Zobacz pełną wersję : Mocowanie obiektywów do D5100
slimlukas
15-09-2013, 18:25
Jestem nowy na forum dlatego witam wszystkich. Od nie dawna jestem posiadaczem Nikona D5100 + 18-105mm. Chciałbym dokupić inny obiektyw i tu moje pytanko. Czy wszystkie obiektywy firmy nikon maja takie samo mocowanie znaczy czy mogę dać obiektyw od jakiegoś starszego modelu nikona? Czy do mojego aparatu muszę kupić obiektyw z jakimś specjalnym oznaczeniem?
CODER_BEST
15-09-2013, 19:15
Do D5100 musisz patrzeć na obiektywy z oznaczeniem DX i z oznaczeniem AF-S.... Takie będą w pełni kompatybilne. Możesz oczywiście zakupić jakiś stary obiektyw ale wtedy będziesz musiał kupić przejściówkę.
Masz już jakieś na oku?
przem426
15-09-2013, 19:36
Do D5100 musisz patrzeć na obiektywy z oznaczeniem DX i z oznaczeniem AF-S.... Takie będą w pełni kompatybilne. Możesz oczywiście zakupić jakiś stary obiektyw ale wtedy będziesz musiał kupić przejściówkę.
Masz już jakieś na oku?
niekoniecznie muszą mieć oznaczenie DX, pełnoklatkowe (nikkory bez DX) też będą ok.
z Nikkorów jeśli chcesz mieć AF - szukaj AF-S, jeśli nie zależy ci na autofocusie, mogą być szkła z symbolem "AF"
z sigm każda pod nikona, najelpiej z oznaczeniem HSM (wbudowany silnik ultradzwiękowy)
o tamronach i tokinach nie piszę bo się nie znam...
To ja uzupełnię o Tamrony i Tokiny:
Tamron - oznaczenia USD i PZD to ciche silniki w obiektywach. Poza tym duża część obiektywów jest w wersjach z silnikami i bez. Te z silnikami mają w oznaczeniu modelu "NII" lub BiM, lub Built-in Motor. Tak tu trzeba dokładnie sprawdzać.
Tokina - bardzo mało ma szkieł z silnikiem:
AT-X 116 PRO DX II (11-16/2.8 )
AT-X 124 AF PRO DX II (12-24/4)
AT-X 12-28 PRO DX (12-28/4)
AT-X 16-28 F2.8 PRO FX
AT-X 17-35 F4 PRO FX
CODER_BEST
15-09-2013, 23:06
niekoniecznie muszą mieć oznaczenie DX, pełnoklatkowe (nikkory bez DX) też będą ok.
z Nikkorów jeśli chcesz mieć AF - szukaj AF-S, jeśli nie zależy ci na autofocusie, mogą być szkła z symbolem "AF"
z sigm każda pod nikona, najelpiej z oznaczeniem HSM (wbudowany silnik ultradzwiękowy)
o tamronach i tokinach nie piszę bo się nie znam...
Skomentuję to tylko swoim cytatem z poprzedniego postu.
" Takie będą w pełni kompatybilne. "
slimlukas
16-09-2013, 07:38
Serdeczne podziękowania za podpowiedź :-) Myślę nad jakimś do makro ale całkowicie się zgubiłem z tym jaki wybrać. Szukam czegoś nie drogiego jak dla początkującego.
CODER_BEST
16-09-2013, 11:09
Kup 35mm F/1.8
Jest olbrzymia różnica w zdjęciach w porównaniu do 18-105 ;) Ten bokeh obrazek jest po prostu ładniejszy ma to coś.
Chyba że wolisz teleobiektyw. Wszystko zależy od tego co chcesz fotografować do czego ci będzie potrzebny aparat.
slimlukas
17-09-2013, 13:22
A czy na tym 35mm F/1.8 da rade zrobić macro czy lepiej kupić typowy obiektyw do macro??
Może i się da ale nie samym. Zamocowanie go odwrotnie nie przyniesie dobrego skutku, bo nie posiada on pierścienia przysłon, ale może z soczewką makro coś tam by wyszło. Nie mniej do makro lepszy będzie dedykowany obiektyw makro, a minimum, to helios 44 wraz z pierścieniami pośrednimi.
slimlukas
17-09-2013, 22:24
Podoba mi się ten helios 44 Do niego adaptery z m43 na nikona to nie problem. Czy w nim autofocus jest manualnie czy automatyczny?? i czy przy adapterach nie przyciemni obrazu? Jak wkładałem pierścienie pośrednie przed swój obiektyw (18-105mm) to mi przyciemniło mocno i nie wykrywał optyki co za tym idzie foto nie chciał zrobić :( Po prostu chciałbym robić makro nie dużym kosztem bo jeszcze jestem amatorem.
