Zobacz pełną wersję : D700 + 2xSB900, jaki wyzwalacz radiowy? Pixel King Pro?
Witam ;)
Szukam wyzwalacza radiowego do zestawu w temacie. Pocket Wizard jest dla za drogi i chciałbym jakąś alternatywę. Sprzedawca w sklepie mówił, że na dniach dostanie Pixel King Pro. Ponoć ma być tak dobry jak Pocket Wizard tylko sporo tańszy. Ceny konkretnej sprzedawca nie podał, bo jeszcze sam jej nie znał.
Czego używacie i co polecacie?
Pzdr,
Damian.
Pixel king zwykły działa świetnie, brak mu jedynie zdalnego sterowania lampami, co już jest zaimplementowane w PK PRO, jeśli się Tobie nie śpieszy, i zależy na zdalnym sterowaniu mocą lampy, to ja bym poczekał.
Poza tym chyba nie ma alternatywy w cenie PK, tak by uzyskać synchro do 1/8000, i sterowanie TTL.
Poza tym chyba nie ma alternatywy w cenie PK, tak by uzyskać synchro do 1/8000, i sterowanie TTL.
A Yn-622n? Zakupiłem zestaw 4 sztuk za lekko ponad 600 złotych. Jak dla mnie to świetna alternatywa. TTL działa świetnie, zasięg świetny, synchro 1/8000 świetnie. Sterowanie na początku może sprawiać problem, ale w miare używania można sprawnie sterować lampami z poziomu nadajnika.
Masz jeszcze do wyboru Phottix Odin, funkcje te same co w Kingu.
Jednego nie jestem tylko pewien, może ktoś będzie wiedział
W Pixel King Pro żeby zmienić na lampie tryb z TTL na Manual trzeba ręcznie przestawić opcje na lampie , a jak to wygląda w Odinie? gdzieś chyba widziałem że można to robić z poziomu nadajnika..
(...) W Pixel King Pro żeby zmienić na lampie tryb z TTL na Manual trzeba ręcznie przestawić opcje na lampie (...)
W tej wideo instrukcji (http://www.youtube.com/watch?v=pH653xiznKE) widać, że Pixel King Pro wszystko można zmienić z poziomu nadajnika. Ciekawe jaka będzie cena. Sprzedawca zakładał, że nieco ponad €200 za nadajnik i odbiornik. Z tym, że będę potrzebował dwóch odbiorników.
Yn-622n to dobra tania alternatywa. Choć i opinie typu "kto kupuje tanio ten kupuje dwa razy" można na temat tego zestawu spotkać.
Yn-622n to dobra tania alternatywa. Choć i opinie typu "kto kupuje tanio ten kupuje dwa razy" można na temat tego zestawu spotkać.
Ciężko mi się wypowiedzieć na temat 622n bo używam ich od kilku dni dopiero, na razie jest ok. Używałem przez 1,5 roku rf603 i mogę powiedzieć że miały praktycznie 100% skuteczność i nie zawiodły mnie nigdy.
A Yn-622n? Zakupiłem zestaw 4 sztuk za lekko ponad 600 złotych. Jak dla mnie to świetna alternatywa. TTL działa świetnie, zasięg świetny, synchro 1/8000 świetnie. Sterowanie na początku może sprawiać problem, ale w miare używania można sprawnie sterować lampami z poziomu nadajnika.
Przepraszam, wyleciało mi z głowy zupełnie, faktycznie YN 622 jest dobrą alternatywą :) I ma sterowanie z poziomu nadajnika, także ciut więcej niż King.
Napisałem do Fripers, jeżeli uda im się coś ściągnąć to dopiero w pod koniec października:/ zastanawia mnie jaka może być cena, czy warto poczekać czy brać odina :/
Pomóżcie, bo moja wiedza jest bardzo ograniczona w kwestii strobingu. Oglądam wideo recenzje YN622N. Wygląda to bardzo dobrze. Byłem przekonany (z jakiegoś powodu?), że tylko w trybie CLS można kontrolować w aparacie moc i tryb pracy lamp. Mając YN622N działa to w ten sam sposób czyli nadal kontroluję lampy z poziomu aparatu? Jeśli tak to nie widzę większego sensu dopłacania do droższych alternatyw w moim wypadku. Za sto parę funtów na ebayu mogę kupić 4 sztuki YN622N.
Już tłumaczę. Mając sam nadajnik założony na sanki nie możesz kontrolować lamp z poziomu menu w body aparatu tak jak używając CLS. Moc regulujesz z poziomu nadajnika tak jak to zostało opisane tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3147108&postcount=12
Jest to o tyle problemowe że nie masz podglądu z jaką mocą działa w danym momencie konkretna lampa (przy 1 lampie to nie problem, ale odpalając 2-3 można się pogubić). Aby móc kontrolować lampy tak jak to się robi w CLSie należy na sanki nadajnika założyć lampę działającą jako master lub nadajnik Nikona Su-800. Wtedy masz kontrolę nad grupami z poziomu menu Master danego urządzenia. Mam nadzieję, że zobrazowałem Ci to dokładnie. Jeśli ktoś zauważył jakieś pomyłki to proszę o sprostowanie.
Już tłumaczę. Mając sam nadajnik założony na sanki nie możesz kontrolować lamp z poziomu menu w body aparatu tak jak używając CLS. Moc regulujesz z poziomu nadajnika tak jak to zostało opisane tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3147108&postcount=12
Jest to o tyle problemowe że nie masz podglądu z jaką mocą działa w danym momencie konkretna lampa (przy 1 lampie to nie problem, ale odpalając 2-3 można się pogubić).
Aby móc kontrolować lampy tak jak to się robi w CLSie należy na sanki nadajnika założyć lampę działającą jako master lub nadajnik Nikona Su-800. Wtedy masz kontrolę nad grupami z poziomu menu Master danego urządzenia. Mam nadzieję, że zobrazowałem Ci to dokładnie. Jeśli ktoś zauważył jakieś pomyłki to proszę o sprostowanie.
Jedyne co można dodać, to to, że w pełni działające lampy z trybem master, to tylko SB-700, SB-900 i SB-910.
Metz 52 i 58 pozwalają jedynie na sterowanie w TTL. Manualne ustawienia mocy nie działają.
Dzięki Panowie ;) Zamówiłem 4 sztuki YN622n.
Myślę, że dobrze wybrałeś. Pokaż efekty jak już przyjadą :)
Napewno coś pokażę. Mam kilka pań chętnych na sesję ;) Dwie lampy, biała parasolka i blenda - da się pewnie coś z tego zrobić. Narazie próbuję zrozumieć zasady strobingu.
P.S. Poniżej bardzo pomocny link dla tych, którzy są na tym samym etapie co ja ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214926