Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D5100
Witam,
niedawno kupiłem Nikon'a D5100 i zamierzam kupić obiektyw. Zastanawiam się czy wymienić kitowy 18-55VR na 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II który kusi dużą uniwersalnością ogniskowej czy dokupić do kita Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED lub NIKKOR 55-300 mm f/4,5-5,6G ED VR
Podczas wyboru kryterium finansowe jest na drugim miejscu. Zależy mi na dobrej jakości zdjęć. Proszę o radę doświadczonych użytkowników optyki nikkor :)
Pozdrawiam.
sigma Ci tej jakości nie da. Jest bardziej mydlana od 18-55VR.
A czego oczekujesz po nowym obiektywie ?? Bo jakości to żaden większej nie da, a raczej przeciwnie. Jedyne co zyskasz to większe ogniskowe.
Jak chcesz jakości, to raczej trzeba patrzeć na szkła z trochę innego zakresu cenowego:
1) Sigma 17-50/2.8
2) Sigma 50-150/2.8 OS albo Tamron 70-200/2.8 VC USD lub Nikkon 70-200 VR I / VR II
Jak chcesz uniwersalnie, ale ciemno, to z zoomów:
Sigma 50-500 OS albo Nikkor 80-400G VR
Zastanawiam się czy dokupić do kita 55-300 VR za 1000 pln czy tanim kosztem na razie sprzedac kita i kupić 18-105 VR ???
Zastanawiam się czy dokupić do kita 55-300 VR za 1000 pln czy tanim kosztem na razie sprzedac kita i kupić 18-105 VR ???
A ja się zastanawiam czy podrapać się po brodzie, czy po łokciu....
Nikt za Ciebie nie zdecyduje. Wybierz ten, który będzie Ci bardziej potrzebny.
Podrap się po głowie !!!
p.s. swoje ironiczne uwagi zostaw dla siebie !!!
Nie denerwuj się tak, zwyczajnie nie wiemy czego potrzebujesz. Kupując 55-300VR zyskasz całkiem niezłe tele.
cz4rnuch
26-09-2013, 14:44
Ferris, właśnie ta ironiczna uwaga zawiera odpowiedź na Twoje niby pytanie(bo tak naprawdę to tylko podzieliłeś się z nami tym że się nad czymś zastanawiasz). Każdy zdroworozsądkowo myślący odpowie Ci tak samo. Wybierz to czego w danej chwili bardziej Ci brakuje.
sigma Ci tej jakości nie da. Jest bardziej mydlana od 18-55VR.
A gdzie ferris pisał o sigmie...???
Ferris, być może błędnie, ale zakładam, że jest to Twoja pierwsza lustrzanka. Moim zdaniem możesz wymienić kita na 18-200. Jakość porównywalna, a uniwersalność zupełnie nieporównywalna. Po roku będziesz wiedział, jakich ogniskowych i do czego najczęściej używasz i wtedy możesz się zacząć zastanawiać. Jeśli, np. się okaże, że lubisz ptaszki, to pójdziesz w stałkę tele, bo zapewniam Cię, że 55-300 do ptaszków szybko Ci się znudzi...
adriansocho
27-09-2013, 12:45
Jak najszybciej sprzedaj kita (o ile w ogóle się da), kup 35/1.8 lub Tamron 17-50/2.8 oraz jakiś tele, np. Nikon 55-200 VR (jakość zadowalająca) lub Nikon 70-300 VR/Tamron 70-300 VC (lepsza jakość) i będziesz miał zestaw w miarę uniwersalny.
A gdzie ferris pisał o sigmie...???
Ferris, być może błędnie, ale zakładam, że jest to Twoja pierwsza lustrzanka. Moim zdaniem możesz wymienić kita na 18-200. Jakość porównywalna, a uniwersalność zupełnie nieporównywalna. Po roku będziesz wiedział, jakich ogniskowych i do czego najczęściej używasz i wtedy możesz się zacząć zastanawiać. Jeśli, np. się okaże, że lubisz ptaszki, to pójdziesz w stałkę tele, bo zapewniam Cię, że 55-300 do ptaszków szybko Ci się znudzi...
Trafione, to pierwsza lustrzanka ale nie pierwszy aparat cyfrowy :)
Robię zdjęcia w różnych sytuacjach, nie mam jakiś preferencji. Są i portrety i pejzarze, brakuje mi zbliżenia. Na tegorocznych wakacjach było kilka sytuacji że kolega z coolpixem z zoomem x25 robił fajne zbliżenia (oczywiście z jakością zdjęć adekwatną do swojego sprzętu), brakowało mi tego żeby zrobić kilka zdjęć z zoomem x 11 jaki oferują takie obiektywy.