CODER_BEST
17-09-2013, 22:51
Co do tych pierścieni to ci nie podpowiem... Ale powiem ci jedno, jeśli chodzi o makro to nie mam tutaj mowy o żadnym autofokusie. W fotografii makro ostrość ustawiasz ręcznie.
Możesz oczywiście zakupić jakiś stary obiektyw ale wtedy będziesz musiał kupić przejściówkę.
Kolejny znafffca ...
slimlukas
11-10-2013, 09:25
Ale teraz stoję przed dylematem zakupu. Nikkor 40mm f2.8 micro (fajna opcja focenia w macro bo to dużo nowych pomysłów) lub Nikkor 35mm f1.8 Czy aż tak duża różnica jest między nimi ??
Ale teraz stoję przed dylematem zakupu. Nikkor 40mm f2.8 micro (fajna opcja focenia w macro bo to dużo nowych pomysłów) lub Nikkor 35mm f1.8 Czy aż tak duża różnica jest między nimi ??
:shock: jak myślisz? Łączy je to, że są stałkami ;)
Kiedyś mnie uczono, zanim zadasz pytanie, poszukaj na własną rękę, a o ewentualne niejasności, dopytasz.
Tu masz wszystko co najważniejsze o tych szkłach:
http://www.optyczne.pl/154.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G.html
http://www.optyczne.pl/245.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_Micro_40_mm_f_2.8G.html
Sądząc z Twojej wiedzy, jesteś początkującym. Więc odradzam zabawę w stare szkła M42 na Twoim aparacie. Nie dość, że nie masz AF (bo nigdy w nich nie będzie), to z Twoim aparatem nie masz pomiaru światła. Pomijam brak ostrzenia w nieskończoność, bo o adapterach z soczewką radzę zapomnieć.
Oba są dobre. Tylko N40/2,8 jeszcze dodatkowo makro machniesz, pochylając się nad tematem :-)
adriansocho
11-10-2013, 19:06
Myślę, że praktycznie nie aż taka duża, przy 35/1.8 do zastosowań ogólnych używam przysłony f/3.2. Ale przed zakupem N40/2.8 sugeruję sprawdzić, przy jakiej odległości ten obiektyw daje największe powiększenie - bo może być tak, że to będzie kilka cm od przedniej soczewki, wtedy może być trudniej z robieniem zdjęć np. robaków, owadów itp (uciekają ze strachu).
Myślę, że praktycznie nie aż taka duża, przy 35/1.8 do zastosowań ogólnych używam przysłony f/3.2. Ale przed zakupem N40/2.8 sugeruję sprawdzić, przy jakiej odległości ten obiektyw daje największe powiększenie - bo może być tak, że to będzie kilka cm od przedniej soczewki, wtedy może być trudniej z robieniem zdjęć np. robaków, owadów itp (uciekają ze strachu).
Bo tak jest. Z N40 trzeba się ,,przytulić'' do robaczka na kilka cm. :-)
Teoretyczna odległość od matrycy do robaczka to 16 cm. Od matrycy do korpusu jest 46 mm, długość obiektywu ok 65 mm. Do robaczka zostaje 5 cm.
Teoretyczna odległość od matrycy do robaczka to 16 cm. Od matrycy do korpusu jest 46 mm, długość obiektywu ok 65 mm. Do robaczka zostaje 5 cm.
Dokładnie a nawet bliżej :-)
pioter m
12-10-2013, 08:17
Dokładnie a nawet bliżej :-)
Dokładnie, bo obiektyw się wydłuża podczas ostrzenia.
Z tym obiektywem do makro nie zabierałbym się. Można robić zbliżenia większych przedmiotów np. monet.
To lipa trochę, bo to ani jasna stałka, ani dobre makro.
Dokładnie, bo obiektyw się wydłuża podczas ostrzenia.
Z tym obiektywem do makro nie zabierałbym się. Można robić zbliżenia większych przedmiotów np. monet.
To lipa trochę, bo to ani jasna stałka, ani dobre makro.
Jest dość jasne i bardzo ostre. A do makro ? Ja sobie radzę ;-)
slimlukas
12-10-2013, 16:31
Ale jeśli nie będzie chodziło tylko o robaczki ale także pomysły typu kwiaty, żywność a nawet konstrukcje z kurzu i mchu to myślę że ten 40mm się nada. Testowałem odległość ostrzenia i jest blisko aczkolwiek znosnie.
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4