Zobacz pełną wersję : D7100 znów się zawiesił
kszysiek2
12-09-2013, 19:36
Witam, nie wiem czym może być spowodowane to ,że co jakiś czas zawiesza mi sie aparat ,pomaga tylko wyciagnięcie bateri.Ostatnio zawiesił się podczas ustawiania parametrów.
Może za dużo go męczysz? ;)
Zawiesza się w różnych momentach, czy podczas konkretnych działań?
Zacznij od resetu.
kszysiek2
12-09-2013, 19:53
nie męczę go ,parę minut po włączeniu było,w różnych momentach ,nie wiem czy aktualizacja by coś pomogła
Może jest to wina S17-50 . Z tym obiektywem d7100 ma przycięcia, było już na forum
S17059 opmimo wielkich wychwlań kilku osób tutaj, nie jest żadnym ********ym obiektywem i powoduje dużo probllemów.
kszysiek2
12-09-2013, 21:12
Być może na obiekt.nikorra nic takiego nie miało miejsca .
kszysiek2
12-09-2013, 21:14
a może pomogła komuś aktualizacja body?;-)
adrianek32
12-09-2013, 21:15
mi raz sie zwiesil tez musialem wyjac akumulator, aktualizacje softu wczesniej zrobilem, jakie szklo mialem wtedy zalozone to nie pamietam
Jak dotąd problemy jakie stwarza S17-50 występują tylko z D7100 i niektórzy urzytkownicy się na to skarżyli gdzie można na ten temat przeczytać u nas na forum (podgląd fotografii i wydłużony czas pomiaru światła). Osobiście użytkując s17-50 na D7000 nie zauważyłem problemu z zawieszaniem aparatu.
a może pomogła komuś aktualizacja body?;-)
A jaki słoik miałeś na body podczas zawieszania aparatu ?? bo może to też jest ważne
dezerter_27
12-09-2013, 21:37
S17059 opmimo wielkich wychwlań kilku osób tutaj, nie jest żadnym ********ym obiektywem i powoduje dużo probllemów.
z chyba z d7100 bo d40 i wcześniej d90 sigma 17-50 nie ma i nie było problemów
kszysiek2
12-09-2013, 21:46
właśnie sigma 17-50 2.8 nowy nabytek(tak chwalony)
właśnie sigma 17-50 2.8 nowy nabytek(tak chwalony)
Jeżeli chodzi o użytkowanie s 17-50 z d7100 to narazie nic nie poradzisz. Sigma potwierdza problem z d7100 w połączeniu z tym obiektywem. Musisz albo przyzwyczaić się do takiej współpracy bo wysyłanie obiektywu do serwisu nic nie da (co było już opisane) albo sprzedać Sigmę i zakupić Nikosia 17-55.
Jeżeli chodzi o użytkowanie s 17-50 z d7100 to narazie nic nie poradzisz. Sigma potwierdza problem z d7100 w połączeniu z tym obiektywem. Musisz albo przyzwyczaić się do takiej współpracy bo wysyłanie obiektywu do serwisu nic nie da (co było już opisane) albo sprzedać Sigmę i zakupić Nikosia 17-55.
Ten aparat ma problemy nie tylko z S17-50. Jak dla mnie to wina leży po stronie Nikona.
Ten aparat ma problemy nie tylko z S17-50. Jak dla mnie to wina leży po stronie Nikona.
Z którym jeszcze obiektywem ma problemy? Z jakimś systemowym?
Jest to bardzo prawdopodobne że to wina Nikona, skoro z innymi modelami tan obiektyw nie ma problemów z zawieszaniem aparatu.
Nikon d7100 z sigmą ma tylko problem przy podglądzie zdjęć, po powiększeniu nie można przesuwać płynie zdjęcia, innych przypadłości nie zauważyłem przy współpracy z moją puchą
Mnie przez trzy miesiące użytkowania D7100 zdarzyła sie jedna zawieszka z Nikkorem 10-24mm, pomogło dopiero wyjęcie akumulatora (wyłączyć się nie pozwalał). Może to i racja że wina leży po stronie Nikona?
