Zobacz pełną wersję : Ratunku zakleszczony heliopan+uwa adapter ring systemu Lee
maniak666
16-09-2013, 18:29
Jak w temacie zakleszczyło się to cholerstwo razem i za diabła nie mogę rozkręcić.. Zeby było weselej to dzisiaj odebrałem przesyłkę z tym heliopanem ND3, no i testy na balkonie. Załozylem adapter ring i duuuu....a blada. Nie mogę rozkręcic . jakies myki patenty tajemne sposoby. Pomóżcie:wink:
Sorry za literówkę w tytule, ale jego akurat nie mogę edytować.
Rzemykiem albo sznurowadłem spróbuj.
włóż do torebki plastikowej i do zamrażarki. Materiały się kurczą
Albo coś takiego: http://www.speedgraphic.co.uk/other_types_accessories/filter_wrenches_6277mm_2/6205_p.html
Jest taki sposób na aluminium (działa też na mosiądz, a czasem na plastiki) - wpuścić w gwint troszkę denaturatu/spirytusu.
Spirytus nieźle smaruje aluminium i nieźle penetruje, a nie brudzi wszystkiego jak jakiś olej/nafta itp.
Można spróbować, czasem pomaga.
gumowy pomocnik do odkręcania nakrętek albo rzemyk ;)
Panowie problem jest powazniejszy, adapter ring UWA od Lee jest tak wyprofilowany zeby byc jak najblizej obiektywu a wtym przypadku filtra i mam wrazenie, ze Andrzejowi ten filtr wystaje minimalnie i metody na rzemien moga nie zadzialac, choc przydalo by sie poinformowac, czy dalo rade odkrecic:)
Czasami różnie to bywa, jestem w plenerze i adapter zakleszcza mi się w filtrze.
Próby rozkręcenia tego za nic nie idą, może za nerwowo podchodzę ;)
Wracam do domu daje żonie, ona jakoś to łąpie w dwa palce bez siły wykręca!
MIałem tak kilka razy :)
W przypadku filtra jest taki paradoks - im więcej delikatności w palcach, tym większa moc! ;) Tak jak mówi biegły - delikatnie chwycić w 2 palce, smyrnąć w bok (nie dociskać) i nawet najbardziej dokręcony filtr odpuści :) Jeżeli zaczynasz się wkurzać, gorączkować i siłować, jeżeli są choćby pierwsze objawy zdenerwowania, oznacza to idealny moment na łyk piwka. Po kilku łykach (lub kuflach) w końcu każdy mięknie i w cudowny sposób przekonuje się, jakie to było proste ;)
Niektórzy polecają zabawy ze zmianami temperatur oraz z otwieraczem do słoików...