PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix P520 Czy warto? Opinie.

harry177
16-09-2013, 14:04
Witam

Pytanie do użytkowników Nikon Coolpix P520. Proszę o podpowiedź, wrażenia z pracy z tym aparatem.

Zastanawiam się nad kupnem tego modelu. Aparat potrzebny mi przede wszystkim do fotografowania wakacji, wycieczek itp. (stąd wybór pada na zoom), ale również imprez okolicznościowych, ogólnie do uchwycenia chwili z życia.
Jestem amatorem, więc lustrzanki odpadają ale zależy mi żeby te zdjęcia były dobre jakościowo a robienie zdjęć aparatem cieszyło...

Ma ktoś taki model i może dwa słówka o nim rzucić ? Będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Radziecki
17-09-2013, 09:23
Z tej klasy aparatów wypada ciekawie cenowo (ok. 1200-1300) PLN. Jeżeli masz możliwość dołożenia 400 PLN to warto rozpatrzyć HX300 Sonego dla lepszego filmowania. Jeżeli natomiast filmy Ciebie nie interesują to P520 powinno być w sam raz do zastosowań o których piszesz.

harry177
17-09-2013, 10:41
Dzięki za odpowiedź.

Zastanawiałem się też na HX300 i Canonem SX50. W Canonie fajnie, że można lampę założyć ale za to w cenie Sonego i Canona jest Nikon z wyposażeniem już. Torba, 2 baterie, karta. Zastanawiam się czy warto dokładać tą kasę, czy będzie widoczna różnica w zdjęciach. W recenzjach piszą, że Sony i Canon poszli bardziej do przodu z megazoomami niż Nikon.

radekpls
17-09-2013, 12:06
Jeśli zależy Ci na jakości wybrałbym PANASA FZ200 ma jasny obiektyw F2.8 fajny zakres, choć nie jest jakiś mega zoom ale przyzwoicie nam przybliży, zdjęcia w gorszym świetle będą lepsze niż z podanych wyżej aparacików.
Poza tym mamy stopkę na lampę i fajne parametry jeśli chodzi nam o filmowanie i sterowanie trybem AF na obiektywie to się też przydaje a cenowo około 1750zł, wolałbym dołożyć choć mam Nikona P510. Nikon jest fajnym aparatem porządny zoom ale jeśli nam bardzo zależny na jakości fotek to nie jest jakoś najlepszym wyborem choć fajne fotki robi.

harry177
17-09-2013, 15:04
Dzięki za podpowiedz, na pewno przemyślę.