Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiekryw ze stabilizacją czy bez

MatikoPL
17-09-2013, 19:14
Witam.
Mam zamiar kupić sobie obiektyw Sigma 18-200: http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/sigma/sigma-18-200mm-f-3.5-6.3-dc-nikon/ , http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/sigma/sigma-18-200mm-f-3.5-6.3-ii-dc-os-hsm-nikon/ .
Czy ta stabilizacja obrazu w obiektywie w ogóle coś daje? Mam Nikona D5200 z obiektywem 18-55 i nie widzę różnicy między zdjęciami robionymi z włączonym VR i wyłącznym VR. Który obiektyw kupić? A może poradzili byście mi jakiś inny obiektyw. (Chodzi mi o teleobiektyw)

MstrG
17-09-2013, 19:18
Jaką masz widzieć różnicę w zdjęciach? Ze stabilizacja możesz zejść z czasem, ale jakości obrazu większej nie da.

TOP67
17-09-2013, 19:19
Im dłuższą ogniskowa, tym bardziej przydaje się stabilizacja. Od 200 mm to już prawie konieczność.
Jak chcesz kupić teleobiektyw, to lepiej 55-300VR lub podobny.

Daimon
17-09-2013, 19:54
A z jakich trybów korzystasz? Bo jak z auto w jasną pogodę to różnicy nie będzie - czas migawki będzie na tyle krótki, że stabilizacja nie dość, że nie pomoże to może nawet zaszkodzić

Weź obiektyw 18-55, ustaw go na 55mm, ustaw sobie tryb "A", przesłone f10, ISO 100 i spróbuj zrobić zdjęcia np. napisów na pudełku od aparatu będąc wieczorem w domu. Zrób jedno zdjęcie z włączoną stabilizacją, drugie bez i porównaj ;)

Co do samego obiektywu jak masz 18-55, to kolejny obiektyw zaczynający się od "18" mija się z celem. Niestety im większy zakres tym gorsza jakość na krańcu tele. Jak cenowo celujesz w okolice 800zł, to troche dozbieraj i kup Nikkora 55-300. Jak możesz nieco więcej to Tamron 70-300 USD (koniecznie wersja USD).

MatikoPL
17-09-2013, 20:17
Chodziło mi o to żeby zdjęcia robić na jednym obiektywie bez konieczności zmieniania jego, bo czasami trzeba zrobić zdjęcie na małej ogniskowej, a czasami na dużej. Ale jeśli tak radzisz ...

Don_Sulco
17-09-2013, 21:44
Długie ogniskowe i mało światła to warunki kiedy właśnie przydaje się VR.
Chyba, że nosisz ze sobą statyw lub monopod albo nie chcesz korzystać z wysokiego ISO.
Pozdr.

Daimon
17-09-2013, 21:46
Wchodząc w temat lustrzanek trzeba iść z nastawieniem, że wymienialne obiektywy się wymienia :).

Pytanie do czego potrzebujesz tego obiektywu? Bo jeżeli warunki uniemożliwiają wymianę obiektywu (nie wiem, może uprawiasz wspinaczkę albo co) to można poszukać dobrego zooma z dużym zakresem, ale to trzeba bardziej wchodzić w szkła pokroju Nikkor 18-200, który jest zdecydowanie droższy.

Natomiast jak myślisz o tele, to te 200mm szybko wyda się za małe. Ba, nawet 300mm szybko może wydać się za małe - jak tylko zaczniesz fotografować rzeczy mniejsze od ludzi to możesz zapragnąć 600mm ;). Inwestując w Tamrona 70-300 USD dostaniesz szkiełko zdecydowanie ostrzejsze i z bardzo dobrą stabilizacją. Pamiętaj, żeby dobrać obiektyw do twojego aparatu pod kątem dopasowania AF - z uwagi na ogniskową będziesz miał doczynienia z mniejszą głębią ostrości i wszelkie odchyły będą dużo bardziej widoczne niż na szerokim kącie. Oczywiście można sprzęt odstawić do serwisu na bezpłatną kalibrację (w wypadku Tamrona) ale to zajmuje czas i przyjemność z fotografowania :)

MatikoPL
17-09-2013, 22:11
Ogólnie obiektyw potrzebny jest mi do nagrywania filmów. Potrzebuję dość dużego zbliżenia na jednym obiektywie. Co nie oznacza, że zdjęć nie będę nim robił. Nie jestem jakimś profesjonalnym fotografem i ten aparat będzie dla mnie taki uniwersalny.
Miałem na swoim aparacie obiektyw 18-105 mm , i potrzebuję nieco większego, co nie znaczy że nie może być np do 300mm, bo zapas zawsze by się przydał, tylko ta utrata jakości ... :/

A jeśli chodzi już o nagrywanie, to jaki obiektyw miałby cichszy AF? Bo ten w podstawowym 18-55 jest bardzo głośny. A gdyby nie dało się zmienić tego przez obiektyw z innym mechanizmem AF to musiał bym kupić mikrofon, tylko jaki, żeby jakość dźwięku byłą dobra, a cena mikro nie byłą wygórowana. (zamieściłem już o tym temat : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235880 )

MstrG
17-09-2013, 22:19
Skoro ma być do filmowania, to nie masz co się zastanawiać - stabilizacja potrzebna, szczególnie na takich ogniskowych i jak mniemam - z ręki.
Patrz też na minimalną odległość ostrzenia, bo co z tego, że będziesz mieć 300mm na długim końcu, jeśli ostrość złapiesz z dużej odległości.
Jest jeszcze 18-300VR ;)

TOP67
17-09-2013, 22:25
Jak do filmowania, to jakość nie jest taka krytyczna. Za to stabilizacja tak, tu najlepsze jest VC Tamrona, potem VR Nikona. Tamrony mogą mieć jednak problemy w LV. Co do głośności, to nawet najcichsze obiektywy będą się nagrywać.
Jak dla mnie zostaje tylko Nikkor 18-200VR (dowolna wersja).

Daimon
17-09-2013, 22:33
Dodam tylko do swojej wcześniejszej wypowiedzi, że w takim razie odradzam Nikkora 55-300. AF ma nawet głośniejszy niż 18-55 (porónywałem 18-55, 55-300 i Tamrona 70-300).

Tamron 70-300 ma faktycznie świetną stabilizację - morozi ruch w miejscu. Niestety przy przekadrowywaniu powolnym może to powodować efekt "skakania" obrazu, zobacz tu: http://www.youtube.com/watch?v=DmWyIUuIu3U

I na tym moje rady kończę, bo o wideo nie mam pojęcia, a wszystko co pisałem dotyczyło zdjęć :)

boeing
18-09-2013, 17:26
Kolego - do wideo zostaje Ci tak na prawdę wybór N18-200 VR. Samo tele będzie cię ograniczać a i nie będziesz miał czasu na przepinanie standardu na tele (i na odwrót)..

Daimon
18-09-2013, 18:57
Warto jeszcze zerknąć na Tamrona 18-270 PZD - ale nie wiem jak z głośnością, nie miałem w ręku

cz4rnuch
18-09-2013, 20:59
...Tamron 70-300 ma faktycznie świetną stabilizację - morozi ruch w miejscu... Ruch zamrażamy odpowiednio skracając czas otwarcia migawki, stabilizacja tu niewiele pomoże. A że tamrony mają świetną stabilizację, która potrafi skutecznie przeciwdziałać niepożądanemu poruszeniu obrazu wywołanemu np przez drżenie rąk to się zgadzam i potwierdzam.

Daimon
18-09-2013, 22:20
Ruch zamrażamy odpowiednio skracając czas otwarcia migawki, stabilizacja tu niewiele pomoże. A że tamrony mają świetną stabilizację, która potrafi skutecznie przeciwdziałać niepożądanemu poruszeniu obrazu wywołanemu np przez drżenie rąk to się zgadzam i potwierdzam.

Oczywiście chodziło mi o "ruch" obiektywu... to, że stabilizacja ruchu obiektów fotografowanych nie mrozi to chyba oczywiste :)

cz4rnuch
19-09-2013, 09:45
Oczywiście chodziło mi o "ruch" obiektywu... to, że stabilizacja ruchu obiektów fotografowanych nie mrozi to chyba oczywiste :) Pamiętaj, że to wątek dotyczący podstaw. Całkiem możliwe, że zaglądają tu ludzie dla których nie wszystko musi być takie oczywiste. Sam się w innym wątku podniecałem "stopklatką"(możliwe, że równie niefortunne sformułowanie) bo takie wrażenie odnoszę gdy widzę co się dzieje w wizjerze po załączeniu się VC, ale nie użyłbym do opisania tego zjawiska zwrotu "zamrażanie ruchu" bo to termin fotograficzny i oznacza coś innego. Dodam jeszcze, że przed chwilą sprawdziłem jak to wygląda w T90VC i zdaje się że firma w nowszych wypustach zajęła się problemem bo skakania obrazu podobnego jak to na załączonym klipie przy powolnym przekadrowywaniu nie zauważyłem. Pozdrawiam.

MatikoPL
19-09-2013, 17:09
Ok, dzięki za rady. Korzystając z tego że jest tu już temat, to chciałem się zapytać Was jaki mikrofon polecilibyście do nagrań (taki, żeby nie był zbyt drogi). Chodzi mi o mikrofon, który można trzymać w ręce, a nie taki na aparat.

MstrG
19-09-2013, 17:11
Ok, dzięki za rady. Korzystając z tego że jest tu już temat, to chciałem się zapytać Was jaki mikrofon polecilibyście do nagrań (taki, żeby nie był zbyt drogi). Chodzi mi o mikrofon, który można trzymać w ręce, a nie taki na aparat.

Zacznij od tego co już jest na forum: Mikrofon do DSLR (D7100) i kamery (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232567), Dwa mikrofony pod jedną lustrzankę (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=231945), Jaki mikrofon do lustrzanki na imprezy w klubach ? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220760)