Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D7100
Witajcie mam dylemat odnośnie zakupu obiektywu.
Mianowicie myślałem o :
Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX
i
Nikon AF-S 50 mm f/1.8G
a tu pod kontem filmowania
Samyang VDSLR 85mm T1.5 AS IF UMC
Proszę o konkretne opinie na temat nikkorów, gdyż kupię zapewne jeden z nich a co myślicie na temat samyanga
Czy 35mm czy 50mm musisz sam wybrać która ogniskowa bardziej Tobie pasuje. Najlepiej jak masz 18-55mm czy 18-105mm sam sprawdź ustawiając poszczególne ogniskowe. Na DX bezpieczniejsze jest 35mm.
Witajcie mam dylemat odnośnie zakupu obiektywu.
Mianowicie myślałem o :
Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX
i
Nikon AF-S 50 mm f/1.8G
a tu pod kontem filmowania
Samyang VDSLR 85mm T1.5 AS IF UMC
Proszę o konkretne opinie na temat nikkorów, gdyż kupię zapewne jeden z nich a co myślicie na temat samyanga
j.w. wybór pomiędzy 35 i 50mm, to głównie kwestia gustu, ale zapotrzebowania - musisz sprawdzić samemu.
Co do filmowania - sprawdź, czy taka ogniskowa Ci będzie odpowiadać. Ja do filmowania używam głównie 35-105/2.8 i 50/1.8. I przyznam szczerze, że często brakuje szerokiego kąta, ale przy krótkich ogniskowych i świetle f/2-f/2.8 bardzo ciężko już ręcznie ustawić ostrość na nikonie.
Czyli ten Samyang VDSLR 85mm nie jest odpowiedni ?
Czyli ten Samyang VDSLR 85mm nie jest odpowiedni ?
Jest tak samo odpowiedni jak każdy inny.
A to na ile użyteczny - tylko Ty będziesz wiedział.
tomak1986
20-09-2013, 00:13
Pamiętaj o tym,że ten Samyang nie ma stabilizacji, co przy filmowaniu i takiej ogniskowej zapewne da się dość mocno odczuć.
On może i jest fajny do filmowania, tylko że w formacie dla jakiego został zaprojektowany, czyli FX.
Ja bym się podłączył pod pytanie o D7100- interesuje mnie Tamron 17-50 2.8 lub Sigma 17-50 2.8. Co jest lepsze?
Ja bym się podłączył pod pytanie o D7100- interesuje mnie Tamron 17-50 2.8 lub Sigma 17-50 2.8. Co jest lepsze?
Ponoć Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM nie współpracuje w pełni z D7100, poszukaj o tym informacji. Z tych dwóch jednak i tak bym ją wybrał :)
No właśnie czytałem:) że są tam jakieś problemy z oprogramowaniem no i mam nie lada zagwostkę:)
Damiankck
19-10-2013, 22:38
idź do sklepu i sprawdź. Jak będzie ok to kup, jak nie to Tamron
kszysiek2
19-10-2013, 22:55
mam ten obiektyw jestem zadowolony , brakuje tylko zoomu
Plastek01
20-10-2013, 08:41
Mam T17-50 i pstrykałem też trochę S17-50. W Sigmie nie zauważyłem żadnych problemów z D7100 i przy obecnych cenach jednak wybrałbym S17-50. Tami nie jest zły, ale jednak budową, szybkością AF przegrywa z Sigmą.
Ponoć Sigma 17-50mm f/2.8 OS HSM nie współpracuje w pełni z D7100, poszukaj o tym informacji. Z tych dwóch jednak i tak bym ją wybrał :)
@yazid
Problemy D 7100 we współpracy z Sigmą są IMHO znikome - głównie chodzi o skokowe przewijanie zdjęć na podglądzie i niewyłączanie podglądu po ustawionym w menu czasie, ale zawsze po minucie. To samo dotyczy również wyłączania wartości pomiaru ekspozycji po naciśnięciu spustu i ponownym jego zwolnieniu. Wpływa to oczywiście na nieco szybsze rozładowywanie baterii.
Kolejny mały zgrzyt to zapisywanie w exif "VR On" bez względu na faktyczne położenie przełącznika, tzn. WSZYSTKIE zdjęcia wykonane D7100 z Sigmą 17-50/f 2,8 będą miały w Exif zapisane "VR On".
Trudno nie wspomnieć o mitycznym BF/FF, ale to nie dotyczy konkretnie Sigmy, lecz wszelkich szkieł niesystemowych. Leczenie - mikrokalibracja lub wizyta w serwisie N.
MstrG i Plastek01 MSZ mają rację, warto wybrać Sigmę przed Tamronem - zwłaszcza przy jej obecnej cenie. Jakość zdjęć zdecydowanie kompensuje wyżej wzmiankowane drobne niedogodności.
Jeżeli one Ci nie przeszkadzają i nie myślisz o przesiadce na pełną klatkę, to bierz Sigmę 17-50.
"Będziesz Pan zadowolony" :wink:
Szczegółowe relacje i osobiste odczucia innych użytkowników S 17-50 w tym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=133915&page=54)