Kosztowne lekarstwo, potrojona cena Sigmy :twisted:
Z którym jeszcze obiektywem ma problemy? Z jakimś systemowym?
Na innych forach narzekają na zestawy D7100 + S17-70, które dają efekty takie jak dla z S17-50.
S18-50 oraz S50-150 + D7100 ma problem z focusem w trybie Live view.
Pojawiały się też narzekania na S18-250HSM i scrolowanie fotek (ale tutaj zdania są sprzeczne ze sobą... można zgłupieć).
O problemach z systemowymi nie słyszałem.
Nikon d7100 z sigmą ma tylko problem przy podglądzie zdjęć, po powiększeniu nie można przesuwać płynie zdjęcia, innych przypadłości nie zauważyłem przy współpracy z moją puchą
A automatyczny podgląd zdjęć trwający minutę zamiast ustawionego czasu ? Nie występuje ?
Ksztowne lekarstwo, potrojona cena Sigmy :twisted:[/QUOTE]
Zdaję sobie sprawę że kosztowne lekarstwo, ale systemowe :) Fakt jest taki że coś jest na rzeczy z d7100 i jego zawieszaniem. Może Nikon coś "wymyśli" na ten stan rzeczy, miejmy nadzieje.
Nie sądzą, aby to był błąd po stronie Nikona.
Najprawdopodobniej Nikon coś zmienił w sofcie aparatu, co powoduje, że obiektywy Sigmy, które od dawna miały różne problemy z dogadywaniem się z puszkami stały się bardziej niekompatybilne.
Nikon, z resztą żaden producent aparatów, nie udostępnia protokołów komunikacji obiektywów z body. Producenci niezależni rozszyfrowują to na własną rękę i zapewne też trzymają to w tajemnicy przed resztą, bo to dla nich największy skarb, bez którego by nie istnieli. Stąd różne problemy z kundlami.
Prędzej niż błąd w D7100 podejrzewałbym celowe działanie w skomplikowaniu komunikacji szkieł z body.
Prędzej niż błąd w D7100 podejrzewałbym celowe działanie w skomplikowaniu komunikacji szkieł z body.
Ja o błędzie nie piszę, tylko o winie ;) Swoją drogą wydawało mi się, że tylko Canon nie udostępnia protokołów komunikacyjnych....ale może się mylę.
Nie sądzą, aby to był błąd po stronie Nikona.
Najprawdopodobniej Nikon coś zmienił w sofcie aparatu, co powoduje, że obiektywy Sigmy, które od dawna miały różne problemy z dogadywaniem się z puszkami stały się bardziej niekompatybilne.
Nikon, z resztą żaden producent aparatów, nie udostępnia protokołów komunikacji obiektywów z body. Producenci niezależni rozszyfrowują to na własną rękę i zapewne też trzymają to w tajemnicy przed resztą, bo to dla nich największy skarb, bez którego by nie istnieli. Stąd różne problemy z kundlami.
a to nieprawda bo Sony udostepnia kompletna specyfikacje, protokoly etc. do bagnetu E.
a to nieprawda bo Sony udostepnia kompletna specyfikacje, protokoly etc. do bagnetu E.
Bagnet E, m4/3, 4/3 i jeszcze coś to można powiedzieć, że otwarte standardy.
Szczególnie, że Sony zależy na bardzo dobrej współpracy ich kamer NEX z różnymi obiektywami.
Mi chodzi o lustrzanki, które to stanowią zdecydowaną większość rynku obiektywów.
ok, napisales "zaden producent aparatow" ;)
ok, napisales "zaden producent aparatow" ;)
No i dobrze napisałem. Przecież wszystko co nie ma lustra to zabawka nie aparat ;) :p
gruszart
13-09-2013, 08:43
Być może na obiekt.nikorra nic takiego nie miało miejsca.
przy konfiguracji z N35mm f/1.8G i zaktualizowanym sofcie, ustawiony RAW+JPEG fine, zrobiłem krótką serię i odnotowałem przycięcie, pomogło wyjęcie baterii
siwyozzman
13-09-2013, 09:15
Na czym polega to "zwieszenie"? Rozumiem że aparat nie działa - jest jakiś komunikat na wyświetlaczu o błędzie? W tym momencie teoria o winnej sigmie trochę pada.... Rób zdjęcia dalej nikkorami - jak błąd się powtórzy to tylko serwis. Każdy błąd jest rejestrowany - być może usuną usterkę bez problemu....na pewno musisz powołać się na błędy z podłączonym nikkorem bo przy sigmie powiedzą Ci żebyś się bujał :)
przy konfiguracji z N35mm f/1.8G i zaktualizowanym sofcie, ustawiony RAW+JPEG fine, zrobiłem krótką serię i odnotowałem przycięcie, pomogło wyjęcie baterii
Piszesz że wykonałeś serię zdjęć RAW+JPEG, może karta pamięci jest za wolna "nie wyrabia" z zapisem i wiesza przez chwile aparat dopóki nie zapisze wszystkich informacji na karcie pamięci ? Przetestuj na innej karcie pamięci i innym obiektywie jak oczywiście posiadasz, jeżeli to nie poskutkuje to chyba tylko serwis.
gruszart
13-09-2013, 10:39
może karta pamięci jest za wolna "nie wyrabia" z zapisem i wiesza przez chwile aparat dopóki nie zapisze wszystkich informacji na karcie pamięci ?
karta SanDisk Extreme Pro SDHC 16GB 95MB/s wieć nie sądzę
Przetestuj na innej karcie pamięci i innym obiektywie jak oczywiście posiadasz, jeżeli to nie poskutkuje to chyba tylko serwis.
Sprawdzałem, nigdy więcej się to nie przytrafiło. Obejdzie się bez serwisu.
Chciałem tylko wtrącić że coś takiego miało miejsce. W porównaniu do problemów jakie stwarza szkło Sigmy (nie chodzi o mnie) to był incydent.
Stopień awaryjności układu wzrasta z kwadratem jego komplikacji, jak mawiają cybernetycy. Rzecz oczywista w przypadku układu tak złożonego jak np. korpus cyfrowej lustrzanki. Sam fakt, że raz na kiedy coś się w puszce zawiesi niektórym z nas jest zgodny z rachunkiem prawdopodobieństwa i nie powinien dziwić. Problem zaczyna się wtedy, gdy te niemiłe zjawiska zaczynają występować częściej i w określonych okolicznościach, tak jak ma to miejsce w przypadku tandemu D7100+S 17-50.
Niestety takie jest ryzyko posiadania kundelka. Sigma pewnie już pracuje nad nowym firmwarem do 17-50. Ciekawe mnie tylko czy ten jedyny model ma problem z D7100.
Ciekawe mnie tylko czy ten jedyny model ma problem z D7100.
Z tego co opisują w sieci to problem jaki jest w tandemie D7100 + S17-50 występuje również z S17-70. Mieć tylko nadzieje że Sigma coś na to poradzi w postaci nowego firmware do sowich słoików.
...Mieć tylko nadzieje że Sigma coś na to poradzi w postaci nowego firmware do sowich słoików.
Nadzieja umiera ostatnia :twisted: Biorąc pod uwagę strategię marketingu aktualizacja firmware powinna interesować Sigmę, żeby ich szkła lepiej się sprzedawały. Z drugiej strony - i tak się sprzedają...
Pewne jest jedno, Nikon na pewno nic z tym nie zrobi bo motywację ma wręcz odwrotną
A mój D7100, nie zaliczył jeszcze ani razu żadnej zwiechy, ani z S17-50, ani N35 :)
kszysiek2
15-09-2013, 21:30
tylko pozazdrościć takiemu szczęsciu
kszysiek2
15-09-2013, 21:32
a aktualizowałeś body do wersji 1.01 .?
nie nic nie aktualizowałem, i na razie nie widzę takiej potrzeby :) wszystko działa i niczego nie brakuje :)
A mój D7100, nie zaliczył jeszcze ani razu żadnej zwiechy, ani z S17-50, ani N35 :)
.... i nie grzeje się od dołu korpus i nie "klatkuje" podczas przeglądania zdjęć z s17-50 ?? Jeśli tak to tylko pozazdrościć :)
kszysiek2
15-09-2013, 21:49
jak tak dalej będą kaprysy z tą puchą to będzie trzeba przejść na stajnie canona.
jak tak dalej będą kaprysy z tą puchą to będzie trzeba przejść na stajnie canona.
Nie no oczywiście jest zawsze jakieś wyjście ... w każdym systemie jest jakieś "ale" czy to C czy to N i inna zgraja, zawsze jest coś co jest nie tak. Kij ma zawsze dwa końce i pamiętaj o tym co piszą w sieci jeżeli chodzi o stajnie np. Canona lub innych producentów ... ale jak zawsze wybór należy do klienta/użytkownika.
A wyszedł ciekawy model 70d
kszysiek2
15-09-2013, 22:11
nawet 7d trafia za kaźdym razem
nawet 7d trafia za kaźdym razem
...a D7100 nie trafia ? 7D to półprofesjonalna półka gdzie D7100 to dalej amatorska lustrzanka, zerknij w zestawienie na stronie nikona. Każdy z tych aparatów ma swoje zalety i wady. Jesteś nie zadowolony kup D4 lub D800.
kszysiek2
16-09-2013, 17:50
trafia,ale przy bocznych polach przy s17-50 tragedia AF trafia gdzie chce,
Fotowentura
11-11-2014, 15:41
trochę odgrzebię.
Mój D7100 - nieco ponad 2 tys. klatek, soft zaktualizowany, bateria w pełni sprawna nie z wadliwej serii, karta Sandisk Extreme Plus 16GB, szkło Nikkor 85 1.8D i dziś zaliczyłem pierwszy (odpukać, może ostatni) zwis. Nie przypisywałbym tych zwisów do kwestii obiektywu, to raczej jakiś wewnętrzny błąd w sofcie. Mi się zwiesił podczas dość długiego grzebania w menu - akurat postanowiłem sprawdzić zużycie baterii i nie mogąc znaleźć tej pozycji w menu latałem po nim w te i nazad, aż w końcu menu "zamarzło". Wciśnięcie spustu do połowy pokazywało "r05" ale obiektyw nie reagował i aparat zdjęcia nie robił. po wyłączeniu to samo, bez reakcji. Pomogło wyjęcie baterii. Sporo osób zgłaszało, że zwis następował przy grzebaniu w menu, zwłaszcza gdy to menu próbowało się wyłączyć spustem a nie przyciskiem menu.
Nie snułbym z tego powodu żadnych teorii spiskowych. To kupa elektroniki i jeszcze więcej oprogramowania. Komu nigdy nie zwiesił się telefon czy komputer? Prawie każdy z tym się spotkał. Dopóki taki przypadek zdarza się raz na jakiś czas - wyjąć baterię, włożyć i dalej robić zdjęcia. Oczywiście jeśli zdarza się nagminnie albo - a i o tym można poczytać - aparat stale nie daje się wyłączyć przełącznikiem on/off, to wtedy serwis.
Pozdrawiam i róbmy zdjęcia, bo pogoda sprzyja tej jesieni:)
matys.ldn
11-11-2014, 23:33
Mam D7100 od ponad roku, teraz będzie miał jakieś 18tyś. przebiegu, używałem go kilka razy w lekkim deszczu i ani razu nie miałem zawieszenia czy jakiś zamuleń. Używany z Sigma 17-50 2.8 OS, Nikonem 70-300 VR, N 85mm 1.8g, trochę tęż manualnych szkiełek pod M42. Od niedawna podpinam też grip Pixel Vertax D15. Co do używania spustu do wychodzenia z menu to robię to praktycznie za każdym razem.
ja miałem dwa zwisy po włożeniu karty 2GB i nie były to SDHC - jakieś niebieskie leciwe kingstony. Aparat w dalszym ciągu robił zdjęcia i wyświetlał je na podglądzie ale przyciski obok głównego wyświetlacza nie reagowały razem z nim tylko reagowały z mini wyświetlaczem górnym - czyli dało się zmieniać iso itd. po wyjęciu baterii i odczekaniu dłuższej chwili problem rozwiązuje się sam. Generalnie u mnie sytuacja zaszła jak zacząłem świrować z kartami pamięci.
piotrx25
13-11-2014, 21:24
Mnie też zawiesił się podziś dłuższego grzebania w menu. I nie ma na to wpływu karta pamięci czy obiektyw.
Testowałem kilka dni D7100 pożyczony od kolegi. Zawiesił się przy grzebaniu w menu - totalny brak reakcji, nawet po wyłączeniu wyświetlacz pokazywał menu. Pomogło wyciągnięcie aku. Przy robieniu zdjęć wszystko OK.
fader_audio
17-11-2014, 14:17
mój d7100 zawiesił się raz, ale raczej z mojej winy, wolna karta i podczas przeglądania zdjęc dałem na najmniejsze minitury i chciałem szybko przewinąć. na szybszych kartach problem nie występuje
Artizaba
17-11-2014, 17:09
mój d7100 wraz z S18-250 chodzi bez zarzutu, nawet jak mu zasadzę starą kartę z 4 klasą prędkości - na razie żadna zawieszka mu nie straszna nawet przy ciężkim tyraniu go ....
Trochę ożywię wątek, ale chciałam prosić o radę. Mam D7100 od niecałego roku, i spotkałam się z zawieszaniem podczas grzebania w menu.
Stało się to 3 razy w ciagu jednego miesiąca (częsciej nie grzebałam tyle w menu). Jedyne co pomagało to wyjęcie aku, o czym ktoś już tutaj pisał, a tak aparat na nic innego nie reagował.
Gdy nie grzebię w menu za mocno, to nic się nie dzieje, wszystko jest ok, działa jak powinien.
Moje pytanie jest zatem takie czy taka "usterka" powinna zostać naprawiona w serwisie czy serwis tutaj raczej nic nie pomoże?
Mam obawy przed oddawaniem go do serwisu, ale jak będzie trzeba to trzeba. ;)
cz4rnuch
19-04-2016, 15:46
Zadzwoń do serwisu, będziesz miał najbardziej pewne info (albo napisz, będziesz miał na papierze). Wielu osobom D7100 się zawiesza. Mi ostatnio zaciął się podczas robienia zdjęć. Chyba taki urok tego sprzętu. Na razie zdarza się to sporadycznie, ale gdy mi się to nasili to będę szukał pomocy w serwisie.
Mi się zawiesił ze dwa, trzy razy, na początku (mam już D7100 z ponad rok) Później już przestał. Nie wiem czy aktualizacje coś zdziałały.
-tomasz-
19-04-2016, 17:08
Ja zacząłbym od zresetowania aparatu do zera, albo wgrałbym soft od nowa.
Aktualizacji nie robiłem, a też mi się zawiesił dwa lub trzy razy na początku, później przestał więc to chyba nie to. Mam już prawie 40tyś i jest OK.
Ned Stark
19-04-2016, 17:10
Mnie się wieszał przed aktualizacją softu, po tym ani razu.