Zobacz pełną wersję : Windows 8 - szybkość
Czy pracując na Vista HP 64 bit warto zrobić upgrade do Win 8?
Pracuję na:
NX2 + CEP 3.0
LR
PSE
Premiere Elements
+ to, co zwykle ludzie robią na kompach: Office, Internet itp.
Zwiększy się szybkość i komfort?
puszosław
13-09-2013, 12:33
OT - Wg znanej teorii co drugi windows nadaje się do użytkowania. Przynajmniej ja się zetknąłem z taka teorią. niestety Vista nie zalicza się do tych lepszych, a ósemka...no cóż jest znów drugim czyli nie wróżę jej nic dobego.
RobertMiernik
13-09-2013, 13:02
Zdecydowanie warto, ja zmieniał bym bez wahania.
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk 4
Roznica bedzie minimalna, Vista 64bit po PS2 dzialala bardzo przyjemnie, wiec wielkiego przyrostu szybkosci nie zobaczysz, ale za to na poczatku bedziesz rwal wlosy uczac sie nowego systemu;)
Ja minimalna to mam w nosie.
W dalszym ciągu nie wiem czy warto :)
Ja się przesiadałem z 32bit, to było mi warto (więcej obsługiwanej pamięci przez PS i LR) i jestem zadowolony. Z Visty 64bit chyba jednak bym nie migrował, zwłaszcza że pierwszy kontakt z "ósemką" może boleć ;) Poczekaj może do wersji 8.1 (ma być chyba w październiku), może przywrócą klasyczny pulpit z menu start ;)
Moim zdaniem warto. Różnica nie będzie wcale taka minimalna, szczególnie, jeżeli sprzęt nie domaga.
Klasyczny pulpit przecież jest w 8, tak jak był :) Brak tylko przycisku start, co dla wielu jest największym problemem ;P
Klasyczny pulpit przecież jest w 8, tak jak był :) Brak tylko przycisku start, co dla wielu jest największym problemem ;P
To właśnie tym przyciskiem różni się ten pulpit od klasycznego. I działaniem naroży, co czasem może denerwować ;) No i jeszcze różnica jest taka, że Win8 startuje domyślnie "kafelkowo", a na pulpit trzeba się dopiero przełączyć ręcznie. To wszystko są drobiazgi, ale na początku mocno frustrują (przynajmniej mnie frustrowały, teraz już się przyzwyczaiłem i nie narzekam)
Moim zdaniem warto. Różnica nie będzie wcale taka minimalna, szczególnie, jeżeli sprzęt nie domaga.
Sprzęt jest starawy. Dziś dojdzie SSD. Na nim będzie system. Na cache będzie jakiś nieduży Raptor. Do tego "normalne" dwa tależowce i dwa napędy DVD.
Procek: Jakiś dwurdzeniowy AMD
8 GB ramu
(wieczorkiem napiszę więcej)
Wszystko poza dyskami do wymiany, może już niebawem, ale będę musiał na nim jakiś czas popracować.
Na SSD dostaniesz kopa z ta Vista, wiec sie nie przejmuj, chyba,z e masz okazje tanio kupic W8 w jakiejs promocji to wiadomo, przyszlosciowo brac!
Co do W8 to wcale nie musi sie domyslnie odpalac na kaflach...!
A to ja nie wiem, czy to tanio, czy drogo...wydaje sie tanio, ale nie znam cen w PL...
Co do W8 to wcale nie musi sie domyslnie odpalac na kaflach...!
Da się to zrobić systemowo, bez instalowania żadnego badziewia? Bo jak na razie spotkałem tę funkcję tylko w programach "przywracających" menu Start... :(
za 179 zł?
Ja kupowałem w ubiegłym roku, w promocji był za 120zł. Sprawdź tylko, czy nie kupujesz upgrade'u z Visty, bo wtedy żeby zainstalować, musisz mieć Vistę na dysku (piszę w kontekście tego, że wspominasz, że niedługo wszystko będziesz wymieniał). Ja ostatnio miałem z tym jazdy, bo po zainstalowaniu na nowo Win8 się burzył, że nie jest systemem do instalowania na świeżo, a na nowym sprzęcie Vista nie chciała się zwyczajnie zainstalować (blue screen)... Musiałem podpiąć dysk z zainstalowanym poprzednio systemem (który padł) - na szczęście instalowałem od nowa na innym dysku. Inaczej to chyba tylko konsultacje z MS i tłumaczenia, że komp padł itp...
