Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem w Nikonie D90
Witam, mam problem z moim D90, mam go od ponad pół roku. Na początku robiłam zdjęcia obiektywem kitowym18-105, potem przestawiłam się n używkę 70-300 (tę starszą wersję) z zepsutym AF, ale dzięki silnikowi w body nie musiałam ostrzyć manualnie. Często jednak zdarzał się BF i myślałam, że to wina obiektywu (oczywiście nie skojarzyłam, że przecież ostrzy mi silnik z body). Teraz mam kilkudniowy obiektyw 55-300. BF ciągle jest. Podpięłam na chwilę kita - BF jest. Jakiego obiektywu bym nie podpięła, niemal na każdej ogniskowej jest BF. Robię zdjęcia na zawodach jeździeckich i niestety ten BF często uniemożliwia mi fotografowanie. Co może być tego przyczyną i co z tym zrobić?
Pozdrawiam
Wysłać body do kalibracji.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97814
(...) myślałam, że to wina obiektywu (oczywiście nie skojarzyłam, że przecież ostrzy mi silnik z body). (...)
Silnik to tylko napęd. Nie ma nic wspólnego z FF czy BF. Za to odpowiada moduł AF aparatu oraz zapisana w obiektywie kalibracja.
Jak ze wszystkimi szkłami jest BF, to wina złej kalibracji modułu AF, jak tylko z jednym, to wina złej kalibracji szkła.
Najlepiej będzie jak sprawdzisz pod tym kątem jeszcze z jakimś jasnym szkiełkiem. Jak BF się potwierdzi, to czeka Cię kalibracja AF.
Jeśli masz gwarancję, wysyłaj do serwisu na kalibrację AF DHLem (bezpłatnie).
Numer dla kuriera DHL - 1243919
Jeśli nie masz gwarancji, to wysyłka i kalibracja będzie płatna.
Kalibracja D90 kosztuje 90zł + 25zł przesyłka w obie strony. W czerwcu bynajmniej tyle płaciłem