PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - odplatna regulacja AF na gwarancji?

EMILjo
16-09-2013, 14:45
Poratujcie mnie bo wpadam w jakiś dziwny wir w rozmowach z serwisem Nikona. Mój D7000 był w serwisie już kilka razy na regulację AF. Zanosiłem osobiście/wysyłałem oni odsyłali, wszystko za free. Sprzęt jest nadal na gwarancji i ponowne wysłanie go do serwisu zaowocowało wystawieniem faktury za usługę + transport. Nie minęło jeszcze 24 miesiące od daty zakupu... czyżby na D7000 były jakieś krótsze gwarancje? Gdzie mogę ewentualnie sprawdzić na ile mam gwarancję?
Czemu wysłałem ponownie? Chcę skorzystać z możliwości zwrotu sprzętu do sklepu ale sklep poprosił o "opinię" serwisu.

MstrG
16-09-2013, 14:54
Za jaką usługę masz zapłacić? Za regulację AF?
Kiedy go kupiłeś?
D7000 ma 1 rok gwarancji i 1 rok ochrony.

Seś@
16-09-2013, 14:59
Za jaką usługę masz zapłacić? Za regulację AF?
Kiedy go kupiłeś?
D7000 ma 1 rok gwarancji i 1 rok ochrony.

Rozumiem rok gwarancji. A rok ochrony na czym polega ?

siwyozzman
16-09-2013, 15:01
Na ile serwis wycenił taka usługę? Kalibracja nie pomaga? Problem występuje w każdym rodzaju światła? Czy jest powtarzalny np BF czy też losowość?

EMILjo
16-09-2013, 15:11
> Za jaką usługę masz zapłacić? Za regulację AF?

regulacja + transport

> Kiedy go kupiłeś?

jakieś 14m temu

> D7000 ma 1 rok gwarancji i 1 rok ochrony.

a gdzie tak jest napisane?
Czy europejskiej też jest tylko 12?

> Na ile serwis wycenił taka usługę?

95PLN brutto

> Kalibracja nie pomaga?

od roku nie

> Problem występuje w każdym rodzaju światła?

tak

> Czy jest powtarzalny np BF czy też losowość?

u mnie raczej powtarzalny FF

puciek
16-09-2013, 15:17
Jeżeli na pudełku masz nalepkę z informacją o 1 roku dodatkowej ochrony, to moim zdaniem regulacja AF powinna być za darmo. Jeżeli takiej nalepki nie masz, to miałeś body z roczną gwarancją. Naklejka będzie też na karcie gwarancyjnej.

pcdream
16-09-2013, 15:26
Witam
Mam też Nikona D7k i z tego co wiem w całej uni jest na sprzęt 24 miesiące gwarancji. jeśli masz kogoś w Niemczech poproś by zadzwonił do serwisu Niemieckiego i niech sprawdzą ci w bazie niemieckiej jaką masz gwarancję,ale jestem pewien że będzie 24 miesiące,mój body wyrególowali i jest teraz miodzio :)

EMILjo
16-09-2013, 15:56
> Jeżeli na pudełku masz nalepkę z informacją o 1 roku dodatkowej ochrony, to moim zdaniem regulacja AF powinna być za darmo.

nie wiem, muszę poszukać pudła.

> Jeżeli takiej nalepki nie masz, to miałeś body z roczną gwarancją.

ale czy to nie jest jakaś kpina? Od dłuższego czasu sprzęt ma przecież 24m.

> Naklejka będzie też na karcie gwarancyjnej.

nie przypominam sobie by taka była. Gwarancję PL mam na 24m (ten teki żółty bloczek), mam też EU.

nied0bry
16-09-2013, 16:30
Ludzie, nie piszcie bzdur, bo ktoś w to uwierzy... Gwarancję daje GWARANT - tym przypadku producent, czyli Nikon. Jeśli napisze w karcie gwarancyjnej, że daje 12 miesięcy, to tylko tyle będzie trwać gwarancja. W Polsce sprawy reklamacyjno-gwarancyjne reguluje polskie prawo i żadne bzdury typu: bo w Unii jest 24 miesiące, nie mają tu żadnego znaczenia. Obowiązuje odpowiednia ustawa, która to reguluje. Koniec - kropka. I proszę nie mylić niezgodności towaru z umową (24msc dla osób fizycznych) z gwarancją.

W temacie gwarancji Nikona:
http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page

pozdr,
kris

TOP67
16-09-2013, 16:30
ale czy to nie jest jakaś kpina? Od dłuższego czasu sprzęt ma przecież 24m.

> Naklejka będzie też na karcie gwarancyjnej.

nie przypominam sobie by taka była. Gwarancję PL mam na 24m (ten teki żółty bloczek), mam też EU.

Mylisz gwarancję producenta z odpowiedzialnością sprzedawcy.
D7000 raczej nie miał gwarancji 24, tylko 12+12.

EMILjo
16-09-2013, 16:49
W temacie gwarancji Nikona:
http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page

dzięki :)
Tak czy siak z tego wynika, że AF (skoro źle ustawia ostrość i poprosiłem o regulację) podlega tej "ochronie".
Jednak, jeśli nie mam tej magicznej naklejki, o której przedmówca wspominał, to co ja biedny mogę więcej? :)

Mylisz gwarancję producenta z odpowiedzialnością sprzedawcy.
D7000 raczej nie miał gwarancji 24, tylko 12+12.

wydawało mi się że D7000 ma 24m. I nie mylę odpowiedzialności sprzedawcy z gwarancją :)

A najdziwniejsze jest to, że jest to trzecia naprawa (pierwsza płatna) po okresie gwarancyjnym 12m. Dziwne. A może to po prostu bałagan w serwisie i nikt wcześniej tego nie zauważył?
No nic... serwis powiedział, mi że "zbada sprawę" i się "ustosunkuje".

nied0bry
16-09-2013, 17:23
Na pudełku powinna być czerwona naklejka z żółtym napisem 2LATA a na polskiej karcie gw. (nie EU) powinna być taka holograficzna, wytłaczana 'pieczęć', również z napisem 2 LATA. To potwierdza udział Twojego aparatu w promocji 1+1.

Jednak, jeśli nie mam tej magicznej naklejki, o której przedmówca wspominał, to co ja biedny mogę więcej?

Bierzesz pudełko, aparat i dowód zakupu, idziesz do sklepu, kładziesz grzecznie na ladę i mówisz Panu/Pani sprzedającemu, że reklamujesz z tytułu niezgodności towaru z umową. Określasz swoje żądania, odbierasz potwierdzenie i czekasz 14 dni. Jeśli nie ma odpowiedzi, idziesz po odbiór nowego sprzętu / kasy / czegokolwiek innego, co określiłeś jako żądania.

To, oczywiście w dużym skrócie. Po dokładne informacje odsyłam do lokalnego rzecznika praw konsumenta, PIH-u, itp.

pozdr,
kris