek. Nie zdziwiłbym się, gdyby to zdjęcie zostało złożone z dwóch - trzech ujęć.
Ze "sprzętu" oprócz statywu i źródła światła jest wymagana jako taka wyobraźnia przestrzenna i ew. kumpel do pomocy.
Hmmm...przez 30 sek to nie za dużo "namaluje" mi się wydaje.
Ew...chyba, że to "malowało" więcej osób.
Znasz może jakiś poradnik odnośnie takiego "rysowania"?
Co i jak należy ustawić bo to dla mnie jak na razie czarna magia.
Tomek Konopka
19-09-2013, 22:42
można to zrobić na kilka razy i skleić w jedno żaden problem ;)
żródło światła nie może być mocne
Hmmm...przez 30 sek to nie za dużo "namaluje" mi się wydaje.
Ew...chyba, że to "malowało" więcej osób.
Znasz może jakiś poradnik odnośnie takiego "rysowania"?
Co i jak należy ustawić bo to dla mnie jak na razie czarna magia.
Poradnik jest prosty:
aparat na statyw, długi czas naświetlania i odpowiednio przymknąć przesłonę, ubrać się najlepiej na czarno, pilot do aparatu i źródło światła w dłoń.
Co do czasu potrzebnego na rysowanie - wbrew pozorom nie trzeba go dużo, bo jak będziesz to robić zbyt wolno, to na zdjęciu pojawią się również ślady po twoich rękach.
Nogi jednego z kolegów nawet zostały uwiecznione na zdjęciu po lewej stronie. :)
przem426
20-09-2013, 09:43
tak jak koledzy napisali wyżej, statyw, aparat ustawiony na odpowiednio długi czas lub Bulb, mały otwór przesłony, iso tak aby nie przepalić.
malować można różnymi akcesoriami, latarki, listwy ledowe, tzw "zimne katody" (ccfl), zimne ognie. nie polecam "świateł chemicznych" - są trochę za słabe a te większe - za drogie.
z ekstremalnych materiałów - polecam wełnę stalową, podpaloną zapalniczką - jak się to rozkręci - bardzo intensywnie iskrzy
dobrze jest ubrać się na czarno. generalnie trzeba umieć ogarniać przestrzeń aby coś narysować kilkoma ruchami.
z tego co wiem dobrze się obrysowuje postacie od stojącego statywu, który potem jest zabierany z kadru.
http://www.freezelight.ru/ - wg mnie najlepsza ekipa w temacie
do tego szukaj w googlach "light painting"
Ale jak technicznie ustawić ten czas naświetlania?
Próbowałem tak jak w instrukcji ale coś mi nie wychodzi :/
Technicznie, to należy tak zaprogramować procesor aparatu, aby otworzył migawkę, a następnie zamkną po określonej ilości taktów.
A w aparacie jest to banalnie proste - wybierasz odpowiedni tryb (chyba nie trzeba mówić jaki, bo to raczej oczywiste), ustawiasz czas na np. 30s, przesłonę, aby nie prześwietlić zdjęcia, a najlepiej aby było niedoświetlone, ISO raczej 100. I tyle.
przem426
20-09-2013, 15:58
tryb M (manualny). w instrukcji poczytaj czym i jak kręcić.
Dzisiaj porobiłem kilka prób...no i się coś tam udało ;)
Dzięki chłopaki.
Jeszcze jedno takie pytanie. Jaką przysłonę najlepiej ustawić? Od czego ona jest zależna?
przem426
21-09-2013, 07:34
Dzisiaj porobiłem kilka prób...no i się coś tam udało ;)
Dzięki chłopaki.
Jeszcze jedno takie pytanie. Jaką przysłonę najlepiej ustawić? Od czego ona jest zależna?
im wyższa wartość przysłony, tym mniej światła wpuszcza do aparatu, tym zdjęcie ciemniejsze.
poczytaj o podstawach -> http://szerokikadr.pl/poradnik/tryby-p-s-a-m-co-to-jest-oraz-kiedy-i-jak-ich-uzywac