Zobacz pełną wersję : D50 - data na zdjeciu
wg indstrukcji w D50 data moze sie ukazac na zdjeciu dopiero przy wybieraniu w opcjach "Print Set'. A czy w jakis inny sposob mozna uzyskac ukazanie sie daty na zdjeciu ? Moze jakis program czytajacy EXIF, lub cos innego ?
KS
450yamaha
11-04-2007, 18:35
Exif ze zdjec czyta np Opanda IExif. http://www.opanda.com/en/iexif/index.html
GrzegorzPPP
11-04-2007, 19:06
A po co Ci data na zdjęciu??
Ja tego nie potrzebuje, ale ktos mnie o to poprosil.
KS
A po co Ci data na zdjęciu??
Data przydaje się gdy chcemy utrwalić jakiś nietrwały lub zmieniający się stan.
Np operacie szacunkowym nieruchomości - rzeczoznawca majątkowy sporo sobie ułatwia umieszczając zdjęcie z datą .
Aparaty fotograficzne stosowane się także w szarym codziennym życiu.
To nie tylko artyzm ;-)
Aparaty fotograficzne stosowane się także w szarym codziennym życiu.
To nie tylko artyzm ;-)
I do tego służą banalne w obsłudze kompakty.
Do większości modeli lustrzanek analogowych nikona dostęne były tylne ścianki, które umożliwiały naświetlenie daty. Nie jest to nic nadzwyczajenego. Trochę dziwne, że cyfrowe lustrzanki tego nie umożliwiaja - chociaz z drugiej strony jest sporo programów, które pobierają datę z exif'a i wklejają do zdjęcie. A wklejenie daty od razu do zdjęcia komplikuje ewentualne kadrowanie. Kompakty potrafią być bardziej skomplikowane w obsłudze niż proste lustrzanki.Jeżeli ktoś ma lustrzankę a potrzebuje daty nie bedzie przeciez kupował sobie kompaktu - zresztą nie wszystkie kompakty mają taką funkcjonalność - z tego co pamietam to coolpix 5700 nie potrafił tego.
W cyfrach jest exif, dlatego nie ma opcji wypalania daty. Choć faktycznie przydało by się, żeby laby oferowały np. drukowanie wybranych danych na odwrocie, lub nawet na zdjęciu (może jakieś oferują - nie wiem, bo tego nie potrzebuje).
GrzegorzPPP
13-04-2007, 19:34
w MM na tyle zdjęcia jest jego nazwa, więc można zmienić na kompie np z DSC_0000 na 13.04.2007 :)
Ale chodzi o to, żeby ktoś kto nie chce nic w fotkach dłubać (nawet nazw zmieniać), mógł przyjść do labu z kartą prosto z aparatu (choćby najprostszego idioty) i mieć dane z exifa dostępne. Mi to też na gwizdek, ale np. moi rodzice byli by zadowoleni z takiej opcji.