Zobacz pełną wersję : Wysokie ISO w D80
arutrek2-
11-04-2007, 20:39
Witam wszystkich!
Mam pytanie dotyczące czułości ISO oznaczonych jako "H". Czy mógłby ktoś mnie oświecić i powiedzieć dlaczego nie zawsze te ustawienia są dostępne? W trybach auto no to spoko. Ale w A, S, M i P mogę wybierać czasem tylko do 1600. O co chodzi?
Z góry dzięki za pomoc:)
co ona właściwie oznaczają, te H oczywiście
coś koło 3200 w jakimś specjalnym trybie
arutrek2-
11-04-2007, 20:54
Ale dlaczego nie zawsze są aktywne?
BugsBunny
11-04-2007, 21:01
H0,3 odpowiada ISO ok. 2000, 0,7-2500 a 1,0-3200
nie są aktywne gdy masz włączone AutoISO
arutrek2-
11-04-2007, 21:07
nie są aktywne gdy masz włączone AutoISO
A no i wszystko jasne:) Wielkie dzięki BugsBunny:)
BugsBunny
11-04-2007, 21:11
no problem, instrukcja obsługi :mrgreen:
to powiedz jeszcze, czemu dali takie h1 itp a nie, normalnie 3200. (notabene, ciekaw jestem tego ziarna - jak się komuś chce, to niech da przykład takiej piaskownicy)
bo to jest tak ekstremalne wzmocnienie ze nie jest juz tym co by dokladnie bylo iso3200, cyferka oznacza po prostu ile EV ponad iso 1600
Podlacze sie do tematu i zapytam:
Jaki jest sens uzywania iso wiecej niz 100 - przy dobrym swietle?
Paprycjusz
14-04-2007, 19:40
a) nie masz ISO 100 :D
b) coś się szybko rusza, i musisz mieć zamiast 1/100 sec 1/320 sec żeby zamrozić ruch. A przy dobrym świetle nawet na ISO 400 ciężko o widoczny szum.
Temat wcale nie jest o wysokim ISO w dobrym swietle, tylko o wysokim ISO generalnie.
b) coś się szybko rusza, i musisz mieć zamiast 1/100 sec 1/320 sec żeby zamrozić ruch. A przy dobrym świetle nawet na ISO 400 ciężko o widoczny szum.
Dzienki za odp b :)
jerryjola
14-04-2007, 22:24
w d80 nie ma ISO 100? Ejże...
W tej wypowiedzi chodzilo o to ze sa inne modele ktore nia maja iso 100 , a nie ze d80 go nie ma - przeciesz tego domyslic sie mozna bylo. eh
Kolekcjoner
15-04-2007, 01:02
Podlacze sie do tematu i zapytam:
Czasem zachodzi taka konieczność jak się robi z ręki długą rurą albo chcesz zamrozić bardzo szybki ruch, a nie ma przesadnie dużo światła. Jednak uważam, że intuicja Cię nie zawodzi, bo większość /jeśli nie wszystkie/ testów na wysokie iso jest robiona przy dobrym świetle i ich wyniki mają mało wspólnego z rzeczywistymi warunkami stosowania wysokich iso. Kilka razy się przekonałem, że puszki które w testach wypadają świetnie (iso 1600 gładkie jak stół) w kiepskich warunkach oświetleniowych szumią jak woda w kiblu.
Jest jak najbardziej :). http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page2.asp
arutrek2-
15-04-2007, 13:29
Ej no, ale te szumy i ziarno wyglądają całkiem nieźle, wręcz korzystnie na niektórych zdjęciach w czerni i bieli po ciemku. Dodają klimatu:D
witam wszystkich serdecznie :)
nowy jestem jak widac, a d80 w planach, tzn na wyplate czekam ;)
zeby nie zasmiecac i nie zakladac nowego tematu pozwolicie, ze sie podepne, bo sprawa tez iso dotyczy. wiec nurtuje mnie to pytanie:
jaki jest sens uzywania wysokiego iso przy dlugich czasach naswietlania ?
Kolekcjoner
18-04-2007, 00:44
witam wszystkich serdecznie :)
nowy jestem jak widac, a d80 w planach, tzn na wyplate czekam ;)
zeby nie zasmiecac i nie zakladac nowego tematu pozwolicie, ze sie podepne, bo sprawa tez iso dotyczy. wiec nurtuje mnie to pytanie:
jaki jest sens uzywania wysokiego iso przy dlugich czasach naswietlania ?
Ale jak długich 1/4 s do 30 min czy krótszych niż 1/4sek - bo takie mogą wychodzić w ciemnych pomieszczeniach i wtedy np. 3200 iso ratuje sytuację :).
Ale jak długich 1/4 s do 30 min czy krótszych niż 1/4sek - bo takie mogą wychodzić w ciemnych pomieszczeniach i wtedy np. 3200 iso ratuje sytuację :).
takich po kilka (do 10) min (chodzi mi glownie o nocne fotografie parku oswietlonego latarniami i ewentualnie robienie pozniej hdr'ow)
tzn ogolnie nawiazuje do testu na optyczne.pl, oni tam zdaje sie naswietlali dekielek po 3 min, przy iso 3200, zeby pokazac jak szumia rawy z d80... no i tak sie zastanawialem czy na co dzien, przy naswietlaniu 3 minutowym jest sens uzywac iso 3200 ?
ps. patrzac od strony 'normalnego' czlowieka (czyt. nie fotografa) 1/4 sek to zdecydowanie nie jest 'dlugo' ;)
no i tak sie zastanawialem czy na co dzien, przy naswietlaniu 3 minutowym jest sens uzywac iso 3200 ?
nie ma sensu :) sprawdz w praktyce iso100, czas 8 sekund, przyslona 11 i masz super fotki miasta noca...
Kolekcjoner
18-04-2007, 02:26
takich po kilka (do 10) min (chodzi mi glownie o nocne fotografie parku oswietlonego latarniami i ewentualnie robienie pozniej hdr'ow)
tzn ogolnie nawiazuje do testu na optyczne.pl, oni tam zdaje sie naswietlali dekielek po 3 min, przy iso 3200, zeby pokazac jak szumia rawy z d80... no i tak sie zastanawialem czy na co dzien, przy naswietlaniu 3 minutowym jest sens uzywac iso 3200 ?
ps. patrzac od strony 'normalnego' czlowieka (czyt. nie fotografa) 1/4 sek to zdecydowanie nie jest 'dlugo' ;)
To poczytaj ich "hands on" nowego Marka :). Zamiast sprawdzić kilka rzeczy, które ludzi bardzo intensywnie ;) interesują min.: jak się sprawuje nowe szkiełko 16-35 i o co chodzi z tym "Live View" to chłopaki zrobili "darka" :D z dekielkiem :lol:. Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Zwłaszcza, że już widzę zastępy chętnych do używanie tej puszki przy astro-foto :mrgreen:.
"nie ma sensu sprawdz w praktyce iso100, czas 8 sekund, przyslona 11 i masz super fotki miasta noca..."
nie pytalbym przeciez gdybym mial jak to sprawdzic ;) sprawdze gdy tylko sobie aparat kupie :) mialem male watpliwosci, po tym ich (optyczne.pl) 'tescie' co do d80 i darkow, ale skoro nie ma sensu wychodzic ponad iso 100, to z czystym sumieniem moge isc do sklepu po niego :]
(i na jakiego ch**a oni takie idiotyczne testy robia, to tak jakby wsadzic czlowieka do smart'a i robic crush testy przy 320km/h... eh.
dobra, ale nie mowmy juz o 'optycznych.pl' i o tym co oni uskuteczniaja, bo mi sie cisnienie podniesie i sie OT zrobi na kilka stron ;) )
dzieki panowie :)
Byłem w sklepie i zrobiłem testy tego iso 3200 czyli H 1.0 w Nikonie D200. Szumy są niemiłosierne ale przy przesłonie 2.8 ustawił czas 1/800 (w tym sklepie, to chyba niezły wynik) ps. W ogóle, co to za wineta?? U mnie tego nie ma, kto mi to wytłumaczy?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
i ktoś tu pisał o klimacie BW z ziarenkiem z matrycy...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
wylaczenie koloru srednio ma sie do fotografii czarno-bialej
To jak mam robić BW nikonem taki jak mój, D70s? Wywalać jakieś kanały? Jakie?
proponuje dobra lekture na ten temat:
http://www.digital-monochrome.com/FILMSETTINGScm.htlm.htm
W tej wypowiedzi chodzilo o to ze sa inne modele ktore nia maja iso 100 , a nie ze d80 go nie ma - przeciesz tego domyslic sie mozna bylo. eh
Akurat ciezko sie tego domyslec jezeli sie rozmawia o tym w temacie , ktory dotyczy D80 .... predzej idzie sie domyslec ,ze autor tego posta myslal ,ze d80 nie ma iso 100
:
używanie dużego tele bez statywu,
uzyskania dużej głębi ostrości,
fotografowanie "szybkich obiektów".
okej, na tym linku apropos BW są podane wartości odpowiadające charakterystyką dla konkretnych negatywów. Dla kanału czerwonego, Zielonego I czarnego RGB wiec...nie wiem tylko gdzie w psie wprowadzać te wartości
mikser kanalow lub channel mixer, zaznaczasz opcje monochrome i smigasz suwaczkami :) milej zabawy ;)
arutrek2-
21-04-2007, 10:02
Więc tak. Wysokie ISO pozwala znacznie skrócić ekspozycję. Gdy na przykład jest już zachód a Ty chcesz zamrozić w ruchu wodę i potrzebujesz 1/1000. Wtedy bez wysokiego ISO ani rusz. A czasem, jak już pisałem, wysokie wartości ISO dodają klimatu zdjęciom, ale z mojego doświadczenia tylko czarno białym. I oczywiscie bez odszumiania;)
Pozdrawiam:)