Da się to zrobić systemowo, bez instalowania żadnego badziewia? Bo jak na razie spotkałem tę funkcję tylko w programach "przywracających" menu Start... :(
Znajomy ma nowego kompa na W8, jakiegos topowego DELLa i ma ustawione, ze system odpala sie na pulpicie, podpytam go przy okazji to napisze co i jak zrobil;)
lukasz.m
13-09-2013, 19:09
Pozwolisz, że pomogę ;)
http://www.7tutorials.com/how-boot-desktop-windows-8-skip-start-screen
Dokladnie, te nakladki dodaja przycisk "start" a desktop mozna ustawic w opcjach ;)
stawiam Vistę, nawyżej potem przeinstaluję
Pozwolisz, że pomogę ;)
http://www.7tutorials.com/how-boot-desktop-windows-8-skip-start-screen
To jednak poczekam na wersję 8.1 :) Taki checkbox powinien być w "ósemce" od początku ;)
Władca Pixeli
14-09-2013, 16:04
To jednak poczekam na wersję 8.1 :) Taki checkbox powinien być w "ósemce" od początku ;)
Mam wersję testową 8.1 i nic nie poprawili :mrgreen:
Najzabawniejsze jest, że z Microsoft wyleciał zastępca, szef niedawno zrezygnował a oni dalej nie wiedzą w czym jest problem.
http://pclab.pl/news54580.html
A skąd pomysł, że to Ty wiesz w czym jest problem? To sugeruje Twój post :)
Mam silne wrażenie, ze znaczna większość wad Win8 to kwetia fobii i wykreowania takiego podejścia w ludziach przez media internetowe szukające sensacji. Znam kilka osób które narzekają i wyśmiewają Win8 a nie pracowały przy tym systemie ani jednego dnia. Za to prawie wszyscy moi znajomi, którzy przesiedli się na Win8 na dłużej, np na netbookach czy wolnych laptopach twierdzą, że system jest szybszy niż Win7 i nie mniej wygodny. Dziwne.
Szybszy to on jest i stabilny też. Ale sterowanie jest tak skopane, że nie idzie się przyzwyczaić.
Władca Pixeli
14-09-2013, 20:14
Za to prawie wszyscy moi znajomi, którzy przesiedli się na Win8 na dłużej, np na netbookach czy wolnych laptopach twierdzą, że system jest szybszy niż Win7 i nie mniej wygodny. Dziwne.
Ale to nie ma znaczenia czy kilku Twoich znajomych lubi czy nie. Ogólna sprzedaż Win8 w skali globalnej leży a do tego cała masa innych wpadek Microsoft w ostatnich latach nie najlepiej świadczy o firmie.
No dobra, czyli jest szybki i stabilny. Da się go (z trudem) ucywilizować. Czy windoza 8.1 będzie nowym systemem, za który trzeba płacić? Czy aktualizacją?
Pawel Pawlak
14-09-2013, 21:03
Skąd przyszedł Ci do głowy ten pomysł tempów na raptorze ? Zapomnij o tym jak chcesz mieć komfortową pracę.
Ale to nie ma znaczenia czy kilku Twoich znajomych lubi czy nie. Ogólna sprzedaż Win8 w skali globalnej leży a do tego cała masa innych wpadek Microsoft w ostatnich latach nie najlepiej świadczy o firmie.
Co do użyteczności systemu mają wyniki sprzedaży?
Po win8 nie należało się spodziewać spektakularnych wyników sprzedaży jak w przypadku Windows 7 z kilku dośc prostych i oczywistych powodów. Nie ma takiego skoku jak w przypadku xp-Win7 ( bo większość osób przechodziła na win7 właśnie z XP, tylko część z visty, która początkowo była bardzo kiepskim systemem ), produkty mobilne mające na pokładzie Win8, są w większości droższe i kierowane na trochę inny rynek, a sprzedaż nowych komputerów PC, oraz także laptopów spada na korzyść urządzeń mobilnych. A wpadki MS, no cóż, ilość "wpadek" i problemów jest jakąś funkcją wielkości firmy, a MS mały nie jest :]
Znam kilka osób które narzekają i wyśmiewają Win8 a nie pracowały przy tym systemie ani jednego dnia. Za to prawie wszyscy moi znajomi, którzy przesiedli się na Win8 na dłużej, np na netbookach czy wolnych laptopach twierdzą, że system jest szybszy niż Win7 i nie mniej wygodny. Dziwne.
Używam Win8 od prawie roku, codziennie po parę godzin. Początek był trudny, ale jakoś przebrnąłem i teraz absolutnie nie narzekam. Chodzi mi tylko o takie drobiazgi, jak np. logowanie się od razu na pulpit, a nie na "kafle" - dopiero 8.1 ma mieć taką funkcję (pytanie - dlaczego nie było tego od początku? bo MS na siłę chciał wcisnąć użytkownikom "kafle"). Notabene, 8.1 ma być darmowym uaktualnieniem dla posiadaczy 8.0.
I mogę się założyć, że "prawie wszyscy Twoi znajomi" absolutnie nie korzystają z kafelkowych aplikacji, tylko normalnie przełączają się na pulpit i korzystają z systemu "po staremu". Czyli pewnie okres "docierania się" z nowym GUI też mieli, i frustrację z tym związaną także. Teraz się przyzwyczaili, tak jak i ja się przyzwyczaiłem. Co nie oznacza, że Win8 (mimo że jest szybkim i stabilnym systemem) może użytkowników zniechęcać przy pierwszym kontakcie i stąd niewielka (jak na oczekiwania) sprzedaż oraz kiepskie opinie u tych, którzy się odbili od "kafelków"...
Skąd przyszedł Ci do głowy ten pomysł tempów na raptorze ? Zapomnij o tym jak chcesz mieć komfortową pracę.
A coś więcej? Dlaczego? Alternatywne rozwiązanie?
Władca Pixeli
14-09-2013, 23:10
Co do użyteczności systemu mają wyniki sprzedaży?
Bardzo prosta zależność: jak coś nie jest użyteczne to się nie sprzedaje.
I mogę się założyć, że "prawie wszyscy Twoi znajomi" absolutnie nie korzystają z kafelkowych aplikacji, tylko normalnie przełączają się na pulpit i korzystają z systemu "po staremu". Czyli pewnie okres "docierania się" z nowym GUI też mieli, i frustrację z tym związaną także. Teraz się przyzwyczaili, tak jak i ja się przyzwyczaiłem.
Tak, masz rację, większość na komputerach korzysta z normalnego desktopu, tak samo jak ja, z bardzo małą ilością aplikacji metro. Na surface RT i lumii, kafelki ( ogólnie metro UI ) mi się bardzo podobały. Ja przywykłem do Win8, bo nowego UI można po prostu nie używać - przejście na desktop to jedno kliknięcie, akcje po najechaniu na róg można częściowo wyłączyć, etc. W moim przypadku przyzwyczajenie się do pracy z Win8 trwało krótko, a same kafelki... w sumie nie są brzydkie ;P
Microsoft moim zdaniem zrobił niezły ruch - stworzył system, który nadaje się na wiele urządzeń - komórki, tablety, komputery klasy PC/ARM, etc. mamy wspólne UI i .NET, co daje nam środowisko do pisania aplikacji na wiele urządzeń ( czyli rynków ) naraz, mamy bardziej zunifikowaną obsługę i wygląd, etc. To powinno przyczynić się do wzrostu ilości aplikacji i rozpowszechnienie platformy - w co MS ładuje całkiem sporą kasę.
Na chwilę obecną rozwiązania MS nie mają dużego udziału w rynku, patrząc ilościowo na urządzenia, ale jednocześnie, urządzenia na Win8 są generalnie droższe od androida i nie mają nadgryzionego, zgniłego jabłka na obudowie :)
Bardzo prosta zależność: jak coś nie jest użyteczne to się nie sprzedaje.
A aplikacja na iPoda która nie robi ni poza tym, że jest? W dobie wszechobecnego marketingu, wciskania ludziom całkowicie im niepotrzebnych urządzeń, wątpię, aby taka zależność była bardzo silna.
Mogę stworzyć niezwykle użyteczne urządzenie, które bez żadnej reklamy nie sprzeda się nawet w kilku sztukach, a ktoś zrobi coś znacznie mniej użytecznego co kupisz. Nie każdą użyteczną rzecz kupisz i nie każda rzecz którą kupujesz jest użyteczna. Tego typu zależności są mocno naciągane.
Pawel Pawlak
14-09-2013, 23:58
A coś więcej? Dlaczego? Alternatywne rozwiązanie?
Zostawić je na najszybszym dysku w systemie - na SSD
Jakieś wrażenie szybszego działania w8 jest raczej iluzoryczne i praktycznie nic tego nie potwierdza, oprócz spreparowanych benchmarków, które można prędzej między bajki włożyć.
Dobrze skonfigurowane systemy 64 bitowe działają dość podobnie i jeśli nie ma ktoś z nimi problemu, to zmiana jest decyzją dosyć nieprzemyślaną.
Metro nie ma tu nic do rzeczy, bo tę pierdółkę można natychmiast wyłączyć, trzeba tylko pamiętać, że samo przywrócenie menu znanego z w7, nie wyłącza aplikacji Metro i trzeba to zrobić ręcznie.