Zobacz pełną wersję : Jaki fotolab i jak przygotować zdjęcia.
Po ostatnim zamówieniu nie jest do końca zadowolony.
Co prawda monitor nie mam skalibrowany ale spodziewałem się czegoś więcej po odbitkach.
Najbardziej mi się nie podobały zdjęcia które zrobiłem na czarnym tle. Na monitorze wyglądało to całkiem dobrze, a na odbitce brakowało szczegółów, białe było bardziej ekri i zdecydowanie ciemniej. Może to wina rozpiętości od czarnego tła do białej bluzki ?
Możecie mi powiedzieć jak najlepiej przygotować zdjęcie do fotolabu (pod względem barwy)?
I jaki fotolab polecacie na obszarze Śląska bądź w internecie ?
W internecie mogę polecić vertis.pl - dobry papier i jakość nawietlania, labpolska.pl - niedrodzy. Z tych osobiście korzystałem i mogę polecić. Poleciłbym jednak skalibrować monitor chociaż "na oko" oraz ściągniąć profile ze strony labu aby mieć podgląd tego co wyjdzie na odbitce.
Dzięki za radę. Jeżeli chodzi o kalibrację "na oko" to używasz jakiegoś programu czy regulujesz parametry ekranu tak aby pasowały do tego co otrzymałeś że sprawdzonego fotolabu ?
Jak już mam skalibrowany monitor i profil ICC z labu to w LR stosując Soft Proofing jestem wstanie osiągnąć podobny efekt na papieże jaki mam na ekranie ?
kami.kadze
19-09-2013, 11:24
Ja mogę polecić diprit.pl
Zamawiałem u nich kilka razy odbitki 15x23, nie miałem powodów do narzekań.
Monitor kalibrowałem "na oko", na początku współpracy z z diprint zamówiłem sobie testowe odbitki, dostałem też pliki e-mailem i na tej podstawie ustawiłem monitor mniej więcej. Po kolejnych dwóch zamówieniach wprowadziłem małe korekcje, mając już odbitki własnych zdjęć i teraz jest malina. Tzn. jak na moje amatorskie wymagania.
W internecie mogę polecić vertis.pl - dobry papier i jakość nawietlania, labpolska.pl - niedrodzy. Z tych osobiście korzystałem i mogę polecić. Poleciłbym jednak skalibrować monitor chociaż "na oko" oraz ściągniąć profile ze strony labu aby mieć podgląd tego co wyjdzie na odbitce.
A tak przy okazji pozwolę sobie zapytać. Ściągasz ten profil i co dalej? Jak najłatwiej podejrzeć jak będzie wyglądało to zdjęcie pod profilem z maszyny?
W LR jest coś takiego jakiego jak soft proofing i tam można zastosować profil pobrany ze strony. Dzięki temu możesz dowiedzieć się na przykład które miejsca (barwy) na zdjęciu są poza "zasięgiem" danego urządzenia drukującego.
To jest w każdej wersji LR? W LR3 też? A co jeśli nie mam LR?
Poza tym bardziej interesowałoby mnie zobaczenie jak będzie wygladało zdjęcie z labu, na zasadzie porównania, a nie to co się "nie mieści" na maszynie.
Ta funkcja jest chyba o 4 i przynajmniej teoretycznie pokazuje obraz jaki wyjdzie z fotolabu.
OneSimone96
19-09-2013, 19:38
rowniez polecam vertis
Dzięki za radę. Jeżeli chodzi o kalibrację "na oko" to używasz jakiegoś programu czy regulujesz parametry ekranu tak aby pasowały do tego co otrzymałeś że sprawdzonego fotolabu ?
Jak już mam skalibrowany monitor i profil ICC z labu to w LR stosując Soft Proofing jestem wstanie osiągnąć podobny efekt na papieże jaki mam na ekranie ?
Kiedyś robiłem tym drugim sposobem: próbne odbitki i ustawiam aby monitor wyświetlał najbardziej podobnie ale to gehenna. Teraz mam kalibrator i jest spokój.
Efekt będzie dość podobny ale raczej nie identyczny.
------
Co do użycia profilu to instalujesz go w systemie i używasz przez program graficzny Lr czy Ps. wtym ostatnim np. wybieraz Widok-> Ustawienie próby-> Własne i w polu "Urządzenie do symulacji" wybierasz profil z labu. Daje to pewny podgląd efektu końcowego.
Zapytam przy okazji: czy po zainstalowaniu profilu z labu zmienia on coś w całym systemie PC tj.w innych programach, czy jest tylko "przywoływany" np. w PS dla uzyskania podglądu odbitki ?
Profil będzie tylko dostępny dla programów które to umożliwiają. Sam z siebie nic nie zmieni.
Wracając do kwestii poruszonej w pierwszym poscie, to próbowałeś może robić odbitki w Fotonet w Tychach?. Robię tam odbitki od ponad 8 lat.Z formatem pocztówki to czasem jest różnie ale przy dużych formatach (np.30 x 120cm) zawsze było dobrze, zwłaszcza że na poczekaniu można bezpłatnie naświetlić próbki do oceny.