PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar i 2 spsooby zmiany korekty ekspozycji...

yozz84
14-09-2013, 10:45
Mam ustawiony na FX np. pomiar punktowy i priorytet przesłony. W body ustawione łatwą zmiane korekty ekspozycji za pomoca kółka z tyłu body...

Jesli ekspozycje ustawię za pomocą wcisnietego przycisku do korekty EV i pokrętła... a potem np. wyzeruje na skali tylko pokretłem... to mimo wszystko korekta widnieje pod przyciskiem taka jak ustawilem wczesniej, a na drabince i ikonce ev, pokazuje ze jej nie ma...

Czy te 2 sposoby zmian czyms sie różnia?

Jacek_Z
14-09-2013, 12:38
Widać nikt nie stosuje takiej metody jak ty :)
Przecież sam możesz stwierdzić czy te 2 metody prowadzą do tego samego. Wystarczy porównać czy obie metody doprowadziły do takich samych parametrów naświetlenia - przysłona, czas (ew. ISO).

yozz84
14-09-2013, 13:19
Ok, ale chciałbym zrozumieć jaka jest różnica między tymi dwoma sposobami... dlaczego oba nie są zerowane... itd...
Może ktos jednak miał z tym styczność.

nazir_altamar
16-09-2013, 13:56
Mam ustawiony na FX np. pomiar punktowy i priorytet przesłony. W body ustawione łatwą zmiane korekty ekspozycji za pomoca kółka z tyłu body...

Można wiedzieć jak to ustawić? Wystarczy nazwa rozdziału z instrukcji ;)

MstrG
16-09-2013, 14:04
W D600 w menu ustawień osobistych, pozycja f5

Łatwa korekta kompensacji ekspozycji - b3 - to będzie to.

yozz84
16-09-2013, 15:16
Nie chodzi mi jak to ustawić.... ja to mam ustawione juz ;) tyle ze działanie tego ustawienia jest dla mnie niezrozumiałe do końca i nie jestem pewien tego, czy zmiana jednym czy drugim sposobem ma taki sam wpływ na zdjęcie... ew. czy się czymś różnią te sposoby.

TOP67
16-09-2013, 15:44
Są dwa ustawienia łatwej ekspozycji.

Włączona - niczym się nie różni od tej z guziczkiem. Znoszą się wzajemnie i trwale. Jak ustawisz guziczkiem +2EV, a potem zjedziesz kółkiem o 1EV, to pod guziczkiem będzie 1EV.
Reset - ustawienia nawzajem się znoszą, ale tylko na czas jednego pomiaru. Jak guziczkiem ustawisz +1EV i zjedziesz kółkiem o -1EV, to uzyskasz pomiar w punki i zniknie ikonka na górnym wyświetlaczu. Ale po 4s znowu się pojawi. A pod guziczkiem cały czas jest +1EV.

Bartek
16-09-2013, 15:56

Jesli ekspozycje ustawię za pomocą wcisnietego przycisku do korekty EV i pokrętła... a potem np. wyzeruje na skali tylko pokretłem... to mimo wszystko korekta widnieje pod przyciskiem taka jak ustawilem wczesniej, a na drabince i ikonce ev, pokazuje ze jej nie ma...

Czy te 2 sposoby zmian czyms sie różnia?

Sprawdziłem to i pokrętło zeruje korektę z pod przycisku i odwrotnie czyli działa jak jedno, obojętnie którym ustawię a zmienię innym wszystko jedno i tak zeruje.

yozz84
16-09-2013, 16:32
Hmm... u mnie własnie nie działa zerowanie... działaja jakby osobno... dlatego mnie zdziwiło to zachowanie i sprowadziło do pytań tutaj.
Musze posprawdzać jeszcze według tego co pisze TOP67 (ps. dziękuję za wyjasnienie).