Zobacz pełną wersję : Zestaw dla początkującego
Witam wszystkich...mam następujące pytanko czy dla początkującego fotografa taki zestaw będzie dobry:
Nikon D3200 18-55 mm VR + Tamron AF 70-300 mm
koszt to około 2500 zł...Opłaca mi się kupować??
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
Odpuść tego Tamrona, bo nie jest za dobry.
Kup najlepiej D5100 + 18-105VR na początek, a jak chcesz jakieś tele:
Nikkor AF-S DX 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR
Nikkor AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR
Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR
Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Takie coś?? bo jak zdążyłem już wyczytać to te mpx to ma się nijak do rzeczywistości-to że jakiś aparat ma więcej nie znaczy że jest lepszy?? Jestem całkowicie zielony więc proszę wybaczyć.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5100-18-105-vr.bhtml
Bo jest jeszcze coś takiego:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5100-18-55-mm-vr-tamron-af-70-300-mm.bhtml
Takie coś?? bo jak zdążyłem już wyczytać to te mpx to ma się nijak do rzeczywistości-to że jakiś aparat ma więcej nie znaczy że jest lepszy?? Jestem całkowicie zielony więc proszę wybaczyć.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5100-18-105-vr.bhtml
Tak, np. takie coś.
To że aparat ma więcej Mpix nie zawsze znaczy że lepszy. Może mieć i 50Mpix, ale co z tego, jeśli obiektyw, który będzie zapięty do aparatu zdegraduje jakość zdjęcia do "efektywnych" 6...
Poza tym ilość pikseli to tylko ilość pikseli, a w aparacie są jeszcze setki innych ważnych rzeczy.
Aktualnie D5100 jest chyba najlepszym wyborem z Nikonów dla amatora, któremu nie zależy na ergonomii, a raczej uniwersalności aparatu.
O tym drugim zestawie już MstrG napisał (a dokładnie o tamronie z tego zestawu).
Mysle, ze lepszym wyborem byloby, jak juz wspomniano D5100, a do tego obiektyw 18-105. Ten tele mozesz sobie na razie odpuscic, skoro jestes poczatkujacym. Jesli Ci go bedzie brakowac, zawsze jakis pozniej mozesz dokupic.
Na poczatku popstrykaj, wyczuj "co w trawie piszczy", a potem zdecydujesz dalej.
Przepraszam że tak wam truje (dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi). To moje ostatnie pytanie-co sądzicie o takim zestawie??
http://www.currys.co.uk/gbuk/cameras/digital-cameras/digital-slr-cameras/nikon-d3200-digital-slr-camera-with-18-55-mm-telephoto-zoom-lens-55-200-mm-telephoto-zoom-lens-21324868-pdt.html
adrianek32
14-09-2013, 19:58
wyzej juz Ci udzielono odpowiedzi kup na poczatek D5100 + 18-105
KwL1910 jakbyś się zdecydował na D5100 to moglibyśmy się dogadać (o ile byłbyś zainteresowany) bo właśnie mam do sprzedania swojego D5100 z Nikkorem 18-55. Zestaw kupiony jakoś przed wakacjami także wciąż na gwarancji, zrobiłem zaledwie 600 zdjęć a sam aparat nie ma najmniejszych nawet śladów użytkowania a przy tym jest już "sprawdzony". Jestem z Łodzi także jakbyś był zainteresowany to pisz na pw.
Pozdrawiam.
a ja polece kupno oddzielnie body 5100 - ok.1500 zl + sigme 17-50 2.8 za 1600zl, mysle ze bedzie to o niebo lepszy zestaw, nawet jakbys mial dozbierac te 500zl, moim zdaniem to nie idz na razie w "zoomy", tez mialem tak na poaczatku po przesiadce z "malpek", brakowalo mi tego, teraz wiem ze jasny obiektyw to podstawa.
A moim zdaniem koledzy którzy doradzają zestaw D5100 + 18-105 mają 100 % rację. Kupując zestaw z 18-55 zawsze będzie ci czegoś brakowało. A 18-105 jest bardzo dobrym obiektywem :) potem dokupisz sobie jakąś stałkę i zooma ale na razie wystarczy :)
A ja uważam że D3200 z 18-55 to jest wszystko, czego potrzebuje początkujący. Jak nauczysz sie robić dobre fotki tym zestawem, to później dokupisz sobie inne szkła lub zmienisz body.
Ja w chwili obecnej używam S3200 z AF-S35mm 1.8 a 18-105 mm leży od nowości w szufladzie.
Ponad to ważniejszy jest zmysł fotograficzny operatora sprzetu i dobre szkła, body ma dużo mniejsze znaczenie.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ewelina.zaj
18-09-2013, 09:48
Od roku posiadam Nikona D90 i obiektyw 18-55 mm dostałam taki zestaw w prezencie. Teraz chciałabym czegoś więcej. Nie wiem tylko co kupić. Przeczytałam masę tematów na tym forum i mam mętlik w głowie.
Fotografią nie zajmuje się zarobkowo jednak uwielbiam to robić. Fotografuję dzieciaki ( uwielbiam plener), jakieś uroczystości rodzinne, ale również krajobrazy. Myślałam o obiektywie 35 mm 1.8 ze względu na to że jest uniwersalny i jasny jednak doczytałam się że nie współpracuje dobrze z D90. Myślicie że 50 mm 1.8 bedzie ok? Używała bym go raczej w dużych pomieszczeniach no i właśnie w plenerze, zależy mi na ładnym rozmyciu tła, mój obiektyw tego nie ma ( albo nie poznałam jeszcze jego możliwości) Chodzi mi tez po głowie jakiś np 55-200 ale nie wiem czy jest sens i czy będzie mi to potrzebne. Oglądałam też zdjęcia robione różnymi obiektywami i nadal nie wiem. Może ktoś mnie przekona do czegoś.
MasterM16
18-09-2013, 10:10
Ustaw sobie w 18-55 ogniskową 35mm i 50mm. Zobacz która Ci bardziej odpowiada. Będziesz miała jakieś odniesienie. W dużych pomieszczeniach 50mm może nie będzie za wąsko, zależy też co chcesz fotografować.
Do wnętrz im szerzej tym lepiej natomiast jeśli zajmujesz się również fotografią ludzi typu portret to 50 mm sprawdzi się lepiej.