Zobacz pełną wersję : Problem ze zdjęciami.
Witam serdecznie. Posiadam aparat Nikon d5000 . Robię zdjęcia w nef i jpg. Mam takie pytanie dlaczego zdjęcia podczas obróbki w ViewNX2 są nie ostre (wiadomo ,że nef jest powiedzmy na neutralnych ustawieniach) ale wystarczy ,że dotknę suwak np. od ekspozycji przesunę na +1 i wrócę z powrotem na zero zdjęcie już jest ostre jak żyleta. Czyli tak naprawdę nic nie zmieniłem a różnica w zdjęciu niebo a ziemia. W jpg z aparatu jest właśnie tez takie nie ostre. Trochę męczące jest z każdym zdjęciem wchodzić do ViewNX i W pewnym sensie obrabiać bo nic nie zmieniam wracam do ustawień zerowych a zdjęcie wygląda całkiem inaczej.
Można to jakoś tak ustawić by prosto z aparatu w JPG już było ok.??
Za pomoc bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Jakie masz ustawienia w PictureControl?
Chodzi o ustawienia w aparacie tak ?? Mam SD standardowe wyostrzenie zmienione na 7. W picture control wlasnie pokazuje ze mam 7. Ale zdjęcie jest nie ostre nawet w jpg. Jak dam ten jpg i ustawie dopiero sharpening w VIwvnx na 7 to jest ok. Tak jakby w aparacie tego jednak nie przetwarzał tylko zostawiał na poziomie "0" bez wyostrzenia.
To nie jest problem aparatu, tylko programu. ViewNX najpierw pokazuje podgląd, dopiero po kliknięciu obrabia NEF.
Dzięki za odpowiedzi. Tylko dlaczego w jpg w innej przeglądarce to zdjęcie tez jest jałowe.
Proponuję wrzucić link do przykładowego zdjęcia, bo inaczej ciężko stwierdzić na czym ta "jałowość" ma polegać. Co do ViewNX2 - o ile nie klikniesz przycisku RAW w lewym górnym rogu programu, to wyświetlany jest tylko podgląd zdjęcia (czyli plik JPEG Basic), a nie dane RAW.
Dzięki za odpowiedzi. Tylko dlaczego w jpg w innej przeglądarce to zdjęcie tez jest jałowe.
Jaki masz system operacyjny i jakiej przeglądarki używasz do poglądu zdjęć?
Wstaw zdjęcie, najlepiej to samo - prosto z puszki oraz "naprawione" w ViewNX. Zachowaj exify.
wklej zdjecia i napisz jaka masz ver. NX2, ja uzywam 2.7.3 i nie zaobserwowalem takich problemow.