Zobacz pełną wersję : Długie odświeżanie, ładowanie się zdjęć po wymianie monitora...
gregzorba
16-09-2013, 10:11
Ostatnio wymieniłem monitor z ASUS VW225N, na LG 23EA63.
I doświadczyłem dziwnego problemu z odświeżaniem zdjęć podczas przeglądania w windows...
np. gdy wezmę folder zdjęć do przeglądania na full screen, (nie pokaz slajdów) i klikając strzałkami w prawo, to zdjęcia się długo ładują, tak np. 1-2s.
Wcześniej było to bardzo szybko, a po wymianie monitora ten czas się wydłużył.
Czy ten problem może być związany ze zwiększeniem rozdzielczości?
Czy będę zmuszony postawić system na nowo żeby ten problem znikł?
p.s. od czasu wymiany monitora, nic w sprzęcie nie zmieniałem.
Nie wiem jak teraz, ale kiedys były sterowniki do monitorów, może cos z nimi?
RobertMiernik
16-09-2013, 10:17
Jeśli nie wymieniałeś nic innego to _jedynym_ powodem takiego odświeżania może być drastyczna zmiana rozdzielczości, które Twoja karta graficzna nie może pociągnąć
gregzorba
16-09-2013, 10:25
Jeśli nie wymieniałeś nic innego to _jedynym_ powodem takiego odświeżania może być drastyczna zmiana rozdzielczości, które Twoja karta graficzna nie może pociągnąć
ale wczesniej karta potrafila pociągnąć, a teraz juz nie?.....:P
a grafa to nie jest winna bo zła nie jest HD6870
RobertMiernik
16-09-2013, 10:32
ale wczesniej karta potrafila pociągnąć, a teraz juz nie?.....:P
a grafa to nie jest winna bo zła nie jest HD6870
A o rozdzielczości doczytałeś?
Jakbyś wcześniej miał monitor 1024x768 a teraz 1900x1200 karta mogłaby sobie nie radzić.
Monitor to tylko medium, równie dobrze nic tam podłączone mogłoby nie być i system działałby tak samo.
Coś innego musiało się zmienić.
Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej moze cos pomoze.
gregzorba
16-09-2013, 13:18
Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej moze cos pomoze.
mam najnowsze .... :(
Można też zmienić rozdzielczość na taką, jaka była poprzednio i sprawdzić co się dzieje.
Zmiana z 1680x1050 na 1920x1080 nie powinna mieć takiego wpływu. Chyba że na poprzednim monitorze nie była ustawiona natywna rozdzielczość tylko niższa.
Ja bym dokladnie posprawdzal sterowniki do karty i monitora. Nie masz moze 2 kart graficznych w kompie?