Zobacz pełną wersję : Monitor wysadził korki i buchnął iskrą :-)
kurczeblade
16-09-2013, 23:16
Taki myk. Kupiłem dziś monitor LCD, oczywiście w sklepie sprawdzałem czy działa, wróciłem do domu, podłączyłem pod komputer, od samego początku nie odpalał się, obraz się nie pokazał, ale dioda w nim świeciła. nagle usłyszałem w nim dziwne stukanie, poszła iskra i wywaliło korki. Zrobiło się zwarcie. Dioda w monitorze wciąż się świeci, ale obrazu nie ma.
Co mogło się stać ?
Co mogło się stać ?
zepsul sie.
kurczeblade
16-09-2013, 23:43
zepsul sie.
o to lipa :(
hehe to to wiem przecież.
chodzi bardziej o jakąś, podpowiedź... Co mogło się w nim zepsuć i dlaczego aż takie fajerwerki ?
A coś bliżej?
Czy to nowy, czy używany sprzęt?
Jaki producent i model?
Jakim kablem podłączałeś do komputera?
itp.
kurczeblade
16-09-2013, 23:59
Monitor kupiłem używany NEC 2080UXi ale był kupowany w sklepie z używanym sprzętem komputerowym. Facet podłączył na momencik do sprawdzenia i działał.
Wróciłem do domu, podłączyłem monitor, dioda się zaświeciła, ale niestety obraz się nie pokazał. Po chwili nastąpiło jakieś zwarcie, poszła iskra z obudowy monitora i wysadziło główne korki. Monitor podłączyłem kablem DVI - VGA - od wcześniejszego monitora, którym właśnie jestem podłączony do starego monitora. Jaka może być tego przyczyna? Mam gwarancja door to door na 6 miesięcy, ale zastanawiam się, jak to możliwe skoro ten monitor działał wcześniej, a u mnie nagle zepsuł się. Myślicie że to wina mojego sprzętu, złego podłączenia i teraz nie ma sensu nawet reklamować ?
Czy ja dobrze zrozumiałem, kabel DVI <---> D-SUB?
Czy ja dobrze zrozumiałem, kabel DVI <---> D-SUB?
A co w tym dziwnego ??
Taki myk. Kupiłem dziś monitor LCD, oczywiście w sklepie sprawdzałem czy działa, wróciłem do domu, podłączyłem pod komputer, od samego początku nie odpalał się, obraz się nie pokazał, ale dioda w nim świeciła. nagle usłyszałem w nim dziwne stukanie, poszła iskra i wywaliło korki. Zrobiło się zwarcie. Dioda w monitorze wciąż się świeci, ale obrazu nie ma.
Co mogło się stać ?
A takie pytanie, czy aby monitor nie był czasami lekko wychłodzony, a następnie wniesiony do ciepłego wilgotnego pomieszczenia i od razu podłączony ??
A co w tym dziwnego ??
...
To może coś nie do końca rozumiem, bo DVI, to przecież standard cyfrowy, a D-SUB analogowy, ale jak jest inaczej, to poproszę o objaśnienia, w końcu człek uczy się całe życie.
kurczeblade
17-09-2013, 00:27
A co w tym dziwnego ??
A takie pytanie, czy aby monitor nie był czasami lekko wychłodzony, a następnie wniesiony do ciepłego wilgotnego pomieszczenia i od razu podłączony ??
Raczej nie, monitor był szybko przetransportowany, sklep jest około 5km od miejsca zamieszkania....
Raczej nie, monitor był szybko przetransportowany, sklep jest około 5km od miejsca zamieszkania....
Raczej nie, czy na pewno nie ??
Ja już widziałem, że telewizory (plazmy głównie) wybuchały po kilkunastu minutach w temp ok 10st C.
Przy aktualnej pogodzie, gdzie jest bardzo duża wilgotność nie trzeba wystawiać sprzętu na mróz, aby później się zrosił. Wystarczy nawet 5-10 st różnicy w temperaturze.
Doczytałem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface , http://www.nec-display-solutions.com/p/download/pr/File/cp/Products/LCD/Supported/LCD-2080UXi/Datasheets/PDF-Datasheet-2080UXi(english)_ru.pdf?fn=2080UXi-Datasheet-english.pdf ,ale przyznam że nigdy podobnej ekwilibrystyki nie stosowałem, być może dlatego, że korzystam tylko z dobrych monitorów. ;)
Czyżby znów wysyp składaków/podróbek NECów?
Na to wygląda Drogi Tomie.
Sądziłem, że szybciej się ujawnisz w tym wątku